Tillbaka till menyerna

5:2 metoden Höst 2024

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

    Då du överstiger kaloriintaget under dina fastedagar.

  • Måndag - 1416 Kcal

    • Frukost - 306 Kcal

      Yoghurt med äpple och granola med kardemumma och kanel

    • Lunch - 474 Kcal

      Stekt lax med pesto och grönsaker

    • Middag - 455 Kcal

      Omelett med halloumi och björnbär

    • Mellanmål

    • Dessert - 182 Kcal

      Granola med kardemumma och kanel

  • Tisdag - 597 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 455 Kcal

      Omelett med halloumi och björnbär

    • Middag - 136 Kcal

      Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag - 1099 Kcal

    • Frukost - 516 Kcal

      Smoothie bowl

    • Lunch - 136 Kcal

      Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    • Middag - 447 Kcal

      Grillad kyckling med grekisk sallad och tzatziki

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag - 733 Kcal

    • Frukost - 6 Kcal

      Kaffe/Te

    • Lunch - 447 Kcal

      Grillad kyckling med grekisk sallad och tzatziki

    • Middag - 280 Kcal

      Vegetarisk Kerala Curry gryta med panéer

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1266 Kcal

    • Frukost - 289 Kcal

      Yoghurt med bär och granola med kardemumma och kanel

    • Lunch - 280 Kcal

      Vegetarisk Kerala Curry gryta med panéer

    • Middag - 698 Kcal

      Kyckling med svampsås

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 2061 Kcal

    • Frukost - 278 Kcal

      Äggröra med grönsaker

    • Lunch - 698 Kcal

      Kyckling med svampsås

    • Middag - 633 Kcal

      Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    • Mellanmål

    • Dessert - 453 Kcal

      Raw plommonpaj

  • Söndag - 1471 Kcal

    • Frukost - 332 Kcal

      Keso med frukt och granola med kardemumma och kanel

    • Lunch - 633 Kcal

      Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    • Middag - 507 Kcal

      GI – lasagne

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 57.3 gram

Fett: 80.7 gram

Protein: 65 gram

Energi: 1234.7 kcal

  • Måndag frukost 306 Kcal

    Yoghurt med äpple och granola med kardemumma och kanel

    Supergod frukost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 20 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 306 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 0.5 st äpple

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på granola.( 1 portion granola = 3/4 dl)
    • Skiva och skär äpplet och lägg över.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 0.5 st äpple

    Måndag lunch 474 Kcal

    Stekt lax med pesto och grönsaker

    En hälsosam måltid med lax och pesto som serveras med grönsaker!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 35 gram

    Protein: 31 gram

    Energi: 474 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxfilé
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st rädisor
    • 50 g sockerärtor
    • 1 msk grön pesto
    • 2 dl blandsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 175 grader.
    • Ringla olivolja över laxen med salt och peppar.
    • Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den är genomstekt.
    • Skölj rädisorna och skiva dem.
    • Blanda rädisor med sockerärtor och fördela på tallriken.
    • Lägg en bit lax på tallriken och fördela pesto på laxen och grönsakerna.
    • Servera med salladsblad.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g laxfilé
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 5 st rädisor
    • 50 g sockerärtor
    • 1 msk grön pesto
    • 2 dl blandsallad

    Måndag middag 455 Kcal

    Omelett med halloumi och björnbär

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 455 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl babyspenat
    • 50 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl färska björnbär

    Gör så här

    • Skär halloumi i bitar
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek halloumi
    • Blanda ihop ägg, vatten, salt och svartpeppar
    • Häll i äggblandningen i stekpannan
    • Fyll omeletten med halloumi, babyspenat och färska björnbär

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl babyspenat
    • 50 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl färska björnbär

    Måndag dessert 182 Kcal

    Granola med kardemumma och kanel

    Kryddig och knaprig granola som du rostar själv!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 12 gram

    Protein: 5 gram

    Energi: 182 kcal

    Ingredienser

    15 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 1 dl pumpafrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl hasselnötter
    • 2 tsk kanel
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 1 krm salt
    • 1 msk rapsolja
    • 1 msk fiberhonung Nicks
    • 3 msk vatten
    • 1 dl riven kokos
    • 1 dl russin

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg havregryn, frön, nötter, kanel, kardemumma och salt på en ugnsplåt. Blanda ner olja,  fiberhonung och vatten.
    • Blanda om ordentligt och rosta i ugnen i 20 min. Rör om då och då.
    • Blanda ner kokos och russin.  Förvara i en burk med lock.

    Ingredienser

    15 portioner

    • 5 dl havregryn
    • 1 dl pumpafrön
    • 1 dl solrosfrön
    • 1 dl valnötter
    • 1 dl hasselnötter
    • 2 tsk kanel
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 1 krm salt
    • 1 msk rapsolja
    • 1 msk fiberhonung Nicks
    • 3 msk vatten
    • 1 dl riven kokos
    • 1 dl russin
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 455 Kcal

    Omelett med halloumi och björnbär

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 27 gram

    Energi: 455 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl babyspenat
    • 50 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl färska björnbär

    Gör så här

    • Skär halloumi i bitar
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek halloumi
    • Blanda ihop ägg, vatten, salt och svartpeppar
    • Häll i äggblandningen i stekpannan
    • Fyll omeletten med halloumi, babyspenat och färska björnbär

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 2 msk vatten
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk smör
    • 1 dl babyspenat
    • 50 g halloumi
    • 1 tsk olivolja
    • 1 dl färska björnbär

    Tisdag middag 136 Kcal

    Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    En riktigt god spenatsoppa med asiatiska inslag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 136 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Gör så här

    • Hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp.
    • Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenatbladen.
    • Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt koriander och mixa soppan slät och blanda ner kokosmjölk.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Blanda räkor med sweetchilisås och koriander och toppa soppan med.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander
  • Onsdag frukost 516 Kcal

    Smoothie bowl

    Blanda ihop en svalkande smoothiebowl med frysta blåbär, hallon och sen lite banan och kokosgrädde i. Och såklart får vi inte missa den goda toppingen till!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 45 gram

    Fett: 30 gram

    Protein: 6 gram

    Energi: 516 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.75 dl blåbär (frysta)
    • 0.5 dl hallon (frysta)
    • 1 dl kokosgrädde
    • 1 st banan
    Dekoration
    • 0.5 dl färska blåbär
    • 0.5 st kiwi
    • 0.2 dl kokosflingor
    • 0.5 msk hampafrön
    • 4 st physalis
    • 0.25 st nektarin

    Gör så här

    • Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn smet.
    • Lägg i en skål och toppa med dekorationen.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 0.75 dl blåbär (frysta)
    • 0.5 dl hallon (frysta)
    • 1 dl kokosgrädde
    • 1 st banan
    Dekoration
    • 0.5 dl färska blåbär
    • 0.5 st kiwi
    • 0.2 dl kokosflingor
    • 0.5 msk hampafrön
    • 4 st physalis
    • 0.25 st nektarin

    Onsdag lunch 136 Kcal

    Broccoli och spenatsoppa med chilimarinerade räkor

    En riktigt god spenatsoppa med asiatiska inslag!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 6 gram

    Protein: 10 gram

    Energi: 136 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Gör så här

    • Hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök och vitlök.
    • Tillsätt vatten och lantbuljong och låt koka upp.
    • Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med spenatbladen.
    • Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
    • Tillsätt koriander och mixa soppan slät och blanda ner kokosmjölk.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Blanda räkor med sweetchilisås och koriander och toppa soppan med.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 500 g vatten
    • 1 msk lantbuljong
    • 50 g broccoli
    • 100 g spenat
    • 50 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 1 dl handskalade räkor i lag
    • 1 msk sweet chilisås
    • 1 msk koriander

    Onsdag middag 447 Kcal

    Grillad kyckling med grekisk sallad och tzatziki

    Superfräsch rätt att njut av i sommar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 447 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    Grekisk sallad
    • 1 msk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 0.75 st paprika
    • 0.25 st rödlök
    • 8 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk persilja
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    Tzatziki
    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 10 cm gurka
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 msk persilja

    Gör så här

    • Marinera kycklingen i finriven vitlök, ketjap manis, salt, svartpeppar och örtagårdskrydda 20 minuter.
    • Häll olivolja, balsamico, honung och örtagårdskrydda i en stor skål. Skär alla grönsaker i mindre bitar och lägg i skålen. Tillsätt hackad persilja, salt och peppar. Blanda  om och lägg på fetaosttärningar.
    • Finriiv gurkan och pressa ut så mycket vätska du kan. Gör tzatziki genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Grilla kycklingen runt om i ca: 10 minuter. Servera med grekisk sallad och tzatziki.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    Grekisk sallad
    • 1 msk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 0.75 st paprika
    • 0.25 st rödlök
    • 8 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk persilja
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    Tzatziki
    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 10 cm gurka
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 msk persilja
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 447 Kcal

    Grillad kyckling med grekisk sallad och tzatziki

    Superfräsch rätt att njut av i sommar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 26 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 447 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    Grekisk sallad
    • 1 msk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 0.75 st paprika
    • 0.25 st rödlök
    • 8 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk persilja
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    Tzatziki
    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 10 cm gurka
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 msk persilja

    Gör så här

    • Marinera kycklingen i finriven vitlök, ketjap manis, salt, svartpeppar och örtagårdskrydda 20 minuter.
    • Häll olivolja, balsamico, honung och örtagårdskrydda i en stor skål. Skär alla grönsaker i mindre bitar och lägg i skålen. Tillsätt hackad persilja, salt och peppar. Blanda  om och lägg på fetaosttärningar.
    • Finriiv gurkan och pressa ut så mycket vätska du kan. Gör tzatziki genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
    • Grilla kycklingen runt om i ca: 10 minuter. Servera med grekisk sallad och tzatziki.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g kycklinglårfilé
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 tsk ketjap manis
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 krm örtagårdskrydda
    Grekisk sallad
    • 1 msk olivolja
    • 1 msk balsamico
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 krm örtagårdskrydda
    • 0.75 st paprika
    • 0.25 st rödlök
    • 8 st cocktailtomat
    • 0 salt och svartpeppar
    • 2 msk persilja
    • 50 g tärnad fetaost i olja
    Tzatziki
    • 1 dl grekisk yoghurt
    • 0.25 klyfta vitlök
    • 10 cm gurka
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 msk persilja

    Torsdag middag 280 Kcal

    Vegetarisk Kerala Curry gryta med panéer

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 280 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 225 g Apetina panéer
    • 0.5 msk olivolja
    • 20 g Kerala Curry kryddblandning
    • 400 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st morot
    • 1 st röd paprika
    • 0.5 st broccolistånd
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 2 msk purjolök
    • 0.5 st granatäpple

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och finhacka vitlöken.
    • Skär panéerna i kuber.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner lök och vitlök.
    • Låt steka någon minut och tillsätt panéerna, curryblandningen och kokosmjölk.
    • Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
    • Låt sjuda på svag värme i 10 minuter.
    • Skala och skär moroten i mindre bitar.
    • Skär paprika i mindre bitar och skär broccolin i buketter.
    • Lägg ner alla grönsaker i grytan och låt allt bli varmt.
    • Servera i skålar och toppa med purjolök och granatäpplekärnor.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 225 g Apetina panéer
    • 0.5 msk olivolja
    • 20 g Kerala Curry kryddblandning
    • 400 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st morot
    • 1 st röd paprika
    • 0.5 st broccolistånd
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 2 msk purjolök
    • 0.5 st granatäpple
  • Fredag frukost 289 Kcal

    Yoghurt med bär och granola med kardemumma och kanel

    Här har vi blandat hallon och blåbär men har du ett favoritbär så går det bra att byta ut!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 14 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Gör så här

    • Lägg yoghurt i en skål och lägg på granola, hallon och blåbär. (1 portion granola = 3/4 dl)

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl grekisk yoghurt 6%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 3 st hallon
    • 0.5 dl blåbär

    Fredag lunch 280 Kcal

    Vegetarisk Kerala Curry gryta med panéer

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 16 gram

    Fett: 15 gram

    Protein: 18 gram

    Energi: 280 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 225 g Apetina panéer
    • 0.5 msk olivolja
    • 20 g Kerala Curry kryddblandning
    • 400 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st morot
    • 1 st röd paprika
    • 0.5 st broccolistånd
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 2 msk purjolök
    • 0.5 st granatäpple

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och finhacka vitlöken.
    • Skär panéerna i kuber.
    • Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner lök och vitlök.
    • Låt steka någon minut och tillsätt panéerna, curryblandningen och kokosmjölk.
    • Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
    • Låt sjuda på svag värme i 10 minuter.
    • Skala och skär moroten i mindre bitar.
    • Skär paprika i mindre bitar och skär broccolin i buketter.
    • Lägg ner alla grönsaker i grytan och låt allt bli varmt.
    • Servera i skålar och toppa med purjolök och granatäpplekärnor.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 225 g Apetina panéer
    • 0.5 msk olivolja
    • 20 g Kerala Curry kryddblandning
    • 400 ml lätt kokosmjölk
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st morot
    • 1 st röd paprika
    • 0.5 st broccolistånd
    • 200 g blomkålsbuketter
    • 2 msk purjolök
    • 0.5 st granatäpple

    Fredag middag 698 Kcal

    Kyckling med svampsås

    En härligt färgrik rätt med höstens svamp och betor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 698 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Börja med att göra moset.
    • Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar.
    • Koka i lättsaltat vatten i ca 10 min eller tills sötpotatisen är mjuk.
    • Häll av vattnet. Mixa sötpotatisen med en stavmixer till ett mos.
    • Tillsätt grädde, salt och peppar. Ställ åt sidan med ett lock på.
    • Skala och koka betorna i en kastrull till de har blivit lite mjuka, ca 20 min.
    • Häll av vattnet och låt ligga i kastrullen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs upp kantareller och lök tills vätskan försvunnit.
    • Tillsätt grädde, purjolök, salt och svartpeppar.
    • Dela kycklingen på hälften och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen runt om i ca 5 minuter.
    • Lägg ner filéerna i svampsåsen och låt sjuda 5 minuter.
    • Späd med vatten om såsen blir för tjock.
    • Dela kokta polkabetor i klyftor och servera på tallrikar med bladspenat, sötpotatismos, kyckling och svampsås.
    • Toppa med gräslök.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök
  • Lördag frukost 278 Kcal

    Äggröra med grönsaker

    Gott och mättande med äggröra!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 4 gram

    Fett: 22 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 278 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st cocktailtomat
    • 0.25 st paprika
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 0.5 msk persilja

    Gör så här

    • Dela tomater och skiva paprika. Lägg på en tallrik.
    • Vispa ihop ägg och grädde  i en skål. Krydda med salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och stek äggröran 20 sek på medelstark värme.
    • Lägg äggröran  på tallriken och dekorera med  hackad persilja.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st cocktailtomat
    • 0.25 st paprika
    • 2 st ägg
    • 1 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 0.5 msk persilja

    Lördag lunch 698 Kcal

    Kyckling med svampsås

    En härligt färgrik rätt med höstens svamp och betor!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 52 gram

    Fett: 41 gram

    Protein: 37 gram

    Energi: 698 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök

    Gör så här

    • Börja med att göra moset.
    • Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar.
    • Koka i lättsaltat vatten i ca 10 min eller tills sötpotatisen är mjuk.
    • Häll av vattnet. Mixa sötpotatisen med en stavmixer till ett mos.
    • Tillsätt grädde, salt och peppar. Ställ åt sidan med ett lock på.
    • Skala och koka betorna i en kastrull till de har blivit lite mjuka, ca 20 min.
    • Häll av vattnet och låt ligga i kastrullen.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs upp kantareller och lök tills vätskan försvunnit.
    • Tillsätt grädde, purjolök, salt och svartpeppar.
    • Dela kycklingen på hälften och strö på salt och peppar.
    • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen runt om i ca 5 minuter.
    • Lägg ner filéerna i svampsåsen och låt sjuda 5 minuter.
    • Späd med vatten om såsen blir för tjock.
    • Dela kokta polkabetor i klyftor och servera på tallrikar med bladspenat, sötpotatismos, kyckling och svampsås.
    • Toppa med gräslök.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 500 g kycklingfilé
    • 2 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    Svampsås
    • 250 g trattkantareller
    • 1 st gul lök
    • 7.5 g smör
    • 3 dl grädde
    • 0.5 st purjolök
    • 0 salt och svartpeppar
    Sötpotatismos
    • 2 st liten sötpotatis
    • 3 msk grädde
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 100 g spenat
    • 2 st polkabetor
    • 1 msk gräslök

    Lördag middag 633 Kcal

    Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    En härlig pizza med botten av västerbottenost som toppas med rödbetor, valnötter och krämig brie!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 46 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 633 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Blanda alla ingredienser till pizzabottnarna.
    • Låt stå tills smeten har blivit fast, cirka 10 min.
    • Tryck ut smeten till 4 bottnar cirka 15 cm i diametern, på en plåt med bakplåtspapper.
    • Sätt in i ugnen i 7-8 minuter.
    • Ta ut plåten och låt svalna något.
    • Fördela pesto på pizzan.
    • Skiva rödbetor och lägg över.
    • Skiva brieosten och lägg mellan rödbetorna.
    • Strö på valnötter och ringla över honung.
    • Strö på salt, peppar och torkad eller färsk rosmarin

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Lördag dessert 453 Kcal

    Raw plommonpaj

    En mättande paj som passar till mellanmål eller dessert.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 35 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 453 kcal

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl hasselnötter
    • 3 msk flytande honung
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk vaniljpulver äkta
    Fyllning
    • 3 dl cashewnötter
    • 1.5 dl vatten
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk flytande honung
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 8 st plommon
    • 100 g kokosskivor

    Gör så här

    • Mixa alla ingredienser till pajskalet i en matberedare.
    • Tryck ut degen i en springform.
    • Ställ in i kylen i 30 minuter.
    • Lägg cashewnötter, vatten, avokado, honung och vaniljpulver i en matberedare och mixa till en fluffig grädde.
    • Häll grädden i pajskalet.
    • Skär plommonen i klyftor och lägg överst.
    • Dekorera med kokos. 

    Ingredienser

    8 portioner

    • 3 dl hasselnötter
    • 3 msk flytande honung
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 0.5 tsk vaniljpulver äkta
    Fyllning
    • 3 dl cashewnötter
    • 1.5 dl vatten
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk flytande honung
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 8 st plommon
    • 100 g kokosskivor
  • Söndag frukost 332 Kcal

    Keso med frukt och granola med kardemumma och kanel

    Frukost med tropisk smak!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 18 gram

    Protein: 17 gram

    Energi: 332 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl keso, 4%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 50 g mango
    • 50 g färsk ananas

    Gör så här

    • Lägg keso i en skål och lägg på granola. (1 portion granola = 3/4 dl)
    • Skär mango och ananas i bitar och lägg över.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1 dl keso, 4%
    • 1 portion granola med kardemumma och kanel
    • 50 g mango
    • 50 g färsk ananas

    Söndag lunch 633 Kcal

    Västerbottenpizza med färska rödbetor, brieost och pesto  

    En härlig pizza med botten av västerbottenost som toppas med rödbetor, valnötter och krämig brie!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 18 gram

    Fett: 46 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 633 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Gör så här

    • Sätt på ugnen på 200 grader.
    • Blanda alla ingredienser till pizzabottnarna.
    • Låt stå tills smeten har blivit fast, cirka 10 min.
    • Tryck ut smeten till 4 bottnar cirka 15 cm i diametern, på en plåt med bakplåtspapper.
    • Sätt in i ugnen i 7-8 minuter.
    • Ta ut plåten och låt svalna något.
    • Fördela pesto på pizzan.
    • Skiva rödbetor och lägg över.
    • Skiva brieosten och lägg mellan rödbetorna.
    • Strö på valnötter och ringla över honung.
    • Strö på salt, peppar och torkad eller färsk rosmarin

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 st ägg
    • 1.5 msk fiberhusk
    • 1 tsk bakpulver
    • 1.5 dl riven västerbottenost
    Topping
    • 2 msk grön pesto
    • 2 st kokta rödbetor
    • 100 g Brieost
    • 2 msk valnötter
    • 2 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk rosmarin

    Söndag middag 507 Kcal

    GI – lasagne

    Sugen på en god och gräddig lasagne? Här är ett recept för dig då. Squashskivor på varje lager, riktigt gott!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 36 gram

    Protein: 33 gram

    Energi: 507 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st squash
    • 1 krm salt
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk olivolja
    • 500 g nötfärs
    • 500 g krossade tomater
    • 1 st lagerblad
    • 1 tsk torkad basilika
    • 0.5 msk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 1.5 dl grädde
    • 200 g mozarella

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 225 grader.
    • Skiva squashen på längden.
    • Lägg upp skivorna på en handduk och strö över salt för att dra ut onödig vätska.
    • Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en stekpanna i någon minut.
    • Lägg upp på ett fat.
    • Bryn köttfärsen i olivolja. 
    • Tillsätt stekt lök, krossade tomater, lagerblad och örter. 
    • Smaka av med salt och svartpeppar. 
    • Låt koka i ca 10 minuter.
    • Smörj en ugnsfast form med smör och lägg ett lager med squashskivor på botten. 
    • Varva med köttfärssås, ett lager squash, köttfärssås och ett sista lager squash på toppen. 
    • Häll på grädden.
    • Riv mozzarellan och strö över gratängen.
    • Gratinera i ugn 20–30 minuter eller tills gratängen fått fin färg. 

    Ingredienser

    4 portioner

    • 1 st squash
    • 1 krm salt
    • 1 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk olivolja
    • 500 g nötfärs
    • 500 g krossade tomater
    • 1 st lagerblad
    • 1 tsk torkad basilika
    • 0.5 msk oregano
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 msk smör
    • 1.5 dl grädde
    • 200 g mozarella
Mejeri
  • 2 dl grekisk yoghurt 6%
  • 18 msk smör
  • 100 g halloumi
  • 100 g tärnad fetaost i olja
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 450 g Apetina panéer
  • 14.5 dl grädde
  • 3 dl riven västerbottenost
  • 200 g Brieost
  • 1 dl keso, 4%
  • 200 g mozarella
Frukt/grönt
  • 0.5 st äpple
  • 5 st rädisor
  • 50 g sockerärtor
  • 2 dl blandsallad
  • 2 dl babyspenat
  • 2 dl färska björnbär
  • 6 st gul lök
  • 5.5 klyfta vitlök
  • 100 g broccoli
  • 400 g spenat
  • 0.75 dl blåbär (frysta)
  • 0.5 dl hallon (frysta)
  • 1 st banan
  • 0.5 dl färska blåbär
  • 0.5 st kiwi
  • 4 st physalis
  • 0.25 st nektarin
  • 1.75 st paprika
  • 0.5 st rödlök
  • 18 st cocktailtomat
  • 20 cm gurka
  • 2 st morot
  • 2 st röd paprika
  • 1 st broccolistånd
  • 400 g blomkålsbuketter
  • 5 msk purjolök
  • 1 st granatäpple
  • 3 st hallon
  • 0.5 dl blåbär
  • 500 g trattkantareller
  • 4 st liten sötpotatis
  • 4 st polkabetor
  • 4 st kokta rödbetor
  • 0.5 st avokado
  • 8 st plommon
  • 50 g mango
  • 50 g färsk ananas
  • 1 st squash
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 150 g laxfilé
  • 12 st ägg
  • 2 dl handskalade räkor i lag
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 1000 g kycklingfilé
  • 500 g nötfärs
Torrvaror
  • 12.5 msk olivolja
  • 5 dl havregryn
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 5 dl valnötter
  • 4 dl hasselnötter
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl russin
  • 6 dl kaffe
  • 900 ml lätt kokosmjölk
  • 1 dl kokosgrädde
  • 0.2 dl kokosflingor
  • 11 tsk flytande honung
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl cashewnötter
  • 100 g kokosskivor
  • 500 g krossade tomater
Kryddor/smaksättare
  • 5 msk grön pesto
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2 krm salt
  • 2 msk lantbuljong
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 msk koriander
  • 2 tsk ketjap manis
  • 4 krm örtagårdskrydda
  • 2 msk balsamico
  • 5.5 msk persilja
  • 40 g Kerala Curry kryddblandning
  • 2 msk gräslök
  • 2 msk rosmarin
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk torkad basilika
  • 0.5 msk oregano
Övrigt
  • 1 msk fiberhonung Nicks
  • 0.5 msk hampafrön
  • 0.5 tsk vaniljpulver äkta

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!