Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

 

Dags för Måndagsfrågan!

Hej Ulrika,

Jag har börjat förstår att gluten inte är nyttigt för kroppen och att alltfler är känsliga för att äta bröd, pasta och framför allt vete. Jag tänkte försöka göra lite förändringar i min familj och dra ner på alla glutenprodukter och jag undrar om du skulle kunna skriva ner lite tips och förslag på vad vi kan ersätta en del saker med?

 Hälsningar Mona

Svar på frågan:

Hej Mona,

Vad bra att du ska prova en glutenfri kost hemma! Det finns många fördelar med det och framförallt finns det faktiskt många alternativ i dag som vi inte hade tidigare. Det är en omställning i början men när du väl har fått in en vana och har köpt hem bra produkter så är det inte så svårt. Här kommer mina bästa tips:

Frukostmat:

–       Gör olika rätter av ägg hemma – en stor omelett med ost och skinka och skär i skivor som en tortilla på morgonen eller gör en god äggröra till barnen och servera med skinka och tomat.

–       Naturell yoghurt med glutenfri müsli som du lätt gör själv genom att rosta havrekärnor eller gryn på en långplåt med 1 msk honung, 1 tsk kanel och 1 tsk kardemumma och 3 msk rapsolja. Blanda runt och blanda ner hackade olika nötter och frön. Rosta på 200 grader i 20 minuter.

–       Baka mitt ljusa vallmobröd eller fröbröd och lägg in i frysen, se nedan

Istället för pasta – köp en grönsakssvarv och svarva spagetti av squash och morötter – så gott och glutenfritt!

 

Bakning:

–       Köp hem mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl och baka muffins med detta mjöl – det blir så gott!

–       Gör nöt och fruktbollar av att mixa olika nötter med torkad frukt i en matberedare och tillsätt kakao. Rulla till bollar och sedan i kokos eller sesamfrön.

–       Gör ditt eget tortillabröd, se recept nedan.

IMG_7571

 

Vallmorutor – 1 långplåt

6 ägg

2 ¼ dl kesella

2,5 dl mandelmjöl

4 msk Fiberfin

4 msk fiberhusk

8 msk olivolja

4 tsk bakpulver

2 tsk salt

1 tsk vallmofrön

Vispa ägget och tillsätt olja och kesella. Blanda i de torra ingredienserna och låt stå och svälla 10 minuter. Dra ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Strö på vallmofrön. Grädda i 150° i ca 15 minuter. Låt svalna. Skär i rutor. Går bra att frysa.

Fröbröd med brödkryddor – 1 plåt

4 ägg

½ burk kesella, 10%

1 msk bakpulver

1 msk brödkryddor

½ tsk salt

60 g sesamfrön

60 g kruskakli

70 g solrosfrön

½ dl linfrön

50 g smält smör

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen lätt och blanda alla ingredienser i en skål. Lägg bakplåtspapper på en långplåt och häll ner smeten. Sätt in i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Skär brödet i rutor. Förvara i en plastpåse eller i frysen.

Här kommer också ett recept på ett glutenfritt tortillabröd:

Low Carb tortillabröd  – 6 st

1 ½ dl sesamfrön

½ dl krossade linfrön
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 liten burk keso, 250 g
3 ägg

Salt och örtagårdskrydda

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser till brödet och klicka ut 6 runda plattor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15 min. Ta lite kallt vatten på baksidan av pappret så att brödet lättare släpper.