Varför inte göra en smörgåstårta till pingst? Denna tårtan kan du äta med gott samvete och du kommer att bli förvånad hur smarrig den är – brödet är bakat med ägg, fiberhusk och färskost. Hälsningar Ulrika
Smörgåstårta – 6 portioner
Botten:
6 ägg
½ tsk salt
1 msk fiberhusk
200 g philadelphiaost
6 msk linfrön
½ tsk bakpulver
Fyllning 1
6 kokta ägg, hackade
½ dl majonnäs
10 cm strimlad purjolök
Salt och svartpeppar
Fyllning 2
300 g skalade räkor
½ dl majonnäs
½ burk creme fraiche
1 burk ishavsrom
½ dl hackad färsk dill
Salt och svartpeppar
Fyllning 3
200 g rökt skinka, finhackad
1 ask philadelfiaost, ca 200 g
½ burk creme fraiche
½ dl hackad gräslök
Salt och svartpeppar
Topping och dekoration: Salladsblad, majonnäs, ägghalvor, ost och skinkskivor, färska räkor, ärtskott, cocktailtomater, rädisor, psysalis och färska dillkvistar.
Sätt ugnen på 200 ̊C. Separera gulorna och vitorna och vispa vitorna styva med en nypa salt. Vispa gulan i en annan bunke tills den blir fluffig och krämig. Tillsätt resten av saltet, philadelphiaost och fiberhusk och vispa till en jämn smet. Krossa linfröna och tillsätt dem och bakpulver i smeten. Vänd försiktigt ner äggvitorna i ostsmeten. Låt smeten vila i ca 10 minuter så att fiberhusken får svälla. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills bottnen får en gyllenbrun färg. Ta ut plåten och låt svalna. Dela bottnen i 4 bitar.
Gör i ordning alla fyllningar genom att blanda alla ingredienser i 3 olika skålar. Lägg salladsblad på ett uppläggningsfat och lägg på en botten. Fördela äggblandningen och lägg över en botten. Fördela räkblandningen och lägg på nästa botten. Fördela sist skinkblandningen och lägg på en botten. Bred på lite majonnäs och toppa med salladsblad, ägghalvor, ost och skinkskivor, färska räkor, ärtskott, cocktailtomater, rädisor, psysalis och färska dillkvistar.