Oj, vad det är populärt med 5:2 dieten! Jag får massor med mail varje dag från människor som precis har startat och har frågor som de vill ha svar på. Det är så kul för jag har själv levt efter denna diet under våren och har lagrat en massa recept som jag använder de dagar jag fastar. I dag har jag min fastedag och har ätit följande och kommit upp i 378 kalorier.

Frukost: 2 ägg och 2 finncrisp = 210 kalorier

1 gurka + vatten och kaffe på dagen = 49 kalorier

Middag: Spenat och broccolisoppa med räkor = 129 kalorier (se recept nedan)

IMG_8582

Jag brukar ha mina fastedagar på söndagar och måndagar men vissa veckor blir det söndag och onsdag eller torsdag. Jag märker ingen skillnad om dagarna är bredvid varann eller inte utan det viktiga är att du får till 2 dagar i veckan där du ligger under 500 kalorier om du är kvinna. Jag har under våren tappat en hel del i vikt och upplever en stor förändring i min ämnesomsättningen. Innan har jag varit väldigt strikt nästan alla dagar i veckan. Nu tillåter jag mig mer de dagar jag inte fastar och det är lite trevligt tycker jag. Jag tillhör dem som inte kan ens titta på en chokladkaka utan att gå upp i vikt men så är det inte nu och det tycker jag nästan är det bästa med denna diet.

Här kommer receptet på min goda spenat och broccolisoppa! Jag brukar göra en stor soppa och ha i kylen eller portionera i frysen så är det bara att ta upp och värma – så gott och bara 438 kalorier på 8 portioner och då blir det 55 kalorier per portion + räktoppingen (1/2 dl) som är 74 kalorier

IMG_8579  IMG_8578

Spenat och broccolisoppa – 8 portioner

2 gula lökar

1 vitlök solo

1 tsk olivolja

1 broccolihuvud

400 g fryst förvälld bladspenat

2 msk grönsaksfond

1 liter vatten

salt och svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja en kastrull någon minut. Skär broccolin i mindre bitar och tillsätt i kastrullen tillsammans med spenat, fond och vatten. Låt koka 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med räkor som jag steker snabbt i lite olivolja med röd chili och skivad vitlök. Sedan blandar jag ner 1 msk hackad färsk persilja.

När jag räknar ut kalorier i recepten använder jag mig av www.kostbevakningen.se som är superbra tycker jag. Så här ser soppan ut som jag har gjort i dag:

Ingrediens Energi Protein Fett Kolhydr. Fibrer Alkohol
2 st gula lökar 97 kcal 4 g 0 g 18 g 4 g 0 g
1 st vitlök 112 kcal 4 g 0 g 22 g 1 g 0 g
1 tsk olivolja 40 kcal 0 g 5 g 0 g 0 g 0 g
300 g broccoli 106 kcal 11 g 1 g 9 g 9 g 0 g
400 g bladspenat 70 kcal 8 g 2 g 3 g 5 g 0 g
2 msk grönsaksfond 13 kcal 1 g 0 g 2 g 0 g 0 g
1 liter vatten 0 kcal 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g
salt och svartpeppar
Totalt 438 kcal 109 kcal 73 kcal 219 kcal 37 kcal 0 kcal
i gram 27 g 8 g 54 g 19 g 0 g
i E% 25% 17% 50% 8% 0%