Att göra en egen dressing är både roligt och gott – och det går snabbt! Dressingen förgyller också hela salladen och är därför mycket viktig. Vill testa fler recept? Besök vår receptbank.
Dressingarna håller ganska länge i kylskåp (ca 3–4 veckor) och kan användas till många olika rätter och råvaror. Förvara dressingen i en glasflaska med lock – då är det lätt att ta fram och bara skaka innan du häller dressingen över salladen. Om du vill ha en krämig variant på din dressing kan du blanda i crème fraiche eller majonnäs.
Tänk på att inte blanda ihop salladen för lång tid innan den ska serveras, utan häll dressingen över salladen precis före serveringen – då håller sig salladen krispig och god.
Apelsin och myntadressing – 1 sats
2 apelsiner
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl färska myntablad
Salt och svartpeppar
Dela apelsinerna och pressa ut saften. Mixa alla ingredienser i en blender eller i en matberedare i någon minut. Häll upp i en flaska och servera till alla slags sallader.
Olivdressing med vitlök och citron – 1 sats
Passar till grönsallad, kyckling, fisk, pasta, bönor och linser. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.
5 vitlöksklyftor
1 dl gröna oliver utan kärna
1 dl olivolja
1 dl vatten
saften från 1 citron
½ tsk salt
Skala vitlöken. Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.
Italiensk dressing – 1 sats
Passar till grönsallad, kyckling, kött, potatis, pasta, bönor och linser. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.
1 dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk honung
1 msk torkad basilika
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist. Smaka av med salt och peppar.
Paprikadressing – 1 sats
Passar till grönsallad, kyckling, kött, fisk, pasta och bönor. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.
2 dl ajvar relish, mild
½ dl rödvinsvinäger
1 msk honung
1 msk sambal oelek
2 msk hackad färsk bladpersilja
2 msk vatten
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist. Smaka av med salt och peppar.
Koriander- och ingefärsdressing – 1 sats
Den här dressingen passar till alla asiatiska rätter. Håller i kylen i 3–4 veckor.
1 ½ dl risvinäger
½ dl japansk soja
1 msk honung
1 msk riven färsk ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 kruka hackad färsk koriander
½ dl sesamolja
Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist.
Nötdressing – 1 sats
Den här dressingen passar till grönsallad, kyckling, bönor, linser och ost. Håller i kylen i 3–4 veckor.
2 dl valnötter
½ dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
½ msk rosépeppar
1 msk honung
1 tsk salt
Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.