Tillbaka till menyerna

5:2 metoden Vinter 2024/2025

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 1527 Kcal

    • Frukost - 288 Kcal

      Filmjölksmacka med aprikos, ost och skinka

    • Lunch - 765 Kcal

      Lax med ädelost och bacon

    • Middag - 288 Kcal

      Fiskgryta med kanel

    • Mellanmål

    • Dessert - 187 Kcal

      Filmjölkslimpa med aprikoser

  • Tisdag - 583 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 288 Kcal

      Fiskgryta med kanel

    • Middag - 290 Kcal

      Apelsinsallad med räkor

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1547 Kcal

    • Frukost - 191 Kcal

      Red Christmas drink

    • Lunch - 765 Kcal

      Lax med ädelost och bacon

    • Middag - 592 Kcal

      Fylld lövbiff

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 604 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 288 Kcal

      Fiskgryta med kanel

    • Middag - 311 Kcal

      Omelett med rökt lax och rödlök

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1347 Kcal

    • Frukost - 276 Kcal

      Keso med päron och valnötter

    • Lunch - 592 Kcal

      Fylld lövbiff

    • Middag - 480 Kcal

      Squashtagliatelle med kyckling i saffransås

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1769 Kcal

    • Frukost - 288 Kcal

      Filmjölksmacka med aprikos, ost och skinka

    • Lunch - 765 Kcal

      Lax med ädelost och bacon

    • Middag - 403 Kcal

      Risnudlar med karréspett

    • Mellanmål

    • Dessert - 314 Kcal

      Saffranskaka med frosting och granatäpple

  • Söndag - 1441 Kcal

    • Frukost - 369 Kcal

      Dinkelpannkakor med bär

    • Lunch - 480 Kcal

      Squashtagliatelle med kyckling i saffransås

    • Middag - 592 Kcal

      Fylld lövbiff

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 58 gram

Fett: 72.4 gram

Protein: 85.7 gram

Energi: 1259.9 kcal

  • Måndag frukost 288 Kcal

    Filmjölksmacka med aprikos, ost och skinka

    God macka att njuta av till frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 288 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 skiva filmjölksbröd med aprikos
    • 1 tsk smör
    • 1 skiva ost
    • 1 skivor skinka
    • 0.25 styck tomat
    • 1 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Bred smör på brödet och lägg på ost, tomat och skinka.
    • Dekorera med en persiljekvist.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 skiva filmjölksbröd med aprikos
    • 1 tsk smör
    • 1 skiva ost
    • 1 skivor skinka
    • 0.25 styck tomat
    • 1 kvist färsk persilja

    Måndag lunch 765 Kcal

    Lax med ädelost och bacon

    En fräsch lax till lunch eller middag, serveras tillsammans med ädelost och bacon, toppad med färsk basilika och valnötter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 50 gram

    Protein: 50 gram

    Energi: 765 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g ädelost
    • 100 g bacon
    • 75 g valnötter
    Linssalad
    • 2 dl svarta linser
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 70 g blandad sallad
    Dekoration
    • 0 basilika
    • 1 msk valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Skär laxfilén i 4 bitar och skär ett snitt i varje filé.
    • Lägg fisken på en ugnsplåt.
    • Skär ädelosten i skivor och fördela i snitten.
    • Strö på salt och peppar och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
    • Koka linserna enligt anvisningen på paketet, ca 20 min.
    • Häll av vattnet och lägg i en skål.
    • Blanda ner lite olivolja, salt och peppar.
    • Hacka basilikan och blanda ner.
    • Skär paprikorna i små tärningar.
    • Skala och finhacka löken.
    • Blanda ner paprika och lök i linssalladen.
    • Stek bacon i en stekpanna.
    • Servera laxen med blandad sallad, linssallad och toppa med bacon och valnötter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g ädelost
    • 100 g bacon
    • 75 g valnötter
    Linssalad
    • 2 dl svarta linser
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 70 g blandad sallad
    Dekoration
    • 0 basilika
    • 1 msk valnötter

    Måndag middag 288 Kcal

    Fiskgryta med kanel

    Spännande gryta med fisk som smaksatts av kanel, garam masala och chili!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 288 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st gul lök
    • 0.5 st röd chili
    • 300 g laxfilé
    • 300 g torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk garam masala, Santa Maria
    • 1 tsk spiskummin
    • 2 st kanelstång
    • 4 st lagerblad
    • 3 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk aprikosmarmelad
    • 1 msk färsk mynta
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Gör så här

    • Skala och grovhacka lök. Skär chili i skivor. Skär fisken i stora tärningar.
    • Hetta upp en gryta med olivolja. Lägg i lök, alla kryddor och lagerblad. Bryn någon minut och häll på vatten. Smula ner buljongtärningen och lägg ner kanelstänger. Låt koka ihop 10 minuter.
    • Strö på salt och peppar på fisken och lägg ner i grytan. Tillsätt cocktailtomater och aprikosmarmelad. Finhacka mynta och lägg ner. Låt allt koka ihop ca 5 min.
    • Strö på granatäppelkärnor.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st gul lök
    • 0.5 st röd chili
    • 300 g laxfilé
    • 300 g torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk garam masala, Santa Maria
    • 1 tsk spiskummin
    • 2 st kanelstång
    • 4 st lagerblad
    • 3 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk aprikosmarmelad
    • 1 msk färsk mynta
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Måndag dessert 187 Kcal

    Filmjölkslimpa med aprikoser

    Ett gott hemlagad bröd som går utmärkt att skiva och frysa in. Variera mellan goda pålägg!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 187 kcal

    Ingredienser

    12 portioner

    • 8 st torkade aprikoser
    • 4 dl filmjölk
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 dl dinkelsikt
    • 2 dl grahamsmjöl
    • 1 dl rågmjöl
    • 1 dl rågkross
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    Till formen
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 dl havregryn
    • 2 msk pumpafrön

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Hacka aprikoserna. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Låt stå och svälla i några minuter.
    • Häll olivolja i en brödform, 1 ½ – 2 liter och strö på havregryn. Fördela smeten jämnt i formen och strö över pumpafrön.
    • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna på galler.
    • 1 limpa = 12 skivor

    Ingredienser

    12 portioner

    • 8 st torkade aprikoser
    • 4 dl filmjölk
    • 2 msk ljus sirap
    • 1 dl dinkelsikt
    • 2 dl grahamsmjöl
    • 1 dl rågmjöl
    • 1 dl rågkross
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 tsk bikarbonat
    • 1 tsk salt
    Till formen
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 dl havregryn
    • 2 msk pumpafrön
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 288 Kcal

    Fiskgryta med kanel

    Spännande gryta med fisk som smaksatts av kanel, garam masala och chili!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 288 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st gul lök
    • 0.5 st röd chili
    • 300 g laxfilé
    • 300 g torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk garam masala, Santa Maria
    • 1 tsk spiskummin
    • 2 st kanelstång
    • 4 st lagerblad
    • 3 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk aprikosmarmelad
    • 1 msk färsk mynta
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Gör så här

    • Skala och grovhacka lök. Skär chili i skivor. Skär fisken i stora tärningar.
    • Hetta upp en gryta med olivolja. Lägg i lök, alla kryddor och lagerblad. Bryn någon minut och häll på vatten. Smula ner buljongtärningen och lägg ner kanelstänger. Låt koka ihop 10 minuter.
    • Strö på salt och peppar på fisken och lägg ner i grytan. Tillsätt cocktailtomater och aprikosmarmelad. Finhacka mynta och lägg ner. Låt allt koka ihop ca 5 min.
    • Strö på granatäppelkärnor.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st gul lök
    • 0.5 st röd chili
    • 300 g laxfilé
    • 300 g torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk garam masala, Santa Maria
    • 1 tsk spiskummin
    • 2 st kanelstång
    • 4 st lagerblad
    • 3 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk aprikosmarmelad
    • 1 msk färsk mynta
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Tisdag middag 290 Kcal

    Apelsinsallad med räkor

    Gör en snabb och god sallad direkt i en matlåda!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 290 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl isbergssallad
    • 0.5 st apelsin
    • 100 g räkor
    • 50 gram kräftstjärtar i lag
    • 0.25 st granatäpple
    • 15 g Lallerstedts currydressing

    Gör så här

    • Lägg sallad i en matlåda.
    • Skär bort skalet på apelsinen med en vass kniv och skär ut fina klyftor och lägg över salladen.
    • Häll av lagen från räkor och kräftstjärtar.
    • Lägg räkor och kräftstjärtar över salladen och toppa med granatäpplekärnor.
    • Servera, gärna med en dressing t ex Lallerstedts currydressing.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl isbergssallad
    • 0.5 st apelsin
    • 100 g räkor
    • 50 gram kräftstjärtar i lag
    • 0.25 st granatäpple
    • 15 g Lallerstedts currydressing
  • Onsdag frukost 191 Kcal

    Red Christmas drink

    En röd julig drink som passar bra till frukost, mellanmål eller on the go!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 33 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 191 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st apelsin
    • 1 st morot
    • 1 dl hallon (frysta)
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 dl mandelmjölk
    • 1 dl vatten

    Gör så här

    • Skär av skalet på apelsinen och skär i mindre bitar.
    • Skala och skär moroten i mindre bitar.
    • Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en  jämn smoothie.
    • Förvara rester i kylen.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st apelsin
    • 1 st morot
    • 1 dl hallon (frysta)
    • 0.5 st granatäpple
    • 1 dl mandelmjölk
    • 1 dl vatten

    Onsdag lunch 765 Kcal

    Lax med ädelost och bacon

    En fräsch lax till lunch eller middag, serveras tillsammans med ädelost och bacon, toppad med färsk basilika och valnötter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 50 gram

    Protein: 50 gram

    Energi: 765 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g ädelost
    • 100 g bacon
    • 75 g valnötter
    Linssalad
    • 2 dl svarta linser
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 70 g blandad sallad
    Dekoration
    • 0 basilika
    • 1 msk valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Skär laxfilén i 4 bitar och skär ett snitt i varje filé.
    • Lägg fisken på en ugnsplåt.
    • Skär ädelosten i skivor och fördela i snitten.
    • Strö på salt och peppar och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
    • Koka linserna enligt anvisningen på paketet, ca 20 min.
    • Häll av vattnet och lägg i en skål.
    • Blanda ner lite olivolja, salt och peppar.
    • Hacka basilikan och blanda ner.
    • Skär paprikorna i små tärningar.
    • Skala och finhacka löken.
    • Blanda ner paprika och lök i linssalladen.
    • Stek bacon i en stekpanna.
    • Servera laxen med blandad sallad, linssallad och toppa med bacon och valnötter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g ädelost
    • 100 g bacon
    • 75 g valnötter
    Linssalad
    • 2 dl svarta linser
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 70 g blandad sallad
    Dekoration
    • 0 basilika
    • 1 msk valnötter

    Onsdag middag 592 Kcal

    Fylld lövbiff

    Fyll lövbiff med en krämig fyllning och rulla ihop till rullader. Servera biffen med en gräddig blomkålspuré och en fräsch härlig sallad till! Gör en extra portion och ha som matlåda till jobbet.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 39 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 592 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 8 skiva lövbiff
    • 200 g philadelphiaost
    • 3 msk senap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålspuré
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st äggula
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    Tillbehör
    • 50 g blandad sallad
    • 1 st gul paprika
    • 2 msk kapris
    • 1 msk färsk oregano

    Gör så här

    • Lägg ut lövbiffen på en skärbräda.
    • Fördela philadelphiaost och senap över biffarna och strö över oregano.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Rulla ihop till rullader och fäst med tandpetare.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek runt om i 7–8 minuter.
    • Skär blomkålen i mindre buketter.
    • Koka i lättsaltat vatten i 10–15 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare.
    • Tillsätt grädde och mixa till en fin puré.
    • Häll tillbaka blomkålspurén i kastrullen och koka upp.
    • Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
    • Späd eventuellt med mer grädde om det behövs.
    • Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggula och oregano. 
    • Lägg upp sallad och skivad paprika på fyra tallrikar och lägg lövbiffsrulladerna över.
    • Lägg på en klick blomkålspuré och toppa med kapris och färsk oregano.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 8 skiva lövbiff
    • 200 g philadelphiaost
    • 3 msk senap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålspuré
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st äggula
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    Tillbehör
    • 50 g blandad sallad
    • 1 st gul paprika
    • 2 msk kapris
    • 1 msk färsk oregano
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 288 Kcal

    Fiskgryta med kanel

    Spännande gryta med fisk som smaksatts av kanel, garam masala och chili!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 11 gram

    Fett: 13 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 288 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st gul lök
    • 0.5 st röd chili
    • 300 g laxfilé
    • 300 g torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk garam masala, Santa Maria
    • 1 tsk spiskummin
    • 2 st kanelstång
    • 4 st lagerblad
    • 3 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk aprikosmarmelad
    • 1 msk färsk mynta
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Gör så här

    • Skala och grovhacka lök. Skär chili i skivor. Skär fisken i stora tärningar.
    • Hetta upp en gryta med olivolja. Lägg i lök, alla kryddor och lagerblad. Bryn någon minut och häll på vatten. Smula ner buljongtärningen och lägg ner kanelstänger. Låt koka ihop 10 minuter.
    • Strö på salt och peppar på fisken och lägg ner i grytan. Tillsätt cocktailtomater och aprikosmarmelad. Finhacka mynta och lägg ner. Låt allt koka ihop ca 5 min.
    • Strö på granatäppelkärnor.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 2 st gul lök
    • 0.5 st röd chili
    • 300 g laxfilé
    • 300 g torskrygg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 2 msk garam masala, Santa Maria
    • 1 tsk spiskummin
    • 2 st kanelstång
    • 4 st lagerblad
    • 3 dl vatten
    • 1 st fiskbuljongtärning
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk aprikosmarmelad
    • 1 msk färsk mynta
    • 1 dl granatäppelkärnor

    Torsdag middag 311 Kcal

    Omelett med rökt lax och rödlök

    Enklaste lunch- eller middagsrätten!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 25 gram

    Energi: 311 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 5 g bladspenat
    • 50 g rökt lax
    • 1 msk rödlök
    Dekoration
    • 1 st dillkvistar
    • 1 st citronskiva

    Gör så här

    • Blanda ägg med salt och peppar i en skål.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och häll äggsmeten i stekpannan Stek ca 2 min.
    • Ta av från plattan och lägg på bladspenat och rökt lax.
    • Skala och strimla rödlök och lägg på omeletten. Dekorera med dill och citronskiva.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 5 g bladspenat
    • 50 g rökt lax
    • 1 msk rödlök
    Dekoration
    • 1 st dillkvistar
    • 1 st citronskiva
  • Fredag frukost 276 Kcal

    Keso med päron och valnötter

    En fräsch skål med keso, päronbitar och lite valnötter.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 276 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g keso
    • 0.5 st päron
    • 2 msk valnötter

    Gör så här

    • Lägg keso på ett fat.
    • Skär päronet i mindre bitar och lägg över keson.
    • Toppa med valnötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g keso
    • 0.5 st päron
    • 2 msk valnötter

    Fredag lunch 592 Kcal

    Fylld lövbiff

    Fyll lövbiff med en krämig fyllning och rulla ihop till rullader. Servera biffen med en gräddig blomkålspuré och en fräsch härlig sallad till! Gör en extra portion och ha som matlåda till jobbet.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 39 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 592 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 8 skiva lövbiff
    • 200 g philadelphiaost
    • 3 msk senap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålspuré
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st äggula
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    Tillbehör
    • 50 g blandad sallad
    • 1 st gul paprika
    • 2 msk kapris
    • 1 msk färsk oregano

    Gör så här

    • Lägg ut lövbiffen på en skärbräda.
    • Fördela philadelphiaost och senap över biffarna och strö över oregano.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Rulla ihop till rullader och fäst med tandpetare.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek runt om i 7–8 minuter.
    • Skär blomkålen i mindre buketter.
    • Koka i lättsaltat vatten i 10–15 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare.
    • Tillsätt grädde och mixa till en fin puré.
    • Häll tillbaka blomkålspurén i kastrullen och koka upp.
    • Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
    • Späd eventuellt med mer grädde om det behövs.
    • Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggula och oregano. 
    • Lägg upp sallad och skivad paprika på fyra tallrikar och lägg lövbiffsrulladerna över.
    • Lägg på en klick blomkålspuré och toppa med kapris och färsk oregano.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 8 skiva lövbiff
    • 200 g philadelphiaost
    • 3 msk senap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålspuré
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st äggula
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    Tillbehör
    • 50 g blandad sallad
    • 1 st gul paprika
    • 2 msk kapris
    • 1 msk färsk oregano

    Fredag middag 480 Kcal

    Squashtagliatelle med kyckling i saffransås

    En god krämig kycklingsås med smak av saffran som serveras med squashtagliatelle. Toppa gärna med parmesan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 480 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st squash
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 250 g kycklingfilé
    • 5 g smör
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sparris
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 3 tsk kycklingfond
    • 1 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 30 g rucola
    • 1 msk bladpersilja
    • 2 msk riven parmesanost

    Gör så här

    • Hyvla squashen till tagliatelle med en potatisskalare och lägg i en skål.
    • Häll på olivolja och strö på salt och peppar.
    • Strimla kycklingen.
    • Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Dela fänkålen och skär bort roten.
    • Skär i skivor.
    • Dela paprikan och ta bort kärnhuset.
    • Skär i strimlor.
    • Skär sparrisen i lagom stora bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kycklingen och bryn i några minuter.
    • Tillsätt lök, vitlök, fänkål, paprika och sparris och stek i ytterligare några minuter.
    • Strö över saffran och häll på fond och vatten.
    • Låt koka i någon minut.
    • Häll på grädde och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg upp ruccola och squashtagliatelle på tallrikar och häll på kycklingsåsen.
    • Toppa med en persiljekvist.
    • Servera med färskriven parmesanost.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st squash
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 250 g kycklingfilé
    • 5 g smör
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sparris
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 3 tsk kycklingfond
    • 1 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 30 g rucola
    • 1 msk bladpersilja
    • 2 msk riven parmesanost
  • Lördag frukost 288 Kcal

    Filmjölksmacka med aprikos, ost och skinka

    God macka att njuta av till frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 288 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 skiva filmjölksbröd med aprikos
    • 1 tsk smör
    • 1 skiva ost
    • 1 skivor skinka
    • 0.25 styck tomat
    • 1 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Bred smör på brödet och lägg på ost, tomat och skinka.
    • Dekorera med en persiljekvist.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 skiva filmjölksbröd med aprikos
    • 1 tsk smör
    • 1 skiva ost
    • 1 skivor skinka
    • 0.25 styck tomat
    • 1 kvist färsk persilja

    Lördag lunch 765 Kcal

    Lax med ädelost och bacon

    En fräsch lax till lunch eller middag, serveras tillsammans med ädelost och bacon, toppad med färsk basilika och valnötter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 25 gram

    Fett: 50 gram

    Protein: 50 gram

    Energi: 765 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g ädelost
    • 100 g bacon
    • 75 g valnötter
    Linssalad
    • 2 dl svarta linser
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 70 g blandad sallad
    Dekoration
    • 0 basilika
    • 1 msk valnötter

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Skär laxfilén i 4 bitar och skär ett snitt i varje filé.
    • Lägg fisken på en ugnsplåt.
    • Skär ädelosten i skivor och fördela i snitten.
    • Strö på salt och peppar och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
    • Koka linserna enligt anvisningen på paketet, ca 20 min.
    • Häll av vattnet och lägg i en skål.
    • Blanda ner lite olivolja, salt och peppar.
    • Hacka basilikan och blanda ner.
    • Skär paprikorna i små tärningar.
    • Skala och finhacka löken.
    • Blanda ner paprika och lök i linssalladen.
    • Stek bacon i en stekpanna.
    • Servera laxen med blandad sallad, linssallad och toppa med bacon och valnötter.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g laxfilé
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g ädelost
    • 100 g bacon
    • 75 g valnötter
    Linssalad
    • 2 dl svarta linser
    • 0.5 st röd paprika
    • 0.5 st gul paprika
    • 0.5 st rödlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 70 g blandad sallad
    Dekoration
    • 0 basilika
    • 1 msk valnötter

    Lördag middag 403 Kcal

    Risnudlar med karréspett

    Karréspett med en god marinad på. Servera spetten med risnudlar till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 36 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 403 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 40 g risnudlar
    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 msk färsk ingefära
    • 40 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 1 st morot
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    Marinad
    • 1 tsk sesamfrö
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk sesamolja

    Gör så här

    • Gör först marinaden genom att blanda alla ingredienser i en liten skål.
    • Koka risnudlarna enligt förpackningen, ca 3 minuter i lättsaltat vatten.
    • Häll av vattnet och lägg nudarna i en skål.
    • Häll över hälften av marinaden och blanda om.
    • Blötlägg spetten.
    • Skär köttet i mindre bitar och lägg ner den resterande marinaden.
    • Tillsätt riven vitlök och ingefära och blanda om.
    • Sätt ugnen på grill, ca 225 grader.
    • Trä upp köttet på spetten och grilla i ugnen i ca 20 minuter.
    • Strimla sockerärtor, salladslök och moroten.
    • Blanda ner i nudlarna.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Strö på färsk koriander och lägg upp på tallrikar.
    • Fördela spetten över och servera direkt.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 40 g risnudlar
    • 4 st träspett
    • 250 g fläskkarré
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 msk färsk ingefära
    • 40 g sockerärtor
    • 1 st salladslök
    • 1 st morot
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    Marinad
    • 1 tsk sesamfrö
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 tsk sesamolja

    Lördag dessert 314 Kcal

    Saffranskaka med frosting och granatäpple

    Saftig saffranskaka att bjuda på under julen eller adventsfikat. Kakan är toppad med frosting och granatäpplen, mums! En bit innehåller 268 kalorier.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 3 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    9 portioner

    • 50 g smör
    • 1 dl kesella
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 4 dl mandelmjöl
    • 1 dl sukrin gold
    • 2 st ägg
    • 1 tsk bakpulver
    Frosting & Topping
    • 1 dl vispgrädde
    • 100 g philadelphiaost
    • 1 msk sukrin melis
    • 0.5 st granatäpple

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Smält smör i en kastrull.
    • Ta av från värmen och blanda ner alla ingredienser.
    • Häll smeten i en bakplåtsklädd form, 20 x 30 cm.
    • Grädda i ugnen i ca 15 min.
    • Låt svalna.
    • Vispa grädde i en bunke och rör i Philadelphiaost.
    • Tillsätt sukrin och bred frostingen på kakan.
    • Gröp ur granäpplekärnorna och lägg över frostingen.
    • Skär kakan i rutor och servera.

    Ingredienser

    9 portioner

    • 50 g smör
    • 1 dl kesella
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 4 dl mandelmjöl
    • 1 dl sukrin gold
    • 2 st ägg
    • 1 tsk bakpulver
    Frosting & Topping
    • 1 dl vispgrädde
    • 100 g philadelphiaost
    • 1 msk sukrin melis
    • 0.5 st granatäpple
  • Söndag frukost 369 Kcal

    Dinkelpannkakor med bär

    En perfekt lördagsfrukost att servera till familjen. Servera pannkakorna med valfria bär och frukter.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 45 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 369 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 3 st ägg
    • 4 dl vaniljyoghurt
    • 4 dl dinkelmjöl
    • 0.5 tsk salt
    • 3 tsk bakpulver
    • 2 tsk vaniljpulver
    • 0.5 msk smör
    Tillbehör
    • 1 tsk agavesirap
    • 0.5 dl frukt och bär

    Gör så här

    • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
    • Tillsätt yoghurt och blanda om.
    • Knäck i äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och grädda pannkakor några minuter på varje sida.
    • Servera med agavesirap, frukt och bär.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 3 st ägg
    • 4 dl vaniljyoghurt
    • 4 dl dinkelmjöl
    • 0.5 tsk salt
    • 3 tsk bakpulver
    • 2 tsk vaniljpulver
    • 0.5 msk smör
    Tillbehör
    • 1 tsk agavesirap
    • 0.5 dl frukt och bär

    Söndag lunch 480 Kcal

    Squashtagliatelle med kyckling i saffransås

    En god krämig kycklingsås med smak av saffran som serveras med squashtagliatelle. Toppa gärna med parmesan!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 480 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st squash
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 250 g kycklingfilé
    • 5 g smör
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sparris
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 3 tsk kycklingfond
    • 1 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 30 g rucola
    • 1 msk bladpersilja
    • 2 msk riven parmesanost

    Gör så här

    • Hyvla squashen till tagliatelle med en potatisskalare och lägg i en skål.
    • Häll på olivolja och strö på salt och peppar.
    • Strimla kycklingen.
    • Skala och finhacka lök och vitlök.
    • Dela fänkålen och skär bort roten.
    • Skär i skivor.
    • Dela paprikan och ta bort kärnhuset.
    • Skär i strimlor.
    • Skär sparrisen i lagom stora bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kycklingen och bryn i några minuter.
    • Tillsätt lök, vitlök, fänkål, paprika och sparris och stek i ytterligare några minuter.
    • Strö över saffran och häll på fond och vatten.
    • Låt koka i någon minut.
    • Häll på grädde och smaka av med salt och peppar.
    • Lägg upp ruccola och squashtagliatelle på tallrikar och häll på kycklingsåsen.
    • Toppa med en persiljekvist.
    • Servera med färskriven parmesanost.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st squash
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 250 g kycklingfilé
    • 5 g smör
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sparris
    • 1 kuvert, 0,5 gram saffran
    • 3 tsk kycklingfond
    • 1 dl vatten
    • 1 dl grädde
    • 30 g rucola
    • 1 msk bladpersilja
    • 2 msk riven parmesanost

    Söndag middag 592 Kcal

    Fylld lövbiff

    Fyll lövbiff med en krämig fyllning och rulla ihop till rullader. Servera biffen med en gräddig blomkålspuré och en fräsch härlig sallad till! Gör en extra portion och ha som matlåda till jobbet.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 39 gram

    Protein: 41 gram

    Energi: 592 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 8 skiva lövbiff
    • 200 g philadelphiaost
    • 3 msk senap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålspuré
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st äggula
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    Tillbehör
    • 50 g blandad sallad
    • 1 st gul paprika
    • 2 msk kapris
    • 1 msk färsk oregano

    Gör så här

    • Lägg ut lövbiffen på en skärbräda.
    • Fördela philadelphiaost och senap över biffarna och strö över oregano.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Rulla ihop till rullader och fäst med tandpetare.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek runt om i 7–8 minuter.
    • Skär blomkålen i mindre buketter.
    • Koka i lättsaltat vatten i 10–15 minuter.
    • Häll av vattnet och lägg blomkålen i en matberedare.
    • Tillsätt grädde och mixa till en fin puré.
    • Häll tillbaka blomkålspurén i kastrullen och koka upp.
    • Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
    • Späd eventuellt med mer grädde om det behövs.
    • Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggula och oregano. 
    • Lägg upp sallad och skivad paprika på fyra tallrikar och lägg lövbiffsrulladerna över.
    • Lägg på en klick blomkålspuré och toppa med kapris och färsk oregano.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 8 skiva lövbiff
    • 200 g philadelphiaost
    • 3 msk senap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    Blomkålspuré
    • 1 st blomkålshuvud
    • 1 dl grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st äggula
    • 2 tsk dijonsenap
    • 0.5 kruka färsk oregano
    Tillbehör
    • 50 g blandad sallad
    • 1 st gul paprika
    • 2 msk kapris
    • 1 msk färsk oregano
Mejeri
  • 58.5 tsk smör
  • 2 skiva ost
  • 125 g ädelost
  • 4 dl filmjölk
  • 1 dl mandelmjölk
  • 300 g philadelphiaost
  • 2 dl grädde
  • 150 g keso
  • 2 msk riven parmesanost
  • 1 dl kesella
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 dl vaniljyoghurt
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 2 skivor skinka
  • 900 g laxfilé
  • 100 g bacon
  • 300 g torskrygg
  • 100 g räkor
  • 50 gram kräftstjärtar i lag
  • 8 skiva lövbiff
  • 1 st äggula
  • 7 st ägg
  • 50 g rökt lax
  • 250 g kycklingfilé
  • 250 g fläskkarré
Frukt/grönt
  • 0.5 styck tomat
  • 1 st röd paprika
  • 1.5 st gul paprika
  • 1.5 st rödlök
  • 120 g blandad sallad
  • basilika
  • 2.5 st gul lök
  • 0.5 st röd chili
  • 10 st cocktailtomat
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 1.5 dl isbergssallad
  • 1 st apelsin
  • 1.25 st granatäpple
  • 2 st morot
  • 1 dl hallon (frysta)
  • 1 st blomkålshuvud
  • 5 g bladspenat
  • 1 st citronskiva
  • 0.5 st päron
  • 1 st squash
  • 1 klyfta vitlök
  • 0.5 st fänkål
  • 100 g sparris
  • 30 g rucola
  • 1 msk färsk ingefära
  • 40 g sockerärtor
  • 1 st salladslök
Kryddor/smaksättare
  • 2 kvist färsk persilja
  • 0.5 kruka färsk basilika
  • 2 msk garam masala, Santa Maria
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 st kanelstång
  • 4 st lagerblad
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 1 msk färsk mynta
  • 1.5 tsk salt
  • 2 kruka färsk oregano
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 st dillkvistar
  • 2 kuvert, 0,5 gram saffran
  • 3 tsk kycklingfond
  • 1 msk bladpersilja
  • 0.5 kruka färsk koriander
  • 1 msk ketjap manis
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk vaniljpulver
Torrvaror
  • 78 g valnötter
  • 2 dl svarta linser
  • 3.5 tsk olivolja
  • 8 st torkade aprikoser
  • 1 dl dinkelsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 0.5 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 dl havregryn
  • 2 msk pumpafrön
  • 6 dl kaffe
  • 40 g risnudlar
  • 1 tsk sesamfrö
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 dl sukrin gold
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk sukrin melis
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 1 tsk agavesirap
Övrigt
  • 1 msk aprikosmarmelad
  • 2 msk ljus sirap
  • 15 g Lallerstedts currydressing
  • 3 msk senap
  • 2 msk kapris
  • 4 st träspett
  • 0.5 dl frukt och bär

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!