Tillbaka till menyerna

5:2 metoden

Här skapar du ett kostschema som bygger på 5:2. Grunden är att du har två fastedagar/vecka när du äter markant färre kalorier än övriga dagar. Detta gör att kroppens förbränning kickar igång och du därmed går ner i vikt.

  • Måndag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Tisdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Onsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Torsdag

    • Frukost

    • Lunch

    • Middag

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Fredag - 1156 Kcal

    • Frukost - 315 Kcal

      Yoghurt med granatäpple, blåbär och kokos

    • Lunch - 156 Kcal

      Skagenröra i salladsblad

    • Middag - 685 Kcal

      Nötfärsbiffar med sötpotatis och örtaioli

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Lördag - 1529 Kcal

    • Frukost - 291 Kcal

      Bananplättar med kesella och bär

    • Lunch - 319 Kcal

      Grönsakswok med halloumiost

    • Middag - 919 Kcal

      Räktacos med guacamole

    • Mellanmål

    • Dessert

  • Söndag - 1156 Kcal

    • Frukost - 123 Kcal

      Bärsmoothie

    • Lunch - 552 Kcal

      Kycklingburgare med Mango Chutneysås

    • Middag - 481 Kcal

      Caesarsallad

    • Mellanmål

    • Dessert

Genomsmittligt näringsvärde per dag

Kolhydrater: 75.5 gram

Fett: 75.4 gram

Protein: 73.5 gram

Energi: 1280.1 kcal

  • Fredag frukost 315 Kcal

    Yoghurt med granatäpple, blåbär och kokos

    En skål med turkisk yoghurt toppad med granatäpple, blåbär och kokos!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 15 gram

    Fett: 23 gram

    Protein: 7 gram

    Energi: 315 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl turkisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 0.5 st granatäpple
    • 0.2 dl kokosskivor

    Gör så här

    • Lägg yoghurten i en skål och toppa med blåbär, granatäpple och kokosskivor.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 1.5 dl turkisk yoghurt
    • 0.5 dl blåbär
    • 0.5 st granatäpple
    • 0.2 dl kokosskivor

    Fredag lunch 156 Kcal

    Skagenröra i salladsblad

    En klassisk och god skagenröra som serveras i salladsblad!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 6 gram

    Fett: 11 gram

    Protein: 15 gram

    Energi: 156 kcal

    Ingredienser

    6 portioner

    • 0.5 dl majonnäs
    • 2 msk crème fraiche
    • 80 g stenbitsrom
    • 1.5 msk färsk dill
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st citron
    • 400 g handskalade räkor
    • 0 salt och svartpeppar
    • 10 st salladsblad

    Gör så här

    • Blanda majonnäs och creme fraiche i en skål.
    • Finhacka rödlök, dill och räkor.
    • Blanda ner med majonnäsen och creme fraichen.
    • Riv skalet från 1 citron och blanda ner i röran.
    • Smaka av med salt och peppar.

    Ingredienser

    6 portioner

    • 0.5 dl majonnäs
    • 2 msk crème fraiche
    • 80 g stenbitsrom
    • 1.5 msk färsk dill
    • 0.5 st rödlök
    • 1 st citron
    • 400 g handskalade räkor
    • 0 salt och svartpeppar
    • 10 st salladsblad

    Fredag middag 685 Kcal

    Nötfärsbiffar med sötpotatis och örtaioli

    En riktigt lyxmåltid som består av biffar med rostad sötpotatis och en krämig örtaioli till. Du kan även toppa biffen med en klick örtsmör om så önskas! Bjud över dina nära och kära i helgen och avnjut en trevlig middag tillsammans.

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 47 gram

    Fett: 42 gram

    Protein: 36 gram

    Energi: 685 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 3 msk grädde
    • 1 msk ketjap manis
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Rostad sötpotatis
    • 1 st liten sötpotatis
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Örtaioli
    • 2 msk majonnäs
    • 2 msk crème fraiche
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 2 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 50 g grönsallad

    Gör så här

    • Sätt ugnen på 200 grader.
    • Skala och skiva sötpotatis och lägg på en plåt.
    • Blanda ner olivolja, örtagårdskrydda, salt och peppar.
    • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
    • Blanda färsen med alla ingredienser och forma till 2 biffar.
    • Lägg på en ugnsplåt och sätt in i ugnen i 15 minuter.
    • Gör aiolin genom att blanda i hop alla ingredienser i en skål.
    • Servera biffarna med en klick örtsmör (ej nödvändigt), rostad sötpotatis och örtaioli samt lite grönsallad.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 300 g nötfärs
    • 0.5 st gul lök
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 3 msk grädde
    • 1 msk ketjap manis
    • 0.5 tsk örtagårdskrydda
    • 0 salt och svartpeppar
    Rostad sötpotatis
    • 1 st liten sötpotatis
    • 1 tsk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 1 tsk örtagårdskrydda
    Örtaioli
    • 2 msk majonnäs
    • 2 msk crème fraiche
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 2 tsk torkade örter
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 50 g grönsallad
  • Lördag frukost 291 Kcal

    Bananplättar med kesella och bär

    God frukost att lyxa till det med på helgen!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 19 gram

    Fett: 16 gram

    Protein: 13 gram

    Energi: 291 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st banan
    • 2 st ägg
    • 1 msk smör
    • 0.25 tsk vaniljpulver
    Topping
    • 0.5 dl blåbär
    • 6 st jordgubbar
    • 6 st hallon
    • 4 msk kesella

    Gör så här

    • Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem.
    • Skala bananen och mosa med en gaffel och blanda ner med äggsmeten och lite vaniljpulver.
    • Hetta upp en stekpanna med smör på medelvärme.
    • Häll i smet och grädda små plättar några minuter per sida.
    • Lägg upp plättarna på en tallrik och toppa med färska bär och kesella.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 1 st banan
    • 2 st ägg
    • 1 msk smör
    • 0.25 tsk vaniljpulver
    Topping
    • 0.5 dl blåbär
    • 6 st jordgubbar
    • 6 st hallon
    • 4 msk kesella

    Lördag lunch 319 Kcal

    Grönsakswok med halloumiost

    En fräsch och snabblagad rätt med goda grönsaker och haloumiost!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 23 gram

    Fett: 21 gram

    Protein: 16 gram

    Energi: 319 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 2 st morot
    • 1 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 kruka färsk basilika

    Gör så här

    • Skala moroten och löken.
    • Skär halloumin i tärningar.
    • Skär alla grönsaker i mindre bitar.
    • Hetta upp en stekpanna med olivolja och woka alla ingredienser i ca 5 minuter, strö på salt och peppar.
    • Lägg basilika på en tallrik och lägg på grönsakswoken.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 2 st morot
    • 1 st rödlök
    • 100 g halloumi
    • 0.25 st squash
    • 0.5 st röd paprika
    • 100 g sockerärtor
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0 kruka färsk basilika

    Lördag middag 919 Kcal

    Räktacos med guacamole

    Lyxa till tacosen med räkor och ananas i - servera tillsammans med guacamole!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 72 gram

    Fett: 48 gram

    Protein: 45 gram

    Energi: 919 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g handskalade räkor
    • 0.25 st ananas
    • 200 g svarta bönor
    • 50 g sojabönor
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 4 tsk limesaft
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 4 st tacoskal
    • 0.5 dl majs
    • 3 msk gräddfil
    • 2 msk färsk koriander
    • 2 st limeskiva
    • 100 g färsk ananas
    Guacamole - 4 portioner
    • 2 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 0
    • 1 msk crème fraiche
    • 1 dl riven ost
    • 3 tsk limesaft
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk cayennepeppar

    Gör så här

    • Skala räkorna och lägg i en skål.
    • Skala och skär ananasen i små bitar.
    • Skölj de svarta bönorna och blanda med ananas och sojabönor.
    • Tillsätt koriander, lime, honung, salt och peppar.
    • Fördela salladen i tacoskal.
    • Lägg på räkor, majs, gräddfil, koriander, limeklyftor och ananas.
    • Servera med guacamole.

     

    Guacamole:

    • Skala och mosa avokado och blanda med alla ingredienser.

    Ingredienser

    2 portioner

    • 200 g handskalade räkor
    • 0.25 st ananas
    • 200 g svarta bönor
    • 50 g sojabönor
    • 0.5 kruka färsk koriander
    • 4 tsk limesaft
    • 1 tsk flytande honung
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 4 st tacoskal
    • 0.5 dl majs
    • 3 msk gräddfil
    • 2 msk färsk koriander
    • 2 st limeskiva
    • 100 g färsk ananas
    Guacamole - 4 portioner
    • 2 st avokado
    • 0.25 st rödlök
    • 0
    • 1 msk crème fraiche
    • 1 dl riven ost
    • 3 tsk limesaft
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 tsk cayennepeppar
  • Söndag frukost 123 Kcal

    Bärsmoothie

    Enkel smoothie på bara 2 ingredienser!

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 12 gram

    Fett: 5 gram

    Protein: 8 gram

    Energi: 123 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 dl bär (frysta)
    • 3 dl mjölk

    Gör så här

    • Mixa bär med mjölk och häll upp i ett glas!

    Ingredienser

    2 portioner

    • 3 dl bär (frysta)
    • 3 dl mjölk

    Söndag lunch 552 Kcal

    Kycklingburgare med Mango Chutneysås

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 31 gram

    Fett: 32 gram

    Protein: 34 gram

    Energi: 552 kcal

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 st salladslök
    • 0.5 st gul chili
    • 250 g kycklingfärs
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 skivor västerbottenost
    Mango Chutneysås
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk mango chutney
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk purjolök
    • 2 msk rostade saltade mandlar
    • 0.5 st lime
    • 3 kvist färsk persilja

    Gör så här

    • Gör först såsen genom att blanda alla ingredienser i en skål.
    • Skala vitlöken.
    • Hacka vitlök, salladslök och chili fint och lägg i en skål.
    • Blanda ner färs, saften av ½ lime, salt och peppar.
    • Forma till burgare och stek i olja några minuter per sida eller lägg på grillen.
    • Lägg på en ostskiva på burgaren.
    • Servera burgarna på stora salladsblad med skivad mango och avokado.
    • Toppa med sås, strimlad purjolök, hackade rostade och saltade mandlar.
    • Dela limen och dekorera varje tallrik med tillsammans med en persiljekvist.

    Ingredienser

    2 portioner

    Innehåll
    • 0.5 klyfta vitlök
    • 1 st salladslök
    • 0.5 st gul chili
    • 250 g kycklingfärs
    • 0.5 st lime
    • 0 salt och svartpeppar
    • 0.5 msk olivolja
    • 0 skivor västerbottenost
    Mango Chutneysås
    • 2 msk majonnäs
    • 0.5 dl crème fraiche
    • 2 msk mango chutney
    • 0 salt och svartpeppar
    Tillbehör
    • 2 st salladsblad
    • 0.5 st mango
    • 0.5 st avokado
    • 2 msk purjolök
    • 2 msk rostade saltade mandlar
    • 0.5 st lime
    • 3 kvist färsk persilja

    Söndag middag 481 Kcal

    Caesarsallad

    Näringsvärden

    Kolhydrater: 2 gram

    Fett: 29 gram

    Protein: 48 gram

    Energi: 481 kcal

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g färdiggrillad kyckling
    • 10 blad romansallad
    • 2 msk ceasardressing
    • 1 msk riven parmesanost
    • 50 g ärtskott

    Gör så här

    • Bena ur kycklingen.
    • Strimla romansalladen och lägg på en tallrik.
    • Häll på caesardressing och toppa med riven parmesan.
    • Blanda om och lägg på kycklingen.
    • Toppa med svartpeppar och ärtskott.

    Ingredienser

    1 portioner

    • 150 g färdiggrillad kyckling
    • 10 blad romansallad
    • 2 msk ceasardressing
    • 1 msk riven parmesanost
    • 50 g ärtskott
Mejeri
  • 1.5 dl turkisk yoghurt
  • 5.5 msk crème fraiche
  • 3 msk grädde
  • 1 msk smör
  • 4 msk kesella
  • 100 g halloumi
  • 3 msk gräddfil
  • 1 dl riven ost
  • 3 dl mjölk
  • skivor västerbottenost
  • 1 msk riven parmesanost
Frukt/grönt
  • 1 dl blåbär
  • 0.5 st granatäpple
  • 1.75 st rödlök
  • 1 st citron
  • 12 st salladsblad
  • 0.5 st gul lök
  • 1.5 klyfta vitlök
  • 1 st liten sötpotatis
  • 50 g grönsallad
  • 1 st banan
  • 6 st jordgubbar
  • 6 st hallon
  • 2 st morot
  • 0.25 st squash
  • 0.5 st röd paprika
  • 100 g sockerärtor
  • 0.25 st ananas
  • 7 tsk limesaft
  • 2 st limeskiva
  • 100 g färsk ananas
  • 2.5 st avokado
  • 1 st salladslök
  • 0.5 st gul chili
  • 1 st lime
  • 0.5 st mango
  • 2 msk purjolök
  • 10 blad romansallad
  • 50 g ärtskott
Torrvaror
  • 0.2 dl kokosskivor
  • 2 tsk olivolja
  • 200 g svarta bönor
  • 50 g sojabönor
  • 1 tsk flytande honung
  • 0.5 dl majs
  • 2 msk rostade saltade mandlar
Övrigt
  • 4.5 dl majonnäs
  • 80 g stenbitsrom
  • 4 st tacoskal
  • 3 dl bär (frysta)
  • 2 msk ceasardressing
Kryddor/smaksättare
  • 1.5 msk färsk dill
  • 1 msk ketjap manis
  • 1.5 tsk örtagårdskrydda
  • 2 tsk torkade örter
  • 0.25 tsk vaniljpulver
  • färsk basilika
  • 2.5 kruka färsk koriander
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 2 msk mango chutney
  • 3 kvist färsk persilja
Kött/fisk/fågel/ägg/vego
  • 600 g handskalade räkor
  • 300 g nötfärs
  • 2 st ägg
  • 250 g kycklingfärs
  • 150 g färdiggrillad kyckling

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!