Main navigation

6 favorit salladsdressingar

Att göra en egen dressing är både roligt och gott –  och det går snabbt! Dressingen förgyller också hela salladen och är därför mycket viktig.

Dressingarna håller ganska länge i kylskåp (ca 3–4 veckor) och kan användas till många olika rätter och råvaror. Förvara dressingen i en glasflaska med lock – då är det lätt att ta fram och bara skaka innan du häller dressingen över salladen. Om du vill ha en krämig variant på din dressing kan du blanda i crème fraiche eller majonnäs.

Tänk på att inte blanda ihop salladen för lång tid innan den ska serveras, utan häll dressingen över salladen precis före serveringen – då håller sig salladen krispig och god.

Apelsin och myntadressing – 1 sats

2 apelsiner

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 dl färska myntablad

Salt och svartpeppar

Dela apelsinerna och pressa ut saften. Mixa alla ingredienser i en blender eller i en matberedare i någon minut. Häll upp i en flaska och servera till alla slags sallader.

Olivdressing med vitlök och citron – 1 sats

Passar till grönsallad, kyckling, fisk, pasta, bönor och linser. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.

5 vitlöksklyftor

1 dl gröna oliver utan kärna

1 dl olivolja

1 dl vatten

saften från 1 citron

½ tsk salt

Skala vitlöken. Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.

Italiensk dressing – 1 sats

Passar till grönsallad, kyckling, kött, potatis, pasta, bönor och linser. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.

1 dl balsamvinäger

2 msk tomatpuré

1 finhackad vitlöksklyfta

1 msk honung

1 msk torkad basilika

1 dl olivolja

salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist. Smaka av med salt och peppar.

Paprikadressing – 1 sats

Passar till grönsallad, kyckling, kött, fisk, pasta och bönor. Dressingen håller i kylen i 3–4 veckor.

2 dl ajvar relish, mild

½ dl rödvinsvinäger

1 msk honung

1 msk sambal oelek

2 msk hackad färsk bladpersilja

2 msk vatten

½ dl olivolja

salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist. Smaka av med salt och peppar.

Koriander- och ingefärsdressing – 1 sats

Den här dressingen passar till alla asiatiska rätter. Håller i kylen i 3–4 veckor.

1 ½ dl risvinäger

½ dl japansk soja

1 msk honung

1 msk riven färsk ingefära

1 riven vitlöksklyfta

1 kruka hackad färsk koriander

½ dl sesamolja

Blanda alla ingredienser i en skål utom oljan som blandas ner under omrörning allra sist.

Nötdressing – 1 sats

Den här dressingen passar till grönsallad, kyckling, bönor, linser och ost. Håller i kylen i 3–4 veckor.

2 dl valnötter

½ dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

½ msk rosépeppar

1 msk honung

1 tsk salt

Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.

Reader Interactions

Comments

  1. Hej!

    Har inte fattat var man ska ställa frågorna så jag skriver här.
    Har en fråga om Agavesirap. Kan man använda det istället för socker? Förstår att jag ska ta mindre men HUR mkt?
    Är det hälsosamt? Läste någonstans att det är 74% kolhydrater och då låter det inte GI. Har inte hittat Stevia som jag hört är ett bra alternativ..

    /Maria

  2. Hej Maria,
    Du kan använda agave men självklart inte i stora mängder. Jag använder t ex 3 msk i bland i mina muffins men då blir det ju 12 st.
    Hälsningar Ulrika

  3. Testat Paprikadressingen, och den var jättegod! Allt jag har lagat ur boken har varit gott! Har följt boken i 7 dagar nu och gått ner 2kg, 2cm i midjan och 4cm runt rumpan! Mer än förväntat! Jag är så nöjd! TACK för en jättebra bok och en interaktiv blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*