Kunskapsbanken

Hur påverkas vi av socker

Sockret må smaka sött och gott, men det kan vara skadligt för din kropp. Det här bör du veta om socker för att slippa onödiga hälsoproblem! Tillsatt socker finns i dag i majoriteten av alla halvfabrikat och färdigrätter, i såväl frukostmatvaror som middagsrätter och i allt från salta snacks till söta desserter. Vi svenskar ligger i topp när det gäller godiskonsumtion i världen – men det är alltså inte bara vårt fredagsmys och lördagsgodis som gör att vi får i oss alldeles för mycket socker

Vad är socker?

Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Olika sockerarter finns naturligt i frukt, bär och mjölk. Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos.
Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer. Honung består till fyra femtedelar av socker och innehåller obetydliga mängder av vitaminer och mineralämnen. Farinsocker, sirap och råsocker är i stort jämförbara med vitt socker.

Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaran. I livsmedel kan socker tillsättas som ingrediens under flera olika beteckningar som exempelvis sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, honung.

Hur mycket socker kan man äta?

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.

Många skulle behöva dra ner på sockret från livsmedel som ger mycket energi men lite näring. Det finns tillsatt socker i många produkter som man kanske inte tänker på som särskilt söta, som fruktyoghurtar och vissa flingor. Det mesta av socker vi får i oss kommer ändå från mat och dryck som vi vet innehåller socker till exempel läsk, saft, godis, glass, choklad, kakor och bullar. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, bör högst 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.

Socker och typ 2-diabetes

Forskning visar att drycker sötade med socker kan öka risken för typ 2-diabetes hos vuxna. Risken ökar vid de mängder som svenskar i genomsnitt dricker i dag. Det handlar om 0,8 liter per vecka, enligt Riksmaten Vuxna 2010-11. De som dricker mest dricker 4,5 liter läsk i veckan. Det finns flera möjliga skäl till att drycker sötade med socker ökar risken för typ 2-diabetes. Delvis hänger det ihop med en ökad risk att utveckla övervikt och fetma. Drycker påverkar mättnadskänslan mindre än samma mängd kalorier från mat, vilket gör att det är lätt att få i sig för mycket energi (kalorier). Ett högt energiintag ökar risken för övervikt och fetma som i sin tur är riskfaktorer för typ 2-diabetes. Sötningsmedel som är bäst av alla sötningsmedel för en diabetiker att äta är Sukrin och Stevia.

Hur kan man minska på sockret?

Minska på söta livsmedel som läsk, godis, glass, kakor och bullar, framför allt till vardags. Särskilt bör man se upp med läsk och andra söta drycker, eftersom det är lätt att dricka stora mängder utan att känna sig mätt. Även en del vanlig mat innehåller socker. Ett enkelt sätt att dra ner på sockret är att välja När socker står högt upp på innehållsförteckningen innehåller produkten mycket socker.

Läs innehållsförteckningen

Om du vill undvika socker så räcker det inte med att skippa glass och kakor. Svenska varor i våra livsmedel innehåller väldigt ofta socker. Även i varor som inte smakar sött som till exempel pastasås och bröd döljer sig ofta tillsatt socker. Så var noga med att läsa på förpackningarna vad maten verkligen innehåller

Se upp för socker som heter något annat

Det är inte alltid socker heter just socker i innehållsförteckningen. Fruktos är till exempel en form av socker och en vanlig tillsats i det vi äter, men det kan skada levern på ungefär samma sätt som alkohol. Den söta smaken i frukt kommer från fruktos, men där förekommer fruktsockret naturligt och orsakar därför ingen skada på våra kroppar. När fruktos istället används som sötningsmedel i maten vi äter är det däremot skadligt, eftersom det då är processat och förändrat. De naturligt förekommande fibrerna och näringsämnena som hjälper kroppen att hantera fruktsockret finns då inte längre kvar. Det gör att reningsorganet belastas och risken för olika leversjukdomar ökar. Sackaros, glukos, sirap och maltos är andra vanliga sockerformer.

De olika sockerarterna

Glukos

Glukos är den vanligaste monosackariden. Den finns i fri form i många livsmedel, ingår i de vanligaste disackariderna och bygger upp stärkelse och cellulosa. Glukos förekommer under många olika namn dextros, druvsocker och blodsocker.

Fruktos

Fruktos kallas ibland fruktsocker eller levulos och förekommer också i fri form i många livsmedel, framför allt i frukt. Till skillnad från glukos kan fruktos tas upp i kroppen utan att det behövs insulin. Fruktos bidrar inte heller till att insulin frisätts. Fruktos omsätts snabbare än glukos och kan även omvandlas snabbare till triglycerider. Om fettet lagras in i fettväven eller förbränns beror på om man äter mer än man gör av med.

Laktos

Laktos består av glukos och galaktos och förekommer i mjölk från däggdjur. Därför kallas det ibland mjölksocker. Komjölk innehåller 2,9-5,3 procent och modersmjölk 4,0-8,3 procent.
Mjölksyrabakterier omvandlar laktos till mjölksyra när mjölk surnar.

Maltos

Maltos förekommer sparsamt i livsmedel men finns i malt som används vid bryggning av öl. Därför kallas det ibland maltsocker.

Sackaros

Sackaros består av glukos och fruktos och kallas ibland rörsocker. Vårt vanliga socker består nästan till 100 procent av sackaros. När sackaros sönderdelas får man en blandning av fruktos och glukos som kallas invertsocker. Invertsocker finns naturligt i honung.