Nyttig kost för alla plånböcker.

Är det dyrt att följa en diet?

En del har uppfattningen att det är dyrt att följa en lågkolhydratkost men frågan är om det är så?

Med lite planering och några smarta knep behöver det inte bli speciellt dyrt. Nedan bjuder Ulrika på sina bästa tips för att handla smart och ekonomiskt!

Handla på kampanj

Genom att göra smarta val så behöver det inte belasta plånboken så mycket och om du är lite “om dig och kring dig” så kan du handla färska varor varje vecka som är på kampanj. I bland kan man köpa en hel laxsida för 149 kr/kg och i bland fläskstek eller kycklingfiléer på kampanj.

Köp inte halvfabrikat 

Du kommer spara pengar genom att inte köpa halvfabrikat, snabbmat och lunch ute. Halvfabrikat är både onyttigare och dyrare så att undvika dessa kommer få dig att spara pengar i plånboken varje månad.

Planera inköpen och handla sällan

Med en inköpslista att följa är det enkelt att inte lägga ner oplanerad mat som du lockas att köpa. Även om du är i ett ensamhushåll så är det smart att handla 1 gång ordentligt och lägga in i frysen. Det sparar du pengar på! Frysta laxfiléer och torskrygg i portionsbitar brukar alltid finnas och fryst kycklingfilé i storpack är också ett alternativ.

Ät rester

En annan sak som du både tjänar pengar och tid på är att laga upp flera portioner samtidigt och använda som rester dagen efter eller lägga i frysen.

Kylskåpsrensa 

Sista tipset är att varje vecka göra en ”kylskåpsrensning” varje vecka och skära upp alla överblivna grönsaker och göra en stor ratatouille. Då använder jag lite lök, vitlök, champinjoner som kanske finns kvar. några broccolibitar, paprika, eller tomat. Sedan steker jag upp det, häller på kryddor och krossade tomater. Detta kan jag sedan äta som middag eller frysa in och ta upp när jag behöver.

TIPS PÅ BILLIGA VAROR

Färska grönsaker är dyrt men här tycker jag inte att man ska göra avkall. Att handla grönsaker efter säsong är billigare och även här kan du scanna av grönsaksavdelningen och göra bra val efter vad som är på kampanj. Just i denna skrivande stund är paprika och blomkål väldigt dyrt men dessa varor kan du faktiskt köpa frysta också. Rotfrukter brukar vara billigt att använda och även kål i alla former som t ex grönkål, vitkål och rödkål.

Soppa är billiga alternativ och jag gör ofta en spenatsoppa på fryst spenat eller en god tomatsoppa på konserverade tomater. En soppa på tärnade eller rivna rotfrukter är mättande och väldigt gott. Då kan man toppa soppan med stekt halloumi, smulad fetaost eller bacon.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!