Allt om 16:8, 5:2 & 800 kalorier
I dag finns det flera olika typer av fasta såsom periodisk fasta, 16:8, 5:2 och 800 kalorier. Fasta kan ha positiva hälsoeffekter på hälsan och här går Ulrika igenom olika typer av fasta.
Hej, När jag var ung pratade man om att banta. Då var det flygvärdinnedieten och ägg och grapefrukt dieten som gällde. Nu förtiden läser jag om periodisk fasta. Vad är det? Är det samma sak eller är det att man inte äter alls? Jag har sett att en del bara dricker vatten, det verkar galet tycker jag men en del säger att det är bra för kroppen. Jag blir inte klok på vad som är bäst. Äta vill jag göra men jag är ju snart 70 år och känner att jag inte alls behöver lika mycket mat nu som tidigare, därför tycker jag det här med fasta är lite spännande men jag förstår inte hur jag gör det. / Hälsningar Karin
Hej Karin,
Banta är ett förlegat ord och personligen gillar jag inte alls det ordet pga att det har en så negativ klang. Att äta hälsosamt och vara medveten och ha kunskap om vad den mat man äter innehåller är en helt annan sak och det försöker jag bidra till med mina hälsokokböcker och onlinecoahning.
Det har och finns många dieter och många av dem fungerar på kort sikt dvs att man får verkligen ett resultat på vågen men få fungerar på lång sikt. Pulverdieter, flygvärdinnemetoden, kålsoppadieten eller banandieten är inget jag förespråkar utan jag rekommenderar att äta mat som ger den energi man behöver och precis som du skriver så kanske du inte är så aktiv i din ålder som du var tidigare och behöver då inte äta samma mängd energi som en ungdom. Jag rekommenderar varmt att du ska läsa på mer om periodisk fasta och då framförallt 16:8, 5:2 och 800 kcal. Det är 3 olika fasteformer som man kan kombinera med den livsstil man har utan större förändringar. Det ger ett bra hälsoresultat såväl att tappa i vikt som att förbättra värden i kroppen som t ex blodtryck och insulin.
Här kommer en guide som du kan ha som ett första steg in till periodisk fasta:
16:8 Här jobbar du med ”fastefönster” och ”Ätfönster” och det innebär att du 16 timmar per dygn inte äter eller dricker kalorier. Det är att rekommendera att välja de timmar på dygnet du sover och då är en rekommendation att avsluta sista måltiden vid 19 eller 20 och fasta fram till 11 eller 12 dagen därpå. Det är då ditt ”fastefönster”. Det innebär att du hoppar över frukost och äter din första måltid kl 11 eller 12 och du kan välja den kosthållning du mår bra av. Vid den tiden börjar ditt ”Ätfönster” och då intar du alla måltider och kalorier under 8 timmar när ditt ”fastefönster” tar vid. Det är ett mycket enkelt sätt att förbättra sin hälsa och undvika för mycket kalorier varje dag.
5:2 Här äter du 500 kcal per dag under veckans 2 dagar. De andra dagarna väljer du själv vilket kaloriintag du har men jag kan rekommendera att ligga på mellan 1200-2000 kcal generellt.
Dessa dagar du äter 500 kcal kallas ”fastedagar” och då fördelar du dessa kalorier på 2 eller 3 måltider och här är det bra att tänka på att äta mycket vegetariskt och grönt då dessa livsmedel innehåller lite kalorier men mättar bra. Det kan t ex vara en grapefrukt på morgonen eller ett kokt ägg, en spenatsoppa till lunch och en stekt torsk med grönsaker till middag dessa dagar.
800 kcal är en metod där du äter 800 kcal 5 dagar i veckan och de andra 2 dagarna ligger du på mer kalorier ca 1500-2000 kcal. Många väljer att äta 800 kcal mån-fred och sen ökar kalorierna över helgen. Detta är en metod som fungerar vädigt bra och jag rekommenderar det till personer som har svårt att gå ner i vikt samt har problem med för höga insulinnivåer och har högt blodtryck. På 6 veckor förändrar du din hälsa markant och mår generellt bättre!
Ett bra sätt att ta reda på hur många kalorier en måltid innehåller är att använda www.kostbevakningen.se och räkna ut vad du äter under dagen. Sen tycker jag att det är ett plus om man kombinerar någon form av fasta med en lågkolhydratkost och undviker så mycket snabba kolhydrater som möjligt och njuter mer av naturligt protein, bra fetter och rikligt med grönsaker och bär. Vill du lära dig mer om Periodisk fasta så kan du köpa boken ”Allt om Periodisk Fasta” som jag kom ut med i början av detta år.
Ett stort lycka till och välkommen in till en spännande fastevärld.
Hälsningar Ulrika