Att göra en egen dressing är både roligt och gott –  och det går snabbt! Dressingen förgyller också hela salladen och är därför mycket viktig. Vill testa fler recept? Besök vår receptbank.

Dressingarna håller ganska länge i kylskåp (ca 3–4 veckor) och kan användas till många olika rätter och råvaror. Förvara dressingen i en glasflaska med lock – då är det lätt att ta fram och bara skaka innan du häller dressingen över salladen. Om du vill ha en krämig variant på din dressing kan du blanda i crème fraiche eller majonnäs.

Tänk på att inte blanda ihop salladen för lång tid innan den ska serveras, utan häll dressingen över salladen precis före serveringen – då håller sig salladen krispig och god.

Apelsin och myntadressing – 1 sats

2 apelsiner

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 dl färska myntablad

Salt och svartpeppar

Dela apelsinerna och pressa ut saften. Mixa alla ingredienser i en blender eller i en matberedare i någon minut. Häll upp i en flaska och servera till alla slags sallader.

Olivdressing med vitlök och citron – 1 sats

Passar till grönsallad, kyckling, fisk, pasta, bönor och linser. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.

5 vitlöksklyftor

1 dl gröna oliver utan kärna

1 dl olivolja

1 dl vatten

saften från 1 citron

½ tsk salt

Skala vitlöken. Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.

Italiensk dressing – 1 sats

Passar till grönsallad, kyckling, kött, potatis, pasta, bönor och linser. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.

1 dl balsamvinäger

2 msk tomatpuré

1 finhackad vitlöksklyfta

1 msk honung

1 msk torkad basilika

1 dl olivolja

salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist. Smaka av med salt och peppar.

Paprikadressing – 1 sats

Passar till grönsallad, kyckling, kött, fisk, pasta och bönor. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.

2 dl ajvar relish, mild

½ dl rödvinsvinäger

1 msk honung

1 msk sambal oelek

2 msk hackad färsk bladpersilja

2 msk vatten

½ dl olivolja

salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist. Smaka av med salt och peppar.

Koriander- och ingefärsdressing – 1 sats

Den här dressingen passar till alla asiatiska rätter. Håller i kylen i 3–4 veckor.

1 ½ dl risvinäger

½ dl japansk soja

1 msk honung

1 msk riven färsk ingefära

1 riven vitlöksklyfta

1 kruka hackad färsk koriander

½ dl sesamolja

Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist.

Nötdressing – 1 sats

Den här dressingen passar till grönsallad, kyckling, bönor, linser och ost. Håller i kylen i 3–4 veckor.

2 dl valnötter

½ dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

½ msk rosépeppar

1 msk honung

1 tsk salt

Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.