Tillbaka till menyerna

5:2 metoden Höst 2024

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

    Då du överstiger kaloriintaget under dina fastedagar.

  • Måndag - 1437 Kcal

    • Frukost - 306 Kcal

      Yoghurt med äpple och granola med kardemumma och kanel

    • Lunch - 443 Kcal

      Lövbiffsgryta

    • Middag - 526 Kcal

      Stekt lax med romsås

    • Mellanmål

    • Dessert - 163 Kcal

      Jordgubbar med vaniljkesella

  • Tisdag - 619 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 477 Kcal

      Skaldjursgryta med squash och tomat

    • Middag - 136 Kcal

      Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 963 Kcal

    • Frukost - 429 Kcal

      Havrebröd med pumpafrön, ost och skinka

    • Lunch - 136 Kcal

      Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    • Middag - 397 Kcal

      Torskgratäng med kaviar och purjolök

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 881 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 382 Kcal

      Citronkyckling med blomkålsmos

    • Middag - 493 Kcal

      Biff med rostade grönsaker och mozzarella

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1275 Kcal

    • Frukost - 289 Kcal

      Yoghurt med bär och granola med kardemumma och kanel

    • Lunch - 289 Kcal

      Torskrygg med kantarellpytt

    • Middag - 698 Kcal

      Kyckling med svampsås

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 2061 Kcal

    • Frukost - 278 Kcal

      Äggröra med grönsaker

    • Lunch - 698 Kcal

      Kyckling med svampsås

    • Middag - 633 Kcal

      Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    • Mellanmål

    • Dessert - 453 Kcal

      Raw plommonpaj

  • Söndag - 1524 Kcal

    • Frukost - 332 Kcal

      Keso med frukt och granola med kardemumma och kanel

    • Lunch - 633 Kcal

      Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    • Middag - 559 Kcal

      Asiatisk kycklingsoppa

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 65.6 gram

Fett: 74 gram

Protein: 73.2 gram

Energi: 1251.5 kcal

  • Måndag frukost 306 Kcal

    Yoghurt med äpple och granola med kardemumma och kanel

    Supergod frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 306 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 0.5 st äpple

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på granola.( 1 portion granola = 3/4 dl)
    • Skiva och skär äpplet och lägg över.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 0.5 st äpple

    Måndag lunch 443 Kcal

    Lövbiffsgryta

    En trevlig lövbiffsgryta med skogschampinjoner och palsternacka i.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 8 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 443 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 1 st palsternacka
    • 600 g lövbiff
    • 2 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st köttbuljongtärning
    • 4 dl vatten
    • 2 dl grädde
    • 5 st kryddnejlikor
    • 1 msk grönpeppar
    • 1 krm kryddpeppar
    • 0.5 kruka färsk oregano

    Gör så här

    • Skala och hacka löken.
    • Skiva champinjonerna och skala och tärna palsternackan. 
    • Strimla lövbiffen. 
    • Hetta upp en panna med smör och bryn lök, champinjoner och palsternacka. 
    • Krydda med salt och peppar och lägg över grönsakerna i en järngryta. 
    • Bryn biffen i smör. 
    • Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i grytan. 
    • Smula i buljongtärningen i grytan och tillsätt vatten och grädde. 
    • Koka upp och tillsätt nejlikor, grönpeppar och kryddpeppar. 
    • Låt koka i ca 10 minuter. 
    • Strö över hackad oregano innan servering. 

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 100 g skogschampinjoner
    • 1 st palsternacka
    • 600 g lövbiff
    • 2 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st köttbuljongtärning
    • 4 dl vatten
    • 2 dl grädde
    • 5 st kryddnejlikor
    • 1 msk grönpeppar
    • 1 krm kryddpeppar
    • 0.5 kruka färsk oregano

    Måndag middag 526 Kcal

    Stekt lax med romsås

    Fräsch laxkotlett med romsås som serveras med varma grönsaker till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 31 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 526 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxkotlett
    • 0 salt och citonpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk smör
    • 50 g sparris
    • 50 g sockerärtor
    • 4 st rädisor
    • 1 msk färsk dill
    • 1 st citron
    Romsås
    • 2 msk gräddfil
    • 1 msk caviar mix
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Gör först såsen genom att blanda alla ingredienser i en skål.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Ställ kallt.
    • Strö på salt och peppar på fisken.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fisken 3-4 minuter per sida.
    • Hetta upp en annan stekpanna med smör och bryn hastigt sparris och sockerärtor någon minut.
    • Dela rädisor och blanda ner.
    • Strö på salt och peppar och blanda ner dill.
    • Pressa juice från en halv citron över.
    • Lägg på fisken på en tallrik och de varma grönsakerna bredvid.
    • Toppa med en klick romsås.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxkotlett
    • 0 salt och citonpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 1 tsk smör
    • 50 g sparris
    • 50 g sockerärtor
    • 4 st rädisor
    • 1 msk färsk dill
    • 1 st citron
    Romsås
    • 2 msk gräddfil
    • 1 msk caviar mix
    • 1 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar

    Måndag dessert 163 Kcal

    Jordgubbar med vaniljkesella

    Ett riktigt enkelt och gott mellanmål, fungerar även till efterrätt!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 22 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 163 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl jordgubbar (frysta)
    • 2 msk vaniljkesella
    • 1 st lime

    Gör så här

    • Tina jordgubbarna i en skål under natten i kylskåpet.
    • Klicka på lite kesella och toppa med limeskal.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl jordgubbar (frysta)
    • 2 msk vaniljkesella
    • 1 st lime
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 477 Kcal

    Skaldjursgryta med squash och tomat

    Gryta med skaldjur, squash och tomat i - en trevlig helgmiddag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 32 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 42 gram

    Energi: 477 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk olivolja
    • 150 g musslor
    • 100 g scampi
    • 100 g Bläckfisk
    • 100 g krossade tomater
    • 0.5 msk hummerfond
    • 0.5 tsk honung
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 paket kikärtor
    • 150 g cocktailtomater
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar

    Gör så här

    • Skala och hacka löken.
    • Skär squashen i mindre bitar och finhacka chilin.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs lök, squash och chili.
    • Tillsätt seafoodmixen och stek några minuter.
    • Tillsätt krossade tomater, hummerfond, honung och grädde.
    • Häll av kikärtorna och skölj i kallt vatten.
    • Tillsätt kikärtor, hela pärltomater och vitlöksklyftor.
    • Hacka basilikan men spara några blad till dekoration.
    • Blanda ner hackad basilika och smaka av med salt och peppar.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st röd chili
    • 0.5 msk olivolja
    • 150 g musslor
    • 100 g scampi
    • 100 g Bläckfisk
    • 100 g krossade tomater
    • 0.5 msk hummerfond
    • 0.5 tsk honung
    • 0.5 dl grädde
    • 0.5 paket kikärtor
    • 150 g cocktailtomater
    • 2 klyfta vitlök
    • 0.5 kruka färsk basilika
    • 0 salt och svartpeppar

    Tisdag middag 136 Kcal

    Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    En riktigt god spenatsoppa med asiatiska inslag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 136 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Gör så här

    • Hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp.
    • Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenatbladen.
    • Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt koriander och mixa soppan slät och blanda ner kokosmjölk.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Blanda räkor med sweetchilisås och koriander och toppa soppan med.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander
  • Onsdag frukost 429 Kcal

    Havrebröd med pumpafrön, ost och skinka

    En härligt frukostbröd med goda pålägg!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 40 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 12 gram

    Energi: 429 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st havrebröd
    • 1 tsk smör
    • 1 skiva ost
    • 1 skivor skinka

    Gör så här

    • Dela brödet i två delar
    • Bred på smör och lägg på påläggen

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 st havrebröd
    • 1 tsk smör
    • 1 skiva ost
    • 1 skivor skinka

    Onsdag lunch 136 Kcal

    Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    En riktigt god spenatsoppa med asiatiska inslag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 136 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Gör så här

    • Hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp.
    • Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenatbladen.
    • Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt koriander och mixa soppan slät och blanda ner kokosmjölk.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Blanda räkor med sweetchilisås och koriander och toppa soppan med.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Onsdag middag 397 Kcal

    Torskgratäng med kaviar och purjolök

    Krämig torskgratäng med kaviar, palsternacka och purjolök!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 397 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g fryst torskrygg
    • 2 st palsternacka
    • 2 st morot
    • 100 g sockerärtor
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 dl lätt crème fraiche
    • 0.75 dl kaviar
    • 1 dl purjolök
    • 2 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 st purjolök
    • 2 st dillkvistar

    Gör så här

    • Tina torskryggsfiléerna.
    • Sätt ugnen på 200 grader. 
    • Skala och skär palsternacka och morötter i mindre tärningar.
    • Skär sockerärtorna i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn grönsakerna några minuter.
    • Strö på salt och peppar. 
    • Lägg i en ugnsfastform och placera torskryggsfiléerna över. 
    • Blanda ihop créme fraiche, kaviar, purjolök, salt och peppar i en skål.
    • Bred kaviarcrémen över fisken och sätt in i ugnen i ca 20 minuter. 
    • Strö på strimlad purjolök och dekorera med dill.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 600 g fryst torskrygg
    • 2 st palsternacka
    • 2 st morot
    • 100 g sockerärtor
    • 1 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 dl lätt crème fraiche
    • 0.75 dl kaviar
    • 1 dl purjolök
    • 2 msk dill
    • 0 salt och svartpeppar
    Topping
    • 1 st purjolök
    • 2 st dillkvistar
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 382 Kcal

    Citronkyckling med blomkålsmos

    Fin kombination med fräscha smaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 39 gram

    Energi: 382 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st citron
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0.5 st blomkål
    • 2 msk grädde
    • 100 g sockerärtor
    • 2 dl gröna ärtor
    Dekoration
    • 2 st dillkvistar
    • 2 st citronskiva

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Riv citronzest i en skål. (Spara lite zesten till dekoration). Krama ur citronsaft i en annan skål. Skala och riv vitlök. Blanda vitlöken med citronsaften. Tillsätt örtagårdskrydda, salt, svartpeppar och olivolja. Lägg kycklingfilé i skålen. Låt marinera 20 min.
    • Lägg kycklingfilé i en ugnsform. Ugnsbaka i 20 min.
    • Skär blomkål i mindre buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten 10 min. Häll av vattnet. Lägg blomkålen i mixer tillsammans med grädde, salt och svartpeppar. Mixa till ett slätt mos.
    • Skär sockerärtor i strimlor. Koka sockerärtor och gröna ärtor i lättsaltat vatten i 1 min. Häll av vattnet i durkslag.
    • Skär kycklingfilé skivor. Lägg blomkålsmoset på ett fat tillsammans med gröna ärtor och sockerärtor. Placera kycklingskivor ovanpå och dekorera med dillkvistar, citronskivor och toppa med citronzest.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st citron
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk olivolja
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0.5 st blomkål
    • 2 msk grädde
    • 100 g sockerärtor
    • 2 dl gröna ärtor
    Dekoration
    • 2 st dillkvistar
    • 2 st citronskiva

    Torsdag middag 493 Kcal

    Biff med rostade grönsaker och mozzarella

    Trevlig rätt som fungerar lika bra en torsdag som på en middagsbjudning!  

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 20 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 40 gram

    Energi: 493 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st sötpotatis
    • 1 st fänkål
    • 1 st rödlök
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 600 g ryggbiff
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g mozzarella
    Tillbehör
    • 0.5 dl Bearnaise Erik Lallerstedts
    Dekoration
    • 0.5 msk färsk timjan

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skala och skär palsternacka och sötpotatis i stavar. Skär fänkål i skivor. Skala rödlök och skär i klyftor. Lägg palsternacka, fänkål, sötpotatis, rödlök och cocktailtomater på en ugnsplåt. Tillsätt olivolja, balsamico och örtagårdskrydda. Salta och peppar och blanda om. Rosta grönsakerna i ugn 20 min.
    • Ta ut plåten efter 15 min och lägg på skivad mozzarella. Ugnsbaka 5 min tills osten smält.
    • Skär ryggbiffen i bitar. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn köttet ett par minuter på varje sida eller grilla köttet på en grill. Salta och peppra.
    • Lägg köttet på plåten med grönsakerna. Garnera med timjankvistar och servera med bearnaisesås.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st palsternacka
    • 0.5 st sötpotatis
    • 1 st fänkål
    • 1 st rödlök
    • 10 st cocktailtomat
    • 1 msk olivolja
    • 0.5 msk balsamico
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    • 600 g ryggbiff
    • 1 msk smör
    • 0 salt och svartpeppar
    • 125 g mozzarella
    Tillbehör
    • 0.5 dl Bearnaise Erik Lallerstedts
    Dekoration
    • 0.5 msk färsk timjan
  • Fredag frukost 289 Kcal

    Yoghurt med bär och granola med kardemumma och kanel

    Här har vi blandat hallon och blåbär men har du ett favoritbär så går det bra att byta ut!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på granola, hallon och blåbär. (1 portion granola = 3/4 dl)

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Fredag lunch 289 Kcal

    Torskrygg med kantarellpytt

    En torskrätt som är enkel att tillbereda men känns lyxig med de goda kantarellerna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Gör så här

    • Tina fisk och kantareller.
    • Skär kantareller i lagom stora bitar.
    • Skär fänkål, squash, rödlök och äpple i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantareller och alla grönsaker några minuter.
    • Blanda ner hackad dill.
    • Lägg pytten lite vid kanterna och lägg ner fisken.
    • Strö på salt och peppar.
    • Toppa fisken med en klick saffranaioli och dekorera med dill.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Fredag middag 698 Kcal

    Kyckling med svampsås

    En härligt färgrik rätt med höstens svamp och betor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 698 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Börja med att göra moset.
    • Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar.
    • Koka i lättsaltat vatten i ca 10 min eller tills sötpotatisen är mjuk.
    • Häll av vattnet. Mixa sötpotatisen med en stavmixer till ett mos.
    • Tillsätt grädde, salt och peppar. Ställ åt sidan med ett lock på.
    • Skala och koka betorna i en kastrull till de har blivit lite mjuka, ca 20 min.
    • Häll av vattnet och låt ligga i kastrullen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs upp kantareller och lök tills vätskan försvunnit.
    • Tillsätt grädde, purjolök, salt och svartpeppar.
    • Dela kycklingen på hälften och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen runt om i ca 5 minuter.
    • Lägg ner filéerna i svampsåsen och låt sjuda 5 minuter.
    • Späd med vatten om såsen blir för tjock.
    • Dela kokta polkabetor i klyftor och servera på tallrikar med bladspenat, sötpotatismos, kyckling och svampsås.
    • Toppa med gräslök.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök
  • Lördag frukost 278 Kcal

    Äggröra med grönsaker

    Gott och mättande med äggröra!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 278 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st cocktailtomat
    • 0.25 st paprika
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 0.5 msk persilja

    Gör så här

    • Dela tomater och skiva paprika. Lägg på en tallrik.
    • Vispa ihop ägg och grädde  i en skål. Krydda med salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek äggröran 20 sek på medelstark värme.
    • Lägg äggröran  på tallriken och dekorera med  hackad persilja.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st cocktailtomat
    • 0.25 st paprika
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 0.5 msk persilja

    Lördag lunch 698 Kcal

    Kyckling med svampsås

    En härligt färgrik rätt med höstens svamp och betor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 698 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Börja med att göra moset.
    • Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar.
    • Koka i lättsaltat vatten i ca 10 min eller tills sötpotatisen är mjuk.
    • Häll av vattnet. Mixa sötpotatisen med en stavmixer till ett mos.
    • Tillsätt grädde, salt och peppar. Ställ åt sidan med ett lock på.
    • Skala och koka betorna i en kastrull till de har blivit lite mjuka, ca 20 min.
    • Häll av vattnet och låt ligga i kastrullen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs upp kantareller och lök tills vätskan försvunnit.
    • Tillsätt grädde, purjolök, salt och svartpeppar.
    • Dela kycklingen på hälften och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen runt om i ca 5 minuter.
    • Lägg ner filéerna i svampsåsen och låt sjuda 5 minuter.
    • Späd med vatten om såsen blir för tjock.
    • Dela kokta polkabetor i klyftor och servera på tallrikar med bladspenat, sötpotatismos, kyckling och svampsås.
    • Toppa med gräslök.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök

    Lördag middag 633 Kcal

    Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    En härlig pizza med botten av västerbottenost som toppas med rödbetor, valnötter och krämig brie!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 46 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 633 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Blanda alla ingredienser till pizzabottnarna.
    • Låt stå tills smeten har blivit fast, cirka 10 min.
    • Tryck ut smeten till 4 bottnar cirka 15 cm i diametern, på en plåt med bakplåtspapper.
    • Sätt in i ugnen i 7-8 minuter.
    • Ta ut plåten och låt svalna något.
    • Fördela pesto på pizzan.
    • Skiva rödbetor och lägg över.
    • Skiva brieosten och lägg mellan rödbetorna.
    • Strö på valnötter och ringla över honung.
    • Strö på salt, peppar och torkad eller färsk rosmarin

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Lördag dessert 453 Kcal

    Raw plommonpaj

    En mättande paj som passar till mellanmål eller dessert.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 35 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 453 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl hasselnötter
    • 3 msk flytande honung
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk vaniljpulver äkta
    Fyllning
    • 3 dl cashewnötter
    • 1.5 dl vatten
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk flytande honung
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 8 st plommon
    • 100 g kokosskivor

    Gör så här

    • Mixa alla ingredienser till pajskalet i en matberedare.
    • Tryck ut degen i en springform.
    • Ställ in i kylen i 30 minuter.
    • Lägg cashewnötter, vatten, avokado, honung och vaniljpulver i en matberedare och mixa till en fluffig grädde.
    • Häll grädden i pajskalet.
    • Skär plommonen i klyftor och lägg överst.
    • Dekorera med kokos. 

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl hasselnötter
    • 3 msk flytande honung
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk vaniljpulver äkta
    Fyllning
    • 3 dl cashewnötter
    • 1.5 dl vatten
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk flytande honung
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 8 st plommon
    • 100 g kokosskivor
  • Söndag frukost 332 Kcal

    Keso med frukt och granola med kardemumma och kanel

    Frukost med tropisk smak!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 332 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl keso, 4%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 50 g mango
    • 50 g färsk ananas

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål och lägg på granola. (1 portion granola = 3/4 dl)
    • Skär mango och ananas i bitar och lägg över.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl keso, 4%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 50 g mango
    • 50 g färsk ananas

    Söndag lunch 633 Kcal

    Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    En härlig pizza med botten av västerbottenost som toppas med rödbetor, valnötter och krämig brie!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 46 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 633 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Blanda alla ingredienser till pizzabottnarna.
    • Låt stå tills smeten har blivit fast, cirka 10 min.
    • Tryck ut smeten till 4 bottnar cirka 15 cm i diametern, på en plåt med bakplåtspapper.
    • Sätt in i ugnen i 7-8 minuter.
    • Ta ut plåten och låt svalna något.
    • Fördela pesto på pizzan.
    • Skiva rödbetor och lägg över.
    • Skiva brieosten och lägg mellan rödbetorna.
    • Strö på valnötter och ringla över honung.
    • Strö på salt, peppar och torkad eller färsk rosmarin

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Söndag middag 559 Kcal

    Asiatisk kycklingsoppa

    Asiatiska smaker sitter aldrig fel!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 21 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 35 gram

    Energi: 559 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk ingefära
    • 200 g vatten
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 1 msk röd currypaste
    • 0.5 st lime
    • 1 burk kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citrongräs
    • 250 g kycklingfärs
    • 1 st morot
    • 75 g sockerärtor
    • 50 g pak choi
    • 1 msk koriander

    Gör så här

    • Skala och hacka lök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök, chili och ingefära någon minut.
    • Häll på vatten och lägg ner buljongtärningen.
    • Tillsätt currypaste, lime och kokosmjölk.
    • Låt koka upp och lägg ner kycklingfärsen.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Lägg ner citrongräs.
    • Skala och skiva morot.
    • Dela sockerärtor och pakchoy.
    • Lägg ner grönsakerna i grytan.
    • Låt sjuda ca 5 minuter och häll upp i soppskålar.
    • Strö på färsk koriander.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 1 tsk olivolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk ingefära
    • 200 g vatten
    • 0.5 st kycklingbuljongtärning
    • 1 msk röd currypaste
    • 0.5 st lime
    • 1 burk kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st citrongräs
    • 250 g kycklingfärs
    • 1 st morot
    • 75 g sockerärtor
    • 50 g pak choi
    • 1 msk koriander
Mejeri
  • 2 dl grekisk yoghurt 6%
  • 26 msk smör
  • 17.5 dl grädde
  • 2 msk gräddfil
  • 2 msk vaniljkesella
  • 1 skiva ost
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 125 g mozzarella
  • 3 dl riven västerbottenost
  • 200 g Brieost
  • 1 dl keso, 4%
Frukt/grönt
  • 1.5 st äpple
  • 5.5 st gul lök
  • 100 g skogschampinjoner
  • 4 st palsternacka
  • 50 g sparris
  • 325 g sockerärtor
  • 4 st rädisor
  • 1.5 st citron
  • 1 dl jordgubbar (frysta)
  • 1.5 st lime
  • 5.5 klyfta vitlök
  • 1 st squash
  • 1 st röd chili
  • 150 g cocktailtomater
  • 100 g broccoli
  • 400 g spenat
  • 3 st morot
  • 3 dl purjolök
  • 0.5 st blomkål
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 st citronskiva
  • 0.5 st sötpotatis
  • 1.5 st fänkål
  • 1.5 st rödlök
  • 12 st cocktailtomat
  • 3 st hallon
  • 0.5 dl blåbär
  • 150 g kantareller
  • 500 g trattkantareller
  • 4 st liten sötpotatis
  • 4 st polkabetor
  • 0.25 st paprika
  • 4 st kokta rödbetor
  • 0.5 st avokado
  • 8 st plommon
  • 50 g mango
  • 50 g färsk ananas
  • 1 tsk ingefära
  • 1 st citrongräs
  • 50 g pak choi
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 600 g lövbiff
  • 150 g laxkotlett
  • 150 g musslor
  • 100 g scampi
  • 100 g Bläckfisk
  • 2 dl handskalade räkor i lag
  • 1 skivor skinka
  • 600 g fryst torskrygg
  • 0.75 dl kaviar
  • 300 g kycklinglårfilé
  • 600 g ryggbiff
  • 200 g torskfile
  • 1000 g kycklingfilé
  • 8 st ägg
  • 250 g kycklingfärs
Kryddor/smaksättare
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 msk grönpeppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • 0.5 kruka färsk oregano
  • salt och citonpeppar
  • 1 msk färsk dill
  • 3.5 msk dill
  • 0.5 kruka färsk basilika
  • 2 msk lantbuljong
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 msk sweet chilisås
  • 3 msk koriander
  • 4 st dillkvistar
  • 1.5 krm örtagårdskrydda
  • 0.5 msk balsamico
  • 0.5 msk färsk timjan
  • 2 msk gräslök
  • 0.5 msk persilja
  • 4 msk grön pesto
  • 2 msk rosmarin
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0.5 st kycklingbuljongtärning
  • 1 msk röd currypaste
Övrigt
  • 5 st kryddnejlikor
  • 1 msk caviar mix
  • 0.5 msk hummerfond
  • 0.5 dl Bearnaise Erik Lallerstedts
  • 2 msk saffransaioli
  • 0.5 tsk vaniljpulver äkta
Torrvaror
  • 11.5 tsk olivolja
  • 6 dl kaffe
  • 100 g krossade tomater
  • 0.5 tsk honung
  • 0.5 paket kikärtor
  • 100 ml lätt kokosmjölk
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk valnötter
  • 9 tsk flytande honung
  • 3 dl hasselnötter
  • 3 dl cashewnötter
  • 100 g kokosskivor
  • 1 burk kokosmjölk

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!