Tillbaka till menyerna

Julbord 2021 vecka 51

Här kan du skapa ett kostschema med god och hälsosam mat full av matglädje! Genom att äta efter detta kostschema kommer du kunna behålla den vikt du har idag.

  • Måndag - 601 Kcal

    • Frukost - 124 Kcal

      Asiatisk sill

    • Lunch - 108 Kcal

      Julbord - Rödbetssallad

    • Middag - 191 Kcal

      Julbord - Rödkålssallad med prinskorv

    • Mellanmål - 178 Kcal

      Julbord - Rågkorgar med skagenröra

    • Dessert

  • Tisdag - 1059 Kcal

    • Frukost - 372 Kcal

      Julköttbullar

    • Lunch - 466 Kcal

      Julbord - Julskinka

    • Middag - 124 Kcal

      Asiatisk sill

    • Mellanmål - 97 Kcal

      Gravad lax med hovmästarsås

    • Dessert

  • Onsdag - 647 Kcal

    • Frukost - 204 Kcal

      Äpple och currysill

    • Lunch - 131 Kcal

      Rotfruktsgratäng med cheddar

    • Middag - 129 Kcal

      Julbord - Apelsinsallad med ädelost

    • Mellanmål - 183 Kcal

      Saffransquinoa

    • Dessert

  • Torsdag - 525 Kcal

    • Frukost - 57 Kcal

      Julbord - Ägghalvor med kräftstjärtar

    • Lunch - 116 Kcal

      Ulrikas gröna julbord - Inlagd auberginesallad

    • Middag - 215 Kcal

      Ulrikas gröna julbord - Juliga nötbullar

    • Mellanmål - 61 Kcal

      Ulrikas gröna julbord - Gravade morotsskivor med hovmästarsås

    • Dessert - 76 Kcal

      Ulrikas gröna julbord - Senapsaubergine (vegetarisk julsill)

  • Fredag - 759 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 336 Kcal

      Julbord - Havrefrallor

    • Middag - 204 Kcal

      Havrelimpa med tranbär

    • Mellanmål - 89 Kcal

      Fröknäcke med chia

    • Dessert - 131 Kcal

      Rocky Road med torkad mango och granatäpplekärnor

  • Lördag - 1382 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 494 Kcal

      Saffranskaka med lingon och vit choklad

    • Middag - 429 Kcal

      Apelsincarpaccio med pistageskräm

    • Mellanmål - 393 Kcal

      Glutenfri saffransbutterkaka

    • Dessert - 67 Kcal

      Jultryffel

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 52.3 gram

Fett: 52.7 gram

Protein: 34.4 gram

Energi: 829 kcal

  • Måndag frukost 124 Kcal

    Asiatisk sill

    Ljuvlig asiatisk sill med spännande smak!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 124 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.25 st gul chili
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk riven ingefära
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk mirin
    • 0.5 dl vatten
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 1 tsk sesamfrön
    • 10 g pak choi

    Gör så här

    • Finhacka salladslök, chili och koriander och lägg i en bunke.
    • Pressa limesaft över.
    • Skala och riv ingefära och vitlök.
    • Tillsätt honung, mirin och vatten. Strimla sillen tunt och lägg i.
    • Rosta sesamfrön i en torr stekpanna och tillsätt ½ tsk i sillblandningen.
    • Dekorera med ½ tsk rostade sesamfrön och pak choi.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.25 st gul chili
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk riven ingefära
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk mirin
    • 0.5 dl vatten
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 1 tsk sesamfrön
    • 10 g pak choi

    Måndag lunch 108 Kcal

    Julbord - Rödbetssallad

    Servera en egengjord rödbetssallad med julköttbullar på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 108 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 st äpple
    • 1 msk grovkornig senap
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Lägg rödbetorna i vatten och låt koka i 15-20 minuter.
    • Häll kallt vatten över och skala rödbetorna.
    • Hacka rödbetor och äpple och lägg i en bunke.
    • Blanda ner senap, crème fraiche och majonnäs. Krydda med salt och peppar.
    • Rosta solrosfrön i en torr stekpanna med honung och havssalt.
    • Toppa med solrosfrön och färsk persilja.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st rödbetor
    • 1 st äpple
    • 1 msk grovkornig senap
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk solrosfrön
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja

    Måndag middag 191 Kcal

    Julbord - Rödkålssallad med prinskorv

    En fantastisk kombination - rödkålssallad med prinskorv!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 191 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 500 g prinskorv med hög kötthalt
    • 3 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st rött äpple
    • 10 st physalis
    • 1 kvist färsk persilja
    Marinad
    • 1 tsk ättika
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 tsk vatten
    • 0.5 msk anis

    Gör så här

    Marinad: Häll ättika, honung och vatten i en skål. Rosta anis i en torr stekpanna. Häll i och blanda runt.

    • Strimla rödkål. Skiva äpple.
    • Dela physalis i två delar och hacka persilja.
    • Lägg allt i en bunke och häll marinaden över.
    • Bryn prinskorv med smör i en stekpanna.
    • Lägg upp rödkålssallad på ett fat och servera med prinskorv.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 500 g prinskorv med hög kötthalt
    • 3 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st rött äpple
    • 10 st physalis
    • 1 kvist färsk persilja
    Marinad
    • 1 tsk ättika
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 tsk vatten
    • 0.5 msk anis

    Måndag mellanmål 178 Kcal

    Julbord - Rågkorgar med skagenröra

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 178 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 dl majonnäs
    • 1 msk stenbitsrom
    • 0.6 dl crème fraiche
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk dill
    • 2 dl handskalade räkor i lag
    • 1 dl kräftstjärtar i lag
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron
    • 75 g Rye Crips Sourcream & Onion

    Gör så här

    • Blanda majonnäs, rom och crème fraiche i en skål.
    • Skala och finhacka rödlök.
    • Hacka dill, räkor och kräftstjärtar.
    • Blanda ner med majonnäsen och crème fraichen.
    • Smaka av med salt, peppar och citronzest.
    • Lägg skagenröran i rågkorgarna

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 dl majonnäs
    • 1 msk stenbitsrom
    • 0.6 dl crème fraiche
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk dill
    • 2 dl handskalade räkor i lag
    • 1 dl kräftstjärtar i lag
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron
    • 75 g Rye Crips Sourcream & Onion
  • Tisdag frukost 372 Kcal

    Julköttbullar

    Julköttbullarna kryddar jag med kryddpeppar och serverar med en egengjord rödbetssallad och en god quinoasallad med saffran!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 372 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1000 g blandfärs
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 0.5 dl mjölk
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk salt
    • 0.25 tsk svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st ägg

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att blanda grädde, panko, mjölk, kryddpeppar, salt och svartpeppar i en bunke.
    • Skala och riv lök och vitlök grovt.
    • Blanda ner ägg, vitlök, lök och blanda runt. Lägg ner färsen och blanda runt.
    • Forma till små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
    • Tillaga i ugn 25 minuter.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1000 g blandfärs
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 0.5 dl mjölk
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk salt
    • 0.25 tsk svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st ägg

    Tisdag lunch 466 Kcal

    Julbord - Julskinka

    Äppelmos och en god senap passar bra till julskinkan på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 57 gram

    Energi: 466 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 kg färdigkokt julskinka
    • 0 st ägg
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 msk flytande honung
    • 1 tsk torkad persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 st rött äpple
    • 1 st apelsin

    Gör så här

    Börja med griljeringen: Blanda ner ägg, senap, honung, persilja, salt, peppar och panko i en bunke. Blanda runt.

    • Lägg skinkan i en ugnsfast form.
    • Pensla griljering på skinkan.
    • Griljera skinkan i 225° i ca 15 minuter eller tills den har fått en fin yta.
    • Rosta valnötter i en torr stekpanna med honung.
    • Skiva äpple och apelsin.
    • Dekorera med färsk persilja, äpple, apelsin och valnötter.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 kg färdigkokt julskinka
    • 0 st ägg
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 msk flytande honung
    • 1 tsk torkad persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 st rött äpple
    • 1 st apelsin

    Tisdag middag 124 Kcal

    Asiatisk sill

    Ljuvlig asiatisk sill med spännande smak!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 124 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.25 st gul chili
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk riven ingefära
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk mirin
    • 0.5 dl vatten
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 1 tsk sesamfrön
    • 10 g pak choi

    Gör så här

    • Finhacka salladslök, chili och koriander och lägg i en bunke.
    • Pressa limesaft över.
    • Skala och riv ingefära och vitlök.
    • Tillsätt honung, mirin och vatten. Strimla sillen tunt och lägg i.
    • Rosta sesamfrön i en torr stekpanna och tillsätt ½ tsk i sillblandningen.
    • Dekorera med ½ tsk rostade sesamfrön och pak choi.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.25 st gul chili
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk riven ingefära
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 1 msk mirin
    • 0.5 dl vatten
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 1 tsk sesamfrön
    • 10 g pak choi

    Tisdag mellanmål 97 Kcal

    Gravad lax med hovmästarsås

    Enkelt att förbereda och ställa fram på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 97 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 400 g gravad lax
    Tillbehör per portion
    • 1 msk hovmästarsås

    Gör så här

    • Lägg lax på ett fat och servera med hovmästarsås!

    Ingredienser

    8 portioner

    • 400 g gravad lax
    Tillbehör per portion
    • 1 msk hovmästarsås
  • Onsdag frukost 204 Kcal

    Äpple och currysill

    Fantastiskt god curry och äppelsil till julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 204 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 0.3 st rödlök
    • 3 msk majonnäs
    • 1 dl crème fraiche
    • 4 tsk curry
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rött äpple
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.1 st purjolök
    • 0.5 msk gräslök

    Gör så här

    • Skala och finhacka rödlök. Blanda ner lök i en skål tillsammans med majonnäs och créme fraiche.
    • Krydda med curry, salt och peppar.
    • Skär äpplet i små tärningar och blanda ner.
    • Häll ut lagen/vätskan från sillen och skölj av filéerna. Skär sillen i mindre bitar och blanda ner.
    • Toppa med hackade äppelbitar, purjolök och gräslök.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 0.3 st rödlök
    • 3 msk majonnäs
    • 1 dl crème fraiche
    • 4 tsk curry
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rött äpple
    • 350 g 5 minuterssill
    Dekoration
    • 0.5 st rött äpple
    • 0.1 st purjolök
    • 0.5 msk gräslök

    Onsdag lunch 131 Kcal

    Rotfruktsgratäng med cheddar

    Rotfruktsgratäng med cheddar passar bra till julskinkan men också som tillbehör till en god köttbit när som helst på året!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 131 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st morot
    • 200 g brysselkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 msk julsenap
    • 1 tsk olivolja
    • 60 g cheddarost
    • 1 dl gratängost
    • 2 msk hasselnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka palsternacka, rödlök och morötter.
    • Dela brysselkål i fyra delar.
    • Skala och riv vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olja och bryn alla grönsaker.
    • Krydda med salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Tillsätt grädde och senap och låt koka 1 minut.
    • Smörj en ugnsfast form med olja
    • Lägg i halva blandningen och lägg 3 skivor ost ovanpå.
    • Häll på resten av blandningen och toppa med gratängost och hackade hasselnötter.
    • Gratinera 15 minuter i ugn.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st morot
    • 200 g brysselkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 msk julsenap
    • 1 tsk olivolja
    • 60 g cheddarost
    • 1 dl gratängost
    • 2 msk hasselnötter

    Onsdag middag 129 Kcal

    Julbord - Apelsinsallad med ädelost

    Apelsinsalladen med ädelost passar bra med julskinkan på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 129 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 50 g färsk grönkål
    • 2 st apelsin
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g ädelost
    Dekoration
    • 0.5 dl pistagenötter
    • 0.5 st granatäpple

    Gör så här

    • Lägg grönkål på ett fat. Skär bort skalet på apelsinen med en vass kniv, skär ut filéer och pressa saften över grönkålen.
    • Lägg på apelsinklyftor och tillsätt olja.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Smula över ädelost.
    • Hacka pistagenötter.
    • Dekorera salladen med pistage och granatäpplekärnor.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 50 g färsk grönkål
    • 2 st apelsin
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g ädelost
    Dekoration
    • 0.5 dl pistagenötter
    • 0.5 st granatäpple

    Onsdag mellanmål 183 Kcal

    Saffransquinoa

    Fantastiskt god quinoa med saffran som passar utmärkt på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 24 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 183 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl vit quinoa, okokt
    • 6 dl vatten
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g brysselkål
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 msk russin
    • 1 dl skållade mandlar
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 st rött äpple

    Gör så här

    • Koka quinoa i dubbla mängden vatten och låt koka i 15 minuter. Häll av vattnet.
    • Skala och finhacka lök och fräs gyllenbrun i lite olja.
    • Tillsätt saffran och quinoa och låt steka i några minuter.
    • Smaka av med salt och svartpeppar och lägg upp på ett stort fat.
    • Dela brysselkål på fyra delar och stek i olja.
    • Blanda ner honung och russin i quinoan.
    • Rosta mandlar i en torr stekpanna och toppa med honung.
    • Toppa quinoa med brysselkål och mandlar. Dekorera med äppelskivor.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl vit quinoa, okokt
    • 6 dl vatten
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 200 g brysselkål
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 msk russin
    • 1 dl skållade mandlar
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 st rött äpple
  • Torsdag frukost 57 Kcal

    Julbord - Ägghalvor med kräftstjärtar

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 57 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st ägg
    Toppning per ägghalva
    • 1 tsk crème fraiche
    • 5 g kräftstjärtar
    • 0.1 paket smörgåskrasse

    Gör så här

    • Koka äggen hårdkokta.
    • Skala och dela på mitten.
    • Toppa med crème fraiche, kräftstjärtar och krasse.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st ägg
    Toppning per ägghalva
    • 1 tsk crème fraiche
    • 5 g kräftstjärtar
    • 0.1 paket smörgåskrasse

    Torsdag lunch 116 Kcal

    Ulrikas gröna julbord - Inlagd auberginesallad

    Ljuvligt god inlagd auberginesallad som passar utmärkt på det vegetariska julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 116 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st aubergine
    • 1 dl ättika
    • 2 dl rårörsocker
    • 3 dl vatten
    • 1 st morot
    • 0.2 st purjolök
    • 0.5 st rödlök
    • 8 st kryddpepparkorn
    • 2 st lagerblad

    Gör så här

    • Skala och skär aubergine i bitar.
    • Blanda ner ättika, rårörsocker och vatten i en kastrull.
    • Skala och skiva morot. Skala och strimla rödlök. Strimla purjolök.
    • Tillsätt morötter, purjolök, rödlök, kryddpepparkorn och lagerblad.
    • Låt koka upp i några minuter och ta av från värmen.
    • Blanda ner auberginebitarna och häll upp i en glasskål.
    • Låt stå ett dygn innan servering.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st aubergine
    • 1 dl ättika
    • 2 dl rårörsocker
    • 3 dl vatten
    • 1 st morot
    • 0.2 st purjolök
    • 0.5 st rödlök
    • 8 st kryddpepparkorn
    • 2 st lagerblad

    Torsdag middag 215 Kcal

    Ulrikas gröna julbord - Juliga nötbullar

    Fantastiskt goda nötbullar som passar perfekt på det vegetariska julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 215 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 dl hasselnötter
    • 2 dl svarta bönor
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0
    • 2 st ägg
    • 1.5 tsk dijonsenap
    • 0.5 msk soja
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör

    Gör så här

    • Mixa hasselnötterna i en matberedare till ett grovt mjöl.
    • Mosa bönorna i en bunke och blanda ner hasselnötsmjölet.
    • Tillsätt finhackad lök och riven vitlök. Tillsätt äggen och blanda ner dijonsenap och soja.
    • Smaksätt med kryddpeppar, salt och peppar. Låt stå 10 minuter och forma sedan bullar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn bullarna runt om på medelvärme i ca 7- 8 minuter.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 dl hasselnötter
    • 2 dl svarta bönor
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0
    • 2 st ägg
    • 1.5 tsk dijonsenap
    • 0.5 msk soja
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör

    Torsdag mellanmål 61 Kcal

    Ulrikas gröna julbord - Gravade morotsskivor med hovmästarsås

    Vegetarisk variant av gravad lax på julbord, ljuvligt god!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 61 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 dl grovsalt
    • 8 st morot
    Lag
    • 1 msk ättika
    • 2 msk rårörsocker
    • 3 msk kokande vatten
    • 0.5 tsk senapsfrön
    • 1 st lagerblad
    • 0.25 tsk rökt paprikapulver
    • 1 st dillkvistar
    Dekoration
    • 0 st dillkvistar
    • 0.5 st citron

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grovsalt i en ugnsform och lägg på morötterna med skal i en rad.
    • Sätt in i ugnen i 40 minuter. Låt svalna. Gör under tiden lagen genom att blanda alla ingredienser i en skål.
    • Häll lagen i en påse och lägg ner morötterna och ställ i kylen i ett dygn.
    • Hyvla morötterna tunt med en mandolin och lägg upp på ett fat.
    • Häll på lagen och dekorera med dillkvistar och citronklyftor.
    • Servera med en hovmästarsås.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 dl grovsalt
    • 8 st morot
    Lag
    • 1 msk ättika
    • 2 msk rårörsocker
    • 3 msk kokande vatten
    • 0.5 tsk senapsfrön
    • 1 st lagerblad
    • 0.25 tsk rökt paprikapulver
    • 1 st dillkvistar
    Dekoration
    • 0 st dillkvistar
    • 0.5 st citron

    Torsdag dessert 76 Kcal

    Ulrikas gröna julbord - Senapsaubergine (vegetarisk julsill)

    En god och lättlagad vegetarisk julsill på aubergine. Servera med gräddfil, gott knäckebröd och ost på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 7 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 76 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st aubergine
    • 0.5 tsk salt
    • 3 msk sötstark senap
    • 1 msk rårörsocker
    • 1 msk vitvinsvinäger
    • 1 dl grädde
    • 0.5 dl smörgåsgurka
    • 1 st rödlök
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 msk dill

    Gör så här

    • Skala och skär aubergine i bitar. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg ner auberginebitarna i ca 5 minuter.
    • Låt svalna och rinna av på ett papper.
    • Skala och finhacka rödlök.Finhacka smörgåsgurka och dill.
    • Blanda senap, rårörsocker, vinäger, grädde, smörgåsgurka, rödlök och dill. Salta och peppra.
    • Blanda ner auberginebitarna och häll upp i en glasskål.
    • Låt stå ett dygn innan servering.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st aubergine
    • 0.5 tsk salt
    • 3 msk sötstark senap
    • 1 msk rårörsocker
    • 1 msk vitvinsvinäger
    • 1 dl grädde
    • 0.5 dl smörgåsgurka
    • 1 st rödlök
    • 0 salt och vitpeppar
    • 2 msk dill
  • Fredag lunch 336 Kcal

    Julbord - Havrefrallor

    Fantastiskt goda glutenfria havrefrallor till julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 336 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 0.5 dl mörk sirap
    • 1 dl rapsolja
    • 2 st morot
    • 1 tsk salt
    • 4 dl havregryn
    • 8 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 1.5 dl valnötter
    Topping
    • 1 st ägg
    • 3 msk pumpafrön

    Gör så här

    • Smula jästen i en bunken och häll på ljummet vatten. Rör om tills jästen löser sig.
    • Tillsätt  sirap och olja . Skala och riv morötter fint och blanda ner.
    • Blanda ner havregryn, havremjöl, fiberhusk, valnötter och salt och rör om.
    • Arbeta degen ordentligt och låt jäsa i ca 45 minuter.
    • Forma till frallor och placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
    • Pensla frallorna med ägg och toppa med pumpafrön.
    • Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
    • Sätt ugnen på 225 grader och grädda i ca 15 minuter.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 50 g färsk jäst
    • 6 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 0.5 dl mörk sirap
    • 1 dl rapsolja
    • 2 st morot
    • 1 tsk salt
    • 4 dl havregryn
    • 8 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 1.5 dl valnötter
    Topping
    • 1 st ägg
    • 3 msk pumpafrön

    Fredag middag 204 Kcal

    Havrelimpa med tranbär

    Fantastiskt gott bröd att njuta av för både frukost och julbord!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 204 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 3 st ägg
    • 2 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 5 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.75 dl solrosfrön
    • 0.75 dl pumpafrön
    • 1 dl torkade tranbär
    Topping
    • 2 msk solrosfrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggen fluffiga och blanda ner alla ingredienser.
    • Lägg smeten i en bakplåtsklädd brödform, ca: 1,5 liter.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
    • Låt svalna och skiva upp.

    Ingredienser

    12 portioner

    • 3 st ägg
    • 2 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    • 3 dl grekisk yoghurt
    • 5 dl havremjöl
    • 0.5 dl fiberhusk
    • 0.75 dl solrosfrön
    • 0.75 dl pumpafrön
    • 1 dl torkade tranbär
    Topping
    • 2 msk solrosfrön

    Fredag mellanmål 89 Kcal

    Fröknäcke med chia

    Fröknäcke med chia passar perfekt till en osttallrik men också som frukost med en skiva skinka på!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 8 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 89 kcal

    Ingredienser

    25 portioner

    • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
    • 3 msk olivolja
    • 4 dl kokande vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    • 0.25 msk anis

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 150 grader.
    • Blanda bakmixen med olja och vatten i en bunke. Låt vila i 10 minuter.
    • Dela upp blandningen på två plåtar med bakplåtspapper.
    • Lägg ett bakplåtspapper över och platta ut smeten.
    • Toppa med honung, havssalt och anis. Grädda i ugn 45-55 minuter.

    Ingredienser

    25 portioner

    • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
    • 3 msk olivolja
    • 4 dl kokande vatten
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 nypa flingsalt
    • 0.25 msk anis

    Fredag dessert 131 Kcal

    Rocky Road med torkad mango och granatäpplekärnor

    En nyttigare variant av den klassiska Rocky Road med smak av torkad frukt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 131 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 1 dl skalade hasselnötter
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl saltade jordnötter
    • 0.5 dl kokosflingor
    • 3 msk torkade gojibär
    • 10 g torkade granatäpplekärnor
    • 50 g torkad mango
    • 100 g mörk choklad

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna och rosta nötterna
    • Lägg i en skål och blanda ner jordnötter, kokos, granatäpplekärnor, gojibär och hackad torkad mango.
    • Smält chokladen och blanda ner i skålen. Lägg blandningen i en bakplåtsklädd form, ca 10 cm x 20 cm.
    • Ställ i kylen och skär upp i mindre bitar.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 1 dl skalade hasselnötter
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl saltade jordnötter
    • 0.5 dl kokosflingor
    • 3 msk torkade gojibär
    • 10 g torkade granatäpplekärnor
    • 50 g torkad mango
    • 100 g mörk choklad
  • Lördag lunch 494 Kcal

    Saffranskaka med lingon och vit choklad

    Himmelskt god och mjuk saffranskaka med lingon utan gluten och minimalt med socker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 39 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 494 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 200 g smör
    • 100 g vit choklad (1 ruta)
    • 3 st ägg
    • 2 dl turkisk yoghurt
    • 1 dl sukrin melis
    • 2.5 dl rismjöl
    • 2.5 dl mandelmjöl
    • 3 tsk bakpulver
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 2 dl frysta lingon
    Topping
    • 1 msk sukrin melis

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Smält smöret i en kastrull och lägg ner den vita chokladen. Vispa ihop ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan det smälta smöret.
    • Smörj en form (25 cm) och bröa med mandelmjöl. Häll smeten i formen och lägg över lingon.
    • Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt kakan svalna och pudra över sukrin melis.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 200 g smör
    • 100 g vit choklad (1 ruta)
    • 3 st ägg
    • 2 dl turkisk yoghurt
    • 1 dl sukrin melis
    • 2.5 dl rismjöl
    • 2.5 dl mandelmjöl
    • 3 tsk bakpulver
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 2 dl frysta lingon
    Topping
    • 1 msk sukrin melis

    Lördag middag 429 Kcal

    Apelsincarpaccio med pistageskräm

    En enkel dessert med en fantastisk kombination av apelsin och pistagekräm!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 32 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 429 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st apelsin
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 0.5 tsk Bourbon vaniljextrakt
    • 0.5 msk sukrin melis
    • 2 msk pistagekräm
    • 12 st pekannötter
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 st myntakvist
    Vaniljcréme
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 0.5 tsk Bourbon vaniljextrakt
    • 0.5 msk sukrin melis

    Gör så här

    • Skär bort skalet på apelsinerna och skiva tunt. Lägg upp på en tallrik.
    • Blanda ihop vaniljcrémen i en skål.
    • Fördela vaniljcrémen över apelsinskivorna.
    • Toppa med en klick pistagekräm.
    • Rosta pekannötterna i en torr stekpanna och ringla en gnutta honung över.
    • Strö över nötterna på apelsincarpaccion och dekorera med färsk mynta.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st apelsin
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 0.5 tsk Bourbon vaniljextrakt
    • 0.5 msk sukrin melis
    • 2 msk pistagekräm
    • 12 st pekannötter
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 st myntakvist
    Vaniljcréme
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 0.5 tsk Bourbon vaniljextrakt
    • 0.5 msk sukrin melis

    Lördag mellanmål 393 Kcal

    Glutenfri saffransbutterkaka

    Fantastiskt god saffransbutterkaka! Kakan är som godast nygräddad men håller sig i 3 dagar - det går även bra att frysa in!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 29 gram

    Fett: 28 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 393 kcal

    Ingredienser

    16 portioner

    Innehåll
    • 50 g färsk jäst
    • 2 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 200 g smör
    • 4 dl mjölk
    • 2 msk fiberhusk
    • 0.5 tsk salt
    • 1.5 dl sukrin gold
    • 1 st ägg
    • 500 g mjölmix, glutenfri (Laildas)
    Färskostfyllning med mandel
    • 200 g philadelphiaost
    • 150 g smör
    • 1 dl sukrin melis
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1.5 dl mandel
    Topping
    • 1 st ägg
    • 2 msk mandelspån
    • 0.5 dl sultanrussin

    Gör så här

    • Smula ner jäst i en bunke. Smält smör i en kastrull och häll på mjölk. Tillsätt saffran och värm till 37°.
    • Häll lite av smörblandningen i bunken med jäst och rör om ordentligt så jästen löser sig.
    • Häll på resten och tillsätt fiberhusk. Vispa om så att det löser sig. Tillsätt sukrin gold och ägg. Blanda sist ner mjölmixen. Vispa med en degvisp i 10 minuter.
    • Lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
    • Gör under tiden färskostcrémen genom att mixa Philadelphiaost och tärnat smör i en matberedare.
    • Tillsätt sukrin melis och vanilj. Lägg blandningen i en skål.
    • Rosta mandel i en torr stekpanna och låt svalna.
    • Lägg ner mandel i en matberedare och mixa till grova bitar. Blanda ner i färskostblandningen.
    • Kavla ut degen till en rektangulär platta på ett bakplåtspapper. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ut bitar och lägg tätt  i en bakplåtsklädd form, ca 25 x 20 cm.
    • Låt jäsa under en bakduk i ytterligare 30 minuter.
    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Pensla saffransbullarna med ett uppvispat ägg och strö på mandelspån och russin.
    • Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Lår svalna och bryt bullarna i bitar.

    Ingredienser

    16 portioner

    Innehåll
    • 50 g färsk jäst
    • 2 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 200 g smör
    • 4 dl mjölk
    • 2 msk fiberhusk
    • 0.5 tsk salt
    • 1.5 dl sukrin gold
    • 1 st ägg
    • 500 g mjölmix, glutenfri (Laildas)
    Färskostfyllning med mandel
    • 200 g philadelphiaost
    • 150 g smör
    • 1 dl sukrin melis
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1.5 dl mandel
    Topping
    • 1 st ägg
    • 2 msk mandelspån
    • 0.5 dl sultanrussin

    Lördag dessert 67 Kcal

    Jultryffel

    Härligt julgodis som kan serveras under julfikat eller advent!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 1 gram

    Energi: 67 kcal

    Ingredienser

    20 portioner

    • 1 dl vispgrädde
    • 25 g smör
    • 125 g mörk choklad
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk kakaopulver

    Gör så här

    • Häll grädden i en kastrull och koka upp.
    • Lägg i smör och choklad i bitar och låt smälta på svag värme.
    • Rör i kardemumma och kanel. Häll smeten i en skål och täck ytan med plastfolie.
    • Låt stelna och svalna i kylen. Forma tryfflar med hjälp av en sked och rulla tryfflarna i siktad kakao. Låt stelna och förvara i kylen.

    Ingredienser

    20 portioner

    • 1 dl vispgrädde
    • 25 g smör
    • 125 g mörk choklad
    • 1 tsk kanel
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 2 msk kakaopulver
Frukt/grönt
  • 2 st salladslök
  • 1 st röd chili
  • 0.5 st gul chili
  • 1 st lime
  • 2 tsk riven ingefära
  • 5 klyfta vitlök
  • 20 g pak choi
  • 5 st rödbetor
  • 1 st äpple
  • 3 dl strimlad rödkål
  • 3.5 st rött äpple
  • 10 st physalis
  • 2.8 st rödlök
  • 1.5 st citron
  • 2.5 st gul lök
  • 5 st apelsin
  • 0.3 st purjolök
  • 1 st palsternacka
  • 13 st morot
  • 400 g brysselkål
  • 50 g färsk grönkål
  • 0.5 st granatäpple
  • 0.1 paket smörgåskrasse
  • 2 st aubergine
  • 2 dl frysta lingon
Kryddor/smaksättare
  • 4 msk färsk koriander
  • 2 msk mirin
  • 1 msk grovkornig senap
  • flingsalt
  • 3 kvist färsk persilja
  • 0.75 msk anis
  • 4 msk dill
  • 4 krm kryddpeppar
  • 3.5 tsk salt
  • 0.25 tsk svartpeppar
  • 2.5 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad persilja
  • 4 tsk curry
  • 0.5 msk gräslök
  • 0.5 tsk örtagårdskrydda
  • 1 msk julsenap
  • 4 kuvert, 0,5 gram saffran
  • 8 st kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 0.5 msk soja
  • 0.5 msk ketjap manis
  • 2 dl grovsalt
  • 0.25 tsk rökt paprikapulver
  • 1 st dillkvistar
  • 3 msk sötstark senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk Bourbon vaniljextrakt
  • 1 st myntakvist
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 tsk malen kardemumma
Torrvaror
  • 8.5 tsk flytande honung
  • 2 tsk sesamfrön
  • 4.75 msk solrosfrön
  • 75 g Rye Crips Sourcream & Onion
  • 2 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
  • 4.5 msk valnötter
  • 7.5 tsk olivolja
  • 4 msk hasselnötter
  • 0.5 dl pistagenötter
  • 3 dl vit quinoa, okokt
  • 2 msk russin
  • 1 dl skållade mandlar
  • 5 dl rårörsocker
  • 2 dl svarta bönor
  • 0.5 tsk senapsfrön
  • 1 dl rapsolja
  • 4 dl havregryn
  • 13 dl havremjöl
  • 3 dl fiberhusk
  • 3.75 msk pumpafrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl torkade tranbär
  • 350 g Risenta Fröknäcke bakmix med chiafrön
  • 1 dl skalade hasselnötter
  • 1 dl saltade jordnötter
  • 0.5 dl kokosflingor
  • 3 msk torkade gojibär
  • 10 g torkade granatäpplekärnor
  • 50 g torkad mango
  • 4 dl sukrin melis
  • 2.5 dl rismjöl
  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk pistagekräm
  • 12 st pekannötter
  • 1.5 dl sukrin gold
  • 500 g mjölmix, glutenfri (Laildas)
  • 1.5 dl mandel
  • 2 msk mandelspån
  • 0.5 dl sultanrussin
  • 2 msk kakaopulver
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 1050 g 5 minuterssill
  • 500 g prinskorv med hög kötthalt
  • 1 msk stenbitsrom
  • 2 dl handskalade räkor i lag
  • 1 dl kräftstjärtar i lag
  • 1000 g blandfärs
  • 17 st ägg
  • 2 kg färdigkokt julskinka
  • 400 g gravad lax
  • 5 g kräftstjärtar
Mejeri
  • 4.1 dl crème fraiche
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 4.5 dl mjölk
  • 60 g cheddarost
  • 150 g ädelost
  • 576 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 100 g färsk jäst
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 200 g philadelphiaost
Övrigt
  • 6 msk majonnäs
  • 3 tsk ättika
  • 1 msk hovmästarsås
  • 1 dl gratängost
  • 7 msk kokande vatten
  • 0.5 dl smörgåsgurka
  • 6 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 0.5 dl mörk sirap
  • 225 g mörk choklad
  • 100 g vit choklad (1 ruta)

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!