I morse gick jag upp tidigt och fixade inför morgonens intervju på Nyhetsmorgon på TV4. Jag packade hela bilden full med råvaror och var där i tid. Packade upp allt i lugn och ro och sedan blev det bara kaos! Fick reda på att jag skulle in i studion en timme tidigare!!!

Nyhetsmorgon TV4

Snabbt in i sminket och sedan springa in i studion för att träffa Jennie och Steffo! Temat i dag var MAT FÖR OLIKA ÅLDRAR – 20 – 40- 60 år och jag fick ca 10 min att berätta och inspirera till bra mat.

20 år – dålig ekonomi=ofta fel kostval

Tyvärr slarvar många med kosten i denna ålder. Många ha flyttat hemifrån och är student och har en egen ekonomi. Eftersom mat är en dyr kostnad så är det tyvärr vanlig att man väljer halvfabrikat och billiga råvaror som snabbmakaroner, nudlar, ketchup, färdiga köttbullar och korv. Många i denna ålder väljer också att äta ute och då är det vanligt att man välja kaffe latte, mackor, bullar, hamburgare, korv och pizza.

Många tjejer i denna ålder har låga järnvärden och jag tipsade om hur du lätt kan göra en grön smoothie och dricka dagligen! Recept finns här: https://ulrikadavidsson.se/3-goda-smoothies

Grön Smoothie TV4

Här är mina tips som är billiga men nyttiga råvaror:

quinoa, bulgur, konserverade kikärtor, pesto,tonfisk, ägg, skinka, makrill, köttfärs, krossade tomater, spenat, broccoli, blomkål, wokgrönsaker, färska grönsaker, kyckling mm.

Billiga GI råvaror

 

40 år – lite tid och obalans med hormoner = svårt att hålla vikten

I den här åldern är det vanligt att man mer eller mindre bor i bilen för man kör barn till aktiviteter.  Man har således mindre tid för matlagning och väljer snabba alternativ. Problemet här är att det blir ofta korv, köttbullar, fiskpinnar och pasta.

Det är också svårare att hålla vikten och många som passerar 40 år märker stor skillnad. Allt fler (framför allt kvinnor) går ofrivilligt upp i vikt och det kan ha att göra med en hormonell obalans. Vi vet i dag att stress påverkar vikten och det är allt vanligare med sköldkörtelproblem men också obalanser i matsmältningen och tarmen. Jag upplever att många inte har tid att laga mat och väljer att bara lägga 10-15 min på matlagningen hemma på kvällarna. Jag gav tips på en laxrätt som jag snabbt lagar på 12- 13 min och serverar en färdig fryst grönsaksblandning från Findus som är jättegod: http://www.findus.se/basgronsaker/gronsaker-perfekta-till-pasta/

Laxen tillagas på 175 grader och jag varierar denna rätt med att toppa med olika ostar och nötter – i dag använde jag fetaost och pekannötter….(Malou åt denna rätt – hoppas att hon gillade den…)

Snabb lax TV4

Här är tips som går fort att göra på kvällen:

Omelett, soppor, pajer, grytor, gratänger och ugnsbakad mat som sköter sig själv i ugnen. Samt tips på glutenfria produkter: mandelmjöl, kokosmjöl och sesammjöl är produkter som man kan använda i både matlagning och bakning.

60 år – tröttnat på matlagning = dålig energi

Jag träffar många seniorer som vill lägga sin tid på att göra annat än vara i köket. Seniorer köper mycket färdiga frysrätter och väljer snabba lösningar! Många seniorer äter mackor, fil och flingor och havregrynsgröt med sylt samt fikar ganska mycket. Många hoppar över lunchen och äter enbart en lagad middag på kvällen, då ofta med potatis, sås och kött samt kokta grönsaker. Tyvärr är inte den maten den hälsosammaste och det är ju i denna ålder som man behöver all energi man kan få samt oerhört viktigt att äta sig både friskare men också att äta så att man lever länge. Dessutom rör sig den här kategorin mindre!

TV4

Här tipsade jag om att gör en omelett oftare och toppa med med det man har hemma. I studion i dag hade jag en naturell omelett med groddar, kiwi och granatäpple. En omelett kan man ju äta både som frukost och lunch!

Här är mina tips på bra frukostar samt nyttiga luncher:

Egenrostad müsli, yoghurt och ägg är bra alternativ! Soppor, pajer och fräscha sallader passar bra som luncher.

OJ, vilket långt blogginlägg det blev! Hoppas att ni får lite inspiration i varje fall hälsar Ulrika