Tillbaka till menyerna

Jultid

Här kan du skapa ett kostschema med god och hälsosam mat full av matglädje! Genom att äta efter detta kostschema kommer du kunna behålla den vikt du har idag.

  • Måndag - 935 Kcal

    • Frukost - 361 Kcal

      Äggröra med julbordsrester

    • Lunch - 178 Kcal

      Julbord - Rågkorgar med skagenröra

    • Middag - 131 Kcal

      Rotfruktsgratäng med cheddar

    • Mellanmål

    • Dessert - 265 Kcal

      Apelsinsallad med kanelgrädde

  • Tisdag - 894 Kcal

    • Frukost - 270 Kcal

      Rostad bovetemüsli

    • Lunch - 204 Kcal

      Äpple och currysill

    • Middag - 191 Kcal

      Julbord - Rödkålssallad med prinskorv

    • Mellanmål

    • Dessert - 229 Kcal

      Chokladfondant

  • Onsdag - 907 Kcal

    • Frukost - 334 Kcal

      Valnötsbröd

    • Lunch - 108 Kcal

      Julbord - Rödbetssallad

    • Middag - 129 Kcal

      Julbord - Apelsinsallad med ädelost

    • Mellanmål

    • Dessert - 336 Kcal

      Julbord - Havrefrallor

  • Torsdag - 1095 Kcal

    • Frukost - 396 Kcal

      Kavring med linfrö och solroskärnor

    • Lunch - 124 Kcal

      Asiatisk sill

    • Middag - 372 Kcal

      Julköttbullar

    • Mellanmål

    • Dessert - 204 Kcal

      Havrelimpa med tranbär

  • Fredag - 967 Kcal

    • Frukost - 229 Kcal

      Nyponfrallor med dadlar och valnötter

    • Lunch - 466 Kcal

      Julbord - Julskinka

    • Middag - 183 Kcal

      Saffransquinoa

    • Mellanmål

    • Dessert - 89 Kcal

      Fröknäcke med chia

  • Lördag - 472 Kcal

    • Frukost - 177 Kcal

      Filmjölkslimpa

    • Lunch - 140 Kcal

      Apelsinsill

    • Middag - 57 Kcal

      Julbord - Ägghalvor med kräftstjärtar

    • Mellanmål

    • Dessert - 98 Kcal

      Valnötspraliner med vit choklad

  • Söndag - 508 Kcal

    • Frukost - 294 Kcal

      LCHF knäckebröd med ost, skinka och groddar

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål - 214 Kcal

      Fänkålsknäcke

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 55.5 gram

Fett: 48.7 gram

Protein: 36.8 gram

Energi: 825.5 kcal

  • Måndag frukost 361 Kcal

    Äggröra med julbordsrester

    Rester kvar från julbordet? Rör ihop en god och enkel frukost eller mellanmål. Lite äggröra, lax eller julskinka.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 361 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 st cocktailtomat
    • 1 st salladsblad
    • 50 g gravad lax

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll ner äggsmeten.
    • Rör om med en trägaffel i ca 30 sek och lägg upp äggröran på en tallrik.
    • Servera med sallad, tomat och julskinka eller lax.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 st cocktailtomat
    • 1 st salladsblad
    • 50 g gravad lax

    Måndag lunch 178 Kcal

    Julbord - Rågkorgar med skagenröra

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 178 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 dl majonnäs
    • 1 msk stenbitsrom
    • 0.6 dl crème fraiche
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk dill
    • 2 dl handskalade räkor i lag
    • 1 dl kräftstjärtar i lag
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron
    • 75 g Rye Crips Sourcream & Onion

    Gör så här

    • Blanda majonnäs, rom och crème fraiche i en skål.
    • Skala och finhacka rödlök.
    • Hacka dill, räkor och kräftstjärtar.
    • Blanda ner med majonnäsen och crème fraichen.
    • Smaka av med salt, peppar och citronzest.
    • Lägg skagenröran i rågkorgarna

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 dl majonnäs
    • 1 msk stenbitsrom
    • 0.6 dl crème fraiche
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk dill
    • 2 dl handskalade räkor i lag
    • 1 dl kräftstjärtar i lag
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron
    • 75 g Rye Crips Sourcream & Onion

    Måndag middag 131 Kcal

    Rotfruktsgratäng med cheddar

    Rotfruktsgratäng med cheddar passar bra till julskinkan men också som tillbehör till en god köttbit när som helst på året!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 131 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st morot
    • 200 g brysselkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 msk julsenap
    • 1 tsk olivolja
    • 60 g cheddarost
    • 1 dl gratängost
    • 2 msk hasselnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka palsternacka, rödlök och morötter.
    • Dela brysselkål i fyra delar.
    • Skala och riv vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olja och bryn alla grönsaker.
    • Krydda med salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Tillsätt grädde och senap och låt koka 1 minut.
    • Smörj en ugnsfast form med olja
    • Lägg i halva blandningen och lägg 3 skivor ost ovanpå.
    • Häll på resten av blandningen och toppa med gratängost och hackade hasselnötter.
    • Gratinera 15 minuter i ugn.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st morot
    • 200 g brysselkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 msk julsenap
    • 1 tsk olivolja
    • 60 g cheddarost
    • 1 dl gratängost
    • 2 msk hasselnötter

    Måndag dessert 265 Kcal

    Apelsinsallad med kanelgrädde

    Julens goda apelsinsallad med en topping av kanelgrädde. Fungerar utmärkt att byta ut tranbären tex, till gojibär!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 35 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 265 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 st apelsin
    • 2 msk torkade tranbär
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 msk kanel

    Gör så här

    • Skär ut apelsinfiléer med en vass kniv och lägg filéerna i glas.
    • Vispa grädden.
    • Toppa med torkade tranbär eller gojibär + en klick grädde med kanel.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 6 st apelsin
    • 2 msk torkade tranbär
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 msk kanel
  • Tisdag frukost 270 Kcal

    Rostad bovetemüsli

    En fantastiskt god bovetemüsli med smak av kanel och kardemumma!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 270 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 3 dl bovetekross
    • 1 tsk kanel
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 krm salt
    • 0.5 dl vatten
    • 3 msk rapsolja
    • 2 msk fiberhonung Nicks
    • 2 dl valnötter
    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandel
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 2 dl kokosskivor

    Gör så här

    • Hetta upp en stor stekpanna och lägg ner bovetekross, kryddor och salt och rosta någon minut.
    • Häll över rapsolja, vatten och hälften av fiberhonungen.
    • Sänk värmen och rosta i 10 minuter på låg värme. Rör om flera gånger.
    • Lägg i en skål.
    • Rosta nötter och frön i en torr stekpanna och häll på resten av fiberhonungen.
    • Lägg ner nöt- och fröblandningen i skålen  och tillsätt därefter kokosskivorna.
    • Låt svalna och förvara müslin i en burk med lock.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 3 dl bovetekross
    • 1 tsk kanel
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 1 krm vaniljpulver
    • 1 krm salt
    • 0.5 dl vatten
    • 3 msk rapsolja
    • 2 msk fiberhonung Nicks
    • 2 dl valnötter
    • 2 dl paranötter
    • 1 dl mandel
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 0.5 dl solrosfrön
    • 2 dl kokosskivor

    Tisdag lunch 204 Kcal

    Äpple och currysill

    Fantastiskt god curry och äppelsil till julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 204 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 0.3 st rödlök
    • 3 msk majonnäs
    • 1 dl crème fraiche
    • 4 tsk curry
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rött äpple
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.1 st purjolök
    • 0.5 msk gräslök

    Gör så här

    • Skala och finhacka rödlök. Blanda ner lök i en skål tillsammans med majonnäs och créme fraiche.
    • Krydda med curry, salt och peppar.
    • Skär äpplet i små tärningar och blanda ner.
    • Häll ut lagen/vätskan från sillen och skölj av filéerna. Skär sillen i mindre bitar och blanda ner.
    • Toppa med hackade äppelbitar, purjolök och gräslök.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 0.3 st rödlök
    • 3 msk majonnäs
    • 1 dl crème fraiche
    • 4 tsk curry
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rött äpple
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.1 st purjolök
    • 0.5 msk gräslök

    Tisdag middag 191 Kcal

    Julbord - Rödkålssallad med prinskorv

    En fantastisk kombination - rödkålssallad med prinskorv!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 191 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 500 g prinskorv med hög kötthalt
    • 3 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st rött äpple
    • 10 st physalis
    • 1 kvist färsk persilja
    Marinad
    • 1 tsk ättika
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 tsk vatten
    • 0.5 msk anis

    Gör så här

    Marinad: Häll ättika, honung och vatten i en skål. Rosta anis i en torr stekpanna. Häll i och blanda runt.

    • Strimla rödkål. Skiva äpple.
    • Dela physalis i två delar och hacka persilja.
    • Lägg allt i en bunke och häll marinaden över.
    • Bryn prinskorv med smör i en stekpanna.
    • Lägg upp rödkålssallad på ett fat och servera med prinskorv.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 500 g prinskorv med hög kötthalt
    • 3 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st rött äpple
    • 10 st physalis
    • 1 kvist färsk persilja
    Marinad
    • 1 tsk ättika
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 tsk vatten
    • 0.5 msk anis

    Tisdag dessert 229 Kcal

    Chokladfondant

    Avsluta middagen med en härlig chokladkaka till kaffet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 229 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 150 g mörk choklad
    • 25 g smör
    • 2 msk grädde
    • 1 msk pistagenötter
    • 0.3 dl mandlar
    • 1 msk valnötter

    Gör så här

    • Bryt chokladen och smält den i ett vattenbad. Blanda ner alla ingredienser.
    • Klä 6 små formar med plastfolie och häll ner blandningen.
    • Sätt in i kylen och låt stelna. Vänd upp och ner på formen och lägg chokladfondanten på tallrikar.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 150 g mörk choklad
    • 25 g smör
    • 2 msk grädde
    • 1 msk pistagenötter
    • 0.3 dl mandlar
    • 1 msk valnötter
  • Onsdag frukost 334 Kcal

    Valnötsbröd

    Ett riktigt gott och mättande bröd - speciellt nybakat! Kesellan kan bytas ut mot fil, yoghurt, keso, Crème fraîche eller gräddfil! Lägg till valfritt pålägg, tex. smör, bröd och en paprikaskiva.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 334 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 100 g smör
    • 4 tsk brödkryddor
    • 150 g valnötter
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 dl pofiber
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk bakpulver
    • 1.5 tsk salt
    • 6 st ägg
    • 250 gram kesella
    Topping
    • 1 dl valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150°C.
    • Grovhacka valnötter.
    • Smält smöret och tillsätt brödkryddor.
    • Blanda nötter med alla torra ingredienser i en bunke.
    • Vispa äggen och blanda ner tillsammans med smör och kesella.
    • Häll smeten i en smord brödform.
    • Toppa med lite extra valnötter.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter.
    • Täck med folie om brödet mörknar för tidigt.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 100 g smör
    • 4 tsk brödkryddor
    • 150 g valnötter
    • 2 dl mandelmjöl
    • 2 dl pofiber
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk bakpulver
    • 1.5 tsk salt
    • 6 st ägg
    • 250 gram kesella
    Topping
    • 1 dl valnötter

    Onsdag lunch 108 Kcal

    Julbord - Rödbetssallad

    Servera en egengjord rödbetssallad med julköttbullar på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 108 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 st äpple
    • 1 msk grovkornig senap
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Lägg rödbetorna i vatten och låt koka i 15-20 minuter.
    • Häll kallt vatten över och skala rödbetorna.
    • Hacka rödbetor och äpple och lägg i en bunke.
    • Blanda ner senap, crème fraiche och majonnäs. Krydda med salt och peppar.
    • Rosta solrosfrön i en torr stekpanna med honung och havssalt.
    • Toppa med solrosfrön och färsk persilja.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 st äpple
    • 1 msk grovkornig senap
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja

    Onsdag middag 129 Kcal

    Julbord - Apelsinsallad med ädelost

    Apelsinsalladen med ädelost passar bra med julskinkan på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 129 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 50 g färsk grönkål
    • 2 st apelsin
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g ädelost
    Dekoration
    • 0.5 dl pistagenötter
    • 0.5 st granatäpple

    Gör så här

    • Lägg grönkål på ett fat. Skär bort skalet på apelsinen med en vass kniv, skär ut filéer och pressa saften över grönkålen.
    • Lägg på apelsinklyftor och tillsätt olja.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Smula över ädelost.
    • Hacka pistagenötter.
    • Dekorera salladen med pistage och granatäpplekärnor.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 50 g färsk grönkål
    • 2 st apelsin
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g ädelost
    Dekoration
    • 0.5 dl pistagenötter
    • 0.5 st granatäpple

    Onsdag dessert 336 Kcal

    Julbord - Havrefrallor

    Fantastiskt goda glutenfria havrefrallor till julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 336 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 0.5 dl mörk sirap
    • 1 dl rapsolja
    • 2 st morot
    • 1 tsk salt
    • 4 dl havregryn
    • 8 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 1.5 dl valnötter
    Topping
    • 1 st ägg
    • 3 msk pumpafrön

    Gör så här

    • Smula jästen i en bunken och häll på ljummet vatten. Rör om tills jästen löser sig.
    • Tillsätt  sirap och olja . Skala och riv morötter fint och blanda ner.
    • Blanda ner havregryn, havremjöl, fiberhusk, valnötter och salt och rör om.
    • Arbeta degen ordentligt och låt jäsa i ca 45 minuter.
    • Forma till frallor och placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
    • Pensla frallorna med ägg och toppa med pumpafrön.
    • Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
    • Sätt ugnen på 225 grader och grädda i ca 15 minuter.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 0.5 dl mörk sirap
    • 1 dl rapsolja
    • 2 st morot
    • 1 tsk salt
    • 4 dl havregryn
    • 8 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 1.5 dl valnötter
    Topping
    • 1 st ägg
    • 3 msk pumpafrön
  • Torsdag frukost 396 Kcal

    Kavring med linfrö och solroskärnor

    Saftigt och gott bröd som håller länge!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 44 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 396 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    Innehåll
    • 6 dl filmjölk
    • 1 dl mörk sirap
    • 3.75 dl bovetemjöl
    • 0.75 dl sojamjöl
    • 0.5 dl nyponmjöl
    • 1 dl linfrön
    • 2 dl solroskärnor
    • 2 msk psylliumhusk
    • 1 tsk bikarbonat
    Till formen
    • 1 tsk smör
    • 0.5 msk bovetemjöl
    • 0.5 dl pumpafrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
    • Låt stå och svälla i några minuter. Smöra och mjöla en brödform, 1 ½ – 2 liter.
    • Fördela smeten jämnt i formen och strö över pumpafrön.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna på galler.

    Ingredienser

    8 portioner

    Innehåll
    • 6 dl filmjölk
    • 1 dl mörk sirap
    • 3.75 dl bovetemjöl
    • 0.75 dl sojamjöl
    • 0.5 dl nyponmjöl
    • 1 dl linfrön
    • 2 dl solroskärnor
    • 2 msk psylliumhusk
    • 1 tsk bikarbonat
    Till formen
    • 1 tsk smör
    • 0.5 msk bovetemjöl
    • 0.5 dl pumpafrön

    Torsdag lunch 124 Kcal

    Asiatisk sill

    Ljuvlig asiatisk sill med spännande smak!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 124 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.25 st gul chili
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk riven ingefära
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk mirin
    • 0.5 dl vatten
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 1 tsk sesamfrön
    • 10 g pak choi

    Gör så här

    • Finhacka salladslök, chili och koriander och lägg i en bunke.
    • Pressa limesaft över.
    • Skala och riv ingefära och vitlök.
    • Tillsätt honung, mirin och vatten. Strimla sillen tunt och lägg i.
    • Rosta sesamfrön i en torr stekpanna och tillsätt ½ tsk i sillblandningen.
    • Dekorera med ½ tsk rostade sesamfrön och pak choi.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.25 st gul chili
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk riven ingefära
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk mirin
    • 0.5 dl vatten
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 1 tsk sesamfrön
    • 10 g pak choi

    Torsdag middag 372 Kcal

    Julköttbullar

    Julköttbullarna kryddar jag med kryddpeppar och serverar med en egengjord rödbetssallad och en god quinoasallad med saffran!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 372 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1000 g blandfärs
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 0.5 dl mjölk
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk salt
    • 0.25 tsk svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st ägg

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att blanda grädde, panko, mjölk, kryddpeppar, salt och svartpeppar i en bunke.
    • Skala och riv lök och vitlök grovt.
    • Blanda ner ägg, vitlök, lök och blanda runt. Lägg ner färsen och blanda runt.
    • Forma till små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
    • Tillaga i ugn 25 minuter.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1000 g blandfärs
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 0.5 dl mjölk
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk salt
    • 0.25 tsk svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st ägg

    Torsdag dessert 204 Kcal

    Havrelimpa med tranbär

    Fantastiskt gott bröd att njuta av för både frukost och julbord!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 204 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 3 st ägg
    • 2 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 5 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.75 dl solrosfrön
    • 0.75 dl pumpafrön
    • 1 dl torkade tranbär
    Topping
    • 2 msk solrosfrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggen fluffiga och blanda ner alla ingredienser.
    • Lägg smeten i en bakplåtsklädd brödform, ca: 1,5 liter.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
    • Låt svalna och skiva upp.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 3 st ägg
    • 2 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 5 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.75 dl solrosfrön
    • 0.75 dl pumpafrön
    • 1 dl torkade tranbär
    Topping
    • 2 msk solrosfrön
  • Fredag frukost 229 Kcal

    Nyponfrallor med dadlar och valnötter

    Härliga frukostfrallor som du enkelt fryser in och tar upp vid behov. Variera gärna pålägget!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 39 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 229 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 8 st torkade dadlar
    • 25 g färsk jäst
    • 8 dl vatten
    • 8 dl havremjöl
    • 2.5 dl bovetemjöl
    • 1 dl nyponskalsmjöl
    • 3 msk psylliumhusk
    • 3 tsk flytande honung
    • 2.5 tsk salt
    • 0.5 dl havregryn
    • 1 msk valnötter

    Gör så här

    • Skiva de urkärnade dadlarna och blötlägg i ½ deciliter vatten.
    • Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet tillsammans med alla övriga ingredienser.
    • Blanda runt och låt stå i några minuter. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Hacka valnötter.
    • Toppa bullarna med havregryn och de hackade valnötter. Låt jäsa under bakduk i minst i 1 ½ timme. Sätt ugnen på 175 grader 30 minuter innan gräddning så hinner den bli varm.
    • Grädda mitt i ugnen i 20 minuter och låt sedan svalna på galler under bakduk.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 8 st torkade dadlar
    • 25 g färsk jäst
    • 8 dl vatten
    • 8 dl havremjöl
    • 2.5 dl bovetemjöl
    • 1 dl nyponskalsmjöl
    • 3 msk psylliumhusk
    • 3 tsk flytande honung
    • 2.5 tsk salt
    • 0.5 dl havregryn
    • 1 msk valnötter

    Fredag lunch 466 Kcal

    Julbord - Julskinka

    Äppelmos och en god senap passar bra till julskinkan på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 57 gram

    Energi: 466 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 kg färdigkokt julskinka
    • 0 st ägg
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 msk flytande honung
    • 1 tsk torkad persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 st rött äpple
    • 1 st apelsin

    Gör så här

    Börja med griljeringen: Blanda ner ägg, senap, honung, persilja, salt, peppar och panko i en bunke. Blanda runt.

    • Lägg skinkan i en ugnsfast form.
    • Pensla griljering på skinkan.
    • Griljera skinkan i 225° i ca 15 minuter eller tills den har fått en fin yta.
    • Rosta valnötter i en torr stekpanna med honung.
    • Skiva äpple och apelsin.
    • Dekorera med färsk persilja, äpple, apelsin och valnötter.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 kg färdigkokt julskinka
    • 0 st ägg
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 msk flytande honung
    • 1 tsk torkad persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 st rött äpple
    • 1 st apelsin

    Fredag middag 183 Kcal

    Saffransquinoa

    Fantastiskt god quinoa med saffran som passar utmärkt på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 24 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 183 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl vit quinoa, okokt
    • 6 dl vatten
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g brysselkål
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 msk russin
    • 1 dl skållade mandlar
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 st rött äpple

    Gör så här

    • Koka quinoa i dubbla mängden vatten och låt koka i 15 minuter. Häll av vattnet.
    • Skala och finhacka lök och fräs gyllenbrun i lite olja.
    • Tillsätt saffran och quinoa och låt steka i några minuter.
    • Smaka av med salt och svartpeppar och lägg upp på ett stort fat.
    • Dela brysselkål på fyra delar och stek i olja.
    • Blanda ner honung och russin i quinoan.
    • Rosta mandlar i en torr stekpanna och toppa med honung.
    • Toppa quinoa med brysselkål och mandlar. Dekorera med äppelskivor.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl vit quinoa, okokt
    • 6 dl vatten
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g brysselkål
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 msk russin
    • 1 dl skållade mandlar
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 st rött äpple

    Fredag dessert 89 Kcal

    Fröknäcke med chia

    Fröknäcke med chia passar perfekt till en osttallrik men också som frukost med en skiva skinka på!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 89 kcal

    Ingredienser

    25 portioner

    • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
    • 3 msk olivolja
    • 4 dl kokande vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    • 0.25 msk anis

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader.
    • Blanda bakmixen med olja och vatten i en bunke. Låt vila i 10 minuter.
    • Dela upp blandningen på två plåtar med bakplåtspapper.
    • Lägg ett bakplåtspapper över och platta ut smeten.
    • Toppa med honung, havssalt och anis. Grädda i ugn 45-55 minuter.

    Ingredienser

    25 portioner

    • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
    • 3 msk olivolja
    • 4 dl kokande vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    • 0.25 msk anis
  • Lördag frukost 177 Kcal

    Filmjölkslimpa

    Filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, och aprikoser.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 177 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    Innehåll
    • 4 dl filmjölk
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 dl dinkelsikt
    • 2 dl grahamsmjöl
    • 1 dl rågmjöl
    • 1 dl rågkross
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 8 st torkade aprikoser
    Till formen
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl havregryn

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Låt stå och svälla i några minuter.
    • Smöra och mjöla en brödform, 1 ½ – 2 liter.
    • Fördela smeten jämnt i formen och strö över havregryn.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna på galler.

    Ingredienser

    12 portioner

    Innehåll
    • 4 dl filmjölk
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 dl dinkelsikt
    • 2 dl grahamsmjöl
    • 1 dl rågmjöl
    • 1 dl rågkross
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 8 st torkade aprikoser
    Till formen
    • 1 tsk smör
    • 0.5 dl havregryn

    Lördag lunch 140 Kcal

    Apelsinsill

    Apelsinsillen är fräsch och det är gott att äta med gräddfil och ägghalvor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 140 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 350 g 5 minuterssill
    • 2 st apelsin
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 msk mirin

    Gör så här

    • Skär sillen i önskade bitar och lägg ner i en skål.
    • Skär bort skalet på 2 apelsinen med en vass kniv, skär ut filéer och pressa saften över sillen (endast av en apelsin).
    • Lägg ner apelsinfiléer.
    • Strimla rödlök fint och hacka gräslök och lägg ner.
    • Tillsätt granatäpplekärnor och mirin och blanda runt.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 350 g 5 minuterssill
    • 2 st apelsin
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 msk mirin

    Lördag middag 57 Kcal

    Julbord - Ägghalvor med kräftstjärtar

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 57 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st ägg
    Toppning per ägghalva
    • 1 tsk crème fraiche
    • 5 g kräftstjärtar
    • 0.1 paket smörgåskrasse

    Gör så här

    • Koka äggen hårdkokta.
    • Skala och dela på mitten.
    • Toppa med crème fraiche, kräftstjärtar och krasse.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st ägg
    Toppning per ägghalva
    • 1 tsk crème fraiche
    • 5 g kräftstjärtar
    • 0.1 paket smörgåskrasse

    Lördag dessert 98 Kcal

    Valnötspraliner med vit choklad

    Hälsosamma praliner med mörk- och vitchoklad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 98 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 75 g mörk choklad
    • 25 g vit choklad (1 ruta)
    • 16 st valnöt
    • 0.5 tsk blåbärspulver

    Gör så här

    • Smält den mörka chokladen i ett vattenbad.
    • Smält den vita chokladen i micron.
    • Sätt ihop 2 valnötskärnor mot varandra och doppa i mörk choklad.
    • Lägg på ett bakplåtspapper.
    • Ringla vit choklad över och strö blåbärspulver över.
    • Låt stelna i kylen.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 75 g mörk choklad
    • 25 g vit choklad (1 ruta)
    • 16 st valnöt
    • 0.5 tsk blåbärspulver
  • Söndag frukost 294 Kcal

    LCHF knäckebröd med ost, skinka och groddar

    En god frukost på knäckebröd med ost, skinka och groddar.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 294 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st knäckebröd (Clean Eating)
    • 1 tsk smör
    • 2 st skiva ost
    • 2 skivor skinka
    • 1 dl alfalfagroddar

    Gör så här

    • Bre lite smör på en knäckebröd skiva.
    • Lägg på två skivor ost och två skivor skinka och sedan 1 dl groddar.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st knäckebröd (Clean Eating)
    • 1 tsk smör
    • 2 st skiva ost
    • 2 skivor skinka
    • 1 dl alfalfagroddar

    Söndag mellanmål 214 Kcal

    Fänkålsknäcke

    Knaprigt knäckebröd med smak av fänkål. Ett bra alternativ till frukost eller mellanmål - servera med färskost och valfri grönsak som topping!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 41 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 214 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 3.5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 krm salt
    • 0.5 msk anis
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 3 dl grovt rågmjöl
    • 2 dl fint rågmjöl
    • 3 dl dinkelsikt

    Gör så här

    • Lös upp jästen i vattnet och tillsätt alla ingredienser.
    • Arbeta degen i 5 minuter och låt jäsa täckt med plast i kylskåpet i 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela degen i 30 bitar och kavla ut degen millimetertunt till runda kakor.
    • Lägg på en smord plåt och grädda i ugnen i 3 minuter.
    • Ta ut plåten och skär varje kaka i 4 bitar.
    • Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter.
    • Förvara i en burk.

     

    Ingredienser

    8 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 3.5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 krm salt
    • 0.5 msk anis
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 3 dl grovt rågmjöl
    • 2 dl fint rågmjöl
    • 3 dl dinkelsikt
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 18 st ägg
  • 50 g gravad lax
  • 1 msk stenbitsrom
  • 2 dl handskalade räkor i lag
  • 1 dl kräftstjärtar i lag
  • 1050 g 5 minuterssill
  • 500 g prinskorv med hög kötthalt
  • 1000 g blandfärs
  • 2 kg färdigkokt julskinka
  • 5 g kräftstjärtar
  • 2 skivor skinka
Mejeri
  • 3 msk grädde
  • 129 tsk smör
  • 3.1 dl crème fraiche
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 60 g cheddarost
  • 250 gram kesella
  • 150 g ädelost
  • 100 g färsk jäst
  • 10 dl filmjölk
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 st skiva ost
Frukt/grönt
  • 2 st cocktailtomat
  • 1 st salladsblad
  • 1.8 st rödlök
  • 1 st citron
  • 1 st palsternacka
  • 4 st morot
  • 400 g brysselkål
  • 3.5 klyfta vitlök
  • 11 st apelsin
  • 3.5 st rött äpple
  • 0.1 st purjolök
  • 3 dl strimlad rödkål
  • 10 st physalis
  • 5 st rödbetor
  • 1 st äpple
  • 50 g färsk grönkål
  • 1 st granatäpple
  • 1 st salladslök
  • 0.5 st röd chili
  • 0.25 st gul chili
  • 0.5 st lime
  • 1 tsk riven ingefära
  • 10 g pak choi
  • 1.5 st gul lök
  • 0.1 paket smörgåskrasse
  • 1 dl alfalfagroddar
Övrigt
  • 6 dl majonnäs
  • 1 dl gratängost
  • 2 msk fiberhonung Nicks
  • 1 tsk ättika
  • 225 g mörk choklad
  • 9.5 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 1.5 dl mörk sirap
  • 4 dl kokande vatten
  • 4 msk ljus sirap
  • 25 g vit choklad (1 ruta)
Kryddor/smaksättare
  • 2 msk dill
  • 0.5 tsk örtagårdskrydda
  • 1 msk julsenap
  • 2 msk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 krm vaniljpulver
  • 9.5 krm salt
  • 4 tsk curry
  • 2.5 msk gräslök
  • 3 kvist färsk persilja
  • 1.25 msk anis
  • 4 tsk brödkryddor
  • 1 msk grovkornig senap
  • flingsalt
  • 2 msk färsk koriander
  • 2 msk mirin
  • 2 krm kryddpeppar
  • 0.25 tsk svartpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad persilja
  • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
  • 0.5 tsk blåbärspulver
Torrvaror
  • 75 g Rye Crips Sourcream & Onion
  • 7.5 tsk olivolja
  • 2 msk hasselnötter
  • 3 msk torkade tranbär
  • 3 dl bovetekross
  • 4 msk rapsolja
  • 158.5 dl valnötter
  • 2 dl paranötter
  • 1 dl mandel
  • 4.75 dl pumpafrön
  • 6.25 dl solrosfrön
  • 2 dl kokosskivor
  • 10 tsk flytande honung
  • 1.5 msk pistagenötter
  • 0.3 dl mandlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 1.5 dl fiberhusk
  • 2 dl linfrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl havregryn
  • 21 dl havremjöl
  • 6.75 dl bovetemjöl
  • 0.75 dl sojamjöl
  • 0.5 dl nyponmjöl
  • 2 dl solroskärnor
  • 5 msk psylliumhusk
  • 4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk sesamfrön
  • 2 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
  • 8 st torkade dadlar
  • 1 dl nyponskalsmjöl
  • 3 dl vit quinoa, okokt
  • 2 msk russin
  • 1 dl skållade mandlar
  • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
  • 4 dl dinkelsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 8 st torkade aprikoser
  • 16 st valnöt
  • 1 st knäckebröd (Clean Eating)
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl fint rågmjöl

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!