Den här veckan har jag lagat en midsommarbuffé och en grillbuffé och lite goda efterrätter. Jag har skapat 2 nya recept på paj som är VÄÄÄDIGT goda. Du kan använda vilken fyllning som helst och varier med blåbär, jordgubbar, andra nötter mm. Prova! Servera med vispad grädde eller hemgjord vaniljsås och njut ev en bit med gott samvete…Solig hälsning från Ulrika
Rabarberpaj med hallon, kokos och kardemumma – 8 portioner
200 g hasselnötter
100 g smör
1 ägg
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 tsk kardemumma
Fyllning:
4-5 rabarberstänger
100 g frysta hallon
100 g smör
½ dl honung eller agavesirap
1 pkt vaniljessens eller 1 msk vaniljsocker
3 ägg
Mixa hasselnötter i en matbredare till ett fint mjöl. Blanda hasselnötsmjölet med smör, ägg, kokos, honung och kardemumma till en deg. Tryck ut pajdegen i en pajform och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Skala rabarberstjälkarna med en potatisskalare och skär den i mindre bitar. Fyll pajskalet med rabarberbitar och frysta hallon. Smält smöret i en kastrull och tillsätt honung och vanilj. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa äggen poröst i en separat skål och blanda ner smörblandningen. Häll smeten över pajen och toppa med kokosflingor. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått färg.
Pekannötspaj – 8 portioner
200 g mandel
1 ägg
50 g smör
1 msk honung
Fyllning:
50 g smör
4 msk flytande honung
6 dl pekannötter
1 påse flytande vaniljarom eller 1 msk vaniljsocker
3 ägg
Sätt ugnen på 200 ̊C. Mixa mandeln fint i en matbredare till ett mjöl. Blanda mandelmjöl, ägg, smör och honung till en smet. Klä botten på en form med löstagbar kant och tryck ut smeten i botten och upp på kanterna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills pajskalet fått färg och låt sedan svalna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt flytande honung. Rör ihop smör och honung och tillsätt pekannötter och vanilj. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa äggen poröst i en annan skål och blanda ner den avsvalnade nötmassan i äggen. Sätt ner ugnen till 175 ̊ C. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Skär upp bitar och lägg på fat. Servera med vispad grädde.