Tillbaka till menyerna

Birgitta v1

Att äta efter principen 800 kcal innebär att du fördelar dina 800 kalorier hur du vill under dagen men inte överstiger detta. En del väljer att äta efter denna princip under arbetsveckan för att sedan “lyxa till det” över helgen. Allt beror på vad just ditt hälsomål är!

  • Måndag - 519 Kcal

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag - 409 Kcal

      Torskgryta med tomater

    • Mellanmål - 110 Kcal

      Grönkålssmoothie med äpple

    • Dessert

  • Tisdag - 917 Kcal Du överstiger 800 kalorier

    • Frukost

    • Lunch - 409 Kcal

      Torskgryta med tomater

    • Middag - 358 Kcal

      Köttfärslimpa med rostade tomater

    • Mellanmål - 150 Kcal

      Morot- och ingefärssmoothie

    • Dessert

  • Onsdag - 951 Kcal Du överstiger 800 kalorier

    • Frukost

    • Lunch - 358 Kcal

      Köttfärslimpa med rostade tomater

    • Middag - 449 Kcal

      Stekt lax med spenatsås

    • Mellanmål - 145 Kcal

      Rödbets- och hallonsmoothie

    • Dessert

  • Torsdag - 933 Kcal Du överstiger 800 kalorier

    • Frukost

    • Lunch - 449 Kcal

      Stekt lax med spenatsås

    • Middag - 378 Kcal

      Gräddig kycklinggryta med fänkål och sparris

    • Mellanmål - 106 Kcal

      Grön Smoothie

    • Dessert

  • Fredag - 911 Kcal Du överstiger 800 kalorier

    • Frukost

    • Lunch - 378 Kcal

      Gräddig kycklinggryta med fänkål och sparris

    • Middag - 417 Kcal

      Köttfärsgratäng med ajvar och ricotta

    • Mellanmål - 116 Kcal

      Fruktsmoothie med gurkmeja – 1 portion

    • Dessert

  • Lördag - 653 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 242 Kcal

      Spenatsoppa med ädelost och valnötter

    • Middag - 412 Kcal

      Fiskgryta med dill och tomater

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag - 659 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 242 Kcal

      Spenatsoppa med ädelost och valnötter

    • Middag - 417 Kcal

      Köttfärsgratäng med ajvar och ricotta

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 34.4 gram

Fett: 45.6 gram

Protein: 57.6 gram

Energi: 791.7 kcal

  • Måndag middag 409 Kcal

    Torskgryta med tomater

    En varm gryta gjord på bland annat torskfilé, squash och tomater. Serveras som den är eller med råris!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 409 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.25 st squash
    • 3 styck tomat
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 1 tsk fiskfond
    • 0 salt och vitpeppar
    • 300 g torskfile
    • 10 st gröna oliver
    • 2 msk hackad dill

    Gör så här

    • Skala och strimla lök och finhacka vitlök.
    • Skär squash i stavar och skiva tomater i klyftor.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten, grädde och fiskfond. Krydda med salt och peppar.
    • Skär torskfilé i lagom stora bitar och lägg i pannan.
    • Sjud på svag värme i cirka 5 minuter.
    • Tillsätt tomater, oliver och hackad dill och låt allt bli varmt.

    Måndag mellanmål 110 Kcal

    Grönkålssmoothie med äpple

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 110 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 50 g grönkål
    • 1 st äpple
    • 1 st selleristjälk
    • 100 g ananas (fryst)
    • 200 g vatten
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Lägg grönkål i en blender.
    • Skiva äpplet och selleri och lägg ner tillsammans med ananas.
    • Häll på vatten och havremjölk och mixa till en jämn smoothie.
  • Tisdag lunch 409 Kcal

    Torskgryta med tomater

    En varm gryta gjord på bland annat torskfilé, squash och tomater. Serveras som den är eller med råris!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 409 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.25 st squash
    • 3 styck tomat
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 1 tsk fiskfond
    • 0 salt och vitpeppar
    • 300 g torskfile
    • 10 st gröna oliver
    • 2 msk hackad dill

    Gör så här

    • Skala och strimla lök och finhacka vitlök.
    • Skär squash i stavar och skiva tomater i klyftor.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten, grädde och fiskfond. Krydda med salt och peppar.
    • Skär torskfilé i lagom stora bitar och lägg i pannan.
    • Sjud på svag värme i cirka 5 minuter.
    • Tillsätt tomater, oliver och hackad dill och låt allt bli varmt.

    Tisdag middag 358 Kcal

    Köttfärslimpa med rostade tomater

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 358 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g nötfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 6 msk Bladpersilja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g boursinost
    • 2 msk pinjenötter
    Rostade tomater
    • 499.5 g cocktailtomater
    • 12 st smålökar
    • 1 msk olivolja
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Lägg färs och ägg i en skål.
    • Skala och finhacka lök och vitlök samt soltorkade tomater.
    • Blanda ner i färsen tillsammans med persilja, örter, salt och peppar.
    • Forma till en limpa och lägg på en plåt.
    • Tryck ner osten i mitten och strö på nötter.
    • Dela hälften av tomaterna och lägg runt om.
    • Skala löken och lägg runt.
    • Häll på olivolja och strö på örtkryddor, salt och peppar.
    • Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
    • Servera med rucolasallad och färsk bladpersilja.

    Tisdag mellanmål 150 Kcal

    Morot- och ingefärssmoothie

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 31 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 150 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st morot
    • 1 st äpple
    • 1 tsk ingefära
    • 0.25 tsk gurkmeja
    • 250 g vatten

    Gör så här

    • Skala morötterna.
    • Skär morötter och äpple i bitar och lägg ner i en blender.
    • Skär ingefära i mindre bitar och lägg ner tillsammans med gurkmeja.
    • Mixa och späd med vatten till en jämn smoothie.
    • Häll upp på glas och förvara rester i kylen.
  • Onsdag lunch 358 Kcal

    Köttfärslimpa med rostade tomater

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 30 gram

    Energi: 358 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 500 g nötfärs
    • 1 st ägg
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 100 g soltorkade tomater i olja
    • 6 msk Bladpersilja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 150 g boursinost
    • 2 msk pinjenötter
    Rostade tomater
    • 499.5 g cocktailtomater
    • 12 st smålökar
    • 1 msk olivolja
    • 0.2 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Lägg färs och ägg i en skål.
    • Skala och finhacka lök och vitlök samt soltorkade tomater.
    • Blanda ner i färsen tillsammans med persilja, örter, salt och peppar.
    • Forma till en limpa och lägg på en plåt.
    • Tryck ner osten i mitten och strö på nötter.
    • Dela hälften av tomaterna och lägg runt om.
    • Skala löken och lägg runt.
    • Häll på olivolja och strö på örtkryddor, salt och peppar.
    • Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
    • Servera med rucolasallad och färsk bladpersilja.

    Onsdag middag 449 Kcal

    Stekt lax med spenatsås

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 34 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 449 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 tsk olivolja
    • 150 g frusen spenat
    • 1 msk grädde
    • 0.3 dl mjölk
    • 1 st citronklyfta

    Gör så här

    • Strö på salt och peppar på laxfilén.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fisken runt om i ca 6-7 minuter.
    • Skala och finhacka lök.
    • Hetta upp olivolja i en kastrull och bryn lök.
    • Tillsätt spenat och låt tina i kastrullen.
    • Blanda ner grädde och mjölk.
    • Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
    • Servera laxen med spenatsåsen och lite citron.

    Onsdag mellanmål 145 Kcal

    Rödbets- och hallonsmoothie

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 28 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 145 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 dl Hallon (frysta)
    • 3 dl strimlad rödkål
    • 4 dl rödbetsjuice
    • 1 dl mandelmjölk

    Gör så här

    • Lägg hallon och rödkål i en blender.
    • Mixa och späd med rödbetsjuice och mjölk till en jämn smoothie.
    • Häll upp på glas och förvara rester i kylen.
  • Torsdag lunch 449 Kcal

    Stekt lax med spenatsås

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 34 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 449 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 0.25 st gul lök
    • 0.5 tsk olivolja
    • 150 g frusen spenat
    • 1 msk grädde
    • 0.3 dl mjölk
    • 1 st citronklyfta

    Gör så här

    • Strö på salt och peppar på laxfilén.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fisken runt om i ca 6-7 minuter.
    • Skala och finhacka lök.
    • Hetta upp olivolja i en kastrull och bryn lök.
    • Tillsätt spenat och låt tina i kastrullen.
    • Blanda ner grädde och mjölk.
    • Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
    • Servera laxen med spenatsåsen och lite citron.

    Torsdag middag 378 Kcal

    Gräddig kycklinggryta med fänkål och sparris

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 378 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st fänkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 250 g kycklingfilé
    • 5 g smör
    • 1.5 tsk kycklingfond
    • 1 dl havregrädde
    • 50.25 g boursin färskost
    • 2 st kvisttomat
    • 100 g sparris
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk hackad dill

    Gör så här

    • Skala och hacka gul lök, strimla fänkål och skriva vitlöken.
    • Skär kycklingen i medelstora bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs upp lök, vitlök och fänkål.
    • Tillsätt kycklingen och stek någon minut.
    • Häll ner kycklingfond, grädde och vänd ner färskosten.
    • Låt puttra ihop i cirka 10 min.
    • Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset.
    • Skär sparrisen i bitar.
    • Vänd ner grönsakerna i grytan och låt sjuda i 5 min.
    • Krydda med salt, peppar och hackad dill.

    Torsdag mellanmål 106 Kcal

    Grön Smoothie

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 2 gram

    Energi: 106 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st banan
    • 1 st apelsin
    • 70 g bladspenat
    • 100 g vatten
    • 1 dl is

    Gör så här

    • Blanda i alla ingredienser i en blender.
    • Häll upp smoothien i två glas.
  • Fredag lunch 378 Kcal

    Gräddig kycklinggryta med fänkål och sparris

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 378 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 st fänkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 250 g kycklingfilé
    • 5 g smör
    • 1.5 tsk kycklingfond
    • 1 dl havregrädde
    • 50.25 g boursin färskost
    • 2 st kvisttomat
    • 100 g sparris
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk hackad dill

    Gör så här

    • Skala och hacka gul lök, strimla fänkål och skriva vitlöken.
    • Skär kycklingen i medelstora bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs upp lök, vitlök och fänkål.
    • Tillsätt kycklingen och stek någon minut.
    • Häll ner kycklingfond, grädde och vänd ner färskosten.
    • Låt puttra ihop i cirka 10 min.
    • Dela tomaterna i klyftor och ta bort kärnhuset.
    • Skär sparrisen i bitar.
    • Vänd ner grönsakerna i grytan och låt sjuda i 5 min.
    • Krydda med salt, peppar och hackad dill.

    Fredag middag 417 Kcal

    Köttfärsgratäng med ajvar och ricotta

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 417 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st aubergine
    • 1 st morot
    • 0.5 msk olivolja
    • 500 g nötfärs
    • 2.5 msk ajvar relish
    • 2 tsk sambal oelek
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 250 g ricottaost
    • 100 g fetaost
    • 10 st st cocktailtomat
    • 1 msk färsk timjan
    Tillbehör
    • 50 g grönsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Skär aubergine i tärningar. Skala och skär moroten i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, vitlök, aubergine, morot och nötfärs i några minuter.
    • Tillsätt ajvar relish, sambal oelek, salt, svartpeppar och örtagårdskrydda.
    • Lägg blandningen i en ugnsform.
    • Fördela ricottaost över och lägg på fetaost och tomater.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter och lägg på färsk timjan.
    • Servera med en grönsallad.

    Fredag mellanmål 116 Kcal

    Fruktsmoothie med gurkmeja – 1 portion

  • Lördag lunch 242 Kcal

    Spenatsoppa med ädelost och valnötter

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 242 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tärning Grönsaksbuljong
    • 300 g frusen spenat
    • 100 g broccoli
    • 0 salt och svartpeppar
    • 500 g vatten
    Topping
    • 50 g ädelost
    • 25 g valnötter

    Gör så här

    • Skala och hacka vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i någon minut.
    • Tillsätt vatten, fond, spenat och broccoli.
    •  Låt koka i 15 minuter.
    • Mixa soppan slät.
    • Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Häll upp soppan i skål.
    • Smula över ost och toppa med valnötter.

    Lördag middag 412 Kcal

    Fiskgryta med dill och tomater

    En varm fiskgryta med massor av härliga grönsaker i!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 412 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.25 st purjolök
    • 0.25 st squash
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 msk msk smör
    • 1 dl dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 1 tsk fiskfond
    • 0 salt och vitpeppar
    • 300 g torskfile
    • 4 st grön sparris
    • 100 g handskalade räkor
    • 112.5 g cocktailtomater
    • 2 msk hackad dill
    • 0 dillkvistar

    Gör så här

    • Strimla purjolöken och skär squashen i halvmånar.
    • Finhacka vitlöken och fräs allt i en stekpanna med smör.
    • Tillsätt vatten, grädde och fiskfond. Krydda med salt och peppar.
    • Skär torskfilé och sparris i mindre bitar och lägg i pannan. Sjud på svag värme i cirka 5 minuter.
    • Tillsätt räkor och tomater strax innan servering och toppa med dillkvistar.
  • Söndag lunch 242 Kcal

    Spenatsoppa med ädelost och valnötter

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 242 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tärning Grönsaksbuljong
    • 300 g frusen spenat
    • 100 g broccoli
    • 0 salt och svartpeppar
    • 500 g vatten
    Topping
    • 50 g ädelost
    • 25 g valnötter

    Gör så här

    • Skala och hacka vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken i någon minut.
    • Tillsätt vatten, fond, spenat och broccoli.
    •  Låt koka i 15 minuter.
    • Mixa soppan slät.
    • Koka upp soppan igen och smaka av med salt och peppar.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Häll upp soppan i skål.
    • Smula över ost och toppa med valnötter.

    Söndag middag 417 Kcal

    Köttfärsgratäng med ajvar och ricotta

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 417 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st aubergine
    • 1 st morot
    • 0.5 msk olivolja
    • 500 g nötfärs
    • 2.5 msk ajvar relish
    • 2 tsk sambal oelek
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 250 g ricottaost
    • 100 g fetaost
    • 10 st st cocktailtomat
    • 1 msk färsk timjan
    Tillbehör
    • 50 g grönsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Skär aubergine i tärningar. Skala och skär moroten i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, vitlök, aubergine, morot och nötfärs i några minuter.
    • Tillsätt ajvar relish, sambal oelek, salt, svartpeppar och örtagårdskrydda.
    • Lägg blandningen i en ugnsform.
    • Fördela ricottaost över och lägg på fetaost och tomater.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter och lägg på färsk timjan.
    • Servera med en grönsallad.
  • 6.5 st gul lök
Frukt/grönt
  • 0.75 st squash
  • 6 styck tomat
  • 11 klyfta vitlök
  • 8 msk hackad dill
  • 50 g grönkål
  • 2 st äpple
  • 1 st selleristjälk
  • 12 msk Bladpersilja
  • 1111.5 g cocktailtomater
  • 24 st smålökar
  • 6 st morot
  • 1 tsk ingefära
  • 2 st citronklyfta
  • 3 dl strimlad rödkål
  • 1 st fänkål
  • 4 st kvisttomat
  • 200 g sparris
  • 2 st banan
  • 1 st apelsin
  • 70 g bladspenat
  • 1 st aubergine
  • 20 st st cocktailtomat
  • 100 g grönsallad
  • 200 g galiamelon
  • 0.7 st gurka
  • 200 g broccoli
  • 0.25 st purjolök
  • 4 st grön sparris
  • dillkvistar
Torrvaror
  • 7 tsk olivolja
  • 4 msk pinjenötter
  • 3 msk olivolja
  • 50 g valnötter
Övrigt
  • 3 dl dl vatten
  • 20 st gröna oliver
  • 200 g ananas (fryst)
  • 1550 g vatten
  • 200 g soltorkade tomater i olja
  • 900 g frusen spenat
  • 4 dl Hallon (frysta)
  • 4 dl rödbetsjuice
  • 1 dl is
Mejeri
  • 3 dl grädde
  • 1 dl havremjölk
  • 300 g boursinost
  • 2 msk grädde
  • 0.6 dl mjölk
  • 1 dl mandelmjölk
  • 10 g smör
  • 2 dl havregrädde
  • 100.5 g boursin färskost
  • 500 g ricottaost
  • 200 g fetaost
  • 100 g ädelost
  • 0.5 msk msk smör
Kryddor/smaksättare
  • 3 tsk fiskfond
  • salt och vitpeppar
  • 1 tsk torkade örter
  • salt och svartpeppar
  • 2.4 tsk örtagårdskrydda
  • 1.45 tsk gurkmeja
  • 3 tsk kycklingfond
  • 5 msk ajvar relish
  • 4 tsk sambal oelek
  • 2 msk färsk timjan
  • 2 tärning Grönsaksbuljong
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 900 g torskfile
  • 2000 g nötfärs
  • 2 st ägg
  • 300 g laxfilé
  • 500 g kycklingfilé
  • 100 g handskalade räkor

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!