I dag skiner solen i Kittelfjäll! Vi har packat matsäcken med en nygräddad fläskpannkaka som jag gjorde i morse. Vi har snöskotrar, ved, stor stekpanna, renskinn och skidor med oss upp på fjället och ska tillbringa hela dagen ute. Vi reser med en annan familj från Jörn och deras hund Madonna slickade plåtarna och mumsade i sig resterna efter pannkakan….



Proteinrik fläskpannkaka – 4 portioner

Att använda fler ägg och mer kött i ugnspannkakan gör att rätten blir mer proteinrik och mättande.

5 ägg

8 dl mjölk

1 tsk salt

2 dl dinkelsikt

1 krm vitpeppar

smör

400 g rimmat eller rökt sidfläsk

Tillbehör: lingonsylt och rivna morötter

Sätt ugnen på 225°C. Vispa ägg, hälften av mjölken och salt. Tillsätt dinkelsikt och vispa till en jämn smet. Häll på resten av mjölken och strö på lite vitpeppar.

Smörj en långpanna med smör. Skär fläsket i tärningar och fördela jämnt över plåten. Bryn i ugnen i 10 min.

Häll smeten över fläsket och sätt in pannkakan i ugnen i 30 min eller tills den har fått fin färg.

Servera med lingonsylt och rivna morötter.