Tillbaka till menyerna

Januari

Här kan du skapa ett kostschema med god och hälsosam mat full av matglädje! Genom att äta efter detta kostschema kommer du kunna behålla den vikt du har idag.

  • Måndag - 1650 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 528 Kcal

      Nötgryta med dragon och senap

    • Middag - 1079 Kcal

      Saffran och fiskgratäng på blomkålsbädd

    • Mellanmål - 44 Kcal

      Muffins med hallon

    • Dessert

  • Tisdag - 1292 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 591 Kcal

      Italiensk kycklinggratäng med aubergine

    • Middag - 412 Kcal

      Lax med parmesan och bulgursallad

    • Mellanmål - 289 Kcal

      Chiafrögröt med hallon

    • Dessert

  • Onsdag - 1282 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 816 Kcal

      Ugnsbakad lax med västerbottenost och quinoasallad

    • Middag - 467 Kcal

      Fläskfilé med västerbottenquinoa

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 989 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 585 Kcal

      Färslåda med pesto och fetaost

    • Middag - 404 Kcal

      Getostpaj med fikon, spenat och valnötter

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1515 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 631 Kcal

      Kålpudding med keso

    • Middag - 570 Kcal

      Persiska köttbullar med hummus och bönsallad

    • Mellanmål - 314 Kcal

      Yoghurt med mango

    • Dessert

  • Lördag - 1114 Kcal

    • Frukost - 188 Kcal

      Oopsies bröd

    • Lunch - 447 Kcal

      Kycklingpaj med curry

    • Middag - 478 Kcal

      Kycklinggratäng med kantareller

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag - 1294 Kcal

    • Frukost - 404 Kcal

      Äggröra med bacon

    • Lunch - 228 Kcal

      Italiensk blomkålspizza

    • Middag - 662 Kcal

      Kalkonschnitzel med bearnaisesås

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 55.6 gram

Fett: 81.7 gram

Protein: 83.3 gram

Energi: 1305 kcal

  • Måndag lunch 528 Kcal

    Nötgryta med dragon och senap

    Fredagsmiddag - nötgryta med dragon och senap, servera med en god sallad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 528 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g högrev
    • 100 g rotselleri
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 st rödlök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 tsk torkad dragon
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk senap
    • 2 msk kalvfond
    • 6 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 1 dl syltlök
    • 5 st cornichongurkor
    • 2 msk färsk dragon

    Gör så här

    • Skär köttet i grytbitar.
    • Skala och skär rotselleri, morötter och lök i mindre bitar.
    • Skala och finhacka vitlöken.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kött, selleri, lök och vitlök runt om i omgångar och lägg i en gryta.
    • Strö på dragon, salt och peppar.
    • Blanda ner senap, fond och vatten.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Låt koka upp och sjud grytan under lock i ca 1,5 timme.
    • Blanda ner morötter, syltlök och cornichonsgurka.
    • Låt puttra 5 minuter och strö på dragon och servera med en sallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 700 g högrev
    • 100 g rotselleri
    • 2 st morot
    • 1 st gul lök
    • 1 st rödlök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 tsk torkad dragon
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk senap
    • 2 msk kalvfond
    • 6 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 1 dl syltlök
    • 5 st cornichongurkor
    • 2 msk färsk dragon

    Måndag middag 1079 Kcal

    Saffran och fiskgratäng på blomkålsbädd

    En julig fiskgratäng med smak av saffran med en blomkålsbädd som botten!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 86 gram

    Protein: 58 gram

    Energi: 1079 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 200 g laxfilé
    • 300 g torskfile
    • 10 cm purjolök
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl crème fraiche
    • 100 g Boursinost
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 citronpeppar
    • 0
    • 0.25 dl riven västerbottenost
    • 100 g sparris
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Riv blomkålen till ris i en mixer eller på ett rivjärn.
    • Lägg blomkålsriset i botten av en ugnsfastform.
    • Skär fisken i tärningar om 3×3 cm och lägg i formen.
    • Strimla purjolök och fänkål och lägg i formen på fisken.
    • Vispa ihop créme fraiche, ost, saffran, salt och svartpeppar, citronpeppar och en riven vitlöksklyfta i en bunke.
    • Häll över smeten i formen och blanda runt alla ingredienser.
    • Strö över västerbottenost och lägg på sparris på toppen.
    • Sätt in i ugnen i 20-25 min.
    • Servera upp på tallrik tillsammans med en grönsallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 200 g laxfilé
    • 300 g torskfile
    • 10 cm purjolök
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl crème fraiche
    • 100 g Boursinost
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 citronpeppar
    • 0
    • 0.25 dl riven västerbottenost
    • 100 g sparris
    Dekoration
    • 1 msk färsk timjan

    Måndag mellanmål 44 Kcal

    Muffins med hallon

    Utmärkt alternativ till frukost och mellanmål. Fungerar också som en efterrätt - toppa de då med en klick grädde och lite färska bär!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 44 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 msk proteinpulver vanilj
    • 1 dl hallon (frysta)
    • 2 st äggvitor

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Blanda alla torra ingredienser väl.
    • Häll på äggvitan och rör om.
    • Vispa till en smet och fördela jämt i 4 muffinsformar.
    • Lägg ner hallon i varje muffins.
    • Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

     

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 dl havregryn
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 msk proteinpulver vanilj
    • 1 dl hallon (frysta)
    • 2 st äggvitor
  • Tisdag lunch 591 Kcal

    Italiensk kycklinggratäng med aubergine

    Gör en god gratäng med mycket smak som passar hela familjen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 17 gram

    Fett: 35 gram

    Protein: 50 gram

    Energi: 591 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 1 st aubergine
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 st bananschalottenlökar
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 msk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 0 basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 tsk honung
    • 125 g mozzarella
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 2.5 msk grön pesto
    • 0 skivor ost
    • 1.5 dl grädde

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200ᵒ C.
    • Skär aubergine i skivor.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn auberginen på båda sidor.
    • Strö på salt och peppar och lägg på ett fat.
    • Hetta upp stekpannan på nytt och bryn kycklingfiléerna.
    • Strö på salt och peppar och lägg på ett fat.
    • Skala och skiva lök, vitlök och chili tunt.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken någon minut.
    • Häll på krossade tomater och lägg i kryddor och honung.
    • Låt koka ca 10 minuter. Skär mozzarella i skivor.
    • Lägg ett lager aubergineskivor i botten på en smord ugnsform.
    • Häll på en tredjedel av tomatsåsen och lägg några kycklingfiléer ovanpå.
    • Fördela soltorkade tomater och pesto över.
    • Lägg på ostskivor och ett nytt lager aubergineskivor.
    • Häll på en tredjedel tomatsås till.
    • Lägg på kycklingfiléer.
    • Lägg på resterande aubergineskivor.
    • Fördela mozzarellaskivorna på toppen och strö lite extra torkad basilika över.
    • Häll över grädde och ställ in i ugnen ca 25-30 minuter.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 1 st aubergine
    • 700 g kycklingfilé
    • 2 st bananschalottenlökar
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 msk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 0 basilika
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 tsk honung
    • 125 g mozzarella
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 2.5 msk grön pesto
    • 0 skivor ost
    • 1.5 dl grädde

    Tisdag middag 412 Kcal

    Lax med parmesan och bulgursallad

    Fräsch bulgursallad med laxfilé och parmesan i. Förvara resterna i frysen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 412 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 dl parmesan
    • 1 msk dill
    Bulgursallad
    • 1.5 dl bulgur
    • 1 tsk olivolja
    • 0.25 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk dill
    • 25 g rucola
    Dekoration
    • 2 st citronskiva
    • 0 st dillkvistar

    Gör så här

    • Koka bulgur enligt anvisningen på paketet, ca 10 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg bulgur i en skål.
    • Blanda ner olja, salt, peppar och dill.
    • Pressa citronsaft över och blanda ner rucolasallad.
    • Strö på salt och peppar på laxfiléerna.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn laxfiléerna i några minuter på var sida.
    • Strö på parmesan och dill och servera med bulgursalladen.
    • Dekorera med citronskivor och dillkvistar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 dl parmesan
    • 1 msk dill
    Bulgursallad
    • 1.5 dl bulgur
    • 1 tsk olivolja
    • 0.25 st citron
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk dill
    • 25 g rucola
    Dekoration
    • 2 st citronskiva
    • 0 st dillkvistar

    Tisdag mellanmål 289 Kcal

    Chiafrögröt med hallon

    En skål fylld med härligheter - chiagröt med smak av hallon, med en topping av nötter och valfri frukt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl mandelmjölk
    • 0.5 dl hallon (frysta)
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1 dl frukt och bär
    • 0.25 dl blandade nötter

    Gör så här

    • Blanda chiafrön , mjölk och hallon  i en skål.
    • Rör ner lite vaniljpulver och låt stå 30 min eller under natten i kylen.
    • Späd med mer mjölk om det behövs.
    • Toppa med hackad frukt och nötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 msk chiafrön
    • 1.5 dl mandelmjölk
    • 0.5 dl hallon (frysta)
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1 dl frukt och bär
    • 0.25 dl blandade nötter
  • Onsdag lunch 816 Kcal

    Ugnsbakad lax med västerbottenost och quinoasallad

    En färgglad tallrik med ugnsbakad lax med västerbottenost, quinoasallad och steka trädgårdsgrönsaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 64 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 52 gram

    Energi: 816 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl riven västerbottenost
    • 2 dl quinoa "tricolore"
    • 2 dl frysta gröna ärtor
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 st citron
    • 2 msk färsk dill
    Stekta trädgårdsgrönsaker
    • 100 g morötter i olika färger
    • 50 g sockerärtor
    • 1 dl blomkålsbuketter i olika färger
    • 0.5 msk olivolja
    Dekoration
    • 0.25 st citron
    • 1 st dillkvistar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela laxfilén i 2 bitar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Skär ett snitt i laxen och fördela västerbottenost i skåran.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter. Koka quinoa enligt anvisningen på paketet, ca 13 minuter.
    • Skölj och häll av vattnet och lägg i en skål.
    • Blanda ner ärtor, olja, citronsaft och dill.
    • Servera med stekta grönsaker från trädgården.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl riven västerbottenost
    • 2 dl quinoa "tricolore"
    • 2 dl frysta gröna ärtor
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 st citron
    • 2 msk färsk dill
    Stekta trädgårdsgrönsaker
    • 100 g morötter i olika färger
    • 50 g sockerärtor
    • 1 dl blomkålsbuketter i olika färger
    • 0.5 msk olivolja
    Dekoration
    • 0.25 st citron
    • 1 st dillkvistar

    Onsdag middag 467 Kcal

    Fläskfilé med västerbottenquinoa

    Laga en extra portion och ta med som lunch till jobbet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 40 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 42 gram

    Energi: 467 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 30 g torkad Karl Johan svamp
    • 3 dl quinoa
    • 6 dl vatten
    • 1 krm salt
    • 1 st mini squash
    • 1 msk olivolja
    • 4 st savojkål
    • 2 tsk balsamvinäger
    • 1 msk färsk timjan
    • 1 tsk svartpeppar
    • 600 g fläskfile
    • 1 dl riven västerbottenost

    Gör så här

    • Lägg Karljohansvampen i blöt i ca 30 minuter.
    • Skölj quinoan noga och koka enligt förpackningen.
    • Skiva squashen tunt och stek den i olivolja i någon minut per sida.
    • Lägg upp på ett hushållspapper och låt rinna av.
    • Ta upp svampen och krama ur vätskan.
    • Stek svampen i lite olivolja i en stekpanna i ca 5 minuter.
    • Skär savoykål i mindre bitar och stek tillsammans med svampen i någon minut.
    • Häll på balsamvinäger och rör om.
    • Tillsätt kokt quinoa och timjan och smaka av med salt och svartpeppar.
    • Ställ åt sidan.
    • Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor och stek i lite olivolja 3-4 minuter per sida.
    • Strö på salt och svartpeppar.
    • Tillsätt riven västerbottenost till quinoablandningen och fördela på fyra tallrikar.
    • Toppa med några skivor fläskfilé och den stekta squashen. 

    Ingredienser

    4 portioner

    • 30 g torkad Karl Johan svamp
    • 3 dl quinoa
    • 6 dl vatten
    • 1 krm salt
    • 1 st mini squash
    • 1 msk olivolja
    • 4 st savojkål
    • 2 tsk balsamvinäger
    • 1 msk färsk timjan
    • 1 tsk svartpeppar
    • 600 g fläskfile
    • 1 dl riven västerbottenost
  • Torsdag lunch 585 Kcal

    Färslåda med pesto och fetaost

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 46 gram

    Protein: 44 gram

    Energi: 585 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g nötfärs
    • 2 st ägg
    • 2 msk bladpersilja
    • 2 msk ajvar relish
    • 0.5 dl grädde
    • 1 krm salt
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 2 msk grön pesto
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st soltorkad tomat
    • 25 g fetaost
    • 0 g rucola

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Lägg nötfärsen i en skål och blanda med ägg, persilja, ajvar och grädde.
    • Krydda med salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Tryck ut färsblandningen i en smord ugnsform.
    • Bred på grön pesto över.
    • Fördela lök och tomater ovanpå färsen.
    • Smula över fetaost och ställ in i ugnen i 30 minuter.
    • Servera med färsk ruccolasallad

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g nötfärs
    • 2 st ägg
    • 2 msk bladpersilja
    • 2 msk ajvar relish
    • 0.5 dl grädde
    • 1 krm salt
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 2 msk grön pesto
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st soltorkad tomat
    • 25 g fetaost
    • 0 g rucola

    Torsdag middag 404 Kcal

    Getostpaj med fikon, spenat och valnötter

    Bjud dina vänner på en riktigt god paj, eller gör matlådor för veckan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 34 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 404 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    Pajbotten
    • 100 g smör
    • 2 dl bovetemjöl
    • 2 msk frysta örter
    • 1 krm salt
    Fyllning
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 dl blandade färska örter (tex basilika, oregano, bladpersilja)
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g spenat
    • 50 g rucola
    • 200 g chevreost
    • 1 msk balsamico
    Topping
    • 2 st färska fikon
    • 50 g valnötter
    • 30 g rucola

    Gör så här

    • Mixa smör, bovetemjöl, frysta örter och salt i en matbredare till en jämn deg.
    • Tryck ut degen i formen och låt vila ca 1 timme i kylen.
    • Sätt ugnen på 200°C och grädda pajskalet i ca 15 min.
    • Låt svalna.
    • Blanda ägg, grädde, färska örter, salt och peppar.
    • Lägg spenatblad och ruccola i botten på pajskalet.
    • Skiva chrevreosten och fördela över salladen.
    • Ringla balsamicon över osten och häll över äggstanningen.
    • Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
    • Klyfta fikonen och hacka valnötterna grovt.
    • Toppa med ruccola, fikonklyftor och valnötter.

    Ingredienser

    8 portioner

    Pajbotten
    • 100 g smör
    • 2 dl bovetemjöl
    • 2 msk frysta örter
    • 1 krm salt
    Fyllning
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 2 dl blandade färska örter (tex basilika, oregano, bladpersilja)
    • 0 salt och svartpeppar
    • 100 g spenat
    • 50 g rucola
    • 200 g chevreost
    • 1 msk balsamico
    Topping
    • 2 st färska fikon
    • 50 g valnötter
    • 30 g rucola
  • Fredag lunch 631 Kcal

    Kålpudding med keso

    En härlig husmanskosträtt som går snabbt att tillaga och perfekt även som matlåda. Denna kålpudding serveras med rårörda lingon och en sallad till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 42 gram

    Fett: 33 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 631 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 kg vitkål
    • 1 msk smör
    • 1.5 msk ljus sirap
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g blandfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st ägg
    • 2 tsk japansk soja
    • 125 g keso
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 dl rårörda lingon
    • 2 dl blandsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skär bort roten på vitkål och skär kålen i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kålen i några minuter.
    • Tillsätt sirap, salt och peppar och låt steka gyllenbrunt.
    • Lägg hälften av kålen i en ugnsfast form.
    • Lägg färsen i en bunke.
    • Skala och finhacka lök och blanda ner med ägg, soja, keso, sirap, salt och peppar.
    • Fördela färsen över kålen och lägg resten av kålen över.
    • Sätt in i ugnen i 30 minuter.
    • Servera med rårörda lingon och sallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 kg vitkål
    • 1 msk smör
    • 1.5 msk ljus sirap
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g blandfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st ägg
    • 2 tsk japansk soja
    • 125 g keso
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 dl rårörda lingon
    • 2 dl blandsallad

    Fredag middag 570 Kcal

    Persiska köttbullar med hummus och bönsallad

    En riktig lyxig maträtt att bjuda sina vänner eller familj på. Goda persiska köttbullar med en bönsallad till och en klick yoghurt, citron och hummus!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 33 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 570 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk malen kanel
    • 1 krm malen kryddnejlika
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 1 krm salt
    • 2 msk bladpersilja
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 1 tsk smör
    Tomat och bönsallad
    • 200 g kidneybönor
    • 2 st stor tomat
    • 50 g gröna oliver
    • 1 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0.5 msk flytande honung
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 2 msk persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 0.25 dl grekisk yoghurt
    • 2 st citronklyfta
    • 1 dl hummus

    Gör så här

    • Gör först hummusen enligt receptet nedan.
    • Ställ kallt.
    • Skölj av bönorna och lägg i en skål.
    • Skär tomater och blanda ner tillsammans med oliver.
    • Blanda ner resterande ingredienser.
    • Lägg färsen i en skål.
    • Skala och riv lök och vitlök fint.
    • Blanda ner alla ingredienser.
    • Rulla till lagom stora bullar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna runtom i ca 7-8 minuter.
    • Servera med tomat och bönsalladen, en klick hummus, en klick yoghurt och färsk persilja.
    • Dekorera med en citronklyfta.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk malen kanel
    • 1 krm malen kryddnejlika
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 1 krm salt
    • 2 msk bladpersilja
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 1 tsk smör
    Tomat och bönsallad
    • 200 g kidneybönor
    • 2 st stor tomat
    • 50 g gröna oliver
    • 1 msk olivolja
    • 0.5 msk vitvinsvinäger
    • 0.5 msk flytande honung
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 2 msk persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 0.25 dl grekisk yoghurt
    • 2 st citronklyfta
    • 1 dl hummus

    Fredag mellanmål 314 Kcal

    Yoghurt med mango

    En fruktig yoghurt skål - passar perfekt till en somrig frukost eller till mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.5 st mango
    • 1 st passionsfrukt
    • 0.5 dl kokosskivor

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål.
    • Skiva och hacka mango och lägg vid yoghurten.
    • Dela passionsfrukt och gröp ur kärnorna.
    • Toppa skålen med passionsfrukt och kokosskivor.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl naturell yoghurt
    • 0.5 st mango
    • 1 st passionsfrukt
    • 0.5 dl kokosskivor
  • Lördag frukost 188 Kcal

    Oopsies bröd

    Lättbakade frukostbröd med sesamfrön. Fungerar också utmärkt till mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 188 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 3 st ägg
    • 100 g philadelphiaost
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 krm salt
    Topping
    • 1 msk svarta sesamfrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela vitor och gulor.
    • Vispa vitorna styva med saltet.
    • Rör ihop gulorna med fiberhusk, philadelphia och bakpulver och vänd sedan ner vitorna försiktigt i äggsmeten så det blandar sig.
    • Klicka upp 4 stycken på bakplåtspapper, strö över sesamfrön och grädda i ugnen ca 20 minuter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 3 st ägg
    • 100 g philadelphiaost
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 krm salt
    Topping
    • 1 msk svarta sesamfrön

    Lördag lunch 447 Kcal

    Kycklingpaj med curry

    Gott och räcker till många!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 447 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    Pajskal
    • 2 dl mjöl av bovete
    • 3.5 msk psylliumhusk
    • 100 g smör
    • 0.2 tsk salt
    Fyllning
    • 1 st hel kyckling
    • 10 cm purjolök
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 100 g vatten
    • 0.5 tsk salt
    • 0.2 tsk svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 2 dl riven ost
    • 2.5 msk pinjenötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Mät upp mjölet och lägg i smöret.
    • Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform.
    • Pricka skalet med en gaffel och ställ in i frysen i 20 minuter.
    • Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
    • Bena ur kycklingen och lägg i pajskalet.
    • Strimla purjolök och lägg över kycklingen.
    • Vispa ägg, grädde, vatten, ost, salt, peppar och curry i en skål och häll i pajskalet.
    • Strö över pinjenötter och grädda i mitten av ugnen i ca: 20 – 25 minuter.
    • Servera med grönsallad gjord på färsk spenat, gurka, paprika och alfaalfagroddar med 1 msk olivolja + ½ msk balsamvinäger.
    • Servera direkt.

    Ingredienser

    6 portioner

    Pajskal
    • 2 dl mjöl av bovete
    • 3.5 msk psylliumhusk
    • 100 g smör
    • 0.2 tsk salt
    Fyllning
    • 1 st hel kyckling
    • 10 cm purjolök
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 100 g vatten
    • 0.5 tsk salt
    • 0.2 tsk svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 2 dl riven ost
    • 2.5 msk pinjenötter

    Lördag middag 478 Kcal

    Kycklinggratäng med kantareller

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 478 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 10 g smör
    • 1.5 msk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk timjan
    • 2 dl riven västerbottenost
    • 400 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 dl grädde

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela kycklingfiléerna och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn filéerna runt om i några minuter.
    • Häll på ketjap manis och läggsedan  kycklingen i en ugnsfast form.
    • Skär kantarellerna i mindre  bitar och stek i smör 5 minuter.
    • Skala och finhacka lök och vitlök och blanda ner.
    • Häll på grädde, ketjap manis och koka ihop.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Hacka färsk timjan och blanda ner.
    • Häll såsen över kycklingen och strö på ost.
    • Gratinera i ugnen i 20 minuter.
    • Servera med en sallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 10 g smör
    • 1.5 msk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk timjan
    • 2 dl riven västerbottenost
    • 400 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 dl grädde
  • Söndag frukost 404 Kcal

    Äggröra med bacon

    Vill du äta vegetariskt? Byt då ut bacon mot vegetariskt bacon som märket Hälsans kök säljer!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 35 gram

    Protein: 22 gram

    Energi: 404 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 40 g bacon
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Dela bacon och stek i en torr stekpanna. Lägg på ett hushållspapper.
    • Skölj stekpannan och lägg ner smör.
    • Knäck ägg i en bunke och blanda ner grädde, salt och peppar.
    • Häll ner blandningen i stekpannan och rör om hastigt i 20 sekunder.
    • Lägg upp äggröran på ett fat och servera med bacon och tomat.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 40 g bacon
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 1 st cocktailtomat

    Söndag lunch 228 Kcal

    Italiensk blomkålspizza

    En pizza med supergod blomkålsbotten, toppa med det du gillar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 228 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 dl riven peccorinoost
    • 50 g buffelmozzarella
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk salt
    • 0 krm vitlökspulver
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 125 g buffelmozzarella
    • 12 st cocktailtomater i olika färger
    • 0.25 st rödlök
    • 0.1 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 1 msk pinjenötter
    Tillbehör
    • 1 dl rucola

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Dela blomkålen i bitar och mixa i en matberedare.
    •  Lägg blomkålen i en kastrull med vatten och koka mjuk i ca 5 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en ren kökshandduk.
    • Krama ur all vätska och lägg tillbaka blomkålen i matberedaren tillsammans med ost, ägg och kryddor.
    • Mixa till en deg.
    • Lägg pizzadegen på en bakplåtspapper klädd plåt och tryck ut degen.
    • Sätt in i ugnen i 20 min.
    • Skala och finhacka lök och hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddor.
    • Mixa tomatsåsen slät.
    • Lägg på tomatsåsen och toppa med smulad buffelmozzarella.
    • Dela tomaterna i halvor, skiva rödlöken tunt och skiva squashen tunt.
    • Lägg grönsakerna på pizzan.
    • Hacka paprika och strö över pizzan tillsammans med pinjenötter.
    • Strö på lite pizzakrydda eller örtagårdskrydda.
    • Höj temperaturen till 250 grader och sätt in pizzan i ugnen i 15 min.
    •  Servera med rucolasallad.

     

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st blomkål
    • 0.25 dl riven peccorinoost
    • 50 g buffelmozzarella
    • 1 st ägg
    • 0.5 tsk salt
    • 0 krm vitlökspulver
    Tomatsås
    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 200 g krossade tomater
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 125 g buffelmozzarella
    • 12 st cocktailtomater i olika färger
    • 0.25 st rödlök
    • 0.1 st squash
    • 0.25 st gul paprika
    • 1 msk pinjenötter
    Tillbehör
    • 1 dl rucola

    Söndag middag 662 Kcal

    Kalkonschnitzel med bearnaisesås

    En lyxig schnitzel som är gjort på magert kalkonkött. En perfekt bjudrätt till helgen eller när du vill ha något litet extra.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 49 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 55 gram

    Energi: 662 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 400 g kalkonfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 st ägg
    • 50 g crumbs glutenfritt ströbröd
    • 1 dl mjöl av bovete
    • 8 g smör
    • 1 st citron
    • 3 msk bearnaisesås
    • 2 dl blandsallad
    • 2 styck tomat

    Gör så här

    • Dela kalkonfiléerna om de är tjocka och skiva dem på längden till tunna skivor.
    • Strö på salt och peppar.
    • Vispa upp ett ägg i en skål.
    • Häll upp ströbröd och mjöl på varsin tallrik.
    • Doppa kalkonfiléerna i mjölet, sedan i ägg och sist i ströbrödet.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kalkonschnitzlarna 2-3 minuter på bägge sidor på medelvärme.
    • Pressa över citronsaft och servera med bearnaisesås, salladsblad och tomater.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 400 g kalkonfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 st ägg
    • 50 g crumbs glutenfritt ströbröd
    • 1 dl mjöl av bovete
    • 8 g smör
    • 1 st citron
    • 3 msk bearnaisesås
    • 2 dl blandsallad
    • 2 styck tomat
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 700 g högrev
  • 850 g laxfilé
  • 300 g torskfile
  • 2 st äggvitor
  • 1300 g kycklingfilé
  • 600 g fläskfile
  • 600 g nötfärs
  • 16.5 st ägg
  • 300 g blandfärs
  • 1 st hel kyckling
  • 40 g bacon
  • 400 g kalkonfilé
Frukt/grönt
  • 100 g rotselleri
  • 2 st morot
  • 3.5 st gul lök
  • 1.75 st rödlök
  • 7 klyfta vitlök
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 20 cm purjolök
  • 0.5 st fänkål
  • 100 g sparris
  • 1.5 dl hallon (frysta)
  • 1 st aubergine
  • 2 st bananschalottenlökar
  • 0.5 st röd chili
  • basilika
  • 2 st citron
  • 106 g rucola
  • 2 st citronskiva
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 100 g morötter i olika färger
  • 50 g sockerärtor
  • 1 dl blomkålsbuketter i olika färger
  • 1 st mini squash
  • 4 st savojkål
  • 100 g spenat
  • 2 st färska fikon
  • 4 dl blandsallad
  • 2 st stor tomat
  • 2 st citronklyfta
  • 0.5 st mango
  • 1 st passionsfrukt
  • 400 g trattkantareller
  • 1 st cocktailtomat
  • 0.5 st blomkål
  • 12 st cocktailtomater i olika färger
  • 0.1 st squash
  • 0.25 st gul paprika
  • 2 styck tomat
Kryddor/smaksättare
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 msk kalvfond
  • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
  • citronpeppar
  • 3 msk färsk timjan
  • 4.5 msk grön pesto
  • 2 msk dill
  • 1 st dillkvistar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2.7 tsk örtagårdskrydda
  • 2 msk färsk dill
  • 6.2 krm salt
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1.2 tsk svartpeppar
  • 4 msk bladpersilja
  • 2 msk ajvar relish
  • 2 msk frysta örter
  • 2 dl blandade färska örter (tex basilika, oregano, bladpersilja)
  • 1 msk balsamico
  • 2 tsk japansk soja
  • 0.5 tsk malen kanel
  • 1 krm malen kryddnejlika
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 2 msk ketjap manis
  • 0.5 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 tsk torkade örter
  • 2 msk persilja
  • 0.5 msk malen curry
  • vitlökspulver
Övrigt
  • 2 msk senap
  • 1 dl syltlök
  • 5 st cornichongurkor
  • 2 msk färsk dragon
  • 100 g soltorkade tomater i olja
  • 1 dl frukt och bär
  • 2 st soltorkad tomat
  • 0.5 kg vitkål
  • 1.5 msk ljus sirap
  • 0.5 dl rårörda lingon
  • 50 g gröna oliver
  • 1 dl hummus
  • 3 msk bearnaisesås
Mejeri
  • 10 dl grädde
  • 3 dl crème fraiche
  • 100 g Boursinost
  • 3.75 dl riven västerbottenost
  • 125 g mozzarella
  • skivor ost
  • 222 tsk smör
  • 1 dl parmesan
  • 1.5 dl mandelmjölk
  • 25 g fetaost
  • 200 g chevreost
  • 125 g keso
  • 0.25 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 100 g philadelphiaost
  • 2 dl riven ost
  • 0.25 dl riven peccorinoost
  • 175 g buffelmozzarella
Torrvaror
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk proteinpulver vanilj
  • 6 msk olivolja
  • 600 g krossade tomater
  • 3 tsk honung
  • 1.5 dl bulgur
  • 2 msk chiafrön
  • 0.25 dl blandade nötter
  • 2 dl quinoa "tricolore"
  • 30 g torkad Karl Johan svamp
  • 3 dl quinoa
  • 2 dl bovetemjöl
  • 50 g valnötter
  • 200 g kidneybönor
  • 0.5 msk flytande honung
  • 0.5 dl kokosskivor
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 3 dl mjöl av bovete
  • 3.5 msk psylliumhusk
  • 3.5 msk pinjenötter
  • 50 g crumbs glutenfritt ströbröd

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!