Lär dig mer om våra nyttiga kryddor!

Vi använder ofta kryddor i vår matlagning utan att kanske tänka på vilka hälsofördelar det kan ge. Många kryddor har medicinska effekter – och flera olika kryddor kan sätta fart på din förbränning. Hemligheten är kryddornas termogenetiska effekt, de frigör helt enkelt värme när du äter dem. Värmen bidrar i sin tur till att speeda upp ämnesomsättningen, något som på sikt kan ge viktminskningen en skjuts.

Chili, svartpeppar, ingefära dämpar aptiten och energiförbrukningen i levern ökar samt antioxidanter som finns i kryddor åstadkommer en aktivering av gener som gynnar fettförbränning. Att regelbundet använda kryddor i maten kan få en mätbar effekt på vikten.

Dessa kryddor kan du använda med stor fördel i maten:

Kanel

Kanel reducerar mängden fettbildande insulin efter måltiden, du blir mätt längre och kroppen lagrar inte lika mycket fett. Kanel är också bra för matsmältningen och att stabilisera blodsockret vilket gör att man inte blir så sötsugen. Kanel är en god krydda i t ex köttfärssåsen eller i en köttgryta.

Ingefära

Ingefära är också bra för förbränningen och använder man 1 msk riven färsk ingefära i sitt vatten på morgonen förbränner man mer kalorier och dessutom är ingefära en god smaksättare i vatten. Ingefäran har också samma värmande funktion som capsaicin och kan lindra illamående, förkylningar, verkar antiinflammatoriskt och förhindra högt blodtryck. Ingefära är också gott i matlagning, framförallt indiska och asiatiska rätter.

Curry och Gurkmeja

Curry och Gurkmeja motverkar lagring av fett i kroppen och innehåller innehåller den starka antioxidanten kurkumin, som motverkar lagring av fett. Om man använder dessa kryddor regelbundet i si kost kan det öka leverns energiförbrukning samtidigt som blodsockret balanseras.

Chili

Chili har ett ämne i sig som heter capsaicin och det har en fettförbrännande effekt. Krydda gärna maten med en liten mäng färsk eller torkad chili för en effekt att ”svettas bort kalorier”

Saffran

Saffran har länge använts mot nedstämdhet. Den är populär inom folkmedicinen i mellanöstern och används även inom traditionell indisk och kinesisk medicin. Krydda din gryta eller din gratäng med saffran eller smaksätt din kalla röra eller varma sås med saffran.

Svartpeppar

Svartpeppar har ungefär samma effekt som chilipeppar. Det höjer värmebildningen och boostar förbränningen. Peppar är lite snällare än chili, så för de som klarar det är det en bra vardagskrydda. Bäst för kroppen är svartpepparn i finmalen form, eftersom den blir mer tillgänglig för cellerna.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!