I går hade jag middag hemma och jag bjöd på färsk vit sparris med en hemgjord Hollandaisesås och knapperstekt bacon – väldigt gott och GI riktigt! Till varmrätt gjorde jag grönsakstagliatelle med gräddig kycklingsås, efterrätt blev ett recept från vår bok “GI Gourmet” – citronpannacotta med granatäpple. Hoppas denna meny kan inspirera någon!

Hollandaisesås – 4 portioner

200 g smör

½ dl vitt vin eller vatten

5 vitpepparkorn

2 persiljestjälkar

3 äggulor

1 krm paprikapulver

2 tsk citronsaft

salt

vitpeppar

Smält smöret och ställ åt sidan. Koka upp vatten med pepparkorn och persilja.Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila bort lagen och häll tillbaka såsen i kastrullen. Placera den över en annan kastrull med sjudande vatten. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig. (Såsen får aldrig koka).Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen tjocknar. Smaka av med paprikapulver, citron, salt och peppar. Skala den vita sparrisen och skär bort nederdelen på stjälken (den är ofta träig). Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Servera sparris med såsen, finriven parmesan och knaperstekt bacon!

Krämig kycklingsås med squashpenne – 4 portioner

Att göra egen nyttige penne av squash är ett utmärkt alternativ när du ska undvika pasta. Njut av den goda gräddiga kycklingsåsen till!

2 squash

4 st kycklingfiléer

1 msk smör

Salt och peppar

1 dl vatten

1 dl grädde

3 msk röd pesto

1 röd paprika

1 grön paprika

15 cocktailtomater

1 kruka färsk basilika

1 dl riven färsk parmesanost

30 g pinjenötter

Skär squash i skivor och skär ut s k penne. Koka upp vatten med lite salt. Koka squashpennen i 2 minuter. Häll av vattnet och håll varmt. Skär kycklingen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen i några minuter. Strö på salt och peppar. Häll på vatten, fond och grädde och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt pesto. Låt koka i 10 minuter. Strimla paprikan och dela tomaterna och blanda ner i såsen. Ta av från värmen. Hacka basilikan och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över squashpennen. Strö på parmesan och dekorera med en basilikakvist. Rosta nötterna i en torr panna och toppa rätten med.

Citronpannacotta med granäpple – 6 portioner

En syrlig efterrätt med citron och vaniljsmak!

1 vaniljstång

4 dl grädde

2 gelatinblad

Rivet skal av en citron

Saft av en halv citron

2 tsk florsocker

½ granatäpple

Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Koka upp grädde med vaniljstången och fröna. Tillsätt rivet citronskal, saften av en halv citron och florsocker.  Lägg i gelatinbladen och blanda om. Ta upp vaniljstången och häll blandningen i 4 st glas. Ställ kallt i minst 2 timmar. Gröp ur fröna från granatäpplet och lägg på dem på pannacottan.