Tillbaka till menyerna

Ebba

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 984 Kcal

    • Frukost - 354 Kcal

      Omelettrulle med ost och skinka

    • Lunch

    • Middag - 630 Kcal

      Kalvfärsbiffar med blomkålsmos

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 586 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 586 Kcal

      Glutenfri pizza

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 234 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 234 Kcal

      Tomatsoppa med stekt chorizo

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 549 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 549 Kcal

      Rostade rödbetor och palsternacka med lax

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 33.3 gram

Fett: 38.4 gram

Protein: 31.5 gram

Energi: 588.1 kcal

  • Måndag frukost 354 Kcal

    Omelettrulle med ost och skinka

    Klassiker som funkar som frukost, lunch eller snabb middag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 32 gram

    Energi: 354 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost
    • 50 g rökt skinka

    Gör så här

    • Rör ihop äggen med vatten, salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggsmeten.
    • Låt steka några minuter på svag värme.
    • Lägg på ost och skinka och rulla ihop omeletten.
    • Skär omelettrullen i skivor.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva ost
    • 50 g rökt skinka

    Måndag middag 630 Kcal

    Kalvfärsbiffar med blomkålsmos

    Goda kalvfärsbiffar som serveras med en gräddig blomkålsmos - laga en extra portion och ta med matlåda till jobbet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 56 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 630 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g kalvfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 1 tsk smör
    • 70 g bacon
    • 2 msk pinjenötter
    • 2 msk bladpersilja
    Blomkålsmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar

    Gör så här

    • Gör först blomkålsmoset genom att skära ut buketter från blomkålshuvudet.
    • Koka buketterna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare.
    • Mixa den slät och lägg tillbaka blomkålen i kastrullen.
    • Häll på grädde och smaka av med salt och peppar.
    • Blanda färs med salt, svartpeppar, ägg och grädde.
    • Forma till avlånga biffar och stek i smör runt om i ca 8 minuter.
    • Strimla bacon och bryn tillsammans med pinjenötter.
    • Blanda ner hackad bladpersilja och lägg över biffarna.
    • Servera med moset.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 250 g kalvfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 1 tsk smör
    • 70 g bacon
    • 2 msk pinjenötter
    • 2 msk bladpersilja
    Blomkålsmos
    • 0.5 st blomkålshuvud
    • 0.5 dl grädde
    • 0 salt och vitpeppar
  • Tisdag middag 586 Kcal

    Glutenfri pizza

    En god glutenfri pizza med massor av goda toppings - ett utmärkt val till helgens middag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 76 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 24 gram

    Energi: 586 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Pizzabotten
    • 10 g färsk jäst
    • 3 dl vatten
    • 3 dl rismjöl
    • 1.75 dl majsmjöl
    • 0.5 dl maizena
    • 2 msk psylliumhusk
    • 1 tsk salt
    Tomatsås
    • 1 st gul lök
    • 1 msk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 1 msk flytande honung
    • 1 tsk svartpeppar
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 nypa chiliflakes
    Topping
    • 300 g mozarella
    • 12 st färska champinjoner
    • 4 skivor skinka
    • 1.5 tsk pizzakrydda
    • 2 dl riven ost
    • 2 dl ruccolasallad

    Gör så här

    • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten.
    • Blanda ner alla ingredienser och forma till en lös deg.
    • Låt vila i bunken i 3 timmar med plastfolie över.
    • Gör under tiden tomatsåsen genom att skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök några minuter.
    • Tillsätt krossade tomater, honung, salt, svartpeppar, torkad basilika och lite chiliflakes.
    • Låt koka 10 minuter. Låt svalna.
    • Sätt ugnen på 250°C.
    • Dela degen i fyra bitar och kavla ut till tunna pizzabottnar med hjälp av lite rismjöl.
    • Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
    • Bred på tomatsås på bottnen.
    • Fördela mozzarella över.
    • Strimla skinkan och skiva champinjoner och fördela på pizzabottnarna.
    • Toppa pizzan med riven ost och pizzakrydda.
    • Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills osten har fått färg.
    • Servera med färsk ruccolasallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    Pizzabotten
    • 10 g färsk jäst
    • 3 dl vatten
    • 3 dl rismjöl
    • 1.75 dl majsmjöl
    • 0.5 dl maizena
    • 2 msk psylliumhusk
    • 1 tsk salt
    Tomatsås
    • 1 st gul lök
    • 1 msk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 1 msk flytande honung
    • 1 tsk svartpeppar
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 nypa chiliflakes
    Topping
    • 300 g mozarella
    • 12 st färska champinjoner
    • 4 skivor skinka
    • 1.5 tsk pizzakrydda
    • 2 dl riven ost
    • 2 dl ruccolasallad
  • Onsdag middag 234 Kcal

    Tomatsoppa med stekt chorizo

    Önskar du ett vegetariskt alternativ? Isåfall kan du byta chorizo mot vegetarisk korv och hönsbuljong mot grönsaksbuljong!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 234 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping för 2 portioner:
    • 100 g chorizo
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 kvist färsk rosmarin

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i några minuter.
    • Tillsätt tomater, örtagårdskrydda, buljongtärning, honung och vatten.
    • Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg soppan i en matberedare och mixa ihop eller använd en stavmixer.
    • Koka upp soppan igen och låt koka ihop 5 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Skär korven i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn korv runtom i några minuter.
    • Häll upp soppan i skålar och toppa med korv och färsk rosmarin.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g krossade tomater
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 1 tsk flytande honung
    • 3 dl vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping för 2 portioner:
    • 100 g chorizo
    • 0.5 tsk olivolja
    • 1 kvist färsk rosmarin
  • Torsdag middag 549 Kcal

    Rostade rödbetor och palsternacka med lax

    En god fiskrätt där det mesta sköter sig själv i ugnen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 28 gram

    Fett: 38 gram

    Protein: 26 gram

    Energi: 549 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st rödbetor
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st citron
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 200 g laxfilé
    • 2 msk hasselnötter
    • 100 g rucola
    • 2 msk gräslök
    • 1 dl turkisk yoghurt
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 2 tsk citronskal
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Skala och klyfta rödbetor, palstnernacka, lök och citron och lägg på en oljad plåt.
    • Strö på salt, peppar och örtkrydda.
    • Blanda om och rosta mitt i ugnen ca 20 min.
    • Blanda ihop yoghurtsåsen och toppa med gräslök.
    • Ta ut plåten och blanda ner laxkuber och nötter.
    • Sätt in i ugnen i ytterligare 10 miunter.
    • Vänd ner rucola och gräslök.
    • Servera med citron och gräslökscrémen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st rödbetor
    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st citron
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 200 g laxfilé
    • 2 msk hasselnötter
    • 100 g rucola
    • 2 msk gräslök
    • 1 dl turkisk yoghurt
    • 1 msk majonnäs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 2 tsk citronskal
    • 1 msk gräslök
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 2.5 st ägg
  • 50 g rökt skinka
  • 250 g kalvfärs
  • 70 g bacon
  • 4 skivor skinka
  • 100 g chorizo
  • 200 g laxfilé
Mejeri
  • 2 tsk smör
  • 2 skiva ost
  • 2.5 msk grädde
  • 10 g färsk jäst
  • 300 g mozarella
  • 2 dl riven ost
  • 1 dl turkisk yoghurt
Torrvaror
  • 2 msk pinjenötter
  • 3 dl rismjöl
  • 1.75 dl majsmjöl
  • 0.5 dl maizena
  • 2 msk psylliumhusk
  • 4.5 msk olivolja
  • 700 g krossade tomater
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk hasselnötter
Kryddor/smaksättare
  • 2 msk bladpersilja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1.5 tsk pizzakrydda
  • 1.5 tsk örtagårdskrydda
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 3 msk gräslök
Frukt/grönt
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 1.5 st gul lök
  • 12 st färska champinjoner
  • 2 dl ruccolasallad
  • 1.5 klyfta vitlök
  • 2 st rödbetor
  • 1 st palsternacka
  • 0.5 st rödlök
  • 1 st citron
  • 100 g rucola
  • 2 tsk citronskal
Övrigt
  • 1 msk majonnäs

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!