Tillbaka till menyerna

5:2 metoden

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag - 459 Kcal

  • Tisdag - 609 Kcal

  • Onsdag - 1216 Kcal

  • Torsdag - 742 Kcal

  • Fredag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 55.2 gram

Fett: 41.6 gram

Protein: 36.2 gram

Energi: 756.6 kcal

  • Måndag lunch 145 Kcal

    Spenatsoppa med ägg

    God och mättande soppa, addera lite extra protein med ett kokt ägg i!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 5 gram

    Fett: 10 gram

    Protein: 11 gram

    Energi: 145 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g bladspenat
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st muskotnöt
    Topping
    • 2 st kokt ägg

    Gör så här

    • Skala och hacka lök och vitlök.
    • Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök och vitlök.
    •  Tillsätt spenat, buljongtärning, salt, peppar, muskot och vatten.
    • Låt koka ihop i ca 15 minuter.
    • Mixa soppan slät och häll tillbaka soppan i kastrullen.
    • Späd med mer vatten om det behövs.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela soppan i skålar och toppa med hackat ägg.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 st gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 tsk olivolja
    • 250 g bladspenat
    • 1 st hönsbuljongtärning
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 st muskotnöt
    Topping
    • 2 st kokt ägg

    Måndag middag 314 Kcal

    Asiatisk sallad med sötpotatisnudlar

    En god asiatiskt sallad med sötpotatisnudlar, här kan du byta ut nudlarna mot andra nudlar såsom glasnudlar eller sjögräsnudlar om du inte hittar sötpotatisnudlar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 61 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 200 g sötpotatisnudlar
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sockerärtor
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk sesamolja
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk ljus soja
    • 20 gram rostade sesamfrön
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 st lime
    • 1 msk färsk koriander

    Gör så här

    • Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
    • Strimla alla grönsaker i mindre bitar och finhacka chili.
    • Lägg chili, olja, vitlök, ingefära, ketjap manis, soja sesamfrön och de strimlade grönsakerna i en skål.
    • Blanda ihop och lägg ner nudlarna.
    • Blanda ner koriander och pressa limesaft över.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Servera med limeklyftor och strö över lite extra koriander.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 200 g sötpotatisnudlar
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sockerärtor
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk sesamolja
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk ljus soja
    • 20 gram rostade sesamfrön
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 st lime
    • 1 msk färsk koriander
  • Tisdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Tisdag lunch 314 Kcal

    Asiatisk sallad med sötpotatisnudlar

    En god asiatiskt sallad med sötpotatisnudlar, här kan du byta ut nudlarna mot andra nudlar såsom glasnudlar eller sjögräsnudlar om du inte hittar sötpotatisnudlar!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 61 gram

    Fett: 4 gram

    Protein: 4 gram

    Energi: 314 kcal

    Ingredienser

    4 portioner

    • 200 g sötpotatisnudlar
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sockerärtor
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk sesamolja
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk ljus soja
    • 20 gram rostade sesamfrön
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 st lime
    • 1 msk färsk koriander

    Gör så här

    • Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
    • Strimla alla grönsaker i mindre bitar och finhacka chili.
    • Lägg chili, olja, vitlök, ingefära, ketjap manis, soja sesamfrön och de strimlade grönsakerna i en skål.
    • Blanda ihop och lägg ner nudlarna.
    • Blanda ner koriander och pressa limesaft över.
    • Smaka av med salt och peppar.
    • Servera med limeklyftor och strö över lite extra koriander.

    Ingredienser

    4 portioner

    • 200 g sötpotatisnudlar
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sockerärtor
    • 2 st salladslök
    • 0.5 st röd chili
    • 1 tsk sesamolja
    • 0.5 msk olivolja
    • 1 msk färsk ingefära
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 msk ketjap manis
    • 1 msk ljus soja
    • 20 gram rostade sesamfrön
    • 2 msk färsk koriander
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    Dekoration
    • 0.5 st lime
    • 1 msk färsk koriander

    Tisdag middag 289 Kcal

    Torskrygg med kantarellpytt

    En torskrätt som är enkel att tillbereda men känns lyxig med de goda kantarellerna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Gör så här

    • Tina fisk och kantareller.
    • Skär kantareller i lagom stora bitar.
    • Skär fänkål, squash, rödlök och äpple i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantareller och alla grönsaker några minuter.
    • Blanda ner hackad dill.
    • Lägg pytten lite vid kanterna och lägg ner fisken.
    • Strö på salt och peppar.
    • Toppa fisken med en klick saffranaioli och dekorera med dill.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli
  • Onsdag frukost 494 Kcal

    Äggplättar

    Äggplättar med bacon och ost i. Toppa plättarna med avokado, gräslök och tomat.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 43 gram

    Protein: 24 gram

    Energi: 494 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 40 g bacon
    • 0.2 dl riven ost
    • 0.5 msk gräslök
    • 0.5 st avokado
    • 1 st cocktailtomat

    Gör så här

    • Vispa ihop ägg, salt och peppar i en skål.
    • Hetta upp en plättlagg med smör och bryn bacon runt om.
    • Fördela äggsmet i plättlaggen och lägg på ost.
    • Låt steka på medelvärme några minuter.
    • Toppa med gräslök och servera med hackad avokado och tomat.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 2 st ägg
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk smör
    • 40 g bacon
    • 0.2 dl riven ost
    • 0.5 msk gräslök
    • 0.5 st avokado
    • 1 st cocktailtomat

    Onsdag lunch 289 Kcal

    Torskrygg med kantarellpytt

    En torskrätt som är enkel att tillbereda men känns lyxig med de goda kantarellerna!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 17 gram

    Protein: 21 gram

    Energi: 289 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Gör så här

    • Tina fisk och kantareller.
    • Skär kantareller i lagom stora bitar.
    • Skär fänkål, squash, rödlök och äpple i tärningar.
    • Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kantareller och alla grönsaker några minuter.
    • Blanda ner hackad dill.
    • Lägg pytten lite vid kanterna och lägg ner fisken.
    • Strö på salt och peppar.
    • Toppa fisken med en klick saffranaioli och dekorera med dill.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g torskfile
    • 150 g kantareller
    • 0.5 st fänkål
    • 0.5 st squash
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st äpple
    • 5 g smör
    • 0 salt och vitpeppar
    • 0.5 msk dill
    • 2 msk saffransaioli

    Onsdag middag 433 Kcal

    Rödbetssallad med halloumi

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 433 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st rödbetor
    • 0.5 msk olivolja
    • 1.5 tsk honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 0 msk persilja
    • 0 g böngroddar

    Gör så här

    • Koka rödbetorna med skal ca 30 minuter.
    • Skala och skär i bitar och lägg i en skål.
    • Häll på olivolja och honung och strö på torkade örter, salt och peppar.
    • Lägg rödbetor på en tallrik.
    • Strö på groddar och persilja.
    • Skiva halloumi och stek i olja någon minut.
    • Toppa salladen med halloumin.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st rödbetor
    • 0.5 msk olivolja
    • 1.5 tsk honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 0 msk persilja
    • 0 g böngroddar
  • Torsdag frukost 6 Kcal

    Kaffe/Te

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 0 gram

    Fett: 0 gram

    Protein: 0 gram

    Energi: 6 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Gör så här

    Kaffe eller te utan mjölk, beräknat på ca 3 dl.

    Ingredienser

    1 portioner

    Kaffe / te
    • 3 dl kaffe

    Torsdag lunch 433 Kcal

    Rödbetssallad med halloumi

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 27 gram

    Fett: 27 gram

    Protein: 19 gram

    Energi: 433 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st rödbetor
    • 0.5 msk olivolja
    • 1.5 tsk honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 0 msk persilja
    • 0 g böngroddar

    Gör så här

    • Koka rödbetorna med skal ca 30 minuter.
    • Skala och skär i bitar och lägg i en skål.
    • Häll på olivolja och honung och strö på torkade örter, salt och peppar.
    • Lägg rödbetor på en tallrik.
    • Strö på groddar och persilja.
    • Skiva halloumi och stek i olja någon minut.
    • Toppa salladen med halloumin.

    Ingredienser

    1 portioner

    Innehåll
    • 2 st rödbetor
    • 0.5 msk olivolja
    • 1.5 tsk honung
    • 1 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    • 75 g halloumi
    • 0 msk persilja
    • 0 g böngroddar

    Torsdag middag 303 Kcal

    Stekt laxfilé med persikosallad

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 10 gram

    Fett: 19 gram

    Protein: 22 gram

    Energi: 303 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g laxfilé
    • 5 g smör
    • 0 salt och citonpeppar
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl blandsallad
    • 1 st persika
    • 25 g sockerärtor
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g ärtskott
    • 1 msk pumpakärnor

    Gör så här

    • Dela fänkålen och skär bort roten.
    • Skär fänkålen i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna och stek laxfilén och fänkålen i ca 2-3 minuter per sida.
    • Krydda med salt och peppar.
    • Lägg sallad på ett fat och lägg på skivad persika och strimlade sockerärtor.
    • Lägg fänkål och laxfilén på salladsbädden.
    • Ringla över olivolja och pressad citron.
    • Toppa med pumpa- och solrosfrön.

      ärtskott och några persikoskivor.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g laxfilé
    • 5 g smör
    • 0 salt och citonpeppar
    • 0.5 st fänkål
    • 3 dl blandsallad
    • 1 st persika
    • 25 g sockerärtor
    • 1 tsk olivolja
    • 25 g ärtskott
    • 1 msk pumpakärnor
Frukt/grönt
  • 0.5 st gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 250 g bladspenat
  • 1 st muskotnöt
  • 0.5 st röd paprika
  • 125 g sockerärtor
  • 2 st salladslök
  • 0.5 st röd chili
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 st lime
  • 150 g kantareller
  • 1 st fänkål
  • 0.5 st squash
  • 0.5 st rödlök
  • 1 st äpple
  • 0.5 st avokado
  • 1 st cocktailtomat
  • 2 st rödbetor
  • böngroddar
  • 3 dl blandsallad
  • 1 st persika
  • 25 g ärtskott
Torrvaror
  • 3 tsk olivolja
  • 200 g sötpotatisnudlar
  • 20 gram rostade sesamfrön
  • 6 dl kaffe
  • 1.5 tsk honung
  • 1 msk pumpakärnor
Kryddor/smaksättare
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk ketjap manis
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk färsk koriander
  • 0.5 msk dill
  • 0.5 msk gräslök
  • 1 tsk torkade örter
  • persilja
  • salt och citonpeppar
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 2 st kokt ägg
  • 200 g torskfile
  • 2 st ägg
  • 40 g bacon
  • 200 g laxfilé
Mejeri
  • 11 g smör
  • 0.2 dl riven ost
  • 75 g halloumi
Övrigt
  • 2 msk saffransaioli

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!