Njut av en grön smoothie varje dag och öka din förbränning!

Just hemkommen från semestern och nu ska jag testa en spännande grej!

Nämligen att tillföra 1 liter grön smoothie om dagen under 2 månader – Intresserad? – häng med här i bloggen och följ mig!

Den gröna smoothien ger ett enormt tillskott på klorofyll, vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter som i sin tur kan få stora effekter på din hälsa! En liter grön smoothie om dagen minskar också suget efter processad, onaturlig och onyttig mat – prova själv och se ditt resultat!

Jag träffade en kvinna som hade druckit dessa drinkar i 10 veckor och ni skulle se vilken förvandlig det var på henne: mycket smalare och fastare kropp (hennes förbränning hade ökat markant av dessa drinkar), hennes hy var helt fantastisk och hon upplevde själv att flera rynkor att försvunnit, hennes hår hade blivit mörkare och mindre grått och den stora anledningen för henne var hennes stora mag- och tarmproblem som var helt borta!

Hon hade druckit 1 liter grön smoothie varje dag som mellanmål och ibland frukost. Hon hade ätit vanliga måltider (GI och LCHF kost) under denna period. Tidigare har hon haft svårt att gå ner i vikt men nu har det ”börja lossna” som hon uttryckte det.

Jag blir så förundrad och imponerad när man ser någon förvandlas på så kort tid och tänkte nu själv prova och se om jag kan förbättra min hälsa ytterligare. I dag beställde jag en Vitamix (en speciell mixer som har en hög hastighet) och den kommer om några dagar. Det går nog bra att använda en vanlig blender men jag ville ändå ha en ordentlig maskin eftersom jag ”bor” i köket…

Jag har under sommaren läst flera böcker om vinsten med gröna bladgrönsaker och det är enormt intressant. Visste du t ex att ogräs innehåll väldigt mycket näring och att blasten vi slänger bort på morötterna innehåller 7 gånger mer näring än själva moroten?

Jag tänkte skriva om detta ämne här på bloggen under 10 veckor och ni får följa mina resultat här – är det någon som vill hänga på så vore det jätteroligt.

Vad är då vinsten?

–          Mer belåten, mätt och nöjd mellan och efter måltider (inget snacks mellan måltiderna)

–          Gröna grönsaker innehåller väldigt lite kolhydrater

–          Gröna bladgrönsaker innehåller stora mängde protein! Konstigt va? De innehåller ett överflöd av lätt tillgängliga aminosyror (proteiner)

–          Stor chans att öka sin förbränning och sin omsättning

–          Eftersom det är så mycket näring i bladgrönsaker så får du en vacker och slät hud

–          Massor med enzymer som hjälper till vid matsmältning

–          Bra olösliga fibrer som bidrar till bättre tarmtömning och rensning i tarmen – fungerar som en tvättsvamp!

–          Ett bra PH värde i magsäcken  – bladgrönt gör kroppen mer alkalisk

–          Ökar immunförsvaret

Förutom detta så har jag läst om många människor som har b la fått en bättre sömn, starkare naglar, bättre syn, mindre besvär av allergier och värk i kroppen samt att vinsten med att få en normal saltsyra produktion är hög. Många idag har en alltför låg produktion av saltsyra och detta kan tyvärr få effekter som överproduktion av bakterier, candida och parasiter samt att man kan få besvär med astma, allergi, eksem, glutenintolerans mm.

Klorofyll (som finns i bladgrönsaker) har ända sedan forntiden fungerat som en mirakulös läkare. Klorofyll bär betydande mängder syre med sig och detta spelar stor roll för vår tarmflora, b la bekämpar syret dåliga bakterier och främjar de dåliga. En mängd vetenskaplig forskning visar att det knappt finns någon sjukdom inte kan bli hjälpt av klorofyll och att det ökar hälsan i vår kropp på många sätt.

Hur gör man?

Jo, det jag har lärt mig är att det har en betydelse att mixa dessa blad fint för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig alla näringsämnen. Grönt innehåller fler värdefulla näringsämnen än något annat livsmedel på vår jord, men all denna näring finns inpackad i växtens celler. För att frigöra alla de viktiga näringsämnena ur cellerna måste de krossas. Det är dessutom svårt för en människa att äta den stora mängd blad och därför är det en bra idé att mixa dem.

Att bara mixa gröna bladgrönsaker, ogräs och blast smakar inte så gott och kommer inte att fungera i längden men om man däremot mixar det gröna med frukter så blir det betydligt godare och mer mättande.

Här är en lista på bladgrönsaker som du kan använda till dina smoothies:

babyspenat, frusen spenat, rucolasallad, grönsallad, bok choy, endiver, Grönkål, mangold,

Blast från rädisor, morötter och rödbetor

Ogräs som nässla, klöver, maskrosblad, vitmålla

Alla färska gröna örter t ex bladspenat, basilika, oregano, timjan, körvel, gräslök, rosmarin och dill

Alla kålväxter t ex broccoli, brysselkål, savoykål, spetskål, blomkål

Andra grönsaker: sockerärtor, frusna ärtor, haricot verts, sparris, grön paprika, purjolök, gröna squash, avokado, groddar, gurka och selleri

Mixa gröna grönsaker med dessa frukter och bär:

Kiwi, mango, banan, ananas, melon, apelsin, alla slags bär, lime, citron

Du kan lägga i kanel, ingefära, vitlök, chili, mandlar och is om du vill.

Du behöver en matberedare eller en blender för att kunna göra dina smoothies.

Reader Interactions

Comments

 1. Signe says

  Ååh vad intressant det låter! Jag är gärna med på denna resa, men jag hoppas du kan lägga upp några mer konkreta recept för annars känner jag mig väldigt vilsen. Det är så mycket lättare att sätta igång om man har konkreta saker att gå efter!

  • Ulrika Davidsson says

   Hej Signe, Följ mig här – jag kommer att lägga ut precis allt jag äter, hur jag tränar och hur jag mår! Hälsningar Ulrika

  • Steven says

   Härligt att se att fler och fler upptäcker gröna smoothies. 🙂 mer om ämnet kan ni läsa på gronasmoothies.se 🙂 mycket bra och djupgående informationer och massor med recepter :). kram

 2. Anki says

  Hej Ulrika!
  Detta verkade att vara något för mig!
  Har provat gi går ner några kilo sen står jag stilla, och då tröttnar jag och faller tillbka på sånt som jag inte skulle äta godis och sånt onyttigt!
  I kväll när jag var och handlade köpte jag just massor av gröna grönsaker för jag läst när du skrivit att det skulle öka förbränningen, men detta med smoothie verkade vara ännu intressantare så jag hänger med på detta och då hoppas jag att jag får lite stötta så jag inte tappar taget igen för jag skulle verkligen vilja komma igång och må bättre och gå ner minst 15 kilo på sikt men det kan vara en början ialla fall!

 3. Anki says

  Hej igen!
  Prata om att bli biten att få fart på förbränningen!
  Jag steg upp en timme tidigare för att hinna göra smoothien!
  Jag hade sugersnapas,broccoli,zuzzini,avocado,herrkuverts,sallad,persilja,gröna vindruvor,nektarin,kanel nu är den färdig och den smakade mycket bättre än jag trodde, nu måste jag skynda mig så jag kan äta min frukost innan dagens jobb väntar! Frukosten består av turkisk youghurt och gi musli och färska bär mums! Lunchen har jag inte riktigt klart för mig men tror det blir lite rökt lax och kokt ärgg och grönsaker till det! Ha det gott så hörs vi i kväll!

  • Ulrika Davidsson says

   Hej Anki!
   Vad kul att du känner dig inspirerad – det gör jag med. Vilken härlig drink du fixade! Go Green…

 4. Emelie says

  Hej hej!

  Kan man köra denna smoothie under första fasen? Tänkte för man ska väl inte äta någon frukt under första 4 veckorna?

  Tack för all inspiration!

  • Ulrika Davidsson says

   Hej Emelie, jag skulle definitivt prova att köra dessa smoothies som mellis under din första fas! Hälsningar Ulrika

 5. Anna says

  Detta låter verkligen spännande, men som inbiten LCHF:are sedan flera år är jag lite rädd att frukten ska påverka mitt sockersug??

  • Ulrika Davidsson says

   Hej Anna,
   När du äter frukt enbart så påverkar det blodsockret negativt och det ska du givetvis inte börja med. Men om man gör en grön smoothie med en massa bladgrönsaker och fibrer tillsammans med någon frukt så är det inte samma sak. Detta påverkar inte blodsockret nämnvärt. det bästa är att prova själv.
   Jag har märkt de här dagarna att jag är supernöjd och inte alls sugen på något.
   Hälsningar Ulrika

 6. Karin says

  Hej!
  Jag blev verkligen sugen på att testa detta!
  Kan man blanda i lite Spirulinapulver också?

  Hälsningar Karin

 7. TraLaLa says

  Undrar bara: de där förbättringarna du räknar upp att många fått efter att börjat med dessa smoothies är ju just de förbättringar man upplever efter att ha gått över till LCHF. Är det inte bara så att de som upplevt förbättringarna gick från ”normalkost” till smoothies och att vi som redan mår utmärkt med LCHF inte märker så stor skillnad om vi börjar äta flytande bladmos 😉 ?

  • Ulrika Davidsson says

   Hej TraLaLa,
   Jag har också upplevt dessa positiva saker när jag började med GI och LCHF och har sedan många år levt så. Nu är jag redo för att testa något som kan lyfta min hälsa ytterligare och därför gör jag detta gröna smoothie testet. Jag är av den åsikten att man måste alltid testa saker själv innan man uttalar sig om saker. Faller detta väl ut så kommer ni se mig göra mer i detta område. Jag är ganska övertygad att många som har svårt att gå ner i vikt kommer att få en förbättrad förbränning när kroppen blir mer alkalisk istället för sur som tyvärr många i dag har i sin magkultur.
   Dessutom så tycker jag att dessa drinkar är goda och de är mättande – ett bra mellis istället för t ex nötter och annat.
   Hälsningar Ulrika

 8. Anne says

  Hej! Jag hänger på! Jag gjorde en god kvällsdrink som bestod av blasten från morötter, ruccula, lite vatten en färsk mango, lite nyponpulver och lite soyayoghurt. Kram <3
  Annsan

 9. Idalinda says

  Jag äter också enligt LCHF sen många år tillbaks, men blev nyfiken på gröna smoothies.
  Vi har druckit dessa nu två veckor hela familjen. Det blir inte en liter per dag,
  men kanske 4-5dl.

 10. anna says

  Jag har tänkt att köra detta som lunch, men blir det för lite.
  Till frukost äter jag ägg eller turkisk yoghurt och till middag ngt GI-aktigt.
  På eftermiddagen brukar det bli ett äpple som mellanmål.

 11. Birgitta says

  Har nyligen startat med gröna smoothis och är redan övertygad.
  Jag har läst mycket av det som går att hitta på nätet och naturligtvis Victoria Boutenkos bok ”Grönt för livet”
  så rekommenderas inte att tillsätta grönsaker i smoothin (morötter, rödbetor, kålsorter, ärtor, bönor o s v)
  Förklaringen är att man inte bör kombinera
  dessa med frukt på grund av deras höga halt av stärkelse.

 12. johanna says

  tack för det här inlägget jag har kört det i en vecka nu varje dag frukost och mellanmål de funkar jätte bra mitt sötsug är borta och min hy är finare!!:D

 13. Christina says

  Åh vad jag blev sugen på att testa de här! Såg ju att du hade skrivit vilka gröna bladgrönsaker och även frukter och bär som man kan mixa ihop med men undrar hur mycket av varje man ska blanda ihop för att få ett ”jämnt” resultat och för att få ihop det till en liter varje dag?

 14. Stina says

  Har själv köpt en Personal Blender PB250 för 879:- mindre och billigare än Vitamix som kostar kring 6000:-

 15. Irene says

  Jag har nyligen fått tips om din sida och jag håller en tumme att detta hjälper mig. Har haft lågt ph och urinvägsbesvär hela mitt liv. Ätit lchf under många år men trots det problem. Nu har jag köpt din bok, här ska testas

 16. Fia says

  Hej
  Jag har nyligen börjat med gröna smoothies, och tycker att det är jättegott.
  Jag blandar mest grönsaker, eftersom jag har pre-diabetes och vill inte ha i mig söta frukter som höjer blodsockret.
  Jag har i avovado i alla blandningar för att få den krämiga konsistensen.
  Min fråga är om du vet någon annan lågkolhydratgrönsak/frukt som har samma verkan?
  Om jag inte mixar i avocado så lägger sig grönsakerna som gröt på ytan 🙁
  Jag tycker det är gott med avocado, men skulle vilja variera mig ibland.

 17. Marie says

  Hej! Jag har testat gröna smoothies i 3 månader och mår superbra på detta! Kan verkligen rekommendera det. Jag har gått ner 9 kg. Jag har blivit av med mjälleksem, nagelsvamp, värk, min IBS har gått tillbaka med 80 %, sover bättre och min hy är strålande! Men jag behöver tips o idéer och höra hur det går för andra. Har nu varit ute och plockat nässlor och kirskål. Kommer att följa detta med spänning 🙂

  • lita says

   undrar vad du åt för kost för övrigt under dessa tre månader? är på min första vecka med gröna drinkar nu 😀

 18. pia-lena says

  Hej! härligt med lite tips på gröna drinkar! Har själv just skaffat en vitamix, och älskar den!!! Definitivt värt pengarna! Fixar glass å olika smothies, och även gröna drinkar men nu till en fråga…jag har liksom förstått det att man mixar allt och sen silar mixet genom en sorters silduk…så har åtm jag gjort…hmm, hur gör ni andra? dricker ni upp allt som ni mixat eller silar ni? Blandar någon annan än jag olja+ salt i? Det har iaf jag gjort…men jag för min del har inte lagt någon frukt i , endast citron å grönt äpple…såååå drinkarna är ju inte supergoda direkt, men jag gissar det är något man vänjer sig med, och oljan har gjort att jag varit mätt längre 🙂

  • Cecilia Ingvaldsson says

   Jag silar inte mina gröna drinkar, är de för tjocka blandar jag i lite vatten.

 19. MariAnne Widner says

  Hej
  Jag har helt nyligen hittat till den här bloggsidan där jag läser om att du ska under en tvåmånadersperiod dricka en grön smoothie för att se vilken hälsoeffekt du kunde märka. Spännande! Men vad hände? Hur blev utvärderingen och var kan man följa dig i ditt försök?

  • Ulrika Davidsson says

   Hej Marianne,
   Det var rätt länge sedan jag gjorde det experimentet och resultatet var lysande. Jag tycker dessa gröna drinkar är beroendeframkallande och väldigt goda. Jag ökade mitt järnvärde, hade lättare pms och upplevde att jag fick finare hy och hår.
   Hälsningar Ulrika

 20. Monica Magnusson says

  Hejsan,
  jag har också alldeles nu upptäckt din bloggsida och jag vill gärna prova att äta en grön
  smoothie per dag. Min fråga är – vilken vätska kan jag använda? Går det bra med grädde? Jag skulle bli tacksam om du vill berätta lite om det.

  Vänlig hälsning
  Monica

  • Ulrika Davidsson says

   Hej Monica,
   Jag tycker att det är synd att lägga i grädde i de gröna drinkarna…! Kan inte tänka mig att det är gott ens…
   Dessutom börjar jag mer och mer bli tveksam till mejeriproteinen dvs Kasein som visar sig inte vara så bra för kroppen. Vet du vilken blodgrupp du är?
   Hälsningar Ulrika

 21. svea says

  Hej!
  Sedan många år håller vi oss till en egen LCHF-variant, normalt med fett, mer grönsaker, mest tillredda (kändes som att grönsaker fattades). Lite bär – men ingen frukt.
  Min uppfattning är att tillskott av enzymer behövs (via råa, färska gröna grönsaker) men det är ju inget man förespråkar inom LCHF – så jag har mer eller mindre skippat den tanken, trots att jag misstänkt att ”enzymbehov” kan vara orsaken till att de 10+ kilona inte velat röra på sig under alla dessa år med LCHF.

  Men nu när min man drabbats av sköldkörtelsjukdom och jag på flera håll läst om att gröna drinkar rekommenderas – så väcktes tanken och jag började söka recept.

  Undrar – Finns recept på dina gröna drinkar någonstans?

  Tacksam för svar!
  Zizzia

 22. Emma says

  Kan man använda en stavmixer till detta? Om inte, vilken blender rekommenderar du, helst under 1000 kr?

 23. Elinor says

  Hej Ulrika!
  Jag går på flytande diet på helkur då jag
  bara äter chekarna från itrim.
  Och jag undrar hur en detox igentligen går till?
  Är det att man tar två drinkar/dag eller hur är det?
  Mvh
  Elinor

 24. Marie says

  Hej.
  Står i begrepp att starta med detta och att köpa en mixer, är därför intresserad av vilken Vitamix modell du rekommenderar.

  MVH/Marie

  • Ulrika Davidsson says

   Hej Marie, Jag vet inte vilken jag har faktiskt – trodde att det bara fanns en… Min kostade 5999 kr i varje fall!
   Hälsningar Ulrika

Trackbacks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*