Mina glutenfria pizzor på TV4 i morse!

Hela morgonen har det rasat in sms, mail och facebookförfrågningar om morgonens härliga pizzor som jag lagade på TV4 i morse – vad roligt! Både Jesper och Tilde gillade verkligen pizzorna och hela studioteamet slängde sig över godsakerna när sändningen var över.

Glutenfria pizzor TV4

Alla pizzor jag lagade var glutenfria och vansinnigt goda! Jag gjorde en kikärtspizza och en västerbottenpizza som passar som familjepizza och barnen kommer att gilla dem. De andra två pizzorna jag gjorde är så goda men lite mer speciella. Den ena gjorde jag med en botten på pumpa och den andra med blomkål. Här kommer recepten:

Kikärtspizza

Kikärtspizza med champinjoner och skinka – 1 pizza

1 ½ dl kikärtsmjöl

1 dl vatten

1 krm pizzakrydda

Fyllning

½ dl ajvar relish

1 paket mozzarella, 125 g

5 färska champinjoner

5 gröna oliver utan kärna

Salt och lite pizzakrydda

25 g rucolasallad

4 skivor italiensk lufttorkad skinka

2 st cocktailtomater

1 msk rostade pinjenötter

Blanda ihop kikärtsmjöl med vatten och pizzakrydda och låt stå i 3-4 timmar (eller under hela dagen) Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och grädda 10 minuter i ugnen. Bred på ajvar relish. Skiva mozzarella och lägg över. Skiva champinjoner och oliver tunt och lägg över. Strö på salt och pizzakrydda. Grädda i ugnen i 15 minuter. toppa med rucolasallad, skinka, tomat och pinjenötter.

Västerbottenpizza med salami – 1 stor

3 ägg

1–2 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

200 g riven västerbottenost

Fyllning

1 dl tomatsås/pizzasås

125 g mozzarella

½ rödlök

1 dl svarta oliver, skivade

1 tsk pizzakrydda

100 g salami

50 g rucolasallad

Sätt ugnen på 200°C. Blanda alla ingredienser till degen. Låt stå tills degen blivit fast. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut degen till en rund pizza. Förgrädda i ugnen ca 15 minuter. Ta ut pizzan. Bred på ett jämnt lager tomatsås med hjälp av en sked. Skär mozzarella i skivor och skala och skiva rödlök. Fördela mozzarella, rödlök, oliver och salami på pizzan. Strö över pizzakrydda. Grädda pizzan i ugnen tills osten blivit gyllenbrun, ca 10 minuter och toppa med rucolasallad.

Spenatpizza

Spenatpizza – 1 stor

2 små butternutpumpa

3 dl vatten

1 dl mandelmjöl

1 tsk pizzakrydda

salt

Spenatpesto

75 g bladspenat

½ kruka basilika

1 liten vitlöksklyfta

1 dl cashewnötter eller mandel

½ citron

1 tsk flytande honung

½ dl olivolja

salt och svartpeppar

Topping

Lite färska spenat

½ rödlök

50 g svarta kalamataoliver utan kärna

100 g gula cocktailtomater

100 g röda cocktailtomater

20 g pinjenötter

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumporna och skär i långa bitar. Ta bort fröhuset. Lägg pumpan med skalet nedåt på en ugnsplåt. Häll på vatten och ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut plåten och häll av vattnet. Gröp ur pumpaköttet och lägg i en matberedare. Tillsätt mandelmjöl, pizzakrydda och salt. Mixa till en slät puré. Fördela purén på en bakplåtsklädd plåt och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills den har fått en skorpa och är genomstekt. Ta ut plåten och låt svalna.

Gör spenatpeston genom att lägga ner spenat i en matberedare tillsammans med basilika, vitlök, nötter, saften av citronen och honung. Mixa och häll på olja. Smaka av med salt och peppar. Toppa med spenatblad. Skiva rödlök, oliver och tomater. Lägg på pizzan och strö på lite pinjenötter.

Blomkålspizza

Blomkålspizza med lax och sparris – 1 stor pizza

1 blomkål

2 paket mozzarella

Salt och peppar

2 ägg

Topping

1 grön squash

1 msk olivolja

salt, svartpeppar och pizzakrydda

1 knippe sparris

1 ask färskost pepparrot ca 90 g

100 g rökt skivad lax

100 g skalade räkor

dillkvistar

Mixa blomkål i en matberedare. Tillsätt mozzarella och mixa till en jämn smet. Lägg smeten i en skål och tillsätt ägg och örter. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut på en bakplåtsklädd ugnsplåt och platta till så att det blir en tunn pizzabotten. Skär squash i tunna skivor och stek i olivolja runt om i någon minut. Krydda med salt, peppar och pizzakrydda. Lägg squash på pizzan. Dela sparris och lägg över och klicka på osten. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Fördela lax och räkor på pizzan och dekorera med dillkvistar.

TV 4 studioteam

Reader Interactions

Comments

  1. Gunnel says

    Hej Ulrika!
    Ang. Blomkålspizzan!

    Saknar gradantal på ugnen och om botten ska förgräddas och hur länge i så fall?
    Står också örter i receptet boandas i smeten men inte vilka örter?

    Mvh Gunnel
    ( gammal Tele2:are)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*