Tillbaka till menyerna

Behåll vikten vecka 51 2022

Här kan du skapa ett kostschema med god och hälsosam mat full av matglädje! Genom att äta efter detta kostschema kommer du kunna behålla den vikt du har idag.

  • Måndag - 1109 Kcal

    • Frukost - 416 Kcal

      Havregröt med blåbär och pekannötter

    • Lunch - 446 Kcal

      Laxsallad med pesto

    • Middag - 246 Kcal

      Kycklingsoppa

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 908 Kcal

    • Frukost - 218 Kcal

      Äppelgranola med yoghurt och bär

    • Lunch - 246 Kcal

      Kycklingsoppa

    • Middag - 444 Kcal

      Rödbetsbiffar med fetaost

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 947 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch

    • Middag - 941 Kcal

      Korvpytt med quinoa och halloumiost

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 1416 Kcal

    • Frukost - 384 Kcal

      Äggröra med kycklingbacon

    • Lunch - 670 Kcal

      Kycklingpytt med grönsaker och parmesansås

    • Middag - 362 Kcal

      Torsk med purjolöksås och sockerärtor

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1719 Kcal

    • Frukost - 517 Kcal

      Yellow Sunrise Smoothie

    • Lunch - 362 Kcal

      Torsk med purjolöksås och sockerärtor

    • Middag - 840 Kcal

      Mexikanska hamburgare med guacamole

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1085 Kcal

    • Frukost - 332 Kcal

      Saffransplättar

    • Lunch - 191 Kcal

      Julbord - Rödkålssallad med prinskorv

    • Middag - 372 Kcal

      Julköttbullar

    • Mellanmål - 57 Kcal

      Julbord - Ägghalvor med kräftstjärtar

    • Dessert - 133 Kcal

      Rocky Road på hälsovis

  • Söndag - 905 Kcal

    • Frukost - 71 Kcal

      Jullatte

    • Lunch - 466 Kcal

      Julbord - Julskinka

    • Middag - 131 Kcal

      Rotfruktsgratäng med cheddar

    • Mellanmål - 140 Kcal

      Apelsinsill

    • Dessert - 97 Kcal

      Gravad lax med hovmästarsås

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 61.9 gram

Fett: 70.7 gram

Protein: 65.9 gram

Energi: 1155.4 kcal

  • Måndag frukost 416 Kcal

    Havregröt med blåbär och pekannötter

    En mättande frukost som passar utmärkt med olika frysta bär!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 45 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 416 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.75 dl havrekärnor steel cut (Axa)
    • 1.5 dl vatten
    • 1 dl mandelmjölk
    • 1 krm salt
    • 1 dl blåbär (frysta)
    • 20 gram pekannötter
    Tillbehör
    • 1 dl mandelmjölk

    Gör så här

    • Koka upp havre, vatten, mjölk och salt i en kastrull.
    • Sänk värmen och sjud i 6-7 minuter.
    • Blanda ner blåbär och lägg upp i en skål.
    • Strö över nötter och servera med mandelmjölk.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.75 dl havrekärnor steel cut (Axa)
    • 1.5 dl vatten
    • 1 dl mandelmjölk
    • 1 krm salt
    • 1 dl blåbär (frysta)
    • 20 gram pekannötter
    Tillbehör
    • 1 dl mandelmjölk

    Måndag lunch 446 Kcal

    Laxsallad med pesto

    Släng ihop alla ingredienser, på med lite pesto och dekorera med lite citronklyftor så har du en fräsch sallad på under 5 min!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 446 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 kruka krispsallad
    • 5 st små plommontomater
    • 2 st avokado
    • 1 st rödlök
    • 100 g champinjon
    • 5 msk grön pesto
    • 400 g varmrökt lax
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron

    Gör så här

    • Skär salladen och lägg i en skål.
    • Skiva tomater, avokado och rödlök och lägg över salladen.
    • Skiva champinjonerna och blanda med pesto i en skål.
    • Fördela champinjonröran och laxen över salladen.
    • Strö på lite salt och peppar.
    • Dekorera med citronklyftor.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 kruka krispsallad
    • 5 st små plommontomater
    • 2 st avokado
    • 1 st rödlök
    • 100 g champinjon
    • 5 msk grön pesto
    • 400 g varmrökt lax
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citron

    Måndag middag 246 Kcal

    Kycklingsoppa

    En god soppa med kyckling, färska grönsaker och smak av curry.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 246 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 200 g kycklingfärs
    • 5 g smör
    • 6 st cocktailtomater i olika färger
    • 300 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 1 tsk paprikakrydda
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0.5 dl grädde
    • 0.25 st squash
    • 3 msk purjolök

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingfärsen.
    • Skär tomaterna i bitar och blanda ner i färsen.
    • Tillsätt vatten och hönsbuljong.
    • Krydda med salt, svartpeppar, curry, paprikakrydda och chiliflakes.
    • Låt puttra i cirka 5 minuter.
    • Tillsätt grädde och låt koka ihop i cirka 3 minuter.
    • Skär squashen i små bitar och rör ner tillsammans med den strimlade purjolöken strax innan servering.
    • Häll upp soppan i djupa skålar och garnera med en persiljekvist.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 200 g kycklingfärs
    • 5 g smör
    • 6 st cocktailtomater i olika färger
    • 300 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 1 tsk paprikakrydda
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0.5 dl grädde
    • 0.25 st squash
    • 3 msk purjolök
  • Tisdag frukost 218 Kcal

    Äppelgranola med yoghurt och bär

    En portion med soyayoghurt eller havreyoghurt toppad med färska björnbär eller andra bär och lite knaprig granola.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 218 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl sojayoghurt
    • 1 dl färska björnbär
    • 0.5 dl hemgjord granola med äpple (receptbanken)

    Gör så här

    • Häll yoghurt i en skål och toppa med bär och granola.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl sojayoghurt
    • 1 dl färska björnbär
    • 0.5 dl hemgjord granola med äpple (receptbanken)

    Tisdag lunch 246 Kcal

    Kycklingsoppa

    En god soppa med kyckling, färska grönsaker och smak av curry.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 28 gram

    Energi: 246 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 200 g kycklingfärs
    • 5 g smör
    • 6 st cocktailtomater i olika färger
    • 300 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 1 tsk paprikakrydda
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0.5 dl grädde
    • 0.25 st squash
    • 3 msk purjolök

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingfärsen.
    • Skär tomaterna i bitar och blanda ner i färsen.
    • Tillsätt vatten och hönsbuljong.
    • Krydda med salt, svartpeppar, curry, paprikakrydda och chiliflakes.
    • Låt puttra i cirka 5 minuter.
    • Tillsätt grädde och låt koka ihop i cirka 3 minuter.
    • Skär squashen i små bitar och rör ner tillsammans med den strimlade purjolöken strax innan servering.
    • Häll upp soppan i djupa skålar och garnera med en persiljekvist.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 200 g kycklingfärs
    • 5 g smör
    • 6 st cocktailtomater i olika färger
    • 300 g vatten
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 1 tsk paprikakrydda
    • 1 nypa chiliflakes
    • 0.5 dl grädde
    • 0.25 st squash
    • 3 msk purjolök

    Tisdag middag 444 Kcal

    Rödbetsbiffar med fetaost

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 444 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1.5 st rödbetor
    • 1 msk purjolök
    • 40 g fetaost
    • 0.5 st ägg
    • 2 msk havremjöl
    • 0 tsk salt
    • 0.15 msk persilja
    • 1 tsk olivolja
    Äpplesallad
    • 0.25 st äpple
    • 0.25 st morot
    • 0.25 st squash
    • 1 msk persilja
    • 1 msk citronsaft
    • 10 g valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Blanda alla ingredienserna till biffarna utom olivoljan i en bunke.
    •  Hetta upp en stekpanna med olivolja och klicka ut smeten.
    • Bryn biffarna tills de fått färg ca 2 minuter på varje sida.
    •  Lägg biffarna i en ugnsform och sätt in i ugnen i ca 10 minuter.
    • Svarva eller strimla äpple, morot och squash och lägg i en skål.
    • Blanda ner persilja, citron och valnötter.
    • Servera med biffarna.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 1.5 st rödbetor
    • 1 msk purjolök
    • 40 g fetaost
    • 0.5 st ägg
    • 2 msk havremjöl
    • 0 tsk salt
    • 0.15 msk persilja
    • 1 tsk olivolja
    Äpplesallad
    • 0.25 st äpple
    • 0.25 st morot
    • 0.25 st squash
    • 1 msk persilja
    • 1 msk citronsaft
    • 10 g valnötter
  • Onsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Onsdag middag 941 Kcal

    Korvpytt med quinoa och halloumiost

    En färgglad maträtt som fungerar både till lunch och middag. Gör en extra stor sats så har du till matlåda, förvara resterna i kylen.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 76 gram

    Fett: 53 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 941 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1.5 dl vit quinoa, okokt
    • 1 st morot
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g halloumi
    • 150 g chorizo
    • 0.5 msk olivolja
    • 3 msk grön pesto
    • 160 g majs
    • 100 g sockerärtor
    • 1 msk bladpersilja

    Gör så här

    • Koka quinoa enligt anvisningen på paketet, ca 13 minuter.
    • Skala och skär moroten i tärningar.
    • Skär paprika, ost och korv i bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn alltsammans i några minuter.
    • Lägg ner den kokta quinoan, pesto, majs och sockerärtor.
    • Låt steka några minuter och smaka av med salt och peppar.
    • Blanda ner lite hackad persilja och servera.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1.5 dl vit quinoa, okokt
    • 1 st morot
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g halloumi
    • 150 g chorizo
    • 0.5 msk olivolja
    • 3 msk grön pesto
    • 160 g majs
    • 100 g sockerärtor
    • 1 msk bladpersilja
  • Torsdag frukost 384 Kcal

    Äggröra med kycklingbacon

    Laga en god helgfrukost som innehåller kycklingbacon och en krämig äggröra och lite tomater till.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 384 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 tsk smör
    • 50 g kycklingbacon
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 5 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn först bacon på bägge sidor tills de får en fin färg.
    • Vispa ihop ägg med grädde, salt och peppar i en skål.
    • Tillsätt smör i en stekpanna och häll ner äggsmeten.
    • Rör hastigt med en trägaffel i ca 15 sek.
    • Lägg äggröran i en skål och servera med kycklingbacon och tomater.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 tsk smör
    • 50 g kycklingbacon
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 5 st cocktailtomat

    Torsdag lunch 670 Kcal

    Kycklingpytt med grönsaker och parmesansås

    I detta recept kan du byta ut grönsakerna mot grönsaker du har i kylskåpet - perfekt kylskåpsrensningsrecept!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 34 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 670 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g kycklinglårfilé
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 0.5 msk soja
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st sötpotatis
    • 0.5 st fänkål
    • 50 g svartkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st hönsbuljongtärning
    • 1 dl vatten
    • 0.5 dl solroskärnor
    Tillbehör
    • 3 msk parmesansås (Erik Lallerstedt)

    Gör så här

    • Strimla kycklingen och strö på salt och peppar.
    • Blanda ihop ketjap manis, soja, olja, riven vitlök och örtagårdskrydda i en skål.
    • Blanda ner kycklingen.
    • Skala och strimla lök och skär paprika i bitar.
    • Skala och slänta sötpotatis och strimla fänkål. Strimla kålen.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner sötpotatis tillsammans med riven vitlök.
    • Låt steka några minuter och krydda med salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Smula ner buljongtärningen och häll på vatten och låt koka in.
    • Tillsätt kycklingen och låt steka 5 minuter.
    • Tillsätt solroskärnor och alla grönsaker. Låt steka 5 minuter.
    • Lägg upp på tallrik och servera med parmesansås.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g kycklinglårfilé
    • 0.5 msk ketjap manis
    • 0.5 msk soja
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st sötpotatis
    • 0.5 st fänkål
    • 50 g svartkål
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 st hönsbuljongtärning
    • 1 dl vatten
    • 0.5 dl solroskärnor
    Tillbehör
    • 3 msk parmesansås (Erik Lallerstedt)

    Torsdag middag 362 Kcal

    Torsk med purjolöksås och sockerärtor

    Torskrygg med en hemmagjord purjolöksås till - serveras med sockerärtor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 362 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0 salt och vitpeppar
    • 220 g torskrygg
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g sockerärtor
    • 0.25 st citron
    • 1 dl grädde
    • 1 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 st purjolök

    Gör så här

    • Tina fisken och strö på salt och vitpeppar.
    • Gör purjolökssåsen genom att koka upp grädde och vatten tillsammans med buljongtärning i några minuter.
    • Tillsätt salt, peppar och strimlad purjolök.
    • Låt puttra på svag värme i 5 minuter.
    • Koka sockerärtorna hastigt i en kastrull med vatten.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och stek fisken runt om i ca 7-8 minuter.
    • Servera med sockerärtor, purjolökssås och dekorera med en citronklyfta.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0 salt och vitpeppar
    • 220 g torskrygg
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g sockerärtor
    • 0.25 st citron
    • 1 dl grädde
    • 1 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 st purjolök
  • Fredag frukost 517 Kcal

    Yellow Sunrise Smoothie

    En härlig gul smoothie med kokosbas och fräsch mango!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 57 gram

    Fett: 32 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 517 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st apelsin
    • 0.5 burk kokosmjölk
    • 2 tsk ingefära
    • 200 g vatten
    • 1 st lime
    • 1 msk mynta
    • 0.2 tsk vaniljpulver
    • 100 g mango (fryst)

    Gör så här

    • Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en jämn smoothie.
    • Häll upp på glas eller flaska.
    • Förvara rester i kylen.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st apelsin
    • 0.5 burk kokosmjölk
    • 2 tsk ingefära
    • 200 g vatten
    • 1 st lime
    • 1 msk mynta
    • 0.2 tsk vaniljpulver
    • 100 g mango (fryst)

    Fredag lunch 362 Kcal

    Torsk med purjolöksås och sockerärtor

    Torskrygg med en hemmagjord purjolöksås till - serveras med sockerärtor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 24 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 362 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0 salt och vitpeppar
    • 220 g torskrygg
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g sockerärtor
    • 0.25 st citron
    • 1 dl grädde
    • 1 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 st purjolök

    Gör så här

    • Tina fisken och strö på salt och vitpeppar.
    • Gör purjolökssåsen genom att koka upp grädde och vatten tillsammans med buljongtärning i några minuter.
    • Tillsätt salt, peppar och strimlad purjolök.
    • Låt puttra på svag värme i 5 minuter.
    • Koka sockerärtorna hastigt i en kastrull med vatten.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och stek fisken runt om i ca 7-8 minuter.
    • Servera med sockerärtor, purjolökssås och dekorera med en citronklyfta.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0 salt och vitpeppar
    • 220 g torskrygg
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g sockerärtor
    • 0.25 st citron
    • 1 dl grädde
    • 1 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 st purjolök

    Fredag middag 840 Kcal

    Mexikanska hamburgare med guacamole

    Tillaga en riktigt god och smakrik mexikansk hamburgare tillsammans med guacamole och majskolv!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 43 gram

    Fett: 63 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 840 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g nötfärs
    • 0.25 st rödlök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 0 jerkkrydda
    • 1 tsk smör
    • 1 st majskolv
    • 100 g guacamole
    • 1 msk chilimajonnäs
    • 1 dl blandsallad
    • 0.5 st avokado
    • 0.15 st rödlök
    • 1 st limeskiva

    Gör så här

    • Lägg färsen i en skål.
    • Blanda ner lök, vitlök och smaksätt med valfri mängd jerkkrydda.
    • Forma till en biff och lägg på grillen eller stek i stekpanna med majskolv och lite smör, ca 10 min.
    • Servera på ett salladsblad och toppa med guacamole, chilimajonnäs, rödlöksskivor.
    • Lägg på avokado, tomat och limeklyfta.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g nötfärs
    • 0.25 st rödlök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 0 jerkkrydda
    • 1 tsk smör
    • 1 st majskolv
    • 100 g guacamole
    • 1 msk chilimajonnäs
    • 1 dl blandsallad
    • 0.5 st avokado
    • 0.15 st rödlök
    • 1 st limeskiva
  • Lördag frukost 332 Kcal

    Saffransplättar

    Laga en julig frukost till familjen som består av plättar med smak av saffran tillsammans med apelsinfiléer och en klick kesella.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 332 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st äggvitor
    • 1 st ägg
    • 2 msk kokosmjöl
    • 2 msk mjölk
    • 0.5 tsk bakpulver
    • 0.5 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.5 msk smör
    • 1 msk kesella
    • 1 st apelsin

    Gör så här

    • Vispa ihop äggvitor till ett fast skum.
    • Tillsätt 1 ägg, kokosmjöl, mjölk och bakpulver samt saffran efter smak.
    • Vispa i hop och stek 3-4 plättar i smör.
    • Servera med kesella och apelsinfiléer.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st äggvitor
    • 1 st ägg
    • 2 msk kokosmjöl
    • 2 msk mjölk
    • 0.5 tsk bakpulver
    • 0.5 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 0.5 msk smör
    • 1 msk kesella
    • 1 st apelsin

    Lördag lunch 191 Kcal

    Julbord - Rödkålssallad med prinskorv

    En fantastisk kombination - rödkålssallad med prinskorv!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 191 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 500 g prinskorv med hög kötthalt
    • 3 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st rött äpple
    • 10 st physalis
    • 1 kvist färsk persilja
    Marinad
    • 1 tsk ättika
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 tsk vatten
    • 0.5 msk anis

    Gör så här

    Marinad: Häll ättika, honung och vatten i en skål. Rosta anis i en torr stekpanna. Häll i och blanda runt.

    • Strimla rödkål. Skiva äpple.
    • Dela physalis i två delar och hacka persilja.
    • Lägg allt i en bunke och häll marinaden över.
    • Bryn prinskorv med smör i en stekpanna.
    • Lägg upp rödkålssallad på ett fat och servera med prinskorv.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 500 g prinskorv med hög kötthalt
    • 3 dl strimlad rödkål
    • 0.5 st rött äpple
    • 10 st physalis
    • 1 kvist färsk persilja
    Marinad
    • 1 tsk ättika
    • 1 tsk flytande honung
    • 2 tsk vatten
    • 0.5 msk anis

    Lördag middag 372 Kcal

    Julköttbullar

    Julköttbullarna kryddar jag med kryddpeppar och serverar med en egengjord rödbetssallad och en god quinoasallad med saffran!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 372 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1000 g blandfärs
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 0.5 dl mjölk
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk salt
    • 0.25 tsk svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st ägg

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att blanda grädde, panko, mjölk, kryddpeppar, salt och svartpeppar i en bunke.
    • Skala och riv lök och vitlök grovt.
    • Blanda ner ägg, vitlök, lök och blanda runt. Lägg ner färsen och blanda runt.
    • Forma till små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
    • Tillaga i ugn 25 minuter.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1000 g blandfärs
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 0.5 dl mjölk
    • 2 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk salt
    • 0.25 tsk svartpeppar
    • 1 st gul lök
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st ägg

    Lördag mellanmål 57 Kcal

    Julbord - Ägghalvor med kräftstjärtar

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 57 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st ägg
    Toppning per ägghalva
    • 1 tsk crème fraiche
    • 5 g kräftstjärtar
    • 0.1 paket smörgåskrasse

    Gör så här

    • Koka äggen hårdkokta.
    • Skala och dela på mitten.
    • Toppa med crème fraiche, kräftstjärtar och krasse.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 5 st ägg
    Toppning per ägghalva
    • 1 tsk crème fraiche
    • 5 g kräftstjärtar
    • 0.1 paket smörgåskrasse

    Lördag dessert 133 Kcal

    Rocky Road på hälsovis

    Ett perfekt alternativ till julgodis, enkelt, gott och förvaras i kylen.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 133 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 1 dl skalade hasselnötter
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl saltade jordnötter
    • 0.5 dl kokosflingor
    • 3 msk torkade gojibär
    • 20 g torkade granatäpplekärnor
    • 50 g torkad mango
    • 100 g mörk choklad

    Gör så här

    • Hetta upp en stekpanna och rosta nötterna.
    • Lägg i en skål och blanda ner jordnötter, kokos och torkad frukt.
    • Smält chokladen och blanda ner i skålen.
    • Lägg blandningen i en bakplåtsklädd form, ca 10 cm x 20 cm.
    • Ställ i kylen och skär upp i mindre bitar.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 1 dl skalade hasselnötter
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl saltade jordnötter
    • 0.5 dl kokosflingor
    • 3 msk torkade gojibär
    • 20 g torkade granatäpplekärnor
    • 50 g torkad mango
    • 100 g mörk choklad
  • Söndag frukost 71 Kcal

    Jullatte

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 3 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 71 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 dl kaffe
    • 0.2 tsk malen kardemumma
    • 0.2 tsk kanel
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Häll upp kaffe i ett glas och blanda ner kardemumma och kanel.
    • Värm havremjölken och vispa den fluffig.
    • Häll över kaffet och strö på lite extra kanel eller kardemumma.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 dl kaffe
    • 0.2 tsk malen kardemumma
    • 0.2 tsk kanel
    • 1 dl havremjölk

    Söndag lunch 466 Kcal

    Julbord - Julskinka

    Äppelmos och en god senap passar bra till julskinkan på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 57 gram

    Energi: 466 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 kg färdigkokt julskinka
    • 0 st ägg
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 msk flytande honung
    • 1 tsk torkad persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 st rött äpple
    • 1 st apelsin

    Gör så här

    Börja med griljeringen: Blanda ner ägg, senap, honung, persilja, salt, peppar och panko i en bunke. Blanda runt.

    • Lägg skinkan i en ugnsfast form.
    • Pensla griljering på skinkan.
    • Griljera skinkan i 225° i ca 15 minuter eller tills den har fått en fin yta.
    • Rosta valnötter i en torr stekpanna med honung.
    • Skiva äpple och apelsin.
    • Dekorera med färsk persilja, äpple, apelsin och valnötter.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 kg färdigkokt julskinka
    • 0 st ägg
    • 1 msk dijonsenap
    • 0.5 msk flytande honung
    • 1 tsk torkad persilja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    Dekoration
    • 1 kvist färsk persilja
    • 1 st rött äpple
    • 1 st apelsin

    Söndag middag 131 Kcal

    Rotfruktsgratäng med cheddar

    Rotfruktsgratäng med cheddar passar bra till julskinkan men också som tillbehör till en god köttbit när som helst på året!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 131 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st morot
    • 200 g brysselkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 msk julsenap
    • 1 tsk olivolja
    • 60 g cheddarost
    • 1 dl gratängost
    • 2 msk hasselnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka palsternacka, rödlök och morötter.
    • Dela brysselkål i fyra delar.
    • Skala och riv vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olja och bryn alla grönsaker.
    • Krydda med salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Tillsätt grädde och senap och låt koka 1 minut.
    • Smörj en ugnsfast form med olja
    • Lägg i halva blandningen och lägg 3 skivor ost ovanpå.
    • Häll på resten av blandningen och toppa med gratängost och hackade hasselnötter.
    • Gratinera 15 minuter i ugn.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st rödlök
    • 2 st morot
    • 200 g brysselkål
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 msk julsenap
    • 1 tsk olivolja
    • 60 g cheddarost
    • 1 dl gratängost
    • 2 msk hasselnötter

    Söndag mellanmål 140 Kcal

    Apelsinsill

    Apelsinsillen är fräsch och det är gott att äta med gräddfil och ägghalvor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 140 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 350 g 5 minuterssill
    • 2 st apelsin
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 msk mirin

    Gör så här

    • Skär sillen i önskade bitar och lägg ner i en skål.
    • Skär bort skalet på 2 apelsinen med en vass kniv, skär ut filéer och pressa saften över sillen (endast av en apelsin).
    • Lägg ner apelsinfiléer.
    • Strimla rödlök fint och hacka gräslök och lägg ner.
    • Tillsätt granatäpplekärnor och mirin och blanda runt.

    Ingredienser

    8 portioner

    • 350 g 5 minuterssill
    • 2 st apelsin
    • 0.5 st rödlök
    • 2 msk gräslök
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 msk mirin

    Söndag dessert 97 Kcal

    Gravad lax med hovmästarsås

    Enkelt att förbereda och ställa fram på julbordet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 1 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 97 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 400 g gravad lax
    Tillbehör per portion
    • 1 msk hovmästarsås

    Gör så här

    • Lägg lax på ett fat och servera med hovmästarsås!

    Ingredienser

    8 portioner

    • 400 g gravad lax
    Tillbehör per portion
    • 1 msk hovmästarsås
Torrvaror
  • 0.75 dl havrekärnor steel cut (Axa)
  • 2 msk havremjöl
  • 7 tsk olivolja
  • 13 g valnötter
  • 5 dl kaffe
  • 1.5 dl vit quinoa, okokt
  • 0.5 dl solroskärnor
  • 0.5 burk kokosmjölk
  • 2 msk kokosmjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2.5 tsk flytande honung
  • 2 dl Panko Crunchy Crumbs (glutenfritt ströbröd)
  • 1 dl skalade hasselnötter
  • 1 dl saltade jordnötter
  • 0.5 dl kokosflingor
  • 3 msk torkade gojibär
  • 20 g torkade granatäpplekärnor
  • 50 g torkad mango
  • 2 msk hasselnötter
Mejeri
  • 2 dl mandelmjölk
  • 13.5 g smör
  • 4 dl grädde
  • 1.5 dl sojayoghurt
  • 40 g fetaost
  • 100 g halloumi
  • 2.5 msk mjölk
  • 1 msk kesella
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk crème fraiche
  • 1 dl havremjölk
  • 60 g cheddarost
Kryddor/smaksättare
  • 1.5 krm salt
  • 8 msk grön pesto
  • 2.5 st hönsbuljongtärning
  • 1 msk malen curry
  • 2 tsk paprikakrydda
  • 2 nypa chiliflakes
  • 1.15 msk persilja
  • 1 msk bladpersilja
  • 0.5 msk ketjap manis
  • 0.5 msk soja
  • 2.5 tsk örtagårdskrydda
  • 2 st fiskbuljongtärning
  • 1 msk mynta
  • 0.2 tsk vaniljpulver
  • jerkkrydda
  • 0.5 kuvert, 0,5 gram saffran
  • 2 kvist färsk persilja
  • 0.5 msk anis
  • 2 krm kryddpeppar
  • 0.25 tsk svartpeppar
  • 0.2 tsk malen kardemumma
  • 0.2 tsk kanel
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad persilja
  • 1 msk julsenap
  • 2 msk gräslök
  • 1 msk mirin
Frukt/grönt
  • 1 dl blåbär (frysta)
  • 1 kruka krispsallad
  • 5 st små plommontomater
  • 2.5 st avokado
  • 2.9 st rödlök
  • 100 g champinjon
  • 1.5 st citron
  • 12 st cocktailtomater i olika färger
  • 0.75 st squash
  • 8 msk purjolök
  • 1 dl färska björnbär
  • 1.5 st rödbetor
  • 0.25 st äpple
  • 3.25 st morot
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st röd paprika
  • 400 g sockerärtor
  • 5 st cocktailtomat
  • 5.5 klyfta vitlök
  • 0.5 st gul paprika
  • 0.5 st sötpotatis
  • 0.5 st fänkål
  • 50 g svartkål
  • 5 st apelsin
  • 2 tsk ingefära
  • 1 st lime
  • 100 g mango (fryst)
  • 1 dl blandsallad
  • 1 st limeskiva
  • 3 dl strimlad rödkål
  • 1.5 st rött äpple
  • 10 st physalis
  • 1 st gul lök
  • 0.1 paket smörgåskrasse
  • 1 st palsternacka
  • 200 g brysselkål
  • 0.5 st granatäpple
Övrigt
  • 20 gram pekannötter
  • 0.5 dl hemgjord granola med äpple (receptbanken)
  • 160 g majs
  • 3 msk parmesansås (Erik Lallerstedt)
  • 1 st majskolv
  • 100 g guacamole
  • 1 msk chilimajonnäs
  • 1 tsk ättika
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl gratängost
  • 1 msk hovmästarsås
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 400 g varmrökt lax
  • 400 g kycklingfärs
  • 9.5 st ägg
  • 150 g chorizo
  • 50 g kycklingbacon
  • 350 g kycklinglårfilé
  • 440 g torskrygg
  • 150 g nötfärs
  • 2 st äggvitor
  • 500 g prinskorv med hög kötthalt
  • 1000 g blandfärs
  • 5 g kräftstjärtar
  • 2 kg färdigkokt julskinka
  • 350 g 5 minuterssill
  • 400 g gravad lax

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!