Kunskapsbanken

Därför ska du inte äta mellanmål

Ulrika Davidsson har länge förespråkat att mellanmål är något du bör hoppa över om du vill gå ner i vikt. Nu får hon uppbackning av Charlotte Erlansson Albertsson, professor vid Lunds universitet. "Mellanmål är mycket bra för barn som växer eller personer som behöver gå upp i vikt, om du inte tillhör dessa kategorier kan du utan problem utesluta mellanmål från din kosthållning berättar Charlotte.

I skolåldern är mellanmålet, eller “mellis”, något som många tycker är en höjdpunkt. I de yngre åldrarna har man ofta mellanmål både på förmiddagen och eftermiddagen. Och det är inte så konstigt, barn växer så det knakar och behöver mycket energi för att orka med dagarna. Vi vuxna däremot har en helt annan förbränning, betydligt mindre, och behöver därför inte samma intag av mat under dagen. Vi växer inte längre, i alla fall inte på längden, och den extra energi vi får i oss tenderar att sätta sig på mage, rumpa och lår och envist stanna kvar där. Vill du gå ner i vikt är alltså mellanmålen något du bör utesluta från din kost och rutin.

Det här är något som Ulrika Davidsson har förespråkat under flera år. Redan när hon lanserade sin första kurs med kostschema var frånvaron av mellanmål påtaglig. “Vill man gå ner i vikt är ett enkelt sätt att ta bort mellanmålen från din vardag” sa Ulrika då. Nu får hon stöttning av flera experter i branschen. Bland annat professor Charlotte Erlanson Albertsson som forskat kring just aptitkontroll och förbränning samt skrivit den uppmärksammade boken Äta för livet.

I över 40 år har Charlotte Erlanson Albertsson – professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet – forskat kring kostens betydelse för människans hälsa och välmående. De senaste 20 åren har Charlotte och hennes team fördjupat sig i aptitreglering och energibalans. Charlotte blev intresserad av varför mycket av maten vi äter idag lätt leder till överkonsumtion, övervikt och de komplikationer som kan följa av det, och började studera dessa mekanismer.

I ett intressant möte mellan de två kostkunniga kvinnorna berättade Charlotte om den slutsats hon kommit fram till efter år av forskning kring just hur maten påverkar vår kropp och hälsa; En anledning till att man bör utesluta mellanmål är att helt enkelt ge tarmen en möjlighet att återhämta sig. När vi äter belastar det tarmen enormt. Genom att hela tiden småäta lockar vi tarmen till att utsöndra enzymer vilket i sin tur belastar tarmen. 50% av alla som söker sjukvård i Sverige idag gör det för att de har problem med just tarmen och magen. Vi måste ge tarmen en chans att återhämta sig och det gör vi inte om vi äter hela tiden. 

Men även Charlotte är inne på spåret att mellanmål är något som bidrar till ökad vikt. När blodsockret går ner igen efter en måltid påbörjas fettförbränningen och den pågår ända tills dess att vi äter igen. Tar vi då ett mellanmål cirka två timmar efter en måltid avslutas helt enkelt fettförbränningen. Vill du därför gå upp i vikt ska du absolut äta mellanmål, men vill du gå ner i vikt kan jag bara rekommendera att sluta med mellanmål fortsätter Charlotte Erlanson Albertsson.

Ulrika Davidsson har skapat en mängder kurser inom kost och hälsa och de har samtliga gemensamt att mellanmål inte förekommer i kostscheman för dessa. I vissa fall kan det givetvis vara bra med mellanmål, kanske behöver du faktiskt gå upp i vikt eller att du under en period tränar väldigt intensivt och då har en extra hög förbränning, då är mellanmål helt rätt säger Ulrika. Men, fortsätter hon, att tro att en vuxen person behöver mellanmål för att orka stämmer inte alls. Och vill du gå ner i vikt är det definitivt inget du bör äta. Ulrika har sedan start byggt sina kostscheman på ett upplägg som innehåller periodisk fasta, det innebär att man låter kroppen ha en längre vila mellan måltiderna, ibland så lång som 16 timmar. Det lämnar kvar ett ätfönster på 8 timmar men att man under detta skulle äta mellanmål är inte något Ulrika rekommenderar. Under ditt ätfönster äter du två måltider, oftast lunch och middag, för att sedan ha ett längre uppehåll på 16 timmar. Du utesluter med andra ord frukosten och alla typer av mellanmål. Att äta olika mängd kalorier varje dag och inkludera periodisk fasta emellanåt är ett väldigt effektivt sätt att få igång din förbränning och gå ner i vikt. 

Här nedan kan du se när Charlotte berättar om resultatet av sin forskning gällande just mellanmål och hur det påverkar våra kroppar och vår förbränning.