800 kcal 2 veckor – kursmaterial

Om maten


Om maten
Oavsett om du är van att laga mat eller helst inte närmar dig ett kök i onödan kommer du att klara av att laga Ulrikas recept. De är lättlagade, snabba och väldigt goda. I filmen ovan berättar hon mer om matlagning och nedan har hon sammanställt lite frågor som ofta förekommer i kurserna. Här hittar du kanske svar på frågor som du får under kursen..

 

Varför anges inte grönsaker alltid i gram, utan ibland ½, 1/5 etc?
Grönsaker innehåller i regel väldigt lite kalorier så det gör ingenting om ni inte tar exakta gram.
Det är väldigt lätt att få ett osund tänk till mat när vi hela tiden ska väga våt mat, där är också en anledning till att jag inte har skrivit antalet gram på allt. Jag själv väger aldrig min mat. Det är i det stora hela inte det som gör skillnaden i en viktminskning utan det är att göra sunda val.

Vad är Lallerstedts curry-limedressing?
Lallerstedts dressingar är ett bra alternativ om du vill köpa färdiga såser eller dressingar, utan onödiga tillsatser och med goda smaker. Finns i kyldisken. Hittar du den inte kan du göra en egen dressing med lite gräddfil, majonnäs och curry.

Vad är kikärtsmjöl och vart hittar jag det?
Kikärtsmjöl är malda, torkade kikärtor och är ett proteinrikt mjöl som är bra att använda till mycket.

Hittar du inte kikärtsmjöl kan du göra ditt eget kikärtsmjöl genom att skölja en förpackning med torkade kikärtor i vatten och torka dem. Sätt ugnen på 180 °C och rosta kikärtorna i ugnen i 10 minuter på en plåt. Låt sedan kikärtorna svalna och kör de sedan i en matberedare till ett fint mjöl. Beroende på matberedare kan man behöva köra kikärtorna olika länge och ibland sila och mixa de bitar som inte blivit till mjöl. Förvara i en lufttät burk.

Vad är misosoppa? Hur många kan jag dricka?
Jag rekommenderar en misosoppa/dag under vattenfastan (förekommer i Kickstart Steg 1). Misosoppan är portionsförpackad i små påsar och blandas bara med lite hett vatten.

Enkelt och gott som tillför mycket bra salter och mineraler. Misosoppa finns att köpa på hälsokostaffären eller i välsorterade ICA Maxi eller Coop Forum butiker. Det går annars bra att beställa på nätet. En misosoppa kan du till exempel ta på en fastedag.

Tips på märken:
Renée Voltaire – Snabbmiso
King Soba – Mighty miso

Jag tycker inte om misosoppa, kan jag ersätta det med något?
Om du inte gillar misosoppa så testa att dricka lite varm buljong istället. Det mättar skönt och tillför mycket bra mineraler det också.
Jag brukar använda mig av ekologisk lantbuljong som finns i pulverform som är lättdoserad

Bra buljonger jag rekommenderar:
Renée Voltaire – Lantbuljong
Biofood – Grönsaksbuljong- utan jäst och socker.

Vad är ketjap manis?
Kejtap manis är en söt soja som jag använder mig av i mina recept, det ger en god smak med lite asiatisk känsla i recepten och sojan återkommer mycket i mina recept.

Vad gör jag om jag inte hittar det?
Ketjap manis finns på de flesta matbutiker vid den asiatiska hyllan.

Ersätt det med tamarisoja i recepten om du inte skulle hitta.

Vad är sjögränudlar och vart köper man dem?
Sjögräsnudlar är kolhydratfria, mineralrika nudlar med gott tuggmotstånd. De är goda att ha i wok, speciellt under fastedagar då det är mycket mat för lite kalorier.
De brukar finnas på Coop Forum butiker eller på Ica Maxi, eller i hälsokostaffärer eller på nätet.

Vad gör man om man inte hittar sjögräsnudlar?
Hyvla zucchini eller morot med potatisskalare, för att få grönsaksnudlar som funkar bra att ersätta med!

Vilken fetthalt ska det vara på mejeriprodukter?
Jag förespråkar alltid fullfeta mejeriprodukter och välj gärna ekologiska sådana. Yoghurt kan du välja den ekologiska varianten som har en fetthalt på mellan 3,8 – 4,5 % som är ljuvligt krämig och god. Vill du undvika mjölkprodukter kan du använda dig av en naturell sojayoghurt.

Välj den vanliga keson, alltså med en fetthalt på 4 % och detta går att ersätta mot kesella om du hellre vill det

Vad kan jag byta grapefrukten mot?
Jag rekommenderar att äta grapefrukten, det är bra att få in lite beska smaker i vår kost då det underlättar matsmältningen och många upplever att det minskar sötsuget. Skulle du verkligen inte vilja äta det, så testa en pomelo, hallon eller en kiwi!

Vad gör jag när det blir rester?
Jag försöker så gott jag kan att planera menyerna så ni inte ska få så mycket svinn, men eftersom kalorimängden är en viktig del i mina program så blir det ibland rester över då mängden på råvarorna är viktig. Jag vill även att ni under programmet ska få prova många recept och bygga upp er receptbank hemma så ni har många alternativ att laga efter programmet. När det blir rester bjuder du antingen familjen eller vänner på lite mat, eller så stoppar du in maten i en låda och märker vad det är i och hur många kcal den innehåller och lägger sedan den i frysen. Det är då lätt att se vad man har och vad man kan äta om man inte har tid att laga mat någon dag. Har du mat över, till exempel ½ lök, 1 tomat, ½ paket fetaost kan du göra en god wok eller gryta och frysa in. Du kan även göra en omelett eller en wok på överblivna råvaror och räkna ut mängden kalorier på www.kostbevakningen.se.

Varför ska jag dricka citron- och ingefärsdryck?
Citron och ingefära är både vätskedrivande och utrensande.
Det är en bra start på dagen då det får igång utrensning av slaggprodukter och är bra för förbränningen! Snart kommer du känna att du inte vill vara utan den.

Måste jag dricka kaffe?
Du måste inte dricka kaffe. Kaffe innehåller koffein som har en bra effekt på viktminskningen då koffein boostar fettförbränningen.

Hur är det med mjölk i kaffet?
Jag rekommenderar att du vänjer dig vid att inte ha något i ditt kaffe. För många är det svårt att sluta med latte, cappuccino eller flera dl mjölk i kaffet, men testa och försök! Mjölk innehåller mycket mjölksocker och påverkar insulinnivåerna vilket gör att du går upp i vikt. Havre, mandel eller sojamjölk är ett bättre alternativ. Gör kaffet lite svagare om ni tycker att det är för starkt, eller välj ett mindre mörkrostat kaffe. Ett tips kan vara att inhandla ett riktigt gott kvalitetskaffe, som är så gott att dricka bara som det är att man inte vill ha någon mjölk i.

Om jag inte vill dricka vinet på helgen, vad kan jag ersätta det med?
Antingen utesluter du det helt eller så går det bra att ersätta med 20 g mörk choklad eller 0,5 dl kesella smaksatt med vaniljpulver tillsammans med 1 dl jordgubbar. Det går även bra att ta lite mer av proteinet till middagen istället.

Kan familjen äta samma rätter?
Familjen kan absolut äta samma mat som du, min kost baserar sig på naturliga råvaror med bra ingredienser och kvalité. Vill familjen äta mer kolhydrater kan du lägga till det, t.ex. quinoa eller rårispasta.

Är det okej att dricka mineralvatten?
Ja, det är okej men vanligt kranvatten är alltid bäst. Smaksätt gärna med citron, apelsin, hallon, gurka.

Är det okej med vatten, kaffe och te mellan måltiderna?
Vatten, kaffe och te utan mjölk dricker du hur mycket du vill under dagen.

Jag vill inte äta mjölkprodukter, vad ersätter jag med?
Det går bra att byta mot soja, havre eller mandelprodukter.

Jag äter inte ägg, vad ersätter jag med?
Det går bra att ersätta med annat recept från receptbladet som inte innehåller ägg. En bra ersättning till ägg kan vara keso, kesella, nötter, ost, avokado.

Är fiberhusk och psylliumhusk samma sak?Psylliumhusk är psylliumfröskal malda till små flingor och är den bästa fibersorten att använda för att göra brödet extra saftigt och hållbart. Den hjälper jästen att göra brödet luftigt och en fin höjd. Fiberhusk består av pulveriserat psylliumfröskal och får en geléartad konsistens som hjälper till att binda samman degen. Suger åt sig mycket vätska.

Eftersom att de har olika egenskaper så kan du inte byta ut rakt av, det bästa är att följa receptet.

Kan jag byta ut mjöler i recepten?
Det bästa är att följa receptet då jag nog valt ut vilka mjöler som passar bra. Följande går att byta med varandra:

Havremjöl mot bovetemjöl
Mandelmjöl mot hasselnötsmjöl eller andra malda nötter
Bovetemjöl mot rårismjöl eller quinoamjöl
Rismjöl mot rårismjöl eller majsmjöl

Kan jag tugga tuggummi och halstabletter under dagen?
Jag rekommenderar inte att tugga tuggummi om man vill gå ner i vikt, då jag har sett hos många av mina klienter att det stannar upp viktminskningen. Det är också bra att lära sig att inte hela tiden tugga på någonting, och låta matsmältningen vila lite under timmarna mellan måltiderna. Drick ett glas vatten med lite citron i om ni verkligen är sugna på någonting, men försök att inte tugga tuggummi och halstabletter när ni är sugna eller hungriga. Ett eller två kan vara okej ibland, men gör det inte till en vana.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Fyll i din e-mailadress här bredvid så får du mitt nyhetsbrev med tips och erbjudanden för en mer hälsosam livsstil.
Välkommen!