Tillbaka till menyerna

5:2 metoden sommar 2024

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 1192 Kcal

    • Frukost - 494 Kcal

      Äggplättar

    • Lunch - 572 Kcal

      Grekiska hamburgare med spenat och fetaost

    • Middag - 126 Kcal

      Linsgryta från Mellanöstern

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag - 438 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 126 Kcal

      Linsgryta från Mellanöstern

    • Middag - 307 Kcal

      Kycklingfärswok med chili

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1353 Kcal

    • Frukost - 517 Kcal

      Overnight oats med blåbär och banan

    • Lunch - 572 Kcal

      Grekiska hamburgare med spenat och fetaost

    • Middag - 264 Kcal

      Pad thai med kyckling

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 501 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 304 Kcal

      Kycklingburgare med vitlöksost

    • Middag - 191 Kcal

      Grönkålssoppa med halloumi

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 974 Kcal

    • Frukost - 173 Kcal

      Havregrynsgröt med kanel, torkade aprikoser och frön

    • Lunch - 264 Kcal

      Pad thai med kyckling

    • Middag - 536 Kcal

      Tacolövbiff med guacamole

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1459 Kcal

    • Frukost - 488 Kcal

      Grekisk omelett

    • Lunch - 264 Kcal

      Pad thai med kyckling

    • Middag - 645 Kcal

      Tacowrap

    • Mellanmål

    • Dessert - 62 Kcal

      Bärglass

  • Söndag - 1533 Kcal

    • Frukost - 328 Kcal

      Bananplättar med apelsin och kiwi

    • Lunch - 793 Kcal

      Grillad lax med sötpotatissallad och rucolasås

    • Middag - 413 Kcal

      Enkel men god köttfärssås

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 67.9 gram

Fett: 58.4 gram

Protein: 74.3 gram

Energi: 1064.2 kcal

  • Måndag frukost 494 Kcal

    Äggplättar

    Äggplättar med bacon och ost i. Toppa plättarna med avokado, gräslök och tomat.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 43 gram

    Protein: 24 gram

    Energi: 494 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 40 g bacon
    • 0.2 dl riven ost
    • 0.5 msk gräslök
    • 0.5 st avokado
    • 1 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg, salt och peppar i en skål.
    • Hetta upp en plättlagg med smör och bryn bacon runt om.
    • Fördela äggsmet i plättlaggen och lägg på ost.
    • Låt steka på medelvärme några minuter.
    • Toppa med gräslök och servera med hackad avokado och tomat.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 40 g bacon
    • 0.2 dl riven ost
    • 0.5 msk gräslök
    • 0.5 st avokado
    • 1 st cocktailtomat

    Måndag lunch 572 Kcal

    Grekiska hamburgare med spenat och fetaost

    Hamburgare med grekiska smaker, innehåller en god tomatsallad med fetaost i. Servera burgaren med spenatblad och citronklyftor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 42 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 572 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g bladspenat
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 1 tsk olivolja
    Tomatsallad
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g gröna oliver
    • 1 msk bladpersilja
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 dl babyspenat
    • 4 st citronklyfta

    Gör så här

    • Skala och finhacka gul lök och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, vitlök och spenat någon minut.
    • Låt svalna och lägg i en skål.
    • Blanda ner färs, salt och peppar.
    • Blanda ner fetaost försiktigt och forma till hamburgare.
    • Stek hamburgarna i lite olja några minuter per sida.
    • Gör under tiden tomatsalladen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Lägg upp färska spenatblad på en tallrik och lägg på en hamburgare.
    • Toppa med tomatsallad och garnera med citronklyftor.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g bladspenat
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 1 tsk olivolja
    Tomatsallad
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g gröna oliver
    • 1 msk bladpersilja
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 dl babyspenat
    • 4 st citronklyfta

    Måndag middag 126 Kcal

    Linsgryta från Mellanöstern

    Smakrik och mättande gryta som passar perfekt på en fastedag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 47 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 126 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong

    Gör så här

    • Finhacka vitlök, lök, morot och selleri.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs grönsakerna runt om.
    • Tillsätt alla kryddor och röda linser.
    • Häll på krossade tomater, vatten och smula ner buljongtärningen.
    • Låt koka upp och sänk värmen.
    • Sätt på ett lock och låt sjuda ca 20 minuter.
    • Häll upp i en skål och servera.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 126 Kcal

    Linsgryta från Mellanöstern

    Smakrik och mättande gryta som passar perfekt på en fastedag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 47 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 126 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong

    Gör så här

    • Finhacka vitlök, lök, morot och selleri.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs grönsakerna runt om.
    • Tillsätt alla kryddor och röda linser.
    • Häll på krossade tomater, vatten och smula ner buljongtärningen.
    • Låt koka upp och sänk värmen.
    • Sätt på ett lock och låt sjuda ca 20 minuter.
    • Häll upp i en skål och servera.

    Ingredienser

    4 portioner

    Innehåll
    • 2 klyfta vitlök
    • 1 st gul lök
    • 2 st morot
    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk spiskummin
    • 0.5 tsk gurkmeja
    • 0.5 tsk torkade örter
    • 1 nypa chiliflakes
    • 3 dl torkade röda linser
    • 200 g krossade tomater
    • 7 dl vatten
    • 1 tärning grönsaksbuljong

    Tisdag middag 307 Kcal

    Kycklingfärswok med chili

    Wok gjord på kycklingfärs med thailändska smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 43 gram

    Energi: 307 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g kycklingfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g frysta wokgrönsaker
    • 1 påse Chicken Thai wok krydda
    • 0.25 st vitkål
    Dekoration
    • 1 msk färsk koriander

    Gör så här

    • Skala och hacka lök.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kycklingfärs, vitlök, chili, ingefära och lök några minuter.
    • Strö på salt och peppar.
    • Tillsätt wokgrönsaker och strö på chicken thai wok kryddan.
    • Låt steka någon minut.
    • Strimla vitkålen och blanda ner.
    • Dekorera med färsk koriander.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g kycklingfärs
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk färsk ingefära
    • 0 salt och svartpeppar
    • 300 g frysta wokgrönsaker
    • 1 påse Chicken Thai wok krydda
    • 0.25 st vitkål
    Dekoration
    • 1 msk färsk koriander
  • Onsdag frukost 517 Kcal

    Overnight oats med blåbär och banan

    Förbered din frukost kvällen innan så är den klar på morgonen. Toppa med valnötter, honung och blåbär!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 51 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 14 gram

    Energi: 517 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st banan
    • 0.5 dl havregryn
    • 2 msk chiafrön
    • 0.75 dl mandelmjölk
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 dl naturell yoghurt
    Topping
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 dl blåbär

    Gör så här

    • Skala bananen och dela den på hälften.
    • Mosa den ena halvan och spara den andra halvan till topping.
    • Blanda bananmoset med havregryn, chiafrön, mandelmjölk, vaniljpulver, kanel och yoghurt i en skål med lock och låt stå i kylen över natten.
    • Hetta upp en torr stekpanna och rosta valnötterna i någon minut, häll på några droppar flytande honung och rosta i ytterligare några sekunder.
    • Skiva den sparade bananhalvan och toppa kallgröten med skivorna samt blåbär och valnötter.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st banan
    • 0.5 dl havregryn
    • 2 msk chiafrön
    • 0.75 dl mandelmjölk
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 0.5 tsk kanel
    • 0.5 dl naturell yoghurt
    Topping
    • 2 msk valnötter
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 dl blåbär

    Onsdag lunch 572 Kcal

    Grekiska hamburgare med spenat och fetaost

    Hamburgare med grekiska smaker, innehåller en god tomatsallad med fetaost i. Servera burgaren med spenatblad och citronklyftor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 42 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 572 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g bladspenat
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 1 tsk olivolja
    Tomatsallad
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g gröna oliver
    • 1 msk bladpersilja
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 dl babyspenat
    • 4 st citronklyfta

    Gör så här

    • Skala och finhacka gul lök och riv vitlöken fint.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn lök, vitlök och spenat någon minut.
    • Låt svalna och lägg i en skål.
    • Blanda ner färs, salt och peppar.
    • Blanda ner fetaost försiktigt och forma till hamburgare.
    • Stek hamburgarna i lite olja några minuter per sida.
    • Gör under tiden tomatsalladen genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Lägg upp färska spenatblad på en tallrik och lägg på en hamburgare.
    • Toppa med tomatsallad och garnera med citronklyftor.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g bladspenat
    • 300 g nötfärs
    • 0 salt och svartpeppar
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 1 tsk olivolja
    Tomatsallad
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 st rödlök
    • 100 g gröna oliver
    • 1 msk bladpersilja
    • 0.5 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 1 dl babyspenat
    • 4 st citronklyfta

    Onsdag middag 264 Kcal

    Pad thai med kyckling

    Denna goda asiatiska klassiker går lika bra på vardagar som till fest!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 264 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Gör så här

    • Skölj nudlarna.
    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök och chili. Skala och skiva morötterna.
    • Strimla salladslöken.
    • Skär kycklingfilén i strimlor och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kyckling, lök, vitlök, chili i några minuter.
    • Dra allt åt kanterna i stekpannan och knäck ner ett ägg. Blanda runt med en trägaffel.
    • Tillsätt morötter, vitkål och fettuccini och blanda om.
    • Smaksätt med lime, fisksås, mirin och ketjap manis.
    • Blanda ner salladslök och toppa med färsk koriander och hackade wasabinötter.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 304 Kcal

    Kycklingburgare med vitlöksost

    En burgare som garneras med färsk vitlöksost som ger god smak och krämighet!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 14 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 304 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g kycklingfärs
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 4 g smör
    • 2 st salladsblad
    • 75 g cocktailtomater
    • 50 g vitlöksost med örter

    Gör så här

    • Lägg kycklingfärsen i en skål och krydda med salt och vitpeppar.
    • Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda om. Forma till en biff.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek på låg värme ca 10 minuter.
    • Skär vitlöksosten i skivor.
    • Dela tomaterna.
    • Lägg upp sallad på fat och lägg upp biffen.
    • Lägg några skivor vitlöksost på biffen och toppa med tomater.
    • Garnera med en kvist persilja.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g kycklingfärs
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 4 g smör
    • 2 st salladsblad
    • 75 g cocktailtomater
    • 50 g vitlöksost med örter

    Torsdag middag 191 Kcal

    Grönkålssoppa med halloumi

    Soppa som är gjord på grönkål som bas! Går lika bra att byta ut grönkål mot broccoli och spenat om du föredrar det!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 9 gram

    Energi: 191 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 100 g färsk grönkål
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 4 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 3 msk havregrädde
    • 0 salt och vitpeppar
    Topping
    • 50 g halloumi
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0.1 kruka färsk oregano

    Gör så här

    • Lägg grönkål, lök, vitlök, vatten och buljongtärning i en kastrull.
    • Koka upp och låt sedan småkoka i cirka 10 min.
    • Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.
    • Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.
    • Häll soppan i två matlådor med lock. Skär halloumin i skivor.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek halloumin tills den har fått fin färg på bägge sidor.
    • Skär sedan halloumin i bitar.
    • Vid servering: värm soppan och toppa med halloumi och färsk oregano.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 100 g färsk grönkål
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 4 dl vatten
    • 1 st grönsaksbuljongtärning
    • 3 msk havregrädde
    • 0 salt och vitpeppar
    Topping
    • 50 g halloumi
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0.1 kruka färsk oregano
  • Fredag frukost 173 Kcal

    Havregrynsgröt med kanel, torkade aprikoser och frön

    En perfekt havregrynsblandning du kan förvara i en burk och ta ut 3/4 dl för en portion när du önskar äta en god havregrynsgröt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 9 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 173 kcal

    Ingredienser

    10 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 50 g torkade aprikoser
    • 1 msk kanel
    Tillbehör till en portion
    • 1 dl havremjölk

    Gör så här

    • Häll havregryn i en glasskål. Hacka valnötter och torkad aprikoser och häll ner i skålen.
    • Blanda ner resterande ingredienser.
    • Koka en portion med ¾ dl av havreblandningen tillsammans med 1 ½ dl vatten och en nypa salt.
    • Låt koka ihop några minuter och lägg i en djup tallrik. Servera med 1 dl havremjölk per portion.
    • Strö lite extra kanel över.

    Ingredienser

    10 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 0.5 dl linfrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 50 g torkade aprikoser
    • 1 msk kanel
    Tillbehör till en portion
    • 1 dl havremjölk

    Fredag lunch 264 Kcal

    Pad thai med kyckling

    Denna goda asiatiska klassiker går lika bra på vardagar som till fest!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 264 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Gör så här

    • Skölj nudlarna.
    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök och chili. Skala och skiva morötterna.
    • Strimla salladslöken.
    • Skär kycklingfilén i strimlor och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kyckling, lök, vitlök, chili i några minuter.
    • Dra allt åt kanterna i stekpannan och knäck ner ett ägg. Blanda runt med en trägaffel.
    • Tillsätt morötter, vitkål och fettuccini och blanda om.
    • Smaksätt med lime, fisksås, mirin och ketjap manis.
    • Blanda ner salladslök och toppa med färsk koriander och hackade wasabinötter.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Fredag middag 536 Kcal

    Tacolövbiff med guacamole

    Lövbiff med texmex krydda som serveras med en krämig guacamole.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 24 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 29 gram

    Energi: 536 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g lövbiff
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st broccolistånd
    • 0.25 st rödlök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st mini squash
    • 50 g sockerärtor
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 påse tacokrydda
    • 5 st pärltomater
    Guacamole
    • 1 st avokado
    • 1 msk gräddfil
    • 0.33 st lime
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Gör först guacamolen genom att dela avokadon och ta bort skal och kärna.
    • Lägg köttet i en matberedare tillsammans med gräddfil, vitlök och pressa ner saften av 1/3  lime.
    • Mixa till en jämn röra.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Ställ kallt.
    • Strimla köttet och strö på salt och peppar.
    • Skär broccolin i buketter.
    • Skala och skiva rödlöken.
    • Finhacka vitlöksklyftan.
    • Skär squash i skivor.
    • Hetta upp en wok med olja och woka alla grönsakerna någon minut.
    • Tillsätt köttet och tacokryddan.
    • Stek i ytterligare någon minut.
    • Dela tomaterna och blanda ner innan servering.
    • Servera med guacamole.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 100 g lövbiff
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.25 st broccolistånd
    • 0.25 st rödlök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 st mini squash
    • 50 g sockerärtor
    • 1 tsk olivolja
    • 0.5 påse tacokrydda
    • 5 st pärltomater
    Guacamole
    • 1 st avokado
    • 1 msk gräddfil
    • 0.33 st lime
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
  • Lördag frukost 488 Kcal

    Grekisk omelett

    En riktigt god grekisk omelett som serveras med bland annat avokado, granatäpple, valnötter!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 9 gram

    Fett: 39 gram

    Protein: 23 gram

    Energi: 488 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 25 g fetaost
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.5 st avokado
    • 0.2 dl granatäppelkärnor
    • 1 msk valnötter

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg och vatten.
    • Tillsätt salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och häll i smeten.
    • Stek omeletten någon minut på medelvärme och smula sedan ner fetaosten.
    • Skiva paprika och avokado och lägg över fetaosten.
    • Toppa med granatäppelkärnor och valnötter.
    • Dekorera med persilja.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 25 g fetaost
    • 0.25 st röd paprika
    • 0.25 st gul paprika
    • 0.5 st avokado
    • 0.2 dl granatäppelkärnor
    • 1 msk valnötter

    Lördag lunch 264 Kcal

    Pad thai med kyckling

    Denna goda asiatiska klassiker går lika bra på vardagar som till fest!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 30 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 20 gram

    Energi: 264 kcal

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Gör så här

    • Skölj nudlarna.
    • Skala och hacka lök och finhacka vitlök och chili. Skala och skiva morötterna.
    • Strimla salladslöken.
    • Skär kycklingfilén i strimlor och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kyckling, lök, vitlök, chili i några minuter.
    • Dra allt åt kanterna i stekpannan och knäck ner ett ägg. Blanda runt med en trägaffel.
    • Tillsätt morötter, vitkål och fettuccini och blanda om.
    • Smaksätt med lime, fisksås, mirin och ketjap manis.
    • Blanda ner salladslök och toppa med färsk koriander och hackade wasabinötter.

    Ingredienser

    3 portioner

    • 400 g Root Pasta fettuccini
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 2 st morot
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st vitkål
    • 150 g kycklingfilé
    • 0 salt och vitpeppar
    • 1 tsk rapsolja
    • 1 st ägg
    • 0.5 st lime
    • 1 tsk fisksås
    • 0.3 msk mirin
    • 1 msk ketjap manis
    • 2 msk koriander
    • 10 g wasabinötter

    Lördag middag 645 Kcal

    Tacowrap

    Ät tacos i en omelettwrap!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 13 gram

    Fett: 44 gram

    Protein: 53 gram

    Energi: 645 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.33 msk smör
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g nötfärs
    • 0.25 påse tacokrydda
    • 0.5 dl riven ost
    Topping
    • 1 styck tomat
    • 0.25 st rödlök
    • 1 msk persilja
    Tillbehör
    • 0.3 dl gräddfil
    • 2 msk tacosås

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Vispa ihop ägg, salt och peppar i en skål.
    • Hetta upp en stekpanna och häll i äggsmeten.
    • Stek någon minut.
    • Lägg omeletten på en tallrik.
    • Hetta upp stekpannan igen med lite smör och bryn färs med tacokrydda.
    • Häll på vatten och låt steka några minuter.
    • Fördela färsen i omeletten och strö på lite ost.
    • Rulla ihop och lägg på en ugnsplåt.
    • Toppa med lite extra ost och gratinera i ugnen i ca 12 min.
    • Servera med hackad tomat, rödlök och hackad persilja.
    • Servera med gräddfil och tacosås.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.33 msk smör
    • 1 tsk olivolja
    • 150 g nötfärs
    • 0.25 påse tacokrydda
    • 0.5 dl riven ost
    Topping
    • 1 styck tomat
    • 0.25 st rödlök
    • 1 msk persilja
    Tillbehör
    • 0.3 dl gräddfil
    • 2 msk tacosås

    Lördag dessert 62 Kcal

    Bärglass

    Sommarens fräschaste bärglass. Toppa gärna glassen med färska bär, tex som jordgubbar, hallon och blåbär och sedan lite färsk mynta på toppen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 7 gram

    Fett: 2 gram

    Protein: 3 gram

    Energi: 62 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 500 gram Blandade bär
    • 2 dl sojayoghurt
    • 0.5 tsk vaniljpulver
    • 1 msk flytande honung
    Dekoration
    • 1 dl färsk mynta
    • 2 dl Bär

    Gör så här

    • Lägga ner alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en slät glass.
    • Lägg glassen till en form och ställ i frysen minst 4 timmar.
    • Ta ut glassen 30 minuter innan servering och forma till kulor och lägg upp i höga glas eller i skålar.
    • Dekorera med färska bär och mynta.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 500 gram Blandade bär
    • 2 dl sojayoghurt
    • 0.5 tsk vaniljpulver
    • 1 msk flytande honung
    Dekoration
    • 1 dl färsk mynta
    • 2 dl Bär
  • Söndag frukost 328 Kcal

    Bananplättar med apelsin och kiwi

    Goda bananplättar toppade med apelsinskivor, kiwi och en klick kesella!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 28 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 328 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 0.5 msk smör
    Topping
    • 0.5 st apelsin
    • 1 st kiwi
    • 2 msk kesella

    Gör så här

    • Knäck äggen i en stor bunke och vispa upp dem.
    • Skala bananen och mosa med en gaffel och blanda med äggen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör på medelvärme.
    • Häll i smet och grädda små plättar några minuter per sida.
    • Servera med en klick kesella, kiwi och apelsinskivor.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.5 st banan
    • 1 st ägg
    • 0.5 msk smör
    Topping
    • 0.5 st apelsin
    • 1 st kiwi
    • 2 msk kesella

    Söndag lunch 793 Kcal

    Grillad lax med sötpotatissallad och rucolasås

    Gott att lägga lax på grillen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 43 gram

    Protein: 44 gram

    Energi: 793 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 tsk olivolja
    • 400 g färsk laxsida med skinn
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färskpressad citronjuice
    • 1 msk färsk dill
    Sötpotatissallad
    • 1 st sötpotatis
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 100 g konserverade kikärtor
    • 0.5 msk färsk timjan
    • 2 st citronskiva
    Rucolasås
    • 15 g rucola
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0.5 tsk färskpressad citronjuice
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Mixa rucolan i en matberedare och lägg i en skål. Riv vitlöken fint. Blanda ner övriga ingredienser och ställ kallt.
    • Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär i lagom stora bitar. Lägg på en ugnsplåt och blanda ner finriven vitlök, olja och kryddor. Rosta i ugnen i 15 minuter. Lägg i en skål. Skölj de konserverade kikärtorna och blanda ner tillsammans med hackad färsk timjan. Smaka av med kryddor. Dekorera med citronklyftor.
    • Pensla olja på laxen och strö på salt och peppar. Lägg laxsidan på grillen med skinnet uppåt. Grilla 5 minuter och vänd försiktigt laxen. Grilla ytterligare 15 minuter. Pressa citron över och strö på hackad dill.
    • Servera den grillade laxen med sötpotatissalladen och rucolasåsen.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 tsk olivolja
    • 400 g färsk laxsida med skinn
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk färskpressad citronjuice
    • 1 msk färsk dill
    Sötpotatissallad
    • 1 st sötpotatis
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 0.5 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 100 g konserverade kikärtor
    • 0.5 msk färsk timjan
    • 2 st citronskiva
    Rucolasås
    • 15 g rucola
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 1 msk majonnäs
    • 0.5 tsk färskpressad citronjuice
    • 0 salt och svartpeppar

    Söndag middag 413 Kcal

    Enkel men god köttfärssås

    Köttfärssås med zucchinipasta och massor med goda grönsaker i. En perfekt maträtt att ha till matlåda!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 38 gram

    Energi: 413 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 st morot
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 st zucchini
    • 1 dl parmesan
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 kruka färsk basilika

    Gör så här

    • Strimla selleristängerna och skär moroten i små kuber.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja.
    • Stek nötfärsen i några minuter och smula den samtidigt med en gaffel.
    • Tillsätt selleri, morot, lök och vitlök och stek i ytterligare några minuter.
    • Krydda med salt, peppar och torkad basilika.
    • Rör ner krossade tomater, sweet chilisås och tomatpuré och låt köttfärssåsen koka ihop i cirka 10 minuter.
    • Gör spagetti av zucchini med hjälp av en spiralizer, eller hyvla den tunt med en potatisskalare.
    • Fördela zucchinin i två matlådor med lock.
    • Häll ner köttfärssåsen.
    • Vid servering: värm på rätten, lägg på tomater, strö över parmesan och garnera med basilika.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 2 st selleristjälk
    • 0.5 st morot
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk torkad basilika
    • 200 g krossade tomater
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 st zucchini
    • 1 dl parmesan
    • 125 g cocktailtomater
    • 0.5 kruka färsk basilika
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 10 st ägg
  • 40 g bacon
  • 1000 g nötfärs
  • 650 g kycklingfärs
  • 450 g kycklingfilé
  • 100 g lövbiff
  • 400 g färsk laxsida med skinn
Mejeri
  • 6.83 tsk smör
  • 0.7 dl riven ost
  • 200 g tärnad fetaost i olja
  • 0.75 dl mandelmjölk
  • 0.5 dl naturell yoghurt
  • 50 g vitlöksost med örter
  • 3 msk havregrädde
  • 50 g halloumi
  • 1 dl havremjölk
  • 1.3 msk gräddfil
  • 25 g fetaost
  • 2 dl sojayoghurt
  • 2 msk kesella
  • 0.5 dl crème fraiche
  • 1 dl parmesan
Kryddor/smaksättare
  • 0.5 msk gräslök
  • 2 msk bladpersilja
  • 1 msk balsamico
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk torkade örter
  • 2 nypa chiliflakes
  • 2 tärning grönsaksbuljong
  • 1 påse Chicken Thai wok krydda
  • 1 msk färsk koriander
  • 1.5 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk kanel
  • 3 tsk fisksås
  • 0.9 msk mirin
  • 3 msk ketjap manis
  • 6 msk koriander
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 0.1 kruka färsk oregano
  • 0.75 påse tacokrydda
  • 1 msk persilja
  • 1 dl färsk mynta
  • 1 msk färsk dill
  • 1 krm örtagårdskrydda
  • 0.5 msk färsk timjan
  • 0.5 tsk torkad basilika
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 kruka färsk basilika
Frukt/grönt
  • 2 st avokado
  • 1 st cocktailtomat
  • 7 st gul lök
  • 13.25 klyfta vitlök
  • 50 g bladspenat
  • 450 g cocktailtomater
  • 1.5 st rödlök
  • 2 dl babyspenat
  • 8 st citronklyfta
  • 10.5 st morot
  • 6 st selleristjälk
  • 2 st röd chili
  • 0.5 msk färsk ingefära
  • 300 g frysta wokgrönsaker
  • 1.75 st vitkål
  • 1.5 st banan
  • 1 dl blåbär
  • 6 st salladslök
  • 1.83 st lime
  • 2 st salladsblad
  • 100 g färsk grönkål
  • 0.25 st broccolistånd
  • 0.5 st mini squash
  • 50 g sockerärtor
  • 5 st pärltomater
  • 0.25 st röd paprika
  • 0.25 st gul paprika
  • 0.2 dl granatäppelkärnor
  • 1 styck tomat
  • 0.5 st apelsin
  • 1 st kiwi
  • 1.5 msk färskpressad citronjuice
  • 1 st sötpotatis
  • 2 st citronskiva
  • 15 g rucola
  • 1 st zucchini
Torrvaror
  • 11.5 tsk olivolja
  • 3 tsk flytande honung
  • 6 dl torkade röda linser
  • 600 g krossade tomater
  • 6 dl kaffe
  • 5.5 dl havregryn
  • 2 msk chiafrön
  • 4 msk valnötter
  • 1200 g Root Pasta fettuccini
  • 3 tsk rapsolja
  • 30 g wasabinötter
  • 0.5 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 50 g torkade aprikoser
  • 100 g konserverade kikärtor
Övrigt
  • 200 g gröna oliver
  • 2 msk tacosås
  • 500 gram Blandade bär
  • 2 dl Bär
  • 1 msk majonnäs

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!