Blogg

Mat för immunförsvar

Även om vi försöker att förneka det så stundar det svenska vinterhalvåret. Blåst, regn och kyla är som årligen utlovat av vårt klimat här i norr. Jag träffar mycket folk när jag är ute på boksignering och andra uppdrag, och försöker alltid hålla mitt immunsystem balanserat så att inte förkylningarna når mig. Förutom den viktiga sömnen kommer här lite tips på livsmedel som kan stärka ditt immunförsvar när det behöver vara sitt vassaste!

En av de mest fantastiska fördelarna med att äta hälsosamt är att det faktiskt hjälper till att stödja ditt immunsystem. Det betyder att många av de livsmedel du redan äter om du följer mina kostanvisningar och kurser kan bidra till en mer hälsosam livsstil och minska risken för att bli sjuk.

Men ibland är en förkylning oundviklig och om du har varit sjuk och vill ge ditt immunförsvar en boost kan du försöka lägga till dessa livsmedel till dina måltider, vatten eller blanda ner i snackspåsen:

Citrus
Citrus, som apelsin, mandarin, grapefrukt, limefrukter eller citroner innehåller mycket C-vitamin. Att inkludera dessa i din kost kan hjälpa din kropp att försvara sig mot infektioner och för att bekämpa virus.

När du är stressad kan de hormoner som frigörs av din kropp tappa lager av vitamin C. Genom att ge ditt immunförsvar en boost kan du undvika förkylning under hektiska perioder. Oavsett om du snacksar på apelsiner och mandariner eller lägger lite citronsaft till ditt vatten och dina smoothies, är det verkligen lätt att få till mer citrusfrukter (och C-vitamin) in i din dag.

Röd paprika
De flesta tänker omedelbart på citrusfrukter och bär när man diskuterar C-vitaminrika livsmedel. Men visste du att röd paprika också innehåller höga halter C-vitamin? Faktiskt nästan tre gånger så mycket C-vitamin som en apelsin! Försök lägga till rå röd paprika i dina sallader, eller tillaga fyllda paprikor i ugn för en middag eller lunch full av näringsämnen! Du kan också skära upp lite skivor och ha med i en snackspåse till jobbet, enkelt, smidigt och stärkande.

Ingefära
Ingefära är en stark antioxidant som också har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Det kan hjälpa till att stimulera cirkulation, vilket innebär mer syre till kroppsvävnad, vilket hjälper till att förflytta toxiner.  Ingefära kan också hjälpa till med att lösa upp en upprörd mage, så lägg ner en bit i en kopp te och smutta långsamt, just för att den kan vara lite stark i smak tillsammans med hett vatten.

Prova också att göra ditt eget ingefära te genom att puttra lite ingefärarot i vatten på spisen. Efter ca 10-15 minuter sila vätskan och rör om med lite honung om sötma önskas.

Vitlök
Allicin, ett phytonutrient som finns i vitlök, kan hjälpa till att bekämpa bakterier och infektion i kroppen. Vitlök ger kroppens immunceller ett boost, vilket kan hjälpa till att bekämpa förkylningar. Även om du redan har blivit utsatt för förkylning, kan vitlök hjälpa till att minska tyngden av dina symptomer.

Har du en magisk hemmakur du brukar göra när du blir sjuk? Dela gärna dina bästa tips och tricks för botemedel och gardering mot förkylningen i kommentarsfältet på min Instagram!


Vad är Superfood?

Vi hör termen ofta nämnas i media, Superfoods är näringsrika livsmedel som anses vara särskilt fördelaktiga för hälsa och välbefinnande. Det är känt att dessa kategoriserade superlivsmedel har höga doser antioxidanter, polyfenoler, vitaminer och mineraler som kan hjälpa oss att avvärja sjukdomar och leva längre, hälsosammare liv.

Superfoods är alltså livsmedel – mestadels växtbaserade men inkluderar också en del fisk och mejeriprodukter – som tros vara näringsmässigt täta och därmed bra för vår hälsa. Blåbär, lax, grönkål och acai är bara några exempel på livsmedel som har fått ”superfood”-etiketten. Men det finns inga fastställda kriterier för att bestämma vad som är och vad som inte är en superfood eftersom de inte har en egen matgrupp. Inom kost och hälsa kan diskuteras att superfood är mer är en marknadsföringsterm för livsmedel som har hälsofördelar, och inget annat.

Superfoods innehåller en mängd näringsämnen, såsom antioxidanter, som tros avvärja cancer. De har också friska fetter, tänkt att förhindra hjärtsjukdomar; fiber, tänkt att förhindra diabetes och matsmältningsproblem; och fytokemikalier – kemikalierna i växter som ansvarar för djupa färger och dofter, vilket kan ha många hälsofördelar. Att konsumera livsmedel som är fullproppade med näringsämnen är verkligen en bra idé. Men nyckeln till en hälsosam kost är att konsumera rätt mängd näringsrika livsmedel, lagom vinner alltid. Vilken är din superfood?

 

Populära superfoods:

Blåbär toppar ofta många listor över supermat eftersom de är rika på vitaminer, antioxidanter, lösliga fibrer och fytokemikalier. Men samma näringsämnen i blåbär finns också i många andra slags bär, inklusive jordgubbar och tranbär. De senaste åren har blåbär även fått hård konkurrens på tronen, där svart ris bubblat upp som en toppkandidat. Svart ris vinner när det gäller innehållet av antioxidanter antocyaniner, som har visat lovande resultat i bekämpningen av hjärtsjukdomar och cancer.

Samtidigt innehåller det svarta riset både fibrer och hälsosamma vegetabiliska ämnen och är avsevärt billigare och enklare att hantera i flertalet maträtter än blåbär.

Grönkål lever upp till sin välförtjänta hype som den lockat till sig under sina få år som supermat, och roligt är väl att denna superfood en gång påbörjade sin karriär som garnering. Minns ni?

Denna tillhör kål-senap-familjen där även spenat, rädisgrönor och andra kålar räknas till; den moderna versionen odlas för sin blomma istället för dess blad och dessa mörka grönsaker är fulladdade med vitamin A, C och K samt fiber, kalcium och andra mineraler, perfekt att inkludera i din blandsallad som en källa till mer fiberrik kost.

Sötpotatis och squash utgör också en del av listan och båda är i allmänhet utmärkta källor till fiber, A-vitamin och mycket mer. De är också naturligt söta och behöver inte smör, grädde eller salt som vanligtvis tillsätts vanlig potatis.

Bönor är en fantastisk och underskattad källa till protein med låg fetthalt. Dessa innehåller även olöslig fiber, som sänker kolesterolet och som ger en längre känsla av mättnad, därtill innehåller de massor av vitaminer och spårmineraler som kan vara svårt att hitta i annan mat. Ett superalternativ till protein för dig som önskar äta mer vegetariskt.

Nötter och frön innehåller höga halter av mineraler och hälsosamma fetter. Även om det här är vanliga deltagare på supermat-listor, är nackdelen att de har mycket kalorier. En snabb handfull nötter kan innehålla mer än 100 kalorier. Skalade nötter och frön, i detta avseende, är perfekta eftersom de tar tid att öppna, vilket bromsar dig vid snacks-tillfället och får dig att känna dig mer nöjd utan att du konsumerat mer än tänkt.

Lax, sardiner, makrill och vissa andra feta fiskar är rika på omega-3-fettsyror, som tros minska risken för hjärtsjukdomar och stroke. Om du oroar dig för de kvicksilvers föroreningar som din fiskmiddag kan innehålla ska du undvika att äta fisk som ligger högt uppe i livsmedelskedjan. Vissa fiskar, som hajar, svärdfiskar, kungsmakrill och lutfisk, innehåller högre nivåer av kvicksilver än mindre fisk, som sardiner, smält och ansjovis.


Livsmedel du ska undvika när du känner dig stressad

Uttrycket tröstäta behöver ingen förklaring, när du känner dig stressad kan det vara alltför lätt att slukas av dagen och för att bedöva/belöna gör man lite okloklare val för att försköna stunden. Det stora problemet med det är att vissa livsmedel faktiskt kan få dig att känna dig ännu mer stressad när du redan är under press.

Här är några livsmedel som du bör undvika om du befinner dig mitt i stormens öga:

1. Livsmedel med mycket socker.
Såsom: bakverk, kakor, glass, sockerhaltiga spannmål och mjölkchoklad.

Även om det kanske känns som att du får en energikick av livsmedel med mycket socker, följs detta vanligtvis och nästan direkt av en dipp. Detta sker när ditt blodsocker sjunker dramatiskt vilket ofta leder till att du känner dig trött och grinig. Om du redan är stressad kan en socker-krasch få kroppen ur balans och känslorna av stress ta över för att du inte kan samla dina tankar. För att inte tala om att raffinerat socker kan leda till en ökning av kortisol (stresshormon), vilket bidrar till att du utsätter dig och din kropp för dålig immunfunktion och möjlig viktökning.

Istället: Prova några rutor mörk choklad, eller för lite mer textur varför inte ta några mandlar täckta i mörk choklad. Mörk choklad innehåller antioxidanter, kända för sina avkopplande egenskaper, samt magnesium, som kan hjälpa bekämpa din trötthet. Blåbär är ett annat bra val eftersom de är rika på phytonutrients och antioxidanter för att minska stress känslorna.

2. “Vita kolhydrater” – Livsmedel som är hårt processade.
Såsom: Pommes, vitt ris, pasta och nudlar.

När det känns som att allt i livet händer på en gång kan det vara svårt att motstå en lockande snabbmats måltid som bara behöver avnjutas. Bearbetade livsmedel är vanligtvis fulla av raffinerat socker, konserveringsmedel, salt och överskotts fetter, vilket bidrar till att du i princip matar din kropp med tomma kalorier. De innehåller även mättade fetter i överflöd, vilket kan få dig att känna dig uppblåst, trött och ängslig efteråt. Om du redan är stressad kanske du har märkt att ditt matsmältning inte fungerar lika bra som normalt så utsätt det inte för ännu mer belastning.

 

3. Koffein.

Vi vet alla vad som kan hända när vi har hällt i oss en kopp kaffe för mycket; känslan av panik, nervositet, hjärtklappning och senare sömnstörning är något de flesta någon gång upplevt. Särskilt när våra stressnivåer redan är höga, kan en “stimulativ” som kaffe eller energidryck göra att vi känner
oss mer överväldigade och oroligare än innan.

I tider med stress, minska därför koffeinintaget och prova en kaffe-liknande cikoria-te (finns tillgängligt i hälsokostbutiker) eller frukt infuserat vatten.

4. Mat som innehåller mycket salt.
Såsom: Otsbågar, potatischips, pizza.

Problemet med att äta mat som innehåller mycket sodium och salt är att dessa bidrar med biverkningar som också kan tömma dig på energi. Natrium kan göra att kroppen behåller vätska, vilket bidrar till att hjärtat får arbeta hårdare som i sin tur gör att blodtrycket ökar.

Istället: Pröva på sötpotatispommes, mosad avokado på rostat grovt bröd eller snacksa på en god nötmix. Sötpotatis är C- och E- vitaminrik, innehåller betakaroten och mineraler som koppar, kalium och järn. Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen. Avokado och mandlar innehåller magnesium, vilket kan hjälpa till att bekämpa trötthet och hjälper även mot huvudvärk.

Om du har fastnat i en stress-slinga, försök att inte glömma din måltidsplanering. Att bibehålla rätt matvanor kan hjälpa till att balansera nervsystem och mage, vilket i sin tur gör märkbar skillnad på hur du känner dig och hur du sover. Att äta bra är en del av lösningen när det gäller att minska på stress, och träning bidrar självklart också!


Dagsmeny med 800 kalorier

Här har jag satt ihop en dagsmeny för dig som vill äta 800 kalorier om dagen. Menyn är både lättlagad och supergod! Jag garanterar att du kommer känna dig mätt och nöjd, trots att hela dagsmenyn bara innehåller 800 kalorier. Mellan måltiderna dricker du vatten, bubbelvatten samt kaffe och te (utan mjölk) i önskad mängd. Smaklig måltid! 🙂

Frukost – Ägghack med kalkon – 1 portion (219 kcal)
2 kokta ägg
Salt och svartpeppar
2 skivor kalkon, ca 40 g

Skala och hacka äggen grovt. Lägg i en skål och blanda ner salt och svartpeppar. Skär kalkonskivorna i bitar och blanda ner. Servera i salladsblad.

 

Lunch – Pad Thai med kyckling – 1 portion (300 kcal)
1/2 förp. Root Pasta Fettuccini
1/3 gul lök
1/2 liten vitlöksklyfta
1/4 röd chili
1 liten morot
1/2 salladslök
15 g strimlad vitkål
60 g kycklingfilé
Salt och vitpeppar
1/2 tsk rapsolja
1/2 ägg
½ lime
1 tsk fisksås
1 tsk ketjap manis
Färsk koriander
5 wasabinötter

Skölj nudlarna. Skala och hacka lök och finhacka vitlök och chili. Skala och skiva morötterna. Strimla salladslöken. Skär kycklingfilén i strimlor och strö på salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kyckling, lök, vitlök, chili i några minuter. Dra allt åt kanterna i stekpannan och knäck ner ett ägg. Blanda runt med en trägaffel. Tillsätt morötter, vitkål och fettuccini och blanda om. Smaksätt med lime, fisksås, mirin och ketjap manis. Blanda ner salladslök och toppa med färsk koriander och hackade wasabinötter.

 

Middag – Torsk med ugnsrostade grönsaker – 1 portion (300 kcal)
2 frysta torskryggsfiléer á 110 g
1/4 liten squash
1/4 rödlök
1/4 orange paprika
50 g haricot verts
5 st körsbärstomater på kvist
1 tsk olivolja
Salt och svartpeppar
Lite örtagårdskrydda
1/2 msk pinjenötter
Färsk basilika

Tina fisken. Sätt ugnen på 200 grader. Skär squash, rödlök och paprika i mindre bitar. Dela haricot verts. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och häll över olivolja. Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda. Salt och peppra fisken och lägg över grönsakerna. Toppa med pinjenötter. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Lägg på färsk basilika och servera.

 


Så behåller du rätt vätskebalans, även om du inte gillar att dricka vatten

Vi vet redan hur viktigt det är att behålla rätt vätskebalans. Din kropp använder vatten för nästan allt den gör; som att ta bort avfall, transportera syre och näringsämnen, skydda dina organ och reglera din kroppstemperatur. Det är alla bra anledningar till att behålla ett stabilt vattenintag och hålla din kropp vätskebalanserad. Men vad händer om du inte tycker om vatten?

Medan vanligt, hederligt vatten i sin enkelhet självklart är den bästa naturliga lösningen för att hålla kroppen hydratiserad finns det andra alternativ för dig som helt enkelt inte gillar smaken av vatten. Här är några sätt du kan säkerställa du får i dig de där 2-3 litrarna.

Lägg till lite smak
För att lägga till smak, addera lite frukt i vattnet och låt det stå och dra en stund. En av de bästa saker med våra vattenflaskor och juicingkit från Kickstart är halsen är tillräckligt bred för att passa fruktskivor. På så vis kan du lägga ner lite frukt innan du går hemifrån på morgonen för att ta med dig till jobbet eller utflykten och fylla på under dagen.

Här är några kombinationer att prova:
● Jordgubb, citron och basilika.
● Lime och mynta.
● Grapefrukt, gurka, apelsin och mint.
● Hallon och lime.
● Jordgubbar och mynta.
● Basilika och gurka.

Det finns ett oändligt utbud av smakkombinationer du kan prova såklart, så låt dig inspireras och prova dig fram till din favorit! Också bra att variera såklart och var noga med att skölja frukt och örter innan du adderar dem till vattnet.

Drick te
För att öka ditt vätskeintag kan du även ta en kopp te. Grönt te och kamomillte är bra val för extra hydratisering. Prova även rooibos te för ett gott koffeinfritt alternativ, samtidigt får du också en dos antioxidanter.

Is-te är även det ett gott alternativ. Koka upp teet och låt svalna, fyll därefter upp i en tom pet-flaska och förvara i kylen. Servera sedan med is vid tillfälle. Ett gott fruktte kan även vara en bra substitut till en sötsak när suget infinner sig.

Ta en grön smoothie
Vissa livsmedel är mer hydratiserande än andra, så att lägga dem till en smoothie är ett bra sätt att få lite extra vätska. En grön smoothie är ljuvlig och om du använder kokosnötvatten som vätskebas får du också några extra elektrolyter.

MITT FAVORITRECEPT PÅ GRÖN SMOOTHIE – 1 kanna
1 banan
1 avokado
1 dl frusen mango
Några myntablad
Lite färsk riven ingefära
1 citron (saften)
75 g färsk bladspenat
5 dl vatten

Lägg alla ingredienser i en blender.
Häll på vatten och mixa till en jämn smoothie.

Vad är elektrolyter?
Vanliga elektrolyter inkluderar natrium, klorid, kalium, magnesium och kalcium. De reglerar våra nerv- och muskelfunktioner, hydratiserar kroppen, balanserar blodets surhet och hjälper till exempel till att återuppbygga skadad vävnad. Det bidrar också till att man bibehåller uthållighet prestationen under långvarig uthållighetsträning, och förbättrar kroppens vattenupptag vid fysisk träning.

Prova kombucha
Om du finner det svårt att skära ner på läsk, kan du försöka byta till kombucha. Gjort på fermenterat te kan det tillfredsställa ett sötsug med mindre socker än en vanlig läskedryck. Det har även några fördelaktiga probiotika i sig, vilket är bra för din tarmflora och inkluderar även det elektrolyter. Eftersom det är gjort på te har kombucha vissa hydratiserande fördelar, var dock uppmärksam på sockerhalten när du väljer sort i dryckeshyllan så du väljer rätt.

Soppa
Det finns en anledning till varför man rekommenderar kyckling soppa när du är sjuk. Vissa soppor tillverkas med stora mängder vatten, vilket kan hjälpa till att hålla kroppens vätskebalans. Klara eller tunna soppor som buljonger och grönsakssoppa innehåller mycket vatten och hjälper till att öka ditt näringsintag.

PROVA MINA SOPPOR

Din kropp förlitar sig på vatten för att fungera, så det är viktigt att hitta sätt att få in den rätta vätskemängden i vardagen. Att vara ha rätt vätskebalans är också mycket viktigt om du tränar regelbundet just för att du förlorar vätska när du svettas.


Sugen sent på kvällen? Inspireras av dessa nyttiga snacks

Jag är säker på att de flesta av oss har haft stunder där vi är så hungriga sent på kvällen att vi kastar in handduken och plundrar skafferiet på massa onödigheter. Om du märker att du alltid är hungrig före läggdags kan det vara ett tecken på att du inte äter​ eller dricker tillräckligt med vatten under dagen. Försök se till att du äter lite magert protein i din kvällsmåltid – det kan hjälpa till att tillfredsställa magen och hålla hungern i kontroll.

Försök att välja snacks som förser din kropp med rätt näringsämnen när du spårar ur sent på kvällen. Här har jag listat några av mina och våra Kickstart’ares favoriter:

Turkisk Yoghurt med Granola
Om du känner dig sötsugen är denna hemmagjorda granola-mix en storfavorit! Samtidigt är den är så enkelt att göra och även perfekt till frukost så som snacks eller efterrätt.
Turkisk eller grekisk yoghurt är oftast låg i sockerhalt och hög i protein vilket kommer att tillfredsställa din hunger. Du kan till och med värma några bär i en kastrull så att du får till en söt bärsås! Det smakar supergott tillsammans med granolan & yoghurten. 

Quinoamüsli med honungsrostade valnötter – 15 portioner
5 dl quinoapuffar
2 dl sötmandel
1 dl pistagenötter
2 dl gula russin
½ dl frystorkade blåbär

Honungsrostade valnötter
2 dl hackade valnötter
1 msk flytande honung

Blanda alla ingredienser till müslin i en skål. Hetta upp en stekpanna och rosta valnötterna under omrörning. Ringla över honungen och låt allt bli varmt en stund. Strö på nötterna på müslin. Förvaras i burk med tättslutande lock.

 

Grönsaksstavar med Hummus
Gör ett av mina hälsosamma hummus recept och förvara det i ditt kylskåp under veckan. Nästa gång du blir hungrig ta några matskedar hummus i en skål och skär upp lite favoritgrönsaker. Jag gillar morotsstavar, gurka, paprika samt ibland rå broccoli eller blomkål om jag har det hemma.

Hummus – 1 sats
400 g konserverade kikärtor
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
1 msk sesamolja
½ dl olivolja
saften av ½ citron
salt och svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn hummus. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer citronsaft.

 

Raw-food bollar​
Raw-food bollar “Super-food” som ni säkerligen har hört talas om. De görs på alla sorters vis och på olika nötblandningar. Det som är härligt att man kan testa fram sina egna favoritsmaker och blandningar så blir du heller aldrig trött på dem.

Här är min senaste favoritblandning. Obs! Det är en ganska stor sats och beroende på bollarnas storlek kan det bli ca 20-30st. Så frys in resterna och bjud på vid senare tillfälle, de är lika goda direkt från frysen som tinade.

1/2 dl valnötter
1 msk solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl Cashewkärnor
1 dl riven kokos
2 dl kakao
2 nypor havssalt
20 kärnfria torkade dadlar
4 msk honung
1 liten stark espresso/starkt kaffe från kylen

Mixa alla torra ingredienser till smulor, därefter tillsätt honung, dadlar och espresson. Därefter låt satsen svalna i kylskåpet i ca en timme, de blir lättare att rulla när satsen är lite seg. Rulla därefter till den storlek du önskar. Jag föredrar små bollar så att när jag blir sugen under vardagen kan jag ta tre med gott samvete 🙂

 


Snabb viktminskning och bättre hälsa med 800 kalorier

I helgen kikade jag på ett inslag från Nyhetsmorgon på TV4 med Michael Mosley. Inslaget handlade om hur vi kan förbättra vår hälsa genom att äta en lågkalorikost, dvs att vi vissa dagar i veckan eller alla dagar under en begränsad period, drar ner på mängden kalorier vi äter. Jag har läst hans första bok om 800 kalorier, även kallad ”Mosleymetoden” här i Sverige och har sedan dess själv provat denna typ av kostplan har även själv skapat flera onlinekurser med samma tema.

Det jag vill lyfta fram ifrån inslaget är:

  • Snabb viktminskning kan vara mer långsiktigt effektivt än långsam viktminskning. Det är precis detta som är tanken med mina onlinekurser. Jag får ibland kommentarer att en viktminskning inte ska gå snabbt utan att man ska ta det långsamt, men bevisen pekar faktiskt på motsatsen.
  • Vi har tillräckligt med lagrat fett för att klara oss till julafton och det gäller att veta hur man ska komma åt det fettet. Lågkalorikost är det bästa sättet att förbränna fett, då tvingar du kroppen att bränna fettet.
  • Med lågkalorikost kan du bli av med din Typ 2 diabetes. Typ 2 diabetes ökar något otroligt runt om i världen och även i Sverige. Demens är nära kopplat till både diabetes och övervikt, framför allt så kan chansen att bli dement fördubblas vid Typ 2 diabetes. Demens är idag den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige.
  • Det finns en stark koppling mellan skräpmat, ångest och depression. Hälsosam mat är lika bra för hjärnan som för kroppen.
  • Mycket tyder på att periodisk fasta, så kallad 16:8, är ett bra sätt att bli av med fett utan att bli av med muskler

Här kan du se hela klippet

Här hittar du mina onlinekurser med 800 kalorier


Så här coachade jag Anne till att klara 28 dagars vattenfasta i sommar!

Låt mig få presentera Anne, som är en av mina äldsta väninnor och lika gammal som jag och är från Jönköping. Jag är så otroligt stolt över vad hon har åstadkommit med sin hälsa under de 28 dagar som hon har genomfört en vattenfasta tillsammans med mig i sommar!

Anne kom till mig på Gotland för att hjälpa mig att sköta min restaurang Hemma hos Ulrika och det var lördagen den 6 juli. Vi satt på lördagskvällen och pratade om livet och jag insåg att Anne behövde göra radikala och stora förändringar för att komma ur de hälsoproblem hon hade. Anne hade ingen energi i kroppen, värk samt var mycket trött. Hon meddelade att hon inte kunde vara till så stor hjälp under sommaren, men skulle jobba utifrån hennes egna resurser. Anne hade också börjat äta blodtryckssänkande medicin, behandlades för Typ 2 Diabetes samt tog värktabletter för sin Fibromyalgi. Dessutom var det besvärande för henne att hon hade återkommande vallningar många gånger per dag och svettades besvärande mycket.

Jag föreslog att vi tillsammans skulle göra de kommande 6 veckorna till våra hälsoveckor och jag föreslog att vi skulle göra en 4 dagars vattenfasta tillsammans till att börja med. På söndagsmorgonen satt jag och jobbade och Anne slog sig ner vid köksbordet när hon vaknade. Jag bad henne kolla på ett YouTube klipp som berättade hur en kille med besvärlig värk i hela kroppen genomförde en 7 dagars vattenfasta och filmade varje dag. Denna kille fick fantastiska resultat som gjorde att han mer eller mindre blev fri från sin värk och sina inflammationer i kroppen! Vill ni kolla på detta klipp så finns det här. 

Under denna förmiddag köpte jag ett webinar från Dr. Michael Klaper och började gå igenom hans föreläsningar om fördelarna med vattenfasta och vad detta kan göra i kroppen på såväl kort som lång sikt.

Vi tillsammans startade vår vattenfasta (då inte med tanken att genomföra 28 dagar) den 7 juli. Anne, som många andra, hade några jobbiga dagar mentalt för att kroppen (både hjärnan och magen) ville förstås ha någon mat. Detta manövrerade vi med att peppa varandra, samtala mycket, lära oss mer från webinaret och dricka vatten, te och lite kaffe. Dagarna gick och på dag 4 mådde både jag och Anne riktigt bra och det blev lättare. Det som var intressant var att Anne hade haft en vallning sedan hon startade och nu var detta besvär helt borta. Dessutom var hon betydligt piggare och hade mer energi, så när det var dags att öppna min sommarrestaurang den 9 juli var Anne fullt med och tyckte att det var roligt att jobba. Jag tror så här med facit i hand att det var så mycket lättare att vara upptagen med sysslor och inte bara ta det lugnt som Michael Klaper rekommenderade.

Helt plötsligt hade vi genomfört 7 dagars vattenfasta och Anne meddelade att hon ville fortsätta några dagar till. Sagt och gjort och vi fortsatte. Nu var det betydligt lättare och vi mådde så fantastiskt bra! Anne slutade med ALLA hennes mediciner efter rekommendation från Dr. Michael Klaper och dagarna flöt på.

Anne hade mer energi än någonsin och mådde mentalt mycket bra. Det var en fröjd att se henne förändras och det var förstås viktigt att vi gjorde denna grej tillsammans. Att ha ett stöd från en partner, väninna eller närstående är så viktigt för att klara denna utmaning. Anne och jag fortsatte dag efter dag och helt plötsligt hade vi gjort 21 dagars vattenfasta. Vi mådde bägge fantastiskt och du kan läsa mer här om hur jag beskriver alla dagar.

Efter 21 dagar blev det intressant för att Anne hade mer energi och jag började tappa energi. Efter att ha satt mig in i detta ämne förstår jag att viktminskningen som hade skett under dessa dagar hade gjort att jag hade inte mycket fett att ”gå på” som gav mig energi, medan Anne hade fler kilon kvar att använda som energi. Nu hade jag tappat ca 10 kilo och Anne 14 kilo.

Vi genomförde de sista dagarna så att vi bägge hade erfarenheten att fasta 28 dagar på vatten och jag är så glad för att jag har gjort detta och kan veta hur det känns och vad som är utmaningarna. För Anne har detta betytt otroligt mycket och ska nu fortsätta sin hälsoresa för att undvika att börja med mediciner samt tappa mer i vikt.

Vi började trappa upp efter 28 dagar på vatten med melon och gurka i ca 4 dagar. Därefter började vi äta ångkokta grönsaker, råa grönsaker och det gick oväntat bra. Kroppen mådde fantastiskt och vi njöt av frukt och grönsaker under flera veckors tid.

Nu har det gått drygt 7 veckor sedan vi startade och jag har fortfarande kvar en fin känsla i kroppen. Anne har kommit tillbaka till Jönköping och fortsätter sin hälsosamma livsstil där hon äter mycket grönsaker, soppor, gröna smoothiebowls, nötter, frön, frukt och bär samt börjar introducera ägg, ost från get och får samt lite animaliskt protein till måltiderna. Anne har tappat 16 kg och är fortfarande fri från vallningar och att ta mediciner. Anne har regelbunden kontakt med sin läkare som har koll på hennes prover och vi får se i framtiden hur denna sommar har påverkat min väninna. Jag hoppas innerligt att jag får vara med henne in i mål när det gäller att tappa ytterligare 16 kg med en hälsosam lågkolhydratkost kombinerat med periodisk fasta.

Här nedan kan ni läsa mina frågor till Anne och hennes reflektioner och ord. Jag hoppas att detta kan inspirera alla er som känner igen er i Annes historia och ni är mer än välkomna att höra av er till mig på ulrika@ulrikadavidsson.se om ni har frågor.

1. Hur fick du informationen om vattenfasta?
Information om fasta finns att läsa om överallt på nätet. Ulrika rekommenderar det i sina hälsokurser på Ulrikas Kickstart. Lyssnade på Dr. Michael Klaper i sommar om alla hälsoeffekter med vattenfasta bland annat för diabetes , högt blodtryck, hormonella obalanser, allergi, värk och övervikt.

2. Hur hittade du motivationen att börja och hålla dig motiverad under alla dessa dagar.
Informationen och uttalanden om hälsoeffekterna om vattenfasta inspirerade och motiverade mig otroligt mycket! Samt min otroligt fina vän, Ulrika som stod bredvid och motiverade & coachade mig under hela tiden. Jag blev också mycket motiverad när jag blev fri från vallningar redan på dag 2 på vattenfastan.

3. Hur kände du dig de första 4 dagarna, reflektioner?
På dag 3 kom energin! Jag är väldigt glad att vara fri från vallningarna. Tänkte på mat 3 första dagarna. Sedan försvann hungern och energin kom! Det gick egentligen förvånansvärt bra och jag tror att det berodde på miljöombyte och att vara sysselsatt.

4. Hur kände du dig efter 7 dagar och framåt?
Jag var så pigg och full av energi hela tiden. Jag minns att det var endast en kväll där jag var oerhört trött men då hade jag möjlighet att vila och jag sov 10 timmar i sträck. Under denna period blev jag också medveten att sinnet lugnar ner sig. Jag märkte att jag blev lugnare och mer fokuserad på min uppgift. Jag fick kommentarer av många runt mig som sa att det lyste om mig och att mina ögon såg piggare ut. Det kändes som jag studsade fram samtidigt som kilona rasade från min kropp .

5. Vilka är de tydliga positiva effekterna efter din vattenfasta?
Definitivt min hälsa! Att få vara frisk och balanserad. Mina sockervärden sjunker och normaliserar sig. Vallningar som försvann och som faktiskt besvärade mig mycket och påverkade mitt dagliga liv. Min värk i kroppen har försvunnit och detta har varit en diffus värk som ingen läkare kunnat hjälpa mig med.
Som en bonus så har jag gått ner i vikt och det är jag glad för. Känns som detta är början på mitt lättare liv.

6. Hur har omgivningen reagerat på din förändring?
Ja alla runt mig ser att jag mår betydligt bättre men också reagerat på att jag är lugnare mentalt och har en fin balans.

7. Hur kommer du nu att planera ditt hälsosamma liv?
Jag kommer att fortsätta med mycket vegetarisk kost och äta en liten del naturliga proteiner som ägg, kyckling och fisk. Jag kommer att utesluta vetemjöl och socker och tänka på att äta mindre av allt. Jag mår mycket bra att köra 16:8 programmet och då får jag hålla kvar fastan under 16 av dygnets timmar och njuta av god och hälsosam mat de resterande 8 timmarna. Jag kommer också att jobba på att följa min intuition och vara mer i nuet.

8. Kan du rekommendera att vattenfasta till andra?
Jag kan varmt rekommendera fastan. I varje fall 4-7 dagar för det klarar alla bara man bestämmer sig och förbereder sig. Att uppleva hälsoeffekter på sig själv och vara lyhörd till kroppen är det absolut bästa, tycker jag Att känna och uppleva hur kroppen själv kan läka och bli mer balanserad. Det har jag fått uppleva och tycker det är magiskt.

En reflektion: Om din hund är sjuk, så frågar veterinären direkt vad du gett hunden för mat. Går jag till läkaren frågas det inte om mina intag av föda. Nu vet jag hur mycket maten påverkar min hälsa. Maten är min läkning nu.

Det är också en glädje att prova klänningar som varit för små.. sitter helt perfekt nu!


Undviker du mjölkprodukter? Prova dessa smarriga smoothies!

Mjölkprodukter har de senaste åren varit ett hett ämne och många utvärderar sin konsumtion av just mejeriprodukter.

Men oavsett om du har intolerans mot mejeri eller bara föredrar att undvika dem betyder det inte att krämiga smoothies behöver kompromissas i smak eller konsistens.

Mjölkprotein kan exempelvis ersättas med havre- eller sojamjölk, kokosvatten eller varför inte sojayoghurt. Om ni inte testat själva tidigare så kommer ni inse att mjölkfria smoothies är minst lika smarriga.

Ett annat alternativ för att få till den härliga tjocka konsistensen är helt enkelt att lägga till bitar av frusen banan vilket också bidrar med en sötare smak. Vi rekommenderar att du bryter ner bananen i bitar innan du fryser den, på så sätt mals den lättare ner i din blender senare.

 

Här följer några Ulrika-favoriter!

Blueberry dream – 1 portion
½ dl frysta blåbär
½ dl naturell sojayoghurt
1 msk kokosfett, extra virgin
½ liten ekobanan
saften av ¼ lime

Dekoration: Granatäpplekärnor

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en jämn smoothie. Späd med vatten om det behövs. Häll upp i en glas och dekorera.

 

Syrlig Lingonsmoothie – 1 portion
1⁄2 banan
1 dl frysta lingon
1 dl frysta hallon
1⁄2 dl mandelmjölk eller havremjölk
1 dl vatten

Skala bananen. Lägg allt i en mixer, häll på vatten och mixa. Häll på mjölk och mixa tills smoothien är slät.

Strawberry smoothie – 1 portion
1 dl frysta jordgubbar
1 apelsin
½ ekobanan
½ dl sojayoghurt

Dekoration: jordgubbe och granatäpplekärnor

Lägg jordgubbar, banan och yoghurt i en blender. Skär av skalet på apelsinen och lägg klyftorna i blendern. Mixa till en jämn smoothie och häll upp på glas. Dekorera med en jordgubbe och några granatäpplekärnor.

Green boost – 1 portion
25 g färsk bladspenat
1 selleristjälk
5 cm gurka
½ banan
½ grapefrukt
Lite färsk ingefära och färskpressad lime

Dekoration: en grapefruktskiva och en gurkskiva

Lägg spenat, selleri, gurka och banan i en blender. Skär av skalet från grapefrukten och lägg ner klyftorna i blendern. Tillsätt färsk ingefära och limesaft efter smak. Häll upp i ett glas och dekorera med en grapefruktskiva och en gurkskiva.

 

Smoothie bowl med kakao – 2 portioner
2 msk chiafrön
1 ½ dl havremjölk
1 krm vaniljpulver
1 dl fryst mango
1 avokado
5 torkade dadlar
2 msk kakao

Blanda chiafrön, havremjölk och vaniljpulver i en skål. Låt stå 5 minuter och blanda om. Lägg mango, avokado, dadlar och kakao i en matberedare. Lägg ner chiafröblandningen. Mixa till en jämn smet och häll upp i en skål. Toppa med bär, avokado och mango.


5 matförberedelser som säkerställer att du håller planen

Om du försöker äta hälsosammare kan de rätta förberedelser stärka din motivation och säkerställa att du fullföljer dina mål.

Sätt av tid att planera.
Ett av de mest underskattade grundreglerna när det kommer till att etablera nya vanor är just matplanering och behovet av att faktiskt ta sig tid att strukturera sin “veckomeny”, inhandling och tid för tillagning.
För de dagar när du ska äta lite mindre och eventuellt upplever detta som en utmaning, säkerställ att du planerar din dag med vätska; oavsett om det är te, kaffe, eller smaksatt vatten för att undvika känslan av panik-hunger när fällorna smyger sig fram.

Gör inte allt på en gång! Sprid ut.
Söndag tenderar att vara den dag då vi ska uträtta allt; tvätta, städa, laga mat, träna, läsa den där boken man längtat efter att dyka ner i, samtidigt som man ska ta igen sig för veckan som stundar. Oftast “orkar” och klarar man hålla motivationen uppe för två maträtter per tillagning utan att tappa lusten, vilket såklart betyder att du inte kan göra allt “på söndag”. Om du har planerat dina matlådor för veckan, se till att du sprider ut tillagningen kanske så att du får avnjuta en del av rätten du tillagat. Tex. middag söndag blir rester till tisdags lunchen, måndags middagen lagas och avnjuts denna kväll men blir också till lunchlåda onsdag. Du kan också passa på att koka upp en soppa medans rätten som ska ätas står i ugnen, men inte mer!

Fyll frysen
Som sagt, gör inte allt på en gång men gör gärna dubbelt upp när du tillagar den där favoriträtten. Vissa dagar tryter verkligen matlagnings-motivationen, och inte bara det ibland hinner vi inte! För att avlasta de dagar du vet att du inte kommer ha tid att handla och/eller laga mat kan du på så sätt fördela arbetslasten till när du känner dig mest motiverad.

Håll gärna koll på vad för läckerheter du valt att frysa, så du inte behöver inventera med frysdörren öppen varje gång du ska ta ut något. Vi rekommenderar ha ett litet block med anteckningar avsett frysmaten, också så det inte blir för gammalt.

Fyll på med ”Safe Snacks”
De dagar man är redo att kasta in handduken och välja en mazarin eller känner att den där chokladbiten i skafferiet ropar ens namn, även fast man inte vill är det bra att ha lite “safe snacks” till hands. Oavsett om du redan gått en av våra kurser och vill fortsätta enligt våra succémetoder är det toppen om du laddar kylen med dessa “bättre” snacks alternativ;

  • Morötter
  • Gurka
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Selleri
  • Cocktailtomater
  • Turkisk eller grekisk yoghurt
  • Ägg
  • Keso
  • Mandlar – naturella

De förstnämnda kan även göras lite mer inspirerande genom att grilla dem i ugn med salt och olivolja, eller varför inte med lite hummus eller dipp gjort på grekisk yogurt, salt, peppar och citronzest? Du blir nöjd, mätt, och upprätthåller motivationen med ytterligare en dag!

Drick vatten
Vi rekommenderar att du dricker mellan 2-3 liter vatten varje dag. Det kommer få dig känna dig mer tillfredsställd efter måltid samt att det hjälper kroppen spola ut slaggprodukter och överskott av natrium. Smaksätt med citron, lime, ingefära eller varför inte lite mynta och bär för att det ska kännas lite festligare.

 

POPULÄRASTE KURSEN JUST NU;
Jag brinner för att hjälpa andra människor göra en hälsoförändring och efter att ha läst en vetenskaplig studie för något år sedan att det tar 66 dagar att förändra sin livsstil har jag skapat en unik onlinekurs med ett utbud av olika kostplaner. Under dessa 66 dagar får du mina bästa lågkolhydratrecept som både är enkla att laga och hjälper dig att hålla ditt blodsocker på en låg nivå. Jag kombinerar mina kostplaner med fasta för att du ska få ett snabbt och effektivt resultat, både i vikt och mått, men också för en friskare kropp.