Lägg ogräset på tallriken!

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? De är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen?

Förr i tiden var människan tvungen att ta tillvara på vilda växter för att överhuvudtaget kunna överleva. Kunskaper om vilda växter som kunde användas både som mat och medicin gick i arv. Istället för att utrota ogräset i din trädgård passa på att ta tillvara på de istället nu under sommarhalvåret. Redan tidigt på våren kan man börja skörda späda blad som till exempel nässlor. Gröna blad innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt – du behöver inte vara orolig att de tar slut.


3 goda ogräs du kan plocka i din trädgård

 

 

kirskålKirskål

Kirskål finns nog i de flesta trädgårdar och är ett av våra mest avskydda ogräs. Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt och är näringsrik, stärkande och renande. Det är under våren när kirskålen fortfarande är späd som den smakar som bäst. När den växer sig större får den en beskare smak och även en lätt laxerande effekt om man äter för mycket. Det kommer nya små plantor hela tiden, så kirskål går att skörda ända till hösten. Det bästa med kirskål är att den helt kan ersätta spenat! Man kan passa på att plocka ihop flera liter, förvälla och frysa in i små portioner att njuta av hela året.

 

tusenskona_i_matenTusensköna

Tusensköna är en blomma som är vi vana att se på gräsmattan där den pryder gräset med sina vita små blommor, Både blommorna och bladen är ätliga och kan användas  som vacker, ätbar dekoration i sallader. Torkade blommor kan även användas för att göra örtté.

Tusenskönan var här i Norden förr helgad åt vårens gudinna, Freja. Man trodde att om man åt upp de tre första tusenskönorna på våren, skulle man slippa tandvärk resten av året. Inom folkmedicin används tusenskönan vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna har smorts på finnar och kvisslor, uppger Skogsskafferiet.

 

gräslöksblomma, perfekt i salladenGräslöksblommor

Gräslöksblommor är inte bara vackra utan också väldigt goda! Skörda blommorna tidigt, innan de är i full blom, för bästa smak. De ger en lite mjukare, sötare gräslökssmak än stråna. Mer utslagna kan de vara fina att dekorera med. De har en söt smak och är perfekta att dekorera  till exempel en grönsallad, gratäng eller en potatissallad med.

 


Hur kan man använda ogräset?

 

Maskroste

Låt fyra matskedar färska eller två matskedar torkade blad dra i 15 minuter i en kopp kokhett vatten. Drick tre gånger om dagen i max 14 dagar. Maskrosen kan också jäsas till vin.

 

Hårinpackning med ringsblomshonung

Räcker till ca 3 inpackningar

Färska ringblomsblad färgar honungen vackert gyllene och tillsammans är de bra för håret som återfuktas och får fin spänst. Förvara den färgglada honungen i en ren glasburk i kylskåpet. Den går att använda i maten också.

  • 1 dl nyplockade ringblommor, endast kronbladen
  • 2 dl honung

Det är enklast att lägga ringblommorna och honungen i en skål och mixa med en mixerstav tills blombladen är krossade. Men det går också bra att finhacka blombladen och blanda dem med honungen. Om honungen är hård kan man värma den lite i vattenbad dock inte över 38 grader. När honungen används som hårinpackning ska den appliceras på vått hår. Stryk den över hela håret den ska inte masseras in. Låt verka ca 20 minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Passa på att lägga honungen som en ansiktsmask samtidigt.

 Receptet kommer från boken Lisens örtspa.