Blogg

Arbetet bakom 66 Day Challenger

 

Jag släppte min nya bok 66 days Challenge för några veckor sedan och vilken respons och försäljning jag har fått från alla håll! Boken har uppmärksammats i TV4, Aftonbladet, Expressen, Svensk Damtidning, Femina, Kurera, Hemmets Journal, DI och flera artiklar kommer i januari och februari.

Denna bok kom till efter att jag hade läst Philippa Lallys grundliga studie med flera kollegor på British Journal of General Practice och flera medier har skrivit artiklar som European Journal of Social Psychology och The Telegraph att det tar 66 dagar att ändra en vana/ovana som ska bli bestående. Jag tyckte det var en intressant studie som jag känner igen efter att jag coachat så många 100 000 – tals människor. Jag bestämde mig för att utformade ett program för 66 dagar med kostscheman, recept och övningar för att underlätta för mig själv att vara motiverade under dessa veckor. Resultatet blev fantastiskt och detta blev en bok tillsammans med The Book Affair förlag.

Som alltid när man släpper en bok uppstår det korrfel och även om jag är noggrann och läser boken många gånger innan den går till tryck så kan det bli fel. Även min korrekturläsare på förlaget har gått igenom boken många gånger. Trots detta har jag upptäckt några fel och det är tack vare att mina läsare hör av sig till mig snabbt och meddelar så vi har hunnit ändra felen i den 2:a tryckupplagan och även nu i den 3:de upplagan.

Nedan ligger pdf:er där det har skett ändringar som nu är korrekta och jag hoppas att ni har överseende med mina fel jag har gjort och hoppas att ni får glädje av Era 66 dagar!

 

 


Aftonbladet Söndag

Ni har väl inte missat att köpa Aftonbladet med Söndagsbilagan idag?! Där kan ni läsa en väldigt fin intervju om mig och hälsa samt läsa om det fantastiska paret Maria och Thomas som har gått min kurs 66 Days Challenger och uppnått fantastiska resultat.

Jag tycker verkligen ni ska se till att hinna läsa detta om ni själva funderar på hur ni vill arbeta med er hälsa framöver.

 


TV4 Nyhetsmorgon

Här kan du se när jag besökte TV4 Nyhetsmorgon den 2:a januari – klicka här!

Jag berättade om min nya bok 66 Day Challenger och utmanade Steffo att ändra sin livsstil. Hur tänker du inför det nya året och din livsstil, är det något du vill ändra på?

Boken sålde slut efter mitt inslag men vi har beställt fler så kommer du kunna köpa den igen. Tillsvidare, för dig som vill ha en förändring och verkligen uppnå dina mål tycker jag att du ska se på vårt kursutbud. Jag har tagit fram en kurs som bygger på just 66 dagar, men det finns en mängd andra kurser, något för alla så klicka in och se vad som får dig att komma i ditt livs form under 2020.

Se mitt kursutbud här!


Mitt friska nyårslöfte!

Numer handlar mina nyårslöften om att vara frisk och ge min kropp mat som ger energi och inte tar min energi! Om jag kan vara hälsosam 300 dagar av årets 365 dagar så har jag uppnått ett bra nyårslöfte. Då kan jag unna mig allt det jag njuter av som inte tillhör min vardagliga kostplan i lagom dos dvs 65 dagar. De flesta gör tvärtom och är hälsosamma i januari och efter påsk och hittar inte en hälsosam livsstil resten av året.

Mina nyårslöften är:

Välja naturliga och bra proteiner som en bas i min kostplan – ekologisk kyckling, kravmärkt kött, fisk och ägg är lätt att laga goda rätter av.

Njuta av bra fetter såsom olivolja, pesto, nötter, frön, avokado, majonnäs, aioli och riktigt smör.

Ge min kropp antioxidanter från regnbågens alla färger men främst gröna grönsaker som dessutom ger extra järn och vitamin K och gör min tarmflora basisk.

Dricka mycket citron och ingefärsvatten som är bra för rening och immunförsvar.

Vara ute i friska luften och få lite ljus och sol varje dag. Ett bra intag av D-vitamin!

Förbättra min kondition ytterligare med PW och jogging samt träna styrka och balans för en starkare kropp.

Äta olika mängd kalorier varje dag för en bättre förbränning samt att fortsätta med periodisk fasta.

Göra regelbunden vattenfasta och reningskurer var 6:de vecka.

Vila och återhämta mig och ha som mål att sova minst 7-8 timmar per natt.

Skratta och umgås med vänner samt fylla mitt år med upplevelser istället för att konsumera i prylar och kläder.

Av erfarenhet vet jag att om jag håller dessa löften kommer jag att ha alla chanser att fortsätta vara frisk och må bra under nästa år. Jag tänker också långsiktigt och vet att jag måste påminna mig varje vecka, varje månad om mina egna hälsolöften till mig själv. Detta är något många ofta glömmer bort.
Ägna en stund innan nyårsafton och skriv ner några av dina egna nyårslöften på nästa sida. Det ger dig bra förutsättningar att lyckas nå dina mål under 2020!

Jag önskar dig ett riktigt gott och hälsosamt NYÅR!

Hälsningar

Ulrika


Ett riktigt gott, nytt år..

Så var det dags igen, nyår. Nytt år, nytt decennium. Nya möjligheter för en nystart. Men först en sprakande nyårsafton med något riktigt gott att äta.

Om du ska stå värd för middagen denna afton vill jag passa på att bjuda dig på min meny. En riktigt lyxig och god trerättersmeny som sig bör denna årets sista dag. Givetvis kan du plocka bara en eller två rätter, experimentera själv och ändra om så att det passar just din nyårskväll.

Och sist av allt, tack för det här året – jag ser fram emot att få dela även 2020 med dig!

Ulrikas 3-rätters nyårsmeny 2020


Min nya kurs – ketodieten

Äntligen har jag haft möjlighet att ta fram och släppa en ny kurs och det känns så roligt att lansera den här på Ulrikas kickstart. Kursen, eller kurserna för det är faktiskt två stycken, är ketokurser. Kanske har ni hört talats om ketokosten som är en riktig trendkost just nu i framförallt Kalifornien och runt i USA men även så smått här i Sverige. Så för alla er som är sugna på att ligga i framkant med vad som händer i hälsovärlden vill jag verkligen rekommendera er att prova någon av dessa kurser. Det är dessutom en av de mest effektiva kurserna jag någonsin gjort för snabb viktnedgång så är du sugen på att bli av med några extra kilon efter jul och nyårshelgen tycker jag att du ska anmäla dig redan nu.

Vet du redan nu att du kommer vilja boka in dig på en kurs ska du passa på att boka någon av ketokurserna nu innan julafton, då ger jag dig nämligen 25% rabatt och kurserna startar 6:e januari, efter alla kalas och festmåltider. En bättre start på 2020 kan du inte ge dig själv!

ANGE KODEN NYSTART VID BOKNING FÖR ATT ERHÅLLA RABATTEN!

Här kan du läsa mer om kurserna, 6 veckor eller 2 veckor.


En grönare jul

Med mindre än en vecka kvar till julafton är det verkligen hög tid att planera maten och påbörja inköp och allt annat som går att förbereda. Maten på julbordet brukar kunna vara en känslig fråga, alla har sina traditioner och ”måsten” för vad som ska finnas med och inte sällan blir resultatet väldigt köttbaserat och tungt. Jag har tagit fram ett helt vegetariskt julbord som är underbart! Vill man inte gå helt vegetariskt i juletider så är det superenkelt att plocka in några av rätterna för att få till mer grönt på bordet. Vad sägs till exempel om vegetarisk julskinka eller nötiga bullar? Om man inte vill byta ut klassikerna så är det ju också möjligt att introducera dessa rätter parallellt med de vanliga. Vem vet, nästa år kanske dina gäster ratar sillen till förmån för den gravade moroten som du hittar recept på här nedan..

Jag önskar er lycka till i julstöket och hoppas att ni hittar några nya favoriter som kanske blir tradition på julbordet hemma hos dig framöver!

 

Recept Gravade morotsskivor

Recept Nötbullar och Rödbetssallad

Recept Saffransquinoa

Recept Tre julsallader

Recept Vegetarisk julskinka

Recept Vegetariska julsillar

 

 


Planera din december!

Under december är det alltid en utmaning att vara hälsosam men det finns några knep som jag själv lever efter och det gör att jag kan njuta med måtta! Dock kräver det lite disciplin, motivation och planering – inget kommer av sig själv!

 

Planera din december
Fundera igenom hur du ska tackla alla frestelser som dyker upp överallt nu. Det är pepparkakor vid kaffeautomaten på jobbet, godisskålar och Alladinaskar i entréer, skumtomtar och ischoklad överallt och saffransbullar som du lockas att köpa. Det är glöggbjudningar, adventsmys, luciafirande och sist men inte minst en lång julhelg.

Om du säger JA till allt hela tiden under 4 veckor så blir det ett enormt stort sockerintag och du riskerar att komma in i en dålig vana med ett ständigt sug och gå upp i vikt rejält.

Om det är tvärtemot vad du har tänkt dig så ska du planera hur mycket du ska njuta, vad du ska unna dig och vilka mängder och hur ofta!

Tips! Planera in att njuta 1 dag i veckan och tillåt dig då att äta en riktig god saffransbulle eller en god choklad som du gillar och du ska äta detta med gott samvete. Om du inte kan det och att det skapar en ångest – släng halva bullen och låt bli att trycka i dig hela och må dåligt.

Motivera dig i december
Jobba med din motivation att äta hälsosamt under denna månad. Njut av alla olika kålsorter i form av soppor, wok, gröna smoothies eller som tillbehör till bit fisk, kött eller kyckling. Dra ner på snabba kolhydrater och avstå från ris, pasta, bröd och potatis under denna månad.

Ät apelsiner som mellanmål och njut av goda valnötter och mandlar!

Jag rekommenderar verkligen att göra någon periodisk fasta under denna månad. Antingen ha 2 fastedagar per vecka där du begränsar kaloriintaget till 500 kcal per dag eller följ 16:8 som innebär att du hoppar över frukost och äter bara 2 måltider per dag.

Mer eller mindre alla ökar sitt kaloriintag under denna månad. Därför ska du motivera dig själv att röra på dig mer. Bestäm dig för att varje dag komma upp till 10 000 steg och ha en kalender där du bockar av varje dag. Motivera dig själv att ta en promenad på kvällen om du inte har kommit upp till dina steg.

Tips! Föreställ dig hur du mår på Nyårsafton när du skålar in det nya året – vill du känna dig stolt och glad för att du gjorde december så hälsosam eller vill du ha ångest för att du har så mycket att ta tag i efter decembers utsvävningar? Tänk tanken och vad du får för känsla här.

Disciplin i december
Under denna månad rekommenderar jag att man ska ha en liten bok och skriva ner allt man stoppar i munnen. Då blir det synligt och det är svart på vitt.

Detta är också en månad där jag rekommenderar att man håller lite koll på vågen. Ställ dig på vågen 1-2 gånger i veckan med start nu och skriv ner din vikt i din bok. Går du upp kan du skärpa dig direkt och göra något åt det. Risken om du inte har koll på vågen är att du går upp många kilon under denna månad och då blir det tufft att starta 2020 med oönskade kilon.

Julbordet är inget att oroa sig för!
Alltid när julen närmar sig och det är julbordsdags kommer frågorna vad ska jag välja och vad ska jag välja bort?

Julbord är lätt som en plätt – ät och njut av allt förutom potatis, jansson, bröd och dessertbordet! Det är snabba kolhydrater som påverkar ditt blodsocker.

Fyll din tallrik med köttbullar, skinka, korv, revbensspjäll, lax, sill, räkor, ägghalvor, omelett, grönkålspajer eller rödkålssallad. I stället för godisbordet, välj en osttallrik med päronklyftor, paprika och kanske lite nötter.

Bästa drycken är vatten eller njut av ett gott glas vin. Vill du följa en lågkolhydratskost undviker du öl, glögg, julmust och söta drinkar.

 

Planera din månad och njut av december lagom mycket!


Vegetariska proteinkällor

Du måste inkludera protein i din diet för att celler ska växa och repareras, något som är viktigt också för att bygga muskler.

För mina Kickstartare som följer en vegetarisk kost eller för er som helt enkelt föredrar att inte äta så mycket kött är detta inlägget för dig! Här följer ett par vegetariska proteinkällor som du enkelt kan använda för att göra dina favoritrecept utan animaliskt protein.

Kikärter
Kikärter, även kända som garbanzobönor, är inte bara en källa till protein utan även fiber, järn och kalium. De har ett antal näringsämnen som är fördelaktiga för din kropp, vilket är en annan anledning till att de är bra för vegetarianer att inkludera i måltider. Kikärter kan användas som kött-ersättare i curry eller grytor, du kan lägga till dem i sallader eller göra en smarrig hummus av dem.

Linser
Jag tycker att linser är väldigt underskattade! De finns i olika sorter, inklusive hela och delade röda, gröna och bruna linser, som funkar i mängder av rätter. Du kan lägga till dem i soppor, grytor eller lägga till dem till sallader. De är rika på järn, fibrer och protein och har en mycket hög halt av folat och är rika på vitamin B6.

Tofu
Tofu kommer från sojabönans ostmassa och är tillverkad på ett sätt som liknar hur man producerar ost, vilket förklarar strukturen. Tofu finns i olika sorter, silken, mjuk, medium (ibland känd som grodd tofu), fast och extra fast. Tofu används ofta som köttersättare där en mjuk tofu kan användas i soppor, medan fastare tofu är utmärkt i grytor eller bara att steka. Du kan till och med använda silken tofu i smoothies och desserter och medan tofu egentligen inte har en egen smak, absorberar den smakerna på livsmedel som den tillagas med.

Tempeh
Tempeh är en spännande nyhet bland de vegetariska proteinkällorna. Liknande tofu tillverkas tempeh bla på bönor men även ärtor. En del beskriver smaken som nötig, medan andra säger att den smakar lite sött och även denna absorberar smaker i rätter och kryddor. Det sistnämnda gör den även perfekt till att marinera innan tillagning!

Sojabönor, som används i både tofu och tempeh, är ett komplett protein, vilket innebär att de har alla nio essentiella aminosyror som kroppen inte kan skapa på egen hand.

Protein finns i andra livsmedel förutom kött, som grönsaker, säd, nötter, frön och baljväxter. Att använda några av dessa livsmedel kan lägga till många näringsämnen, såväl som smak, till dina måltider! Oavsett om du redan följer en vegetarisk kost eller om du vill minska mängden kött du äter, glöm inte att försöka tillgodose dina näringsbehov!

Ta del av mina lättlagade vegetariska recept i min 2 veckors kurs Vego-Turbo


Allt du behöver veta om Kickstart fasta

Vad beträffar fasta så har man på senare år kommit fram till att hälsofördelarna med att fasta är fler än den tidigare rädsla vi haft för hunger. Detta utmanar nu mer och mer de tre traditionella måltiderna med två tillhörande mellanmål som vi tidigare tyckt varit så viktiga.

Fastande, oavsett om det är några timmar om dagen, några dagar, en vecka eller en längre period handlar det inte bara om viktminskning, eller nödvändigtvis inte om viktminskning alls, utan om potentiellt förebyggande av stora sjukdomar som diabetes och cancer.

Fasta ökar fettförbränning, speciellt den farliga typen som hänger sig fast vid våra magar och som har kopplats till ökad risk för typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar, vissa cancerformer och Alzheimers. Det har också förknippats med förbättrat blodtryck och insulinkänslighet, bättre tarmhälsa, lägre kolesterol och ökad kognitiv funktion samt stöd till en viktig reparationsprocess i kroppen som kallas autofagi, vilket bara händer när man är i fasta-tillstånd.

Man kan tänka på autofagi som en ”time-out” eller ”reparationsläge” som gör det möjligt för kroppen att bli av med en uppbyggnad av cellulärt skräp, där för mycket av detta kan öka risken för åldersrelaterade sjukdomar som artrit och typ 2 diabetes.

Skiftet från att förbränna glukos (kolhydrater) till ketoner (fett) som uppstår på en ketodiet efterliknar det som förekommer naturligt i fastat tillstånd – och detta ökar autofagi i sig. Att fasta är dock inte för alla, gravida kvinnor och barn bör undvika det liksom ni som lider av binjuretrötthet eller ätstörningar. De som har medicinska problem bör söka råd först.

Här kommer ett tydliggörande av de fasta-metoder vi använder oss av i mina kickstart kurser.

5: 2- dieten​: också kallad The Fast Diet, är den mest kända av de fasta metoder som berömdes av Dr Michael Mosley. Bestående av fem dagar av regelbundet ätande och två ”snabba” dagar på 800 kalorier, har det varit förknippat med förbättrad DNA-reparation och hjärnfunktion samt en ökning av fettförlust, vilket visades i en studie från Manchester University 2011. Dr Mosley tappade 20 kg på 12 veckor och såg sitt blodsocker och kolesterolnivåer återvände till det normala efter att tidigare ha varit diabetiker och lidit av högt kolesterol.

Michael Mosley och 5:2 blev populär genom en väldigt bra dokumentär om fasta som visades på Vetenskapens Värld i SVT. 5:2 vann därefter “Bästa Dieten” när SVT testade olika deltagare på bla. Tallriksmodellen, fasta & LCHF. Ni kan se den här, både intressant och sevärd!

16:8​ : Denna plan består av 16 timmars fasta och ett 8 timmars ätfönster vilket förekommer i nästan alla mina kurser och är relativt enkel att börja med om man vill introducera fasta i sin livsstil. Du äter under 8 sammanhängande timmar på dagen och fastar sedan i 16 timmar från när du åt din sista måltid på kvällen tills dagen därpå. Så, om din sista måltid är kl 20 på kvällen betyder det alltså att du från att du går och lägger dig fastar fram till kl 12 dagen därpå och börjar din första måltid med lunch. Främst ser man på detta som ett sätt för kroppen att lära sig att känna igen hungerkänslor, eftersom vi ofta äter för att vi är sugna, inte för att vi är hungriga. Denna typ av fasta ger din kropp en chans att smälta maten i tarmen från dagen innan och ökar dessutom tillväxthormonerna i kroppen vilket leder till ökad fettförbränning och ökad muskelmassa. Ta del av detta koncept bl.a i vår nya kundfavorit Kickstart Basic: https://ulrikaskickstart.se/kurser/kickstart-basic/

8 veckor:​ också kallad Blodsocker dieten. Skapad av Dr Michael Mosley, och har utformats specifikt för att förhindra och vända diabetes typ 2 och innebär att man äter tre små måltider på totalt 800 kalorier under åtta veckor. Du tar del utan denna dieten genom mina kurser med “800 kalorier

Vattenfasta​: Alla kan inte göra en längre fasta, framförallt ska man göra det under coachning av en påläst och kunnig kostrådgivare samt gärna en läkare inblandad som kan ta prover under denna period, beroende på din hälsostatus. Vikten av vägledning och expertis – detta är viktigt!

Vattenfasta är inte till för att gå ner i vikt men du bör ha 5-10 kg övervikt om du ska fasta 7 dagar. Anledningen är att du tappar mycket vätska och fett% i kroppen. Efter 4 dagar börjar kroppen använda det lagrade fettlagret och omvandlar fett till ketoner. Jag har jobbat med fasta under många år och ser fantastiska resultat på människors hälsa när man inför perioder i sin vardag där man äter mindre eller är helt fastande. Läs mer och ta del av kursinformationen här