Gott frukostbröd som passar till både LCHF, GI och Detox!

Härom dagen bakade jag ett gott bröd som jag vill inspirera Er att baka. Det är väldigt enkelt och resultatet bli jättebra. Eftersom det både är glutenfritt, laktosfritt och nästan kolhydratsfritt passat det alla metoder och livsstilar. Själv gör jag en 14-dagars detox så jag använder detta bröd som mellanmål när jag är ute och jobbar. Då tar jag en skiva peccorinoost (getost) och plastar in den och lägger i handväskan. I morgon ska jag vara på hälsomässan och då är en skiva bröd som denna toppen!

Annars gör jag ofta en krämig sill och lägger på mackan och det är ljuvligt gott!

Frukostbröd – 1 långplåt

100 gram kruskakli

1 1/2 dl av linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

3 tsk fiberhusk

1 dl rapsolja

1 ägg

4 dl vatten

1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser och låt svälla några minuter. Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och stryk ut smeten tunt. Sätt in i ugnen i 1 timme. Skär i rutor, ca 15 st blir det.

Senapssill

1 paket ”5 minuter sill”

1 msk grovkorning senap

1 msk dijonsenap

½ strimlad purjolök

2 msk hackad färsk gräslök

½ dl majonnäs

1/2 dl gräddfil

Salt och svartpeppar

Häll av sillagen och skölj filéerna. Skär dem i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda ner alla ingredienser och ställ kallt. Håller minst en vecka i kylskåp.

Reader Interactions

Comments

  1. Hej Ulrika!

    Jag och min man är inne på tredje veckan i 6 kg på 6 veckor och det fungerar jättebra! Maken har gått ned över 4 kg och jag 2 kg, vilket jag tycker är helt magiskt eftersom jag inte trodde att det skulle fungera på mig som inte har så många kilon att gå ned.

    Kan man äta sill i programmet? Det skulle glädja maken oerhört. 🙂 När är det i så fall lämpligt, på ägget på morgonen, mellanmål?

    Vill också säga att t o m sonen, 13 år, är nöjd med maten. Vi kokar lite kolhydrater till honom i någon form som passar måltiden och han tycker att det här är den bästa diet vi någonsin har gått på. Det tycker vi också – fantastiskt god mat!

    Hälsningar
    Lotta

  2. Hej Ulrika!

    Jag köpte häromveckan GI Gourmet och vill bara säga att jag älskar den! Vilka fantastiska recept!!!

    En fråga när det gäller bröd: i boken finns ett recept på linfrökex som enligt vad det står skall stå i ugnen i 70 grader i 10 timmar. Stämmer det, eller är det ett tryckfel? Hoppas du har möjlighet att svara för jag tänkte baka kexen till helgen!

  3. God Kväll Ulrika!
    Tack för fantastiskt inlägg om bröd. Har nu bakat det själv och det smakar väldigt bra. Tack tack, detta brödet kommer göra susen för min krånglande mage.

  4. Hej Ulrika!

    Jag har en fråga….tänkte prova att baka brödet, men när jag var och handlade och läste på Kruskakliet så står det ju att det innehåller skal av vete….hur kan det då vara glutenfritt? Köpte havrekli istället…mkt mindre fibrer, men jag hoppas d ska fungera ändå. taxam för svar om det är så att Kruskakli faktiskt är glutenfritt=)

  5. Har idag både bakat mandelknäcket och har nu detta bröd i ugnen. Skulle gärna även gällande dessa bröd ha en riktlinje om hur mycke det är lämpligt att äta per dag eller vecka? Då detta med bröd är mitt stora bekymmer! Gillar även sill och undrar även då vilken mängd som är lämplig. Förstår ju att ingetdera skall överkonsumeras. Men tycker att det är väldigt skönt att ha riktlinjerna som ni angett i boken 6kg på 6veckor!Då det annars är lätt att det blir för mycke.Tacksam för svar!

    • Hej Anna,
      När det gäller brödet så är det väldigt lite kolhydrater i varje bit. Jag rekommenderar att du inte äter mer än 2 skivor (10 x 10 cm) per dag. Det är lagom med en sillfilé per dag och det är ca 3/4 dl av den krämiga sillen som finns i mina böcker. Hälsningar Ulrika

  6. Hej jag har en tioårig dotter som är glutenintolerant. Jag undrar en sak är kruskakli verkligen glutenfri.Tacksam för svar. Marijana

  7. Hej.

    Jag bor i Kina och har lite svart att hitta kruskakli. Kan jag byta ut det mot nagot annat?
    Ar kruskakli samma som vetekli?
    Tack for hjalpen

    • Hej Maarit, Det är svårt att veta vad som finns i Kina,…. kanske psylliumfrö?
      Hälsningar Ulrika

    • Kruskakli är fibrer (och har ej geleartad effekt). Lågt kolhydratsinnehåll men gluten från vetet kan hamna med skaldelarna även om själva skaldelarna inte innehåller gluten. Vill du ersätta kruskakli i ett recept kan du prova motsvarande mängd mandelmjöl eller pofiber som är snällare mot tarmen än kruskakli.
      – See more at: http://www.kostradgivarna.se/ordlista/#sthash.ur4pad36.dpuf

  8. Psyllium frön har jag. När jag var i Sverige i somras gick jag till hälsokosten för att köpa Kruskakli och där sa de att det var samma som vetekli. Stämmer det?
    Tack igen

  9. Men problemet är att hur ska man göra som jag som varken tål vanligt mjöl,
    så jag inte kan äta ”vanligt” bröd, men jag tål heller inga frön eller nötter,
    så hur kommer jag runt det problemet?? Några tips nån?

    • Jennie, ja det är lite svårt då men du kanske kan prova att baka bröd på kokosmjöl? Hälsningar Ulrika

  10. Hej! Jag har köpt boken 6 kilo på 6 veckor och är inne på min 5:e vecka. Eftersom jag tycker att det finns många goda recept iboken tycker jag inte att det har varit svårt att följa GI metoden. Tyvärr har jag inte gått ner några kilo, ej heller fått ett annat midjemått på dessa veckor. Jag väger 67 kg och är 170 cm. Jag har ett midjemått på 84 cm. Jag tränar styrketräning eller kör träningscykel varje dag. Vad gör jag för fel?
    Hälsningar Christina

  11. Hej Ulrika..
    Har precis köpt den nya boken Den nya GI-metoden, vilket verkar vara en mycket bra bok, som alla de andra.. ;o)
    Provade att baka Råglimpa med frukt och nötter och resultatet blev två stora tegelstenar. Trotts att jag har läst igenom receptet flera gånger om, så kan jag inte hitta vart det gick fel, så jag bara undrar om du kan ge något tips om hur jag ska lyckas med detta bröd, det verkar ju så gott.. ;o)
    Får passa på att tacka för alla annan hjälp jag fått genom dina recept och råd över lag… Har hjälpt mig mycket och kommer fortsätta med det.
    Hälsningar Sofie

  12. Hej Ulrika
    Skulle provbaka low carb bröd. Receptet hittade jag i din bok ”gå ner i vikt med LCHF. En av ingredienserna har jag inte lyckats få tag i. ”sojaflingor”? Kan jag byta ut det mot något annat? Jag har frågat många men ingen känner til sojaflingor!
    annika

    • Hej, jag köper mina flingor i hälsokostaffären och även finns det på lösvikt på min ICA affär (biofood tror jag)… OM du inte får tag på det så uteslut den ingredienser. Hälsningar Ulrika

Trackbacks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*