Tillbaka till menyerna

Karin 1

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 52.7 gram

Fett: 57.6 gram

Protein: 48.8 gram

Energi: 966.3 kcal

  • Måndag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Måndag lunch 276 Kcal

    Tomatsoppa med stekt halloumi

    En härlig och värmande tomatsoppa toppad med salt halloumi!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 276 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
    • Tillsätt tomater, örtagårdskrydda, buljongtärning, honung och vatten.
    • Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Koka upp soppan igen och lägg ner cocktailtomater och låt koka ihop 5 minuter.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Skär osten i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn osten runtom i några minuter.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med halloumiost och färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist

    Måndag middag 369 Kcal

    Fiskgryta med purjolök och tomat

    Snabblagad fiskgryta at njuta av!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 369 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskrygg
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 dl vatten
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 1 tsk sambal oelek
    • 2 st soltorkad tomat
    • 2 styck tomat
    • 3 cm purjolök

    Gör så här

    • Skär torsk och lax i bitar. Strö på salt och peppar.
    • Skala och riv vitlök.
    • Koka upp vatten och grädde i en kastrull.
    • Tillsätt buljongtärning, vitlök och sambal oelek. Låt koka upp och sänk värmen.
    • Finhacka soltorkade tomater och skär tomaterna i bitar och tillsätt i grytan.
    • Lägg ner fisken  och låt sjuda 3-4 minuter.
    • Strimla purjolök och blanda ner i grytan.
    • Servera i skålar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskrygg
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 dl vatten
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 1 tsk sambal oelek
    • 2 st soltorkad tomat
    • 2 styck tomat
    • 3 cm purjolök
  • Tisdag frukost 448 Kcal

    Sommargranola med russin, yoghurt, mango och blåbär

    God och somrig frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 448 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion sommargranola med russin
    • 0.25 st mango
    • 1 dl blåbär

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål.
    • Skär mango i bitar och lägg på yoghurten tillsammans med blåbär och granola.
    • 1 portion granola = 1 dl

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion sommargranola med russin
    • 0.25 st mango
    • 1 dl blåbär

    Tisdag lunch 425 Kcal

    Tonfiskröra i salladsblad

    Rör ihop en krämig tonfiskröra och servera på ett stort salladsblad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 425 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g tonfisk
    • 3 msk majonnäs
    • 0.5 dl gräddfil
    • 0.25 st purjolök
    • 2 msk sötstark senap
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk gräslök

    Gör så här

    • Strimla purjolök
    • Lägg tonfisken i en skål och blanda ner alla ingredienser.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Servera röran på ett salladsblad och toppa med lite gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g tonfisk
    • 3 msk majonnäs
    • 0.5 dl gräddfil
    • 0.25 st purjolök
    • 2 msk sötstark senap
    • 0.5 msk stark chilisås
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk gräslök

    Tisdag middag 276 Kcal

    Tomatsoppa med stekt halloumi

    En härlig och värmande tomatsoppa toppad med salt halloumi!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 276 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
    • Tillsätt tomater, örtagårdskrydda, buljongtärning, honung och vatten.
    • Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Koka upp soppan igen och lägg ner cocktailtomater och låt koka ihop 5 minuter.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Skär osten i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn osten runtom i några minuter.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med halloumiost och färsk basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.75 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 200 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g cocktailtomater
    Topping för 2 portioner
    • 100 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 2 st basilikakvist
  • Onsdag frukost 7 Kcal

    Citronvatten och svart kaffe/te

    Varje morgon gör du iordning en kanna med vatten, ljummet eller kallt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 7 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Gör så här

    • Häll upp en kanna med vatten.
    • Pressa ner saften av en halv citron, cirka 3 tsk,  och riv gärna ner färsk ingefära i med hjälp av ett zestjärn.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 3 tsk färskpressad citronjuice
    • 2 tsk riven ingefära

    Onsdag lunch 369 Kcal

    Fiskgryta med purjolök och tomat

    Snabblagad fiskgryta at njuta av!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 369 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskrygg
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 dl vatten
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 1 tsk sambal oelek
    • 2 st soltorkad tomat
    • 2 styck tomat
    • 3 cm purjolök

    Gör så här

    • Skär torsk och lax i bitar. Strö på salt och peppar.
    • Skala och riv vitlök.
    • Koka upp vatten och grädde i en kastrull.
    • Tillsätt buljongtärning, vitlök och sambal oelek. Låt koka upp och sänk värmen.
    • Finhacka soltorkade tomater och skär tomaterna i bitar och tillsätt i grytan.
    • Lägg ner fisken  och låt sjuda 3-4 minuter.
    • Strimla purjolök och blanda ner i grytan.
    • Servera i skålar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskrygg
    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 dl vatten
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 0.5 st fiskbuljongtärning
    • 1 tsk sambal oelek
    • 2 st soltorkad tomat
    • 2 styck tomat
    • 3 cm purjolök

    Onsdag middag 569 Kcal

    Rödbetor med fetaost

    En god smakkombination!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 569 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st kokta rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kvist färsk persilja
    • 2 st salladsblad
    • 100 g fetaost
    • 2 msk valnötter

    Gör så här

    • Klyfta rödbetorna och lägg i en skål.
    • Häll på olivolja, balsamico, honung och strö över torkad basilika.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Blanda ihop allt.
    • Lägg rucolasallad på en tallrik, toppa med rödbetorna och smula över fetaost.
    • Lägg på rödlök och en apelsinklyfta.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st kokta rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kvist färsk persilja
    • 2 st salladsblad
    • 100 g fetaost
    • 2 msk valnötter
  • Torsdag frukost 282 Kcal

    Yoghurt med äpple och granola

    I detta recept ingår ett recept skapat av Ulrika, granola med äpple. Receptet hittar du genom att söka på granola med äpple i receptbanken. Totala receptet för frömüslin är 10 portioner som ni kan förvara i en glasburk efter tillagning.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 282 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Skär äpplet i bitar.
    • Lägg yoghurt i en skål och lägg färska äpplebitar.
    • Toppa med granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)

    Torsdag lunch 392 Kcal

    Champinjonomelett med fetaost

    Har du provat att ha morot i din omelettsmet?!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 392 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 4 st färska champinjoner
    • 2 cm purjolök
    • 1 st morot
    • 1 tsk smör
    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 25 g fetaost
    Topping
    • 1 cm purjolök
    • 1 tsk sweet chilisås

    Gör så här

    • Skiva champinjonerna och strimla purjolök.
    • Skala och strimla morot eller riv grovt på ett rivjärn.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn champinjoner, purjolök och hälften av moroten i någon minut.
    • Vispa ihop ägg med salt och peppar och häll blandningen över.
    • Låt steka på medelvärme i 3-4 minuter eller tills omeletten blir fast.
    • Lägg upp på en tallrik och lägg på morot och fetaost.
    • Toppa med strimlad purjolök och sweet chilisås.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 4 st färska champinjoner
    • 2 cm purjolök
    • 1 st morot
    • 1 tsk smör
    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 25 g fetaost
    Topping
    • 1 cm purjolök
    • 1 tsk sweet chilisås

    Torsdag middag 395 Kcal

    Rödbetor med kyckling

    Ett enkelt sätt att få ihop en härlig gratäng med rödbetor och kyckling. Passar perfekt till buffén!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 395 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0.25 st citron
    • 1 st rödlök
    • 100 g fetaost
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 1 klyfta vitlök
    • 50 g blandad sallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 220 grader.
    • Skär rödbetor i klyftor och lägg i en ugnsfast form.
    • Ringa över olja och balsamico.
    • Pressa över citron.
    • Skär fetaost i tärningar och lägg ost över rödbetorna.
    • Spara lite ost som topping.
    • Skala och skär rödlök i tunna klyftor och lägg i formen.
    • Krydda med örtagårdskrydda, salt och svartpeppar. Blanda runt.
    • Dela kycklingen och bryn några minuter i smör i en stekpanna.
    • Tillsätt vitlök, salt och svartpeppar.
    • Lägg kycklingen över rödbetorna och smula över ost. Sätt in i ugnen i ca 15 min.
    • Servera med grönsallad

    Ingredienser

    2 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0.25 st citron
    • 1 st rödlök
    • 100 g fetaost
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 1 klyfta vitlök
    • 50 g blandad sallad
  • Fredag frukost 376 Kcal

    Grekisk yoghurt med äpple och bovetemüsli

    Så gott att äta sin hemgjorda müsli till frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 376 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 port Bovetemusli med havre, äpple och kanel
    • 0.5 st rött äpple

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och strö på müslin.
    • Skiva äpplet och lägg över yoghurten.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 port Bovetemusli med havre, äpple och kanel
    • 0.5 st rött äpple

    Fredag lunch 395 Kcal

    Rödbetor med kyckling

    Ett enkelt sätt att få ihop en härlig gratäng med rödbetor och kyckling. Passar perfekt till buffén!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 395 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0.25 st citron
    • 1 st rödlök
    • 100 g fetaost
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 1 klyfta vitlök
    • 50 g blandad sallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 220 grader.
    • Skär rödbetor i klyftor och lägg i en ugnsfast form.
    • Ringa över olja och balsamico.
    • Pressa över citron.
    • Skär fetaost i tärningar och lägg ost över rödbetorna.
    • Spara lite ost som topping.
    • Skala och skär rödlök i tunna klyftor och lägg i formen.
    • Krydda med örtagårdskrydda, salt och svartpeppar. Blanda runt.
    • Dela kycklingen och bryn några minuter i smör i en stekpanna.
    • Tillsätt vitlök, salt och svartpeppar.
    • Lägg kycklingen över rödbetorna och smula över ost. Sätt in i ugnen i ca 15 min.
    • Servera med grönsallad

    Ingredienser

    2 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 tsk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 0.25 st citron
    • 1 st rödlök
    • 100 g fetaost
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 1 klyfta vitlök
    • 50 g blandad sallad

    Fredag middag 248 Kcal

    Asiatisk torsk med mangosalsa

    Fräsch fiskrätt med asiatiska smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 248 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g torskfile
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1.5 tsk limesaft
    Mangosalsa
    • 0.5 st mango
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st avokado
    • 0.5 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0.25 st lime
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader. Riv vitlök och ingefära fint.
    • Lägg fisken på en ugnsplåt och gnid in vitlök och ingefära på fisken. Strö på salt och peppar. Häll över teriyakisås och pressa lime över. Sätt in i ugnen i ca: 15 min.
    • Riv ingefära fint. Gör mangosalsan genom att skära alla ingredienser i mindre bitar och lägg i en skål. Hacka chili och blanda ner i mangosalsan med ingefära,  limesaft, teriyakisås, sesamolja. Strö på salt och peppar.
    • Lägg salsan över fisken och strö på hackad gräslök.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g torskfile
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1.5 tsk limesaft
    Mangosalsa
    • 0.5 st mango
    • 0.25 st gurka
    • 0.5 st avokado
    • 0.5 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk färsk ingefära
    • 0.25 st lime
    • 1 tsk teriyakisås
    • 1 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 msk gräslök
Frukt/grönt
  • 6 tsk färskpressad citronjuice
  • 4 tsk riven ingefära
  • 1 st gul lök
  • 5.75 klyfta vitlök
  • 200 g cocktailtomater
  • 4 styck tomat
  • 9.25 cm purjolök
  • 0.75 st mango
  • 1 dl blåbär
  • 2 st kokta rödbetor
  • 2 st salladsblad
  • 1 st rött äpple
  • 4 st färska champinjoner
  • 1 st morot
  • 10 st rödbetor
  • 0.5 st citron
  • 2 st rödlök
  • 100 g blandad sallad
  • 2 tsk färsk ingefära
  • 1.5 tsk limesaft
  • 0.25 st gurka
  • 0.5 st avokado
  • 0.5 st salladslök
  • 0.5 st röd chili
  • 0.25 st lime
Torrvaror
  • 7 tsk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 3 tsk flytande honung
  • 2 msk valnötter
  • 1 port Bovetemusli med havre, äpple och kanel
Kryddor/smaksättare
  • 4 tsk örtagårdskrydda
  • 2 st grönsaksbuljongtärning
  • 4 st basilikakvist
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 msk sötstark senap
  • 0.5 msk stark chilisås
  • 3 msk gräslök
  • 2.5 msk balsamico
  • 0.5 kvist färsk persilja
  • 1 tsk sweet chilisås
  • 2 tsk teriyakisås
  • 1 tsk sesamolja
Mejeri
  • 200 g halloumi
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt 6%
  • 0.5 dl gräddfil
  • 325 g fetaost
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 0.5 dl granola med äpple (receptbanken)
  • 3 tsk smör
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 400 g torskrygg
  • 300 g laxfilé
  • 250 g tonfisk
  • 2 st ägg
  • 300 g torskfile
Övrigt
  • 4 st soltorkad tomat
  • 3 msk majonnäs

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!

Om cookies

Vi använder cookies för att du ska få så bra funktion och så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Du kan alltid ändra dina inställningar. Genom att acceptera godkänner du användning av cookies på denna webbplats. Om du inte accepterar användning av grundläggande cookies kan det hända att webbplatsen inte fungerar som den var tänkt att fungera.

En cookie är en liten textfil som lagras på besökarens dator i syfte att förbättra upplevelsen och förenkla användandet av webbplatsen. Läs gärna mer om vår Integritetspolicy.