UlrikaI nya Tara nr. 4, kan ni läsa om hur jag kom till rätta med mina hormonella obalanser. Jag märkte att något inte stod rätt till i min kropp under hela 2010 och 2011. Jag började gå upp i vikt och jag kände mig plufsig och vätskefylld. Så här hade jag inte känt tidigare i min kropp. Var det pga av att jag började närma mig 40 år eller var det för att jag åt för mycket och tränade för lite? Hur är det möjligt att gå upp nästan 10 kg när jag både tränade och åt en lågkolhydratskost? Min familj som ser allt jag äter reagerade också eftersom jag alltid tackade nej till godis, efterrätter, chips, pasta, mackor mm.

Jag började skriva matdagbok och jag var superstrikt med att bara äta hälsosam mat. Dessutom anlitade jag en PT och jag började träna på GYM utöver den timmes joggingtur jag gjorde varje morgon med hunden. Nu skulle jag väl ändå få igång min förbränning! Nä, inget hände och jag insåg att något är väldigt fel i min kropp. Detta är inte normalt. Jag var också oerhört bekymrad då jag coachade så många andra som lyckades men själv stod vågen still…

Jag bokade tid hos en husläkare för att ta prover på mig. Jag var nästan övertygad att något var fel på min sköldkörtel och att undersökningen skulle hitta mitt fel.

Oj så fel jag hade! Provsvaren visade att alla mina värden var så bra och mina T4 och T3 hormoner i min sköldkörtel ”låg inom ramen” av vad som är normalt…

Jag frågade då läkaren om det kunde vara någon hormonell obalans och om de kunde skicka en remiss till Endokronologiska Avdelningen för en kontroll.

Jag fick då till svar: Ulrika, det är inget fel på dig. Du får helt enkelt äta mindre och röra på dig mer.

Alltså, mina knogar vitnade när jag satt där och fick detta i ansiktet. Att inte bli trodd och att säga till mig att jag ska äta mindre samt röra på mig mer när jag hade förklarat att jag redan levde hälsosamt var förnedrande. Jag insåg att hon inte trodde på mig och förmodligen trodde att jag åt i smyg och att jag överdrev min träningsdos.

Jag ger mig inte så lätt. Jag är envis som tur är och jag litar på min magkänsla. Jag gick hem och ägnade dagar åt att läsa allt jag kom över på nätet om hormonella obalanser (bara på engelska och amerikanska webbsidor) och hittade då Mia Lundin som är specialist på kvinnliga hormoner och drev på den tiden en klinik i USA.

Jag fick rådet att ta salivprov för att ta reda på hur min hormonella balans såg ut och beställde ett test genom min näringsterapeut. Detta fick jag bekosta själv (kostade ca 2000 kr) eftersom jag inte fick en remiss av min läkare som ansåg mig för frisk. Jag fick hem ett eget provtagningskit och fick fylla flera rör med saliv och sedan skicka iväg provet. Nu var det bara att vänta på ett svar. Under dessa veckor, när jag väntade på svaret läste jag mycket om förbränning och hormoner och fick lära mig mycket nytt om detta område som jag är oerhört glad för idag. Innan jag fick mitt provsvar visste jag egentligen vad felet var i min kropp. Jag hade alla symptom man kan ha när man ha för lågt progesteron. Därför var det en glädje att öppna provtagningskuvertet och se att min magkänsla var rätt och att jag nu äntligen hade ett svar på varför jag inte kände igen min kropp. I mitt provsvar fick jag reda på att jag hade ett mycket lågt progesteronvärde i kroppen (33,65 i värde och detta ska helst vara över 1000). Detta var i april 2012. Jag hade alltså ett för lågt progesteron i förhållande till mitt östrogen. Då sker en östrogendominans i kroppen och det är verkligen inte bra. Jag hade förutom viktuppgång känt en dålig cirkulation i kroppen, vattenansamling, ömma bröst och frös ständigt. När jag nu fick veta felet var det som allt föll på plats och jag förstod varför jag hade dessa symptom när man ser hur dessa hormoner fungerar som antagonister dvs motsatshormon.

Östrogen – stimulerar bröstceller som kan leda till bröstcancer
Progesteron – skyddar mot bröstcancer
Östrogen – ökar salt och vattenansamling
Progesteron – verkar vätskedrivande
Östrogen – ökar risken för blodpropp
Progesteron – minskar risken för blodpropp
Östrogen – ökar kroppsfettet
Progesteron – hjälper kroppen att använda fettet som energi

Östrogen och progesteron minskar generellt med åldern, men förhållandet ändras drastiskt från ca 35 års ålder. Mellan 35-50 års ålder sjunker progesteronproduktionen med 75% och östrogenproduktionen med endast 35%.

Om man dessutom, som jag, hade stressat i många år som småbarnsmamma, karriär, nytt hus, sommarställe och en lätt utbrändhet påverkas också kroppens nivå av progesteron och framför allt binjurarna.

Summa sumarum har jag nu lärt mig att östrogendominans kan försämra både binjurefunktion och sköldkörtelfunktion och detta är svaret när det gäller min historia.

Jag har sedan mitt provsvar kom tillbaka tagit ett tillskott som heter Wild Yam (en ört som stimulerar kroppens produktion av progesteron) och använt en bioidentiskt progesteronkräm (naturligt). Efter bara 7 månader, i nov 2012 hade jag fått upp mitt progesteronvärde till nästan 1000 i värde och då låg jag inom ramen vad som är normalt. Alltså en ökning med flera 100%, bara med hjälp av en kräm som jag lägger på huden varje dag och ett tillskott av Wild Yam dagligen.

Borta är de överflödiga kilon, de ömma brösten, frusenheten och en vätskefylld kropp och jag har fått tillbaka en bra ämnesomsättning och dessutom fått lärdom om ett nytt viktigt ämne som många kvinnor känner igen sig i.

Känner du igen dig i min berättelse så är mitt råd att skriva ner dina symptom som du inte har haft i din kropp tidigare och läsa på nätet allt du kan komma över när det gäller om lågt progesteron och östrogendominans. Boka sedan en tid hos din husläkare och stå på dig om du verkligen känner att det är något fel och låt inte läkaren be dig gå hem och lev hälsosammare om du redan gör det! Får du ingen hjälp hos läkaren är mitt råd att göra ett ”hormon och salivtest” själv (som jag gjorde) och detta kan beställas från t ex  Female Balance Shop  och kostar 2495 kr. Då får du en status på hur dina hormoner i kroppen fungerar och samverkar och detta kan hjälpa dig vidare så att du vet vad du ska jobba med för att få en balans i kroppen.

Sista ordet i denna artikel få bli – LITA PÅ DIN MAGKÄNSLA – det är bara du som vet hur du mår, ingen annan.

Tillskott jag rekommenderar att använda är:

Progester AllProgester All: 

Wild yamWild Yam: