Ulrika svarar Aftonbladets läsare

Varje vecka svarar Ulrika på läsarnas frågor. Ta del av mars svar här.

Torsdag 12 mars 2020

Hur ska jag hålla i mina hälsosamma vanor?


Fråga, Hej Ulrika, jag skulle verkligen behöva din hjälp! Nu vill jag ta tag i mitt välmående och börja äta hälsosammare! Oftast klarar jag bara någon vecka med nyttig mat och att hålla mig borta från att småäta. Hur ska jag göra för att det ska bli hållbart? Hur undviker jag att falla tillbaka i gamla vanor?/Anna

Svar från Ulrika, Hej Anna, Du är inte ensam och många faller tillbaka i gamla vanor. Jag har precis studerat detta ämne och det är anledningen att jag skrivit min nya bok ”66 day Challenge”. Den bygger på en vetenskaplig studie där man har kommit fram till att du måste jobba med din hälsoförändring på många plan och du måste göra det under 66 dagar (9 ½ vecka) för att det ska bli bestående.

Jag rekommenderar att du ska köpa den boken och följa kostschema, recept och alla övningar jag har som hjälper dig att förändra ditt beteende. Om du vill göra en förändring på egen hand så måste du välja en kostplan som du har lust att följa! Det är viktigt så du känner inspiration och lust längre än bara några veckor. En annan faktor för att hålla ut och fortsätta är att du måste få ett resultat som märks och är synligt. Därför rekommenderar jag att vara strikt de första 3 veckorna (21 dagar) och sen utvärdera dina resultat. Då menar jag inte bara vikt och mått utan även andra positiva förändringar som sker t ex sover bättre, har mer energi, är gladare, lugnare mage etc.

Jag rekommenderar att du har ett ”Styrelsemöte” med dig själv och sätter upp ett långsiktigt mål men också delmål på vägen. Detta ska skrivas ner i en bok och du ska kolla detta varje vecka och skriva ner de positiva förändringar du märker med din nya livsstil. Då jobbar du med dig själv och inser förändringar du gör! Jag rekommenderar dig också att fundera en stund vad i ditt liv som stör din hälsosatsning innan du startar. Kanske måste du lägga mer fokus på dig själv och med det menar jag att du prioriterar tid för att planera dina matval, tid att komma ut i friska luften och få motion, tid för avkoppling och att du sover minst 8 timmar per natt samt fundera ut situationer där det är utmaningar så du är förberedd.

Som sagt, det tar längre tid att få till en hälsoförändring på lång sikt och hjärnan tar tid att omprogrammera sig – njut av resan under tiden och tänk positivt och säg högt positiva ord som JAG KAN OCH JAG VILL. Lycka till hälsar Ulrika

Gå ner i vikt med Ulrika Davidsson

Torsdag 19 mars 2020

Hur ska jag göra för att öka min förbränning?


Fråga, Hej där! Har du något tips på vad som kan öka min förbränning? Det känns som att jag gör något fel och börjar bli lite less… Jag har börjat äta mer hälsosamt och försöker i alla fall träna 3 gånger i veckan. Har även gett det 2 månader, men vet inte om det är mitt tålamod som kanske är dåligt, det kanske inte är tillräckligt? Vill börja se lite mer resultat nu och hoppas att du har svar på mina funderingar! Hälsningar Fredric

Svar från Ulrika,Hej Fredric, Vad roligt och bra att du har motivationen att börja äta mer hälsosamt! Dock är det risk för att motivationen går ner om man inte får det resultat som man förväntar sig! Jag har tips till dig vad du kan göra för att öka din förbränning:

 1. Ät olika mängd kalorier varje dag. Det innebär att vissa dagar äter du lättare rätter som sallader (utan dressing), grönsakssoppor och wokade rätter. Andra dagar går du upp i kalorier och äter mer fett t ex äggröra till frukost, gratänger med kyckling, grönsaker och gräddsås eller en matig sallad med dressing och nötter. På så sätt vänjer sig inte kroppen och du får en högre förbränning.
 2. Jag rekommenderar en lågkolhydratkost av något slag så att du minimerar att ditt blodsocker åker upp och ner. Om du baserar kosten på protein, fett och grönsaker så påverkar inte detta ditt blodsocker speciellt mycket och då har du mindre insulin i omlopp. Det kan höja din förbränning
 3. Komplettera din kostplan med någon form av periodisk fasta, 5:2 metoden vilket innebär att du 2 dagar i veckan ligger på ett kaloriintag runt 600 kcal och de andra dagarna på mellan 1500-2000 kcal. Eller kan du använda dig av 16:8 några dagar i veckan. Då hoppar du över din frukost och äter ditt första mål kl. 12 på dagen och ditt sista mål kl. 20 på kvällen. Då har du ett ”ätfönster” på 8 timmar och ett ”fastefönster” på 16 timmar. Det är ett bra sätt att öka sin förbränning.
 4. Träna alltid på fastande mage om du vill att din träning ska generera förbränning. Det innebär att du lägger din träning innan frukost, innan lunch eller innan middag. Då går du ner i vikt av din träning.

Om du ska gå ner i vikt och även behålla resultatet så rekommenderar jag dig att vara strikt 6 av veckans 7 dagar och sen njuta lite extra 1 dag. Hälsa innebär också att man njuter ibland och att man inte äter med dåligt samvete. Lycka till hälsar Ulrika

Öka din förbränning

Torsdag 19 mars 2020

Vilket kostschema ska jag använda mig av?


Fråga, Hej Ulrika! Hjälp! Jag ska gifta mig i sommar och vill verkligen gå ner några kilon, allra helst tio! Detta är något jag skjutit på allt för länge och nu är jag ute i sista sekund och vet varken hur jag ska börja eller om det ens är möjligt. Jag vet att du har stor expertis inom området och även hjälpt många att gå ned i vikt. Vilket kostschema borde jag satsa på tycker du? Kan jag göra något mer? Tack snälla, Karin.

Ulrika svarar, Hej Karin, Grattis – vad roligt och nu har du verkligen något att se fram emot! Du har också ett tydligt mål vilket är en stor fördel när man ska jobba bort några kilon. Jag skulle rekommendera att du lägger lite tid på att föreställa dig en bild av hur du önskar att du ska se ut samt hur du ska känna dig denna dag.

På detta sätt kommer du ha en bra grund att stå på och hela tiden motivera dig själv under de kommande månaderna när du ska gå ner i vikt. Om du ska tappa 8-10 kg kan du göra det på 6-8 veckor med en lågkolhydratskost i grunden (GI eller LCHF) och kombinera det med periodisk fasta.  Det är viktigt att du har kostscheman och recept att följa under dessa veckor och du behöver sannolikt coachning också. Att kombinera lågkolhydratskost med periodisk fasta ger ett snabbt och effektivt resultat. Det är viktigt för din motivation att du går ner snabbt i vikt i början och under de två första två veckorna kan du tappa 4-5 kg vilket är en storlek! De första 3-4 veckorna skulle jag ha ambitionen att vara 100% strikt och inte unna mig något socker, alkohol eller snabba kolhydrater. Då kommer du märka stor skillnad och tycka att det är roligt. Därefter kan du börja unna dig något en dag i veckan och försöka få en hållbar, hälsosam livsstil. Det finns ju ett liv efter bröllopsdagen också och då har du verktyg samt rätt tänk för att bibehålla din vikt.

Vill du ”krydda” din viktminskning ytterligare kan du lägga på träning på fastande mage vilket kan vara en 45 min promenad i rask takt innan frukost, innan lunch eller innan middag. Då ökar din förbränning och du säkerställer att du tappar dina 10 kilon till din stora dag! Ett stort lycka till med din viktminskning och din bröllopsdag!! Hälsningar Ulrika

Torsdag 26 februari 2020

Hur ändrar jag mina dåliga matvanor?


Fråga, Hej! Jag behöver hitta inspiration till att bli mer hälsosam och gå ned i vikt. Det är väldigt ofta jag väljer att gå ut på stan och äta lunch. Det kostar massor med pengar men jag tycker att det är så bekvämt … Bekvämligheten gör att jag inte prioriterar min hälsa fastän jag borde. Har du några tips på hur jag kan ändra denna dåliga vana? Hälsningar från Marie

Ulrika svarar, Hej Marie, Du är verkligen inte ensam om detta och jag får många frågor om hur man kan få till en hälsosam livsstil när man har mycket omkring sig. I dag är det enkelt att köpa med sig såväl frukost, mellanmål, snabbmat och luncher samt färdiga matlådor som middag. Bekvämt men inte så bra för vare sig ekonomi eller så näringsrika val. I dag lägger svensken i genomsnitt max 15 minuter per dag på matlagning och detta ska jämföras med för 20 år sedan så vi lade ner 30-45 min på matlagning.

Ett bra sätt att underlätta för dina nya vanor är att göra matlådor. De går att preppa i förväg och ha i kylen eller frysen. Du kan anpassa din portion så att den blir lagom stor och ha stenkoll på att det är precis vad du behöver. Ta för vana att använda upp det du har hemma. Det är bra både för plånboken och miljön. Du sparar också tid på att ha med dig matlådor till jobbet. Det tar ganska mycket tid att gå ut och köpa mat varje dag.

Att laga vår egen mat har gör oss också mer närvarande och medvetna om vad vi stoppar i oss. Jag tror aldrig att jag gick och åt mat eller drack något när jag växte upp, men vi sitter inte och äter längre, vi köper något på väg till jobbet, går ut och äter på lunchen, på vägen hem tar vi något som är lättillgängligt och sen blir det färdigmat eller halvfabrikat till middag. Det har blivit så mycket av allting och vi kan inte stoppa i oss så mycket kalorier som vi gör i dag. Hjärnan vänjer sig och vi vill hela tiden ha något i munnen. I stället borde vi komma tillbaka till att ägna lite mer tid i köket och att laga mat från grunden.

Det behöver inte vara så svårt utan jag har tips hur du kan på ett enkelt sätt få till en mer hälsosam kostplan utan att det ska ta för mycket tid.

 • Planera och handla hem en bra bas så att du inte behöver handla hem mat varje dag. Om du har hemma ägg, konserverad tonfisk, kyckling, kalkon, majonnäs, kryddor, créme fraiche eller gräddfil, 10 olika grönsaker, lök och vitlök,krossade tomater, oliver och grön pesto.
 • Ofta lägger vi lite mer tid på matlagningen på helgerna så gör i ordning en matlåda när du ändå står och lagar.
 • Om du ändå ska göra en lasagne, köp 300 gram extra köttfärs och gör en köttfärssås så har du fått en ny rätt till veckan.
 • Dina vardagsrätter ska bli matlådor. Lägg undan till en innan du ställer maten på bordet.
 • Har du ingen matlåda? Knäck 2–3 ägg på morgonen och gör en omelett med det du har i kylskåpet, kanske rödlök, fetaost och paprika. En omelett tar bara fem minuter att göra så det hinner du.
 • Röror är bra, de kan du göra på helgen sen håller de några dagar i kylen. Ta till exempel några tonfiskburkar, hacka i lite äpple, rödlök, majonnäs, gräddfil och senap.
 • Äter du frukost på kontoret? Förbered overnight oats eller chiapudding på kvällen, det tar bara två minuter.
 • När du kokar ägg, ta till vana att koka flera. Det är perfekt att ha i kylen om du blir akuthungrig.

Hoppas att dessa tips kan vara lösningen för dig att hitta motivationen att förändra dina vardagar så att du får mer energi och en bättre kosthållning.

Hu ändrar jag mina dåliga matvanor

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!