Tillbaka till menyerna

66 challenge

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

    Då du överstiger kaloriintaget under dina fastedagar.

  • Måndag - 858 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 236 Kcal

      Äggwrap med skagenröra

    • Middag - 622 Kcal

      Fylld paprika med lammfärs

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 1217 Kcal

    • Frukost - 167 Kcal

      Keso med grapefrukt och blåbär

    • Lunch - 463 Kcal

      Kokta rödbetor med getostmousse

    • Middag - 587 Kcal

      Syrliga mexikanska räktacos

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1278 Kcal

    • Frukost - 213 Kcal

      Fröbröd – 1 långplåt

    • Lunch - 586 Kcal

      Glutenfri pizza

    • Middag - 478 Kcal

      Kycklinggratäng med kantareller

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 1353 Kcal

    • Frukost - 202 Kcal

      Fruktgröt

    • Lunch - 541 Kcal

      Ajvar och fetaostbakad laxfilé

    • Middag - 611 Kcal

      Asiatisk köttfärslimpa med sesamfrön

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1443 Kcal

    • Frukost

    • Lunch - 653 Kcal

      Kycklingbiffar med kantarellsås

    • Middag - 509 Kcal

      Panerad torsk med dillcréme

    • Mellanmål

    • Dessert - 281 Kcal

      Vinbärs- och kesellamuffins

  • Lördag - 1029 Kcal

    • Frukost - 214 Kcal

      Fänkålsknäcke

    • Lunch - 474 Kcal

      Äggröra med stekt tomat och korv

    • Middag - 341 Kcal

      Arabisk kycklinggryta

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag - 1130 Kcal

    • Frukost - 420 Kcal

      Äggröra med bacon och champinjoner

    • Lunch - 126 Kcal

      Linsgryta från Mellanöstern

    • Middag - 585 Kcal

      Spenatpaj med ädelost och timjan

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 65.6 gram

Fett: 72 gram

Protein: 69.9 gram

Energi: 1186.7 kcal

  • Måndag lunch 236 Kcal

    Äggwrap med skagenröra

    Perfekt äggwrap till frukost eller till mellanmål!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 236 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 dl isbergssallad
    • 0
    • 0.5 dl skagenröra

    Gör så här

    • Blanda ägg, vatten, salt och peppar i en skål.
    • Hetta upp en stekpanna och stek en tunn omelett.
    • Låt svalna och fyll med isbergssallad, skivad gurka och skagenröra och rulla ihop till en wrap.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk smör
    • 2 dl isbergssallad
    • 0
    • 0.5 dl skagenröra

    Måndag middag 622 Kcal

    Fylld paprika med lammfärs

    Lammfärsfyllda paprikor med en rucolasallad till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 44 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 622 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st röd paprika
    • 0.5 msk smör
    • 250 g lammfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st schalottenlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk tomatpuré
    • 3 krm torkade franska örter
    • 1 dl grädde
    • 1 dl parmesan
    Tillbehör
    • 2 dl rucola
    • 1 st peperoni

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela paprikorna och gröp ur kärnhusen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn färsen i några minuter.
    • Strö på salt och peppar.
    • Skala och finhacka lök och vitlök och lägg ner i stekpannan.
    • Tillsätt tomatpuré, örter, grädde och hälften av parmesanosten.
    • Låt koka ihop i några minuter.
    • Fördela färsblandningen i paprikorna och strö på den resterande osten.
    • Ugnsgratinera i 20 minuter.
    • Servera med rucolasallad och peperoni.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st röd paprika
    • 0.5 msk smör
    • 250 g lammfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 st schalottenlök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk tomatpuré
    • 3 krm torkade franska örter
    • 1 dl grädde
    • 1 dl parmesan
    Tillbehör
    • 2 dl rucola
    • 1 st peperoni
  • Tisdag frukost 167 Kcal

    Keso med grapefrukt och blåbär

    Ett bra alternativ till frukost eller till mellanmål!

    Tisdag lunch 463 Kcal

    Kokta rödbetor med getostmousse

    Tisdag middag 587 Kcal

    Syrliga mexikanska räktacos

    En god variant på tacos som uppskattas av både stora och små.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 58 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 587 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Guacamole
    • 2 st avokado
    • 0.5 st lime
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 400 g handskalade räkor
    • 0.5 st ananas
    • 400 g svarta bönor
    • 100 g sojabönor
    • 1 kruka färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 4 st tacoskal
    Dekoration
    • 0.25 dl majs
    • 2 msk gräddfil
    • 2 msk koriander
    • 1 st lime
    • 0.25 st ananas

    Gör så här

    • Gör först guacamolen genom att dela avokadon och ta bort skal och kärna.
    • Lägg köttet i en matberedare tillsammans ned vitlök och pressa ner saften av ½  lime.
    • Mixa till en jämn röra.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Ställ kallt.
    • Skala räkorna och lägg i en skål.
    • Skala och skär ananas i mindre bitar.
    • Lägg i en skål.
    • Skölj av bönor och blanda med annans och sojabönor.
    • Blanda salladen med koriander, lime, salt och svart peppar och honung. 
    • Lägg upp salladen i tacoskal och dekorera med majs, gräddfil, koriander och 1 klyfta lime och ananas.
    • Toppa med räkor och servera med guacamole.

    Ingredienser

    4 portioner

    Guacamole
    • 2 st avokado
    • 0.5 st lime
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 400 g handskalade räkor
    • 0.5 st ananas
    • 400 g svarta bönor
    • 100 g sojabönor
    • 1 kruka färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 4 st tacoskal
    Dekoration
    • 0.25 dl majs
    • 2 msk gräddfil
    • 2 msk koriander
    • 1 st lime
    • 0.25 st ananas
  • Onsdag frukost 213 Kcal

    Fröbröd – 1 långplåt

    En stor långplåt av fröbröd. Dekorera brödet med pumpafrön och valnötter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 213 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 4 st ägg
    • 125 gram kesella
    • 70 gram solrosfrön
    • 60 gram sesamfrön
    • 60 gram kruskakli
    • 50 g smör
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk brödkryddor
    • 2 tsk bakpulver
    • 0.5 tsk salt
    Dekoration
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 1 dl valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Vispa äggen lätt och blanda alla ingredienser i en skål.
    • Lägg bakplåtspapper på en långplåt och häll ner smeten.
    • Strö på pumpafrön och valnötter och sätt in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
    • Skär brödet i 12 rutor.
    • Förvara i frysen.

     

     

    Ingredienser

    12 portioner

    • 4 st ägg
    • 125 gram kesella
    • 70 gram solrosfrön
    • 60 gram sesamfrön
    • 60 gram kruskakli
    • 50 g smör
    • 0.5 dl linfrön
    • 2 tsk brödkryddor
    • 2 tsk bakpulver
    • 0.5 tsk salt
    Dekoration
    • 0.5 dl pumpafrön
    • 1 dl valnötter

    Onsdag lunch 586 Kcal

    Glutenfri pizza

    En god glutenfri pizza med massor av goda toppings - ett utmärkt val till helgens middag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 76 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 24 gram

    Energi: 586 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Pizzabotten
    • 10 g färsk jäst
    • 3 dl vatten
    • 3 dl rismjöl
    • 1.75 dl majsmjöl
    • 0.5 dl maizena
    • 2 msk psylliumhusk
    • 1 tsk salt
    Tomatsås
    • 1 st gul lök
    • 1 msk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 1 msk flytande honung
    • 1 tsk svartpeppar
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 nypa chiliflakes
    Topping
    • 300 g mozarella
    • 12 st färska champinjoner
    • 4 skivor skinka
    • 1.5 tsk pizzakrydda
    • 2 dl riven ost
    • 2 dl ruccolasallad

    Gör så här

    • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten.
    • Blanda ner alla ingredienser och forma till en lös deg.
    • Låt vila i bunken i 3 timmar med plastfolie över.
    • Gör under tiden tomatsåsen genom att skala och finhacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök några minuter.
    • Tillsätt krossade tomater, honung, salt, svartpeppar, torkad basilika och lite chiliflakes.
    • Låt koka 10 minuter. Låt svalna.
    • Sätt ugnen på 250°C.
    • Dela degen i fyra bitar och kavla ut till tunna pizzabottnar med hjälp av lite rismjöl.
    • Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
    • Bred på tomatsås på bottnen.
    • Fördela mozzarella över.
    • Strimla skinkan och skiva champinjoner och fördela på pizzabottnarna.
    • Toppa pizzan med riven ost och pizzakrydda.
    • Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills osten har fått färg.
    • Servera med färsk ruccolasallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    Pizzabotten
    • 10 g färsk jäst
    • 3 dl vatten
    • 3 dl rismjöl
    • 1.75 dl majsmjöl
    • 0.5 dl maizena
    • 2 msk psylliumhusk
    • 1 tsk salt
    Tomatsås
    • 1 st gul lök
    • 1 msk olivolja
    • 400 g krossade tomater
    • 1 msk flytande honung
    • 1 tsk svartpeppar
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk torkad basilika
    • 1 nypa chiliflakes
    Topping
    • 300 g mozarella
    • 12 st färska champinjoner
    • 4 skivor skinka
    • 1.5 tsk pizzakrydda
    • 2 dl riven ost
    • 2 dl ruccolasallad

    Onsdag middag 478 Kcal

    Kycklinggratäng med kantareller

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 478 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 10 g smör
    • 1.5 msk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk timjan
    • 2 dl riven västerbottenost
    • 400 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 dl grädde

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela kycklingfiléerna och strö på salt, peppar och örtagårdskrydda.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn filéerna runt om i några minuter.
    • Häll på ketjap manis och läggsedan  kycklingen i en ugnsfast form.
    • Skär kantarellerna i mindre  bitar och stek i smör 5 minuter.
    • Skala och finhacka lök och vitlök och blanda ner.
    • Häll på grädde, ketjap manis och koka ihop.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Hacka färsk timjan och blanda ner.
    • Häll såsen över kycklingen och strö på ost.
    • Gratinera i ugnen i 20 minuter.
    • Servera med en sallad.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g kycklingfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 10 g smör
    • 1.5 msk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färsk timjan
    • 2 dl riven västerbottenost
    • 400 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 2 dl grädde
  • Torsdag frukost 202 Kcal

    Fruktgröt

    En trevlig mättande gröt med torkade frukter i. Blanda ihop allt i en glasburk så kan du ta med den enkelt till jobbet.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 202 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 dl havregryn
    • 1.25 dl vatten
    • 0.5 msk russin
    • 0.5 msk torkade tranbär
    • 1 krm salt
    • 0.5 st banan
    • 1 st persika

    Gör så här

    • Koka upp gryn, vatten, russin, tranbär och salt i en kastrull.
    • Skiva bananen och persikan och lägg ner hälften i gröten.
    • Låt koka i 5 minuter.
    • Häll upp i en skål och toppa med resten av frukten.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 dl havregryn
    • 1.25 dl vatten
    • 0.5 msk russin
    • 0.5 msk torkade tranbär
    • 1 krm salt
    • 0.5 st banan
    • 1 st persika

    Torsdag lunch 541 Kcal

    Ajvar och fetaostbakad laxfilé

    En trevlig middag att bjuda familjen på!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 37 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 541 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 4 msk ajvar relish
    • 150 g fetaost
    • 4 msk solrosfrön
    • 4 msk pumpafrön
    • 0 salt och svartpeppar
    Citronmarinerad broccoli - 4 portioner
    • 1 st broccolistånd
    • 2 st citron

    Gör så här

    • Skär broccoli i små buketter och lägg i en annan skål.
    • Häll på olja och citronsaft och blanda om.
    • Gott som tillbehör eller i en sallad. 
    • Sätt ugnen på 175 ̊C.
    • Skär skinnet av laxen och lägg i en ugnsfast form.
    • Bred över ajvar och smula över fetaosten.
    • Toppa med solros- och pumpafrön och krydda med salt och peppar. 
    • Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 

     

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 4 msk ajvar relish
    • 150 g fetaost
    • 4 msk solrosfrön
    • 4 msk pumpafrön
    • 0 salt och svartpeppar
    Citronmarinerad broccoli - 4 portioner
    • 1 st broccolistånd
    • 2 st citron

    Torsdag middag 611 Kcal

    Asiatisk köttfärslimpa med sesamfrön

    Laga en kryddig köttfärslimpa med sesamfrön och en gurk- och morotssallad till. Ett tips är att hälla av det mesta av vätskan när du öppnar kokosmjölksburken och behåll den "tjockare" vätskan till köttfärslimpan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 40 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 611 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g nötfärs
    • 1 burk kokosmjölk
    • 1 st ägg
    • 1 påse Green Curry spice mix, Santa Maria
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk sesamfrön
    Gurk- och morotssallad
    • 1 st gurka
    • 2 st morot
    • 100 g sockerärtor
    • 2 msk sesamfrön
    • 1 st lime
    • 2 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Blanda alla ingredienser till limpan i en skål och forma till en eller två avlånga limpor på en ugnsplåt.
    • Strö på sesamfrön och ugnsbaka i ca 25 minuter.
    • Gör salladen genom att hyvla gurka och morötter med en potatisskalare.
    • Strimla sockerärtorna.
    • Lägg alla grönsaker i en skål och blanda ner sesamfrön, limesaft, olja, salt och peppar.
    • Servera köttfärslimpan med salladen runt om och dekorera med limeklyftor.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g nötfärs
    • 1 burk kokosmjölk
    • 1 st ägg
    • 1 påse Green Curry spice mix, Santa Maria
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk sesamfrön
    Gurk- och morotssallad
    • 1 st gurka
    • 2 st morot
    • 100 g sockerärtor
    • 2 msk sesamfrön
    • 1 st lime
    • 2 tsk sesamolja
    • 0 salt och svartpeppar
  • Fredag lunch 653 Kcal

    Kycklingbiffar med kantarellsås

    Gör egna kycklingbiffar med en härlig kantarellsås!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 38 gram

    Protein: 47 gram

    Energi: 653 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g kycklingfärs
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och vitpeppar
    • 15 g smör
    • 200 g vatten
    Kantarellsås
    • 150 g kantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl frysta ärtor
    • 50 g sojabönor
    • 1 msk ketjap manis

    Gör så här

    • Blanda kycklingfärs, grädde, örtagårdskrydda, salt och peppar.
    • Forma färsen till biffar.
    • Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret och bryn biffarna i någon minut på varje sida så de får fin färg.
    • Tillsätt vattnet och låt sjuda tills biffarna är genomstekta, cirka 15 minuter.
    • Hetta upp en stekpanna med resten av smöret och stek kantarellerna tills vätskan kokat bort, i 5-10 minuter.
    • Finhacka löken och låt fräsa med i pannan i några minuter.
    • Tillsätt grädde och låt koka ihop i 5 minuter.
    • Blanda i ärter, sojabönor och ketjap manis och låt koka i cirka 2 minuter.
    • Lägg upp sallad på tallrikar och lägg kycklingbiffarna ovanpå.
    • Häll såsen över och servera.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 300 g kycklingfärs
    • 0.5 dl vispgrädde
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och vitpeppar
    • 15 g smör
    • 200 g vatten
    Kantarellsås
    • 150 g kantareller
    • 1 st gul lök
    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl frysta ärtor
    • 50 g sojabönor
    • 1 msk ketjap manis

    Fredag middag 509 Kcal

    Panerad torsk med dillcréme

    Panera torskfilé och servera med en dillcréme - enkel och lättlagad maträtt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 509 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 st ägg
    • 20 g crumbs glutenfritt ströbröd
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 st skivad avokado
    • 0
    • 0.25 st rödlök
    • 2 st citronklyfta
    • 2 st dillkvistar
    Dillcréme
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 msk dill
    • 1 tsk citronskal

    Gör så här

    • Gör först dillcrémen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
    • Skär fisken i bitar och strö på salt och peppar.
    • Vispa upp ägget i en skål och doppa fiskfiléerna. Lägg ströbrödet på ett fat och rulla fisken i ströbrödet.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fisken runt om i ca: 10 min på svag värme.
    • Servera med skivad avokado, tomat och dillcréme.
    • Toppa med rödlök och dekorera med dill och citron.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 350 g torskrygg
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 st ägg
    • 20 g crumbs glutenfritt ströbröd
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 st skivad avokado
    • 0
    • 0.25 st rödlök
    • 2 st citronklyfta
    • 2 st dillkvistar
    Dillcréme
    • 1 dl crème fraiche
    • 1 msk dill
    • 1 tsk citronskal

    Fredag dessert 281 Kcal

    Vinbärs- och kesellamuffins

    Fräscha bärmuffins som är perfekta att ha med sig på en picknick!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 25 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 281 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 st ägg
    • 100 g smör
    • 3 dl mandelmjöl
    • 1 burk kesella vanilj
    • 2 klase vinbär

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Vispa ihop ägg, stevia strö, mandelmjöl och kesella i en bunke.
    • Smält smöret och blanda ner.
    • Fördela smeten i formar och ställ i en muffinsplåt.
    • Lägg på färska vinbärsklasar och sätt in i ugnen i ca 25 minuter. De ska vara lite lösa i degen – Mums!

    Ingredienser

    8 portioner

    • 2 st ägg
    • 100 g smör
    • 3 dl mandelmjöl
    • 1 burk kesella vanilj
    • 2 klase vinbär
  • Lördag frukost 214 Kcal

    Fänkålsknäcke

    Knaprigt knäckebröd med smak av fänkål. Ett bra alternativ till frukost eller mellanmål - servera med färskost och valfri grönsak som topping!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 41 gram

    Fett: 1 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 214 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 3.5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 krm salt
    • 0.5 msk anis
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 3 dl grovt rågmjöl
    • 2 dl fint rågmjöl
    • 3 dl dinkelsikt

    Gör så här

    • Lös upp jästen i vattnet och tillsätt alla ingredienser.
    • Arbeta degen i 5 minuter och låt jäsa täckt med plast i kylskåpet i 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Dela degen i 30 bitar och kavla ut degen millimetertunt till runda kakor.
    • Lägg på en smord plåt och grädda i ugnen i 3 minuter.
    • Ta ut plåten och skär varje kaka i 4 bitar.
    • Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter.
    • Förvara i en burk.

     

    Ingredienser

    8 portioner

    • 25 g färsk jäst
    • 3.5 dl ljummet vatten (37 grader)
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 krm salt
    • 0.5 msk anis
    • 1 tsk fänkålsfrön
    • 3 dl grovt rågmjöl
    • 2 dl fint rågmjöl
    • 3 dl dinkelsikt

    Lördag lunch 474 Kcal

    Äggröra med stekt tomat och korv

    En engelsk klassiker som funkar även som lunch!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 474 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 2 styck tomat
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g korv med hög kötthalt
    • 0.5 st rödlök

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
    • Koka upp vatten i en kastrull och ställ en annan kastrull över så att det blir ett vattenbad. Lägg ner en klick smör och låt smälta.
    • Häll ner äggröran och rör om med en trägaffel tills äggröran är mjuk och krämig.
    • Stek under tiden skivade tomater i lite olivolja och bryn korv och rödlök runtom i några minuter. Servera med äggröran.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 4 st ägg
    • 2 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 2 styck tomat
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g korv med hög kötthalt
    • 0.5 st rödlök

    Lördag middag 341 Kcal

    Arabisk kycklinggryta

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 32 gram

    Energi: 341 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st röd chili
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 5 g smör
    • 3 tsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 1 tsk spiskummin
    • 1 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 1 msk ketjap manis
    • 3 msk ajvar relish
    • 4 st torkade dadlar
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 100 g vatten
    • 0
    • 50 g cocktailtomater
    • 1 msk mynta
    • 1 msk pistagenötter

    Gör så här

    • Skala och hacka lök grovt.
    • Finhacka eller riv vitlök.
    • Hacka chilin.
    • Skär kycklingen i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn lök, vitlök, chili, ingefära och kyckling.
    • Strö på alla kryddor.
    • Häll på ketjap manis och ajvar relish.
    • Dela dadlarna och tillsätt tillsammans med buljongtärning och häll på vatten.
    • Skär paprika i mindre bitar och lägg ner i grytan.
    • Sätt på ett lock och låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
    • Dela tomater och lägg på grytan tillsammans med hackad mynta och pistagenötter.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 st röd chili
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 5 g smör
    • 3 tsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk malen curry
    • 1 tsk spiskummin
    • 1 krm kryddpeppar
    • 0.5 tsk malen kardemumma
    • 1 msk ketjap manis
    • 3 msk ajvar relish
    • 4 st torkade dadlar
    • 1 st kycklingbuljongtärning
    • 100 g vatten
    • 0
    • 50 g cocktailtomater
    • 1 msk mynta
    • 1 msk pistagenötter
  • Söndag frukost 420 Kcal

    Äggröra med bacon och champinjoner

    Rör ihop en krämig äggröra med krispiga bacon och färska champinjoner till - toppa med granatäpplekärnor och groddar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 35 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 420 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st färska champinjoner
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva bacon
    • 0.25 dl granatäppelkärnor
    • 0.25 dl alfalfagroddar

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
    • Dela champinjonerna.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek bacon och champinjoner några minuter.
    • Lägg åt sidan.
    • Häll ner äggröran och vispa runt med en trägaffel.
    • Servera med granatäpplekärnor och groddar.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 3 st färska champinjoner
    • 1 tsk smör
    • 2 skiva bacon
    • 0.25 dl granatäppelkärnor
    • 0.25 dl alfalfagroddar

    Söndag lunch 126 Kcal

    Linsgryta från Mellanöstern

    Smakrik och mättande gryta som passar perfekt på en fastedag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 47 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 126 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong

    Gör så här

    • Finhacka vitlök, lök, morot och selleri.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs grönsakerna runt om.
    • Tillsätt alla kryddor och röda linser.
    • Häll på krossade tomater, vatten och smula ner buljongtärningen.
    • Låt koka upp och sänk värmen.
    • Sätt på ett lock och låt sjuda ca 20 minuter.
    • Häll upp i en skål och servera.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong

    Söndag middag 585 Kcal

    Spenatpaj med ädelost och timjan

    Smakrik och god vegetarisk paj. Frys in matlådor eller bjud hela familjen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 55 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 585 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2.5 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl kokosmjöl
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 krm salt
    • 2 st ägg
    Fyllning
    • 400 g fryst bladspenat
    • 125 g st agur ost
    • 1 msk frysta provensalska örter
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 3 msk valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Blanda ihop alla ingredienser till ­pajskalet.
    • Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
    • Lägg den frysta spenaten i botten på pajskalet och smula över ost och örter.
    • Vispa ägg, grädde, salt och peppar i en skål.
    • Häll smeten över pajen.
    • Skala löken och skiva tunt.
    • Fördela lök och valnötter på pajen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

    Ingredienser

    6 portioner

    Pajskal
    • 100 g smör
    • 2.5 dl mandelmjöl
    • 0.5 dl kokosmjöl
    • 1 msk fiberhusk
    • 1 krm salt
    • 2 st ägg
    Fyllning
    • 400 g fryst bladspenat
    • 125 g st agur ost
    • 1 msk frysta provensalska örter
    • 3 st ägg
    • 2 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 st rödlök
    • 3 msk valnötter
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 19.5 st ägg
  • 250 g lammfärs
  • 400 g handskalade räkor
  • 4 skivor skinka
  • 600 g kycklingfilé
  • 600 g laxfilé
  • 600 g nötfärs
  • 300 g kycklingfärs
  • 350 g torskrygg
  • 150 g korv med hög kötthalt
  • 300 g kycklinglårfilé
  • 2 skiva bacon
Mejeri
  • 283.5 tsk smör
  • 8 dl grädde
  • 1 dl parmesan
  • 0.75 dl keso, 4%
  • 100 g chevreost
  • 2.25 dl gräddfil
  • 125 gram kesella
  • 35 g färsk jäst
  • 300 g mozarella
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 150 g fetaost
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 burk kesella vanilj
  • 125 g st agur ost
Frukt/grönt
  • 2 dl isbergssallad
  • 2 st röd paprika
  • 2 st schalottenlök
  • 7 klyfta vitlök
  • 27 dl rucola
  • 0.5 st grapefrukt
  • 0.2 dl färska blåbär
  • 6 st rödbetor
  • 50 g böngroddar
  • 2 st avokado
  • 3 st lime
  • 0.75 st ananas
  • 4.5 st gul lök
  • 15 st färska champinjoner
  • 2 dl ruccolasallad
  • 400 g trattkantareller
  • 0.5 st banan
  • 1 st persika
  • 1 st broccolistånd
  • 2 st citron
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 st gurka
  • 4 st morot
  • 100 g sockerärtor
  • 150 g kantareller
  • 1 dl frysta ärtor
  • 1 st skivad avokado
  • 1.25 st rödlök
  • 2 st citronklyfta
  • 1 tsk citronskal
  • 2 klase vinbär
  • 2 styck tomat
  • 1 st röd chili
  • 3 tsk ingefära
  • 50 g cocktailtomater
  • 0.25 dl granatäppelkärnor
  • 0.25 dl alfalfagroddar
  • 2 st selleristjälk
  • 400 g fryst bladspenat
Övrigt
  • 0.5 dl skagenröra
  • 1 st peperoni
  • 4 st tacoskal
  • 3.5 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 2 msk ljus sirap
Kryddor/smaksättare
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 krm torkade franska örter
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 msk koriander
  • 2 tsk brödkryddor
  • 5.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 nypa chiliflakes
  • 1.5 tsk pizzakrydda
  • 2 tsk örtagårdskrydda
  • 3.5 msk ketjap manis
  • 1 msk färsk timjan
  • 7 msk ajvar relish
  • 1 påse Green Curry spice mix, Santa Maria
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 st dillkvistar
  • 1 msk dill
  • 0.5 msk anis
  • 0.5 msk malen curry
  • 1.5 tsk spiskummin
  • 1 krm kryddpeppar
  • 0.5 tsk malen kardemumma
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • 1 msk mynta
  • 0.5 tsk gurkmeja
  • 0.5 tsk torkade örter
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk frysta provensalska örter
Torrvaror
  • 4 st valnöt
  • 4 tsk olivolja
  • 29 g valnötter
  • 4 tsk flytande honung
  • 400 g svarta bönor
  • 150 g sojabönor
  • 0.25 dl majs
  • 74 gram solrosfrön
  • 63 gram sesamfrön
  • 60 gram kruskakli
  • 0.5 dl linfrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 4.5 dl pumpafrön
  • 3 dl rismjöl
  • 1.75 dl majsmjöl
  • 0.5 dl maizena
  • 2 msk psylliumhusk
  • 600 g krossade tomater
  • 0.5 dl havregryn
  • 0.5 msk russin
  • 0.5 msk torkade tranbär
  • 1 burk kokosmjölk
  • 20 g crumbs glutenfritt ströbröd
  • 5.5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 3 dl dinkelsikt
  • 4 st torkade dadlar
  • 1 msk pistagenötter
  • 3 dl torkade röda linser
  • 0.5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!