Blogg


Bäromelett med keso

1 portion

2 ägg
2 msk vatten
salt och peppar
1 msk smör
½ dl keso
2 dl blandade bär, t ex jordgubbar,
blåbär, hallon

Vispa ihop äggen lätt med en gaffel och tillsätt vatten, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i omelett­smeten. Stek några minuter tills omeletten blir fast, men fortfarande är krämig på ytan. Fördela keson och hälften av bären i mitten av omeletten och vik den ena halvan över den andra. Toppa med resten av bären och servera direkt.


Så mycket förbränner Nyårspromenaden.

Helgerna är snart över och det är dags för oss att strama åt kosten (gäller även mig).

För många är Nyårspromenaden en tradition. Och det är bra. Det trista är att man får gå bra långt för att få någon riktig fettförbrännande effekt. Vill du bli av med 1 kg fett fordras en promenad på ungefär 12 mil. Kanske lite väl långt? 🙂


Har du några Nyårslöften?

Vet att det är fånigt att fråga, men kan inte låta bli. Så: har du några Nyårslöften? Och vågar du dela med dig av dem?

PS. Om det är någon som kan berätta för mig hur jag laddar upp bilder i bloggen får ni gärna tipsa mig. Mina kära kollegor på förlaget har semester…


Har du kommit igång med träningen?

Vill bara påminna er om att försöka röra lite på fläsket nu mellan Jul och Nyår. Allra effektivast för att gå ner i vikt är fettförbrännande konditionsträning. Exempelvis en timmes rask promenad, spinning eller aerobics. Men allra effektivast är faktiskt jogging. På lång sikt är också styrketräning bra för fettförbränningen. Ökad muskelmassa är nämligen ända sättet att öka din basala förbränning, dvs förbränningen som sker även när du ligger helt stilla…

Själv ska jag precis gå ner till gymmet för att springa en mil (det var länge sedan). Har anmält mig till Stockholm Marathon, och det är faktiskt inte så lång tid kvar…



Frågor om GI-metoden?

Jag vet att många har frågor om GI-metoden, och säkert också om boken 6kilo på 6 veckor. Därför tänkte jag lämna öppet för en allmän ”frågestund”.

Detta är alltså Ola Lauritzson som skriver (måste lära mig hur jag byter ”namn” i inlägget). Ulrika hälsar till er alla. Den lyckosten är på semester i Oman och har det säkert alldeles underbart!


Nu är julen avklarad!


I år gjorde jag ett fantastiskt gott julbod – faktiskt det godaste jag har gjort! Jag gjorde också lagom mängder av allt och serverade julbordet på ett annat sätt än jag brukar. Istället för ett stort julbord så delade jag upp det. När gästerna kom fick de en ”julig drink” med tranbärsjuice, vodka, Cointreau, soda, lime och is. På glaset hade jag lagt mitt hembakta fänkålsknäcke och 4 olika röror med anjoviscréme, rökt lax med senapscréme, en rödbetsskiva med getostmousse och en röra med renkött och pepparrot.

Efter lite femkamp var det dags för en silltallrik med 3 sorters sillar som jag hade lagt in själv – apelsinsill, senapssill och currysill. Efter den tallriken hade jag gjort en tallrik med ett ”smörrebröd” med saffranscréme och räkor och ett glas med dillmarinerad fänkålsskivor, rökt lax och hovmästarsås. Efter dessa tallrikar var det dags för det vanliga julbordet med sesamgriljerad skinka, köttbullar, rödbetssallad, Janssons och prinskorv.

Mycket är enligt GI men inte allt – vissa vill fortfarande ha Jansson…

En mätt och belåten Ulrika somnade sött efter julklappsutdelning och spel med familjen denna julaftonskväll!


Längdskidåkning

Den här veckan har jag plockat fram min längdskidåkningsutrustning! Jag och min dotter Ebba tog en tur i onsdagskväll i det upplysta spåret i Enebyberg. Det var helt magiskt att åka i spåret på kvällen och se alla snötäckta granar och andas in den friska luften – det är då man undrar över varför det inte är fler i spåret en så härlig kväll???

Jag älskar verkligen vintern, den friska luften och den vita snön. I år står långfärdsskridskor högst upp på önskelistan! Eftersom vi bor nära Edsviken i Sollentuna så har vi en fantastisk skidåkning på isen under vintern. Har ni inte provat denna sport så är det verkligen dags nu när vi har så fina vintrar i Sverige!

Ha en skön aktiv helg i vintersverige!


Chokladpannacotta med clementingelé

4 portioner

1 vaniljstång

3 gelatinblad

5 dl grädde

2 clementiner

2 msk agavesirap (kan uteslutas)

75 g mörk choklad 70%

Gelé

2 gelatinblad
1 clementin
1½ dl färskpressad apelsinsaft

Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången och fröna. Pressa clementinerna och tillsätt saften och agavesirap.  Bryt chokladen och låt den smälta i grädden. Lägg i gelatinbladen och blanda om. Ta upp vaniljstången och häll blandningen i fyra glas. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i 5 minuter. Skala clementinen och skär den i fyra tunna skivor. Lägg skivorna på pannacottan. Koka upp apelsinsaften och ta därefter av den från värmen. Lägg i gelatinbladen och häll gelén över pannacottan. Låt stå kallt i ytterligare 1 timme.