Blogg

Out of Office!

Jag får ofta frågan hur jag lyckas få ihop vardag, resor, recept, inspiration, böcker och jobb mm. Jag brukar säga att jag är jobbar hela tiden och jag är ledig hela tiden, för mitt jobb är min passion och jag älskar verkligen vad jag gör! Just nu är jag på en av mina favoritplatser i världen nämligen Loutro på södra Kreta. Jag gör hälsoresor hit en eller två gånger om året, och det är så underbart här! Ibland kan man skoja om att man känner sig jetlaggad från en Europa-stad till en annan, vilket nödvändigtvis inte är fallet, men man underskattar hur mycket en resa kan slita på kropp och energi. Därför tänkte jag att det är ett perfekt tillfälle för mig att dela med mig av mina bästa tips inför flygresa samt redogöra för några faktorer som påverkar din kropp under flygning.

Alkohol.
Du kanske tidigare har hört ”varje drink som konsumeras i luften är lika med tre på marken”? Luften i ett flygplan är mycket torr och i kombination med den vätskedrivande effekten av alkohol kan du bli uttorkad och trött mycket snabbare vanligt.

Dina smaklökar blir också märkbart trötta på grund av trycket i kabinen, så vin kan smaka surare och vattnigare under flygning. Spara därför på alkoholen tills du landar så både smakar det bättre och inte stjäl din vätskebalans eller energi. Vatten är din vän, speciellt under torra förhållanden på flyg.

Kroppslig gas, ja, det är inte bara du.
När ett plan stiger och kabintrycket sjunker ökar gaser i tarmen. Det är fullt naturligt att din mage kan känns uppblåst, gasig eller att du känner dig illamående. På hög altitud kan gas i tarmen öka upp till 30%. Reflektera bara över vattenflaskan du har med dig som har expanderat och poppar till lite när du öppnar den under flygningen. Så i relation till ovan punkt om alkohol är det därför inte heller en bra idé att beställa in ett glas bubbel, av dubbel anledning; ytterligare gaser i kombination med alkohol.

Under flygning “försvinner” dina smaklökar.
Det råder ofta delade meningar om maten på flyget smakade något och det är sällan man upplever smaksensation i luften, men detta är nödvändigtvis inte kockens fel. Torr flygplansluft kan påverka fukt i näsgången, vilket i kombination med kabintryck kan hindra dig från att upptäcka de matdofter som är så avgörande för smak. Lufthansa gjorde en studie för många år sedan som redogjorde för att vår möjlighet att uppfatta sötma och salter sjunker hela 30% på hög höjd. Detta är anledningen till varför man lägger till tunga kryddor som kardemumma, citrongräs och curry i flygplansmat i ett försök att lyfta smaken.

Blod samlas i benen och fötter.
Flygstolen kan vara riktigt obekväm, och de flesta har upplevt svullnad i tår, fötter och anklar under längre flygresor. Lufttrycket i kabinen i kombination med stillasittande påverkar blodcirkulationen och gör att dina ben svullnar. Så böj på dina fötter, sträck ut dina ben eller dra ihop dina knän in mot kroppen för att cirkulera blodet uppåt, detta kommer också kommer att öka syrehalterna i blodet och
motverka känsla av trötthet. Målet är att hjälpa till skjuta tillbaka blodet som vilar i dina ben in till hjärtat.

Under längre flygningar är det dock viktigt att du använder bra stödstrumpor, men jag rekommenderar dem även till kortare flyg. Personligen använder jag dem för varje flygning, och oavsett din ålder gör de märkbar skillnad på känsla och energi efter en resa.

Torr hy.
Kabintryck och torr, återcirkulerande luft suger ut fukt från din hud. Men om jag inte redan övertygat dig att dricka vatten ombord så kommer här ännu en anledning, därtill rekommenderar jag att ha med en mini-lotion för att återge fukt och liv i din hud. Även en ansiktsmist kan vara härligt att ha med sig.

Så för att summera inför din resa; drick mycket vatten under flygning och ha gärna med dig en flaska ombord, undvik alkohol, ha med dig en lotion för längre flygningar och bär alltid stödstrumpor, det gör jag!


Hur kan jag minska känslan av uppblåsthet?

När man kommer från en helg med festligheter som inkluderat mat och vin i överkant kan det vara svårt att starta måndag på ett hälsosamt sätt, eller “enligt plan”. Man är fortfarande sugen på att äta som man gjorde under helgen som gick och mycket av det beror på att vi kanske känner oss lite uppblåsta och svullna.

Det kan finnas ett antal olika orsaker till uppblåsthet-känslan men oavsett orsak kan att vi alla kan enas om att det är obekvämt. Vad som gör saken värre är att det ibland kan lura dig att tro att du inte har gått ner i vikt eller att du gör något fel.

För att hjälpa kroppen komma tillbaka till utgångsläge kommer här mina bästa tips för att dra ner på känslan av svullenhet och åter finna motivationen.

1. Drick vatten
Jag vet, jag återkommer till det konstant men det är sant, vatten kan hjälpa till att återställa balansen i kroppen och stötta den till att fungera smidigt igen, vilket är exakt vad du behöver efter att ha ätit fet och sockerrik mat. Drick mycket vatten!

Försök att ha med dig en vattenflaska hela tiden – det gör det lättare att komma ihåg att kontinuerligt få i dig vatten hela dagen. Ett annat bra alternativ är att ha lite frukt-infuserat vatten, speciellt om du försöker skära ner på läsk men ändå vill ha lite smak. Pssst, när du känner dig uppblåst och övermätt, kan du göra det värre om du dricker tex läsk. Bubblorna i kolsyrade drycker förflyttar luft i magen, vilket kan göra att du känner mer obehag och din mage ännu mer uppblåst.

2. Ingefära
Prova att lägga till lite ingefära i dina drycker eller måltider. Ingefära kan vara mycket användbart för att balansera magen eftersom den hjälper till med att stimulera matsmältningsvätskor och på så sätt bidrar till matsmältningsprocessen. De gaser som produceras kan röra sig genom tunntarmen snabbare – vilket hjälper till att minska all luftuppbyggnad och obehag.

Pressa lite ingefära i ett glas varmt vatten med lite färskpressad citron eller lite honung, för att späda smaken. Jag föredrar att använda färsk ingefära så att du kan nyttja alla dess fördelar, också för att lindra andra magbesvär. Färsk ingefära kan dock vara ganska så stark i smak om du inte är van vid det, så avsmaka långsamt!

Ingefära smakar också fantastiskt när det läggs till juicer eller smoothies, även till måltider get det lite sting i smak. Prova det i rätter som min lammgryta, en ljuvlig, mustig gryta som passar perfekt till hösten och är en del av min populära kurs “Höst-Turbo”.

3. Minska på saltet
Att känna sig obekväm och uppblåst från dagarna innan kan vara resultatet av att man ätit mat med mycket salt. Salt kan få kroppen att binda överskott av vatten vilket i sin tur ger dig den puffiga, uppblåsta känslan. Bästa sättet att bli av med detta är att hålla sig
borta från mat som innehåller mycket salt och ge kroppen en chans att släppa ifrån sig allt överskottsvatten. Som jag nämnde ovan kan kontinuerligt vattendrickande under hela dagen hjälpa kroppen spola ut överskottet av salter.

4. Prova probiotika
Ett annat sätt att hjälpa din kropp på vägen är att inkludera lite probiotika i din dag. Probiotika kan bidra med att balansera matsmältnings floran i tarmen, vilket i sin tur hjälper till med att skapa ett hälsosamt mikrobiom och minska uppblåsthet.

Du kan hitta probiotika i livsmedel som yoghurt, fil, surkål, kimchi bla. Misosoppa är även det en fermenterad sojaprodukt som är rik på probiotika. Ett annat alternativ är ta ett probiotikatillskott som finns att köpa på apoteket. Kom ihåg dock att kolla innehållsförteckningen bara så att det inte innehåller socker eller onödiga tillsatser.

5. Sparris
Sparris är rik på kalium, vilket kan hjälpa till att reglera vätskebalansen i kroppen och motverka att kroppen låser in salt och vatten. Stek på sparris i stekpannan med olivolja eller varför inte inkludera lite hyvlad sparris i din frukostomelett eller göra en värmande soppa.

6. Lätt träning
Det kan vara det sista du känner för att göra, men träning kan hjälpa dig minska svullnad snabbt. När du rör på musklerna stimulerar det blodflödet, vilket kan hjälpa ”väcka” din matsmältningsprocess. Korta, lugna sträckor kan också vara fördelaktiga för att stimulera dina organ. Det viktiga är inte hur mycket du gör så länge du tar dig ut!

7. Prova pepparmintste
Pepparmynta kan hjälpa med att stilla inflammation och det hjälper även matsmältningskanalen, vilket gör det lättare för mat att passera. En kopp pepparmintste på eftermiddagen kan hjälpa till med att reglera din uppblåsthet på ett stillsamt sätt.


Om du känner dig uppblåst, oavsett anledning, kom ihåg att du fortfarande behöver äta! Det kan vara härligt att starta ny dag med periodiska fasta för att ge din kropp en chans att smälta matintaget som du gjort kvällen eller dagen dessförinnan, oavsett är ovan tips bra för att strukturera din comeback.

Var inte för hård mot dig själv och överdriv inte skuldkänslorna om du har njutit i överkant. Livet är till för att levas, och viktigt är väl att man njuter därtill!


Sussie lyckades gå ner till tvåsiffrigt på vågen!

”Min resa med Ulrika Davidsson började januari 2016. Hittade ett reportage i tidningen Tara som jag testade, det var en turbo på två veckor.

Fastnade direkt för konceptet, att få menyplan och recept och dessutom inköpslista, kan det bli bättre. Jag vägde då 130 kg! Jag visste att jag vägde för mycket, men inte så mycket. Det blev en ordentlig chock att inse hur mycket jag gick omkring med och hur långt jag hade låtit det gå.

Efter de två veckorna så köpte jag några fler kurser av Ulrika och till sommaren 2016 hade jag gått ner 30 kg, lätt som en plätt. Det var verkligen så, lätt som en plätt och jag ställde mig frågan många gånger, varför har jag inte gjort detta tidigare.

God mat hela tiden, små efterrätter till helgen som förgyller, helt perfekt! MEN säg den framgång som inte har någon form av motgång, eller kalla det bakslag.  Mitt mål var enda från första början att jag skulle ta bort 50 kg, jag ville ner till 80 kg.

Träning och mat funkade super, men sedan kom mitt bakslag. En dålig ursäkt faktiskt men ryggen pajade. Fick träningsstopp, gick på behandlingar, ingen visste vad som var fel. Blev inte bättre och sakta men säkert så släppte jag på mathållningen, den som jag lärt mig att äta efter och som jag mådde så bra av. Efter remiss till röntgen fick jag veta att jag hade förslitningar i kotor, artros och ja, det var något mer men jag slutade lyssna efter artros.

Mitt bakslag resulterade i en viktökning på 16,5 kg, vad jag ångrade mig. Den enda jag lurade var mig själv, ingen annan. Jag ställde mig inte på vågen!
MEN, jag är väl inte sämre än att jag kan ta tag i mig igen, inte skulle jag tillbaka till att väga 130 kg!

I januari i år köpte jag och min man 66 days challenge, jag har nu gått ner mina 16,5 kg + 3 till. Nu minsann ska jag ner till 80 kg. Jag mår bra, jag har upptäckt hur mycket smidigare jag är, jag orkar mer.

Bara känslan av att vara nere under 100 kg, idag var det nära till gråten när jag ställde mig på vågen och den visade 97 kg. Då är det mer verkligt, jag har klivit över tröskeln på 100.

Jag vet att det jag behöver är kontroll, fullständig kontroll. Jag har skrivit ut alla recept under tiden jag gått Ulrikas kurser, de sitter i en pärm. Den använder jag mig av, sätter ihop egna veckor, plockar godbitar. Fuskar, ja det händer att jag gör, en dag, sedan måste jag bryta det direkt, annars faller jag i gropen igen.”

 

Stort grattis säger vi till Sussie, vi beundrar din vilja och styrka att förändra din livsstil!

 

Vill du också prova onlinekursen som Sussie har gått?


Mat för immunförsvar

Även om vi försöker att förneka det så stundar det svenska vinterhalvåret. Blåst, regn och kyla är som årligen utlovat av vårt klimat här i norr. Jag träffar mycket folk när jag är ute på boksignering och andra uppdrag, och försöker alltid hålla mitt immunsystem balanserat så att inte förkylningarna når mig. Förutom den viktiga sömnen kommer här lite tips på livsmedel som kan stärka ditt immunförsvar när det behöver vara sitt vassaste!

En av de mest fantastiska fördelarna med att äta hälsosamt är att det faktiskt hjälper till att stödja ditt immunsystem. Det betyder att många av de livsmedel du redan äter om du följer mina kostanvisningar och kurser kan bidra till en mer hälsosam livsstil och minska risken för att bli sjuk.

Men ibland är en förkylning oundviklig och om du har varit sjuk och vill ge ditt immunförsvar en boost kan du försöka lägga till dessa livsmedel till dina måltider, vatten eller blanda ner i snackspåsen:

Citrus
Citrus, som apelsin, mandarin, grapefrukt, limefrukter eller citroner innehåller mycket C-vitamin. Att inkludera dessa i din kost kan hjälpa din kropp att försvara sig mot infektioner och för att bekämpa virus.

När du är stressad kan de hormoner som frigörs av din kropp tappa lager av vitamin C. Genom att ge ditt immunförsvar en boost kan du undvika förkylning under hektiska perioder. Oavsett om du snacksar på apelsiner och mandariner eller lägger lite citronsaft till ditt vatten och dina smoothies, är det verkligen lätt att få till mer citrusfrukter (och C-vitamin) in i din dag.

Röd paprika
De flesta tänker omedelbart på citrusfrukter och bär när man diskuterar C-vitaminrika livsmedel. Men visste du att röd paprika också innehåller höga halter C-vitamin? Faktiskt nästan tre gånger så mycket C-vitamin som en apelsin! Försök lägga till rå röd paprika i dina sallader, eller tillaga fyllda paprikor i ugn för en middag eller lunch full av näringsämnen! Du kan också skära upp lite skivor och ha med i en snackspåse till jobbet, enkelt, smidigt och stärkande.

Ingefära
Ingefära är en stark antioxidant som också har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Det kan hjälpa till att stimulera cirkulation, vilket innebär mer syre till kroppsvävnad, vilket hjälper till att förflytta toxiner.  Ingefära kan också hjälpa till med att lösa upp en upprörd mage, så lägg ner en bit i en kopp te och smutta långsamt, just för att den kan vara lite stark i smak tillsammans med hett vatten.

Prova också att göra ditt eget ingefära te genom att puttra lite ingefärarot i vatten på spisen. Efter ca 10-15 minuter sila vätskan och rör om med lite honung om sötma önskas.

Vitlök
Allicin, ett phytonutrient som finns i vitlök, kan hjälpa till att bekämpa bakterier och infektion i kroppen. Vitlök ger kroppens immunceller ett boost, vilket kan hjälpa till att bekämpa förkylningar. Även om du redan har blivit utsatt för förkylning, kan vitlök hjälpa till att minska tyngden av dina symptomer.

Har du en magisk hemmakur du brukar göra när du blir sjuk? Dela gärna dina bästa tips och tricks för botemedel och gardering mot förkylningen i kommentarsfältet på min Instagram!


Vad är Superfood?

Vi hör termen ofta nämnas i media, Superfoods är näringsrika livsmedel som anses vara särskilt fördelaktiga för hälsa och välbefinnande. Det är känt att dessa kategoriserade superlivsmedel har höga doser antioxidanter, polyfenoler, vitaminer och mineraler som kan hjälpa oss att avvärja sjukdomar och leva längre, hälsosammare liv.

Superfoods är alltså livsmedel – mestadels växtbaserade men inkluderar också en del fisk och mejeriprodukter – som tros vara näringsmässigt täta och därmed bra för vår hälsa. Blåbär, lax, grönkål och acai är bara några exempel på livsmedel som har fått ”superfood”-etiketten. Men det finns inga fastställda kriterier för att bestämma vad som är och vad som inte är en superfood eftersom de inte har en egen matgrupp. Inom kost och hälsa kan diskuteras att superfood är mer är en marknadsföringsterm för livsmedel som har hälsofördelar, och inget annat.

Superfoods innehåller en mängd näringsämnen, såsom antioxidanter, som tros avvärja cancer. De har också friska fetter, tänkt att förhindra hjärtsjukdomar; fiber, tänkt att förhindra diabetes och matsmältningsproblem; och fytokemikalier – kemikalierna i växter som ansvarar för djupa färger och dofter, vilket kan ha många hälsofördelar. Att konsumera livsmedel som är fullproppade med näringsämnen är verkligen en bra idé. Men nyckeln till en hälsosam kost är att konsumera rätt mängd näringsrika livsmedel, lagom vinner alltid. Vilken är din superfood?

 

Populära superfoods:

Blåbär toppar ofta många listor över supermat eftersom de är rika på vitaminer, antioxidanter, lösliga fibrer och fytokemikalier. Men samma näringsämnen i blåbär finns också i många andra slags bär, inklusive jordgubbar och tranbär. De senaste åren har blåbär även fått hård konkurrens på tronen, där svart ris bubblat upp som en toppkandidat. Svart ris vinner när det gäller innehållet av antioxidanter antocyaniner, som har visat lovande resultat i bekämpningen av hjärtsjukdomar och cancer.

Samtidigt innehåller det svarta riset både fibrer och hälsosamma vegetabiliska ämnen och är avsevärt billigare och enklare att hantera i flertalet maträtter än blåbär.

Grönkål lever upp till sin välförtjänta hype som den lockat till sig under sina få år som supermat, och roligt är väl att denna superfood en gång påbörjade sin karriär som garnering. Minns ni?

Denna tillhör kål-senap-familjen där även spenat, rädisgrönor och andra kålar räknas till; den moderna versionen odlas för sin blomma istället för dess blad och dessa mörka grönsaker är fulladdade med vitamin A, C och K samt fiber, kalcium och andra mineraler, perfekt att inkludera i din blandsallad som en källa till mer fiberrik kost.

Sötpotatis och squash utgör också en del av listan och båda är i allmänhet utmärkta källor till fiber, A-vitamin och mycket mer. De är också naturligt söta och behöver inte smör, grädde eller salt som vanligtvis tillsätts vanlig potatis.

Bönor är en fantastisk och underskattad källa till protein med låg fetthalt. Dessa innehåller även olöslig fiber, som sänker kolesterolet och som ger en längre känsla av mättnad, därtill innehåller de massor av vitaminer och spårmineraler som kan vara svårt att hitta i annan mat. Ett superalternativ till protein för dig som önskar äta mer vegetariskt.

Nötter och frön innehåller höga halter av mineraler och hälsosamma fetter. Även om det här är vanliga deltagare på supermat-listor, är nackdelen att de har mycket kalorier. En snabb handfull nötter kan innehålla mer än 100 kalorier. Skalade nötter och frön, i detta avseende, är perfekta eftersom de tar tid att öppna, vilket bromsar dig vid snacks-tillfället och får dig att känna dig mer nöjd utan att du konsumerat mer än tänkt.

Lax, sardiner, makrill och vissa andra feta fiskar är rika på omega-3-fettsyror, som tros minska risken för hjärtsjukdomar och stroke. Om du oroar dig för de kvicksilvers föroreningar som din fiskmiddag kan innehålla ska du undvika att äta fisk som ligger högt uppe i livsmedelskedjan. Vissa fiskar, som hajar, svärdfiskar, kungsmakrill och lutfisk, innehåller högre nivåer av kvicksilver än mindre fisk, som sardiner, smält och ansjovis.


Livsmedel du ska undvika när du känner dig stressad

Uttrycket tröstäta behöver ingen förklaring, när du känner dig stressad kan det vara alltför lätt att slukas av dagen och för att bedöva/belöna gör man lite okloklare val för att försköna stunden. Det stora problemet med det är att vissa livsmedel faktiskt kan få dig att känna dig ännu mer stressad när du redan är under press.

Här är några livsmedel som du bör undvika om du befinner dig mitt i stormens öga:

1. Livsmedel med mycket socker.
Såsom: bakverk, kakor, glass, sockerhaltiga spannmål och mjölkchoklad.

Även om det kanske känns som att du får en energikick av livsmedel med mycket socker, följs detta vanligtvis och nästan direkt av en dipp. Detta sker när ditt blodsocker sjunker dramatiskt vilket ofta leder till att du känner dig trött och grinig. Om du redan är stressad kan en socker-krasch få kroppen ur balans och känslorna av stress ta över för att du inte kan samla dina tankar. För att inte tala om att raffinerat socker kan leda till en ökning av kortisol (stresshormon), vilket bidrar till att du utsätter dig och din kropp för dålig immunfunktion och möjlig viktökning.

Istället: Prova några rutor mörk choklad, eller för lite mer textur varför inte ta några mandlar täckta i mörk choklad. Mörk choklad innehåller antioxidanter, kända för sina avkopplande egenskaper, samt magnesium, som kan hjälpa bekämpa din trötthet. Blåbär är ett annat bra val eftersom de är rika på phytonutrients och antioxidanter för att minska stress känslorna.

2. “Vita kolhydrater” – Livsmedel som är hårt processade.
Såsom: Pommes, vitt ris, pasta och nudlar.

När det känns som att allt i livet händer på en gång kan det vara svårt att motstå en lockande snabbmats måltid som bara behöver avnjutas. Bearbetade livsmedel är vanligtvis fulla av raffinerat socker, konserveringsmedel, salt och överskotts fetter, vilket bidrar till att du i princip matar din kropp med tomma kalorier. De innehåller även mättade fetter i överflöd, vilket kan få dig att känna dig uppblåst, trött och ängslig efteråt. Om du redan är stressad kanske du har märkt att ditt matsmältning inte fungerar lika bra som normalt så utsätt det inte för ännu mer belastning.

 

3. Koffein.

Vi vet alla vad som kan hända när vi har hällt i oss en kopp kaffe för mycket; känslan av panik, nervositet, hjärtklappning och senare sömnstörning är något de flesta någon gång upplevt. Särskilt när våra stressnivåer redan är höga, kan en “stimulativ” som kaffe eller energidryck göra att vi känner
oss mer överväldigade och oroligare än innan.

I tider med stress, minska därför koffeinintaget och prova en kaffe-liknande cikoria-te (finns tillgängligt i hälsokostbutiker) eller frukt infuserat vatten.

4. Mat som innehåller mycket salt.
Såsom: Otsbågar, potatischips, pizza.

Problemet med att äta mat som innehåller mycket sodium och salt är att dessa bidrar med biverkningar som också kan tömma dig på energi. Natrium kan göra att kroppen behåller vätska, vilket bidrar till att hjärtat får arbeta hårdare som i sin tur gör att blodtrycket ökar.

Istället: Pröva på sötpotatispommes, mosad avokado på rostat grovt bröd eller snacksa på en god nötmix. Sötpotatis är C- och E- vitaminrik, innehåller betakaroten och mineraler som koppar, kalium och järn. Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen. Avokado och mandlar innehåller magnesium, vilket kan hjälpa till att bekämpa trötthet och hjälper även mot huvudvärk.

Om du har fastnat i en stress-slinga, försök att inte glömma din måltidsplanering. Att bibehålla rätt matvanor kan hjälpa till att balansera nervsystem och mage, vilket i sin tur gör märkbar skillnad på hur du känner dig och hur du sover. Att äta bra är en del av lösningen när det gäller att minska på stress, och träning bidrar självklart också!


Dagsmeny med 800 kalorier

Här har jag satt ihop en dagsmeny för dig som vill äta 800 kalorier om dagen. Menyn är både lättlagad och supergod! Jag garanterar att du kommer känna dig mätt och nöjd, trots att hela dagsmenyn bara innehåller 800 kalorier. Mellan måltiderna dricker du vatten, bubbelvatten samt kaffe och te (utan mjölk) i önskad mängd. Smaklig måltid! 🙂

Frukost – Ägghack med kalkon – 1 portion (219 kcal)
2 kokta ägg
Salt och svartpeppar
2 skivor kalkon, ca 40 g

Skala och hacka äggen grovt. Lägg i en skål och blanda ner salt och svartpeppar. Skär kalkonskivorna i bitar och blanda ner. Servera i salladsblad.

 

Lunch – Pad Thai med kyckling – 1 portion (300 kcal)
1/2 förp. Root Pasta Fettuccini
1/3 gul lök
1/2 liten vitlöksklyfta
1/4 röd chili
1 liten morot
1/2 salladslök
15 g strimlad vitkål
60 g kycklingfilé
Salt och vitpeppar
1/2 tsk rapsolja
1/2 ägg
½ lime
1 tsk fisksås
1 tsk ketjap manis
Färsk koriander
5 wasabinötter

Skölj nudlarna. Skala och hacka lök och finhacka vitlök och chili. Skala och skiva morötterna. Strimla salladslöken. Skär kycklingfilén i strimlor och strö på salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kyckling, lök, vitlök, chili i några minuter. Dra allt åt kanterna i stekpannan och knäck ner ett ägg. Blanda runt med en trägaffel. Tillsätt morötter, vitkål och fettuccini och blanda om. Smaksätt med lime, fisksås, mirin och ketjap manis. Blanda ner salladslök och toppa med färsk koriander och hackade wasabinötter.

 

Middag – Torsk med ugnsrostade grönsaker – 1 portion (300 kcal)
2 frysta torskryggsfiléer á 110 g
1/4 liten squash
1/4 rödlök
1/4 orange paprika
50 g haricot verts
5 st körsbärstomater på kvist
1 tsk olivolja
Salt och svartpeppar
Lite örtagårdskrydda
1/2 msk pinjenötter
Färsk basilika

Tina fisken. Sätt ugnen på 200 grader. Skär squash, rödlök och paprika i mindre bitar. Dela haricot verts. Lägg alla grönsaker i en ugnsform och häll över olivolja. Strö på salt, peppar och örtagårdskrydda. Salt och peppra fisken och lägg över grönsakerna. Toppa med pinjenötter. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Lägg på färsk basilika och servera.

 


Så behåller du rätt vätskebalans, även om du inte gillar att dricka vatten

Vi vet redan hur viktigt det är att behålla rätt vätskebalans. Din kropp använder vatten för nästan allt den gör; som att ta bort avfall, transportera syre och näringsämnen, skydda dina organ och reglera din kroppstemperatur. Det är alla bra anledningar till att behålla ett stabilt vattenintag och hålla din kropp vätskebalanserad. Men vad händer om du inte tycker om vatten?

Medan vanligt, hederligt vatten i sin enkelhet självklart är den bästa naturliga lösningen för att hålla kroppen hydratiserad finns det andra alternativ för dig som helt enkelt inte gillar smaken av vatten. Här är några sätt du kan säkerställa du får i dig de där 2-3 litrarna.

Lägg till lite smak
För att lägga till smak, addera lite frukt i vattnet och låt det stå och dra en stund. En av de bästa saker med våra vattenflaskor och juicingkit från Kickstart är halsen är tillräckligt bred för att passa fruktskivor. På så vis kan du lägga ner lite frukt innan du går hemifrån på morgonen för att ta med dig till jobbet eller utflykten och fylla på under dagen.

Här är några kombinationer att prova:
● Jordgubb, citron och basilika.
● Lime och mynta.
● Grapefrukt, gurka, apelsin och mint.
● Hallon och lime.
● Jordgubbar och mynta.
● Basilika och gurka.

Det finns ett oändligt utbud av smakkombinationer du kan prova såklart, så låt dig inspireras och prova dig fram till din favorit! Också bra att variera såklart och var noga med att skölja frukt och örter innan du adderar dem till vattnet.

Drick te
För att öka ditt vätskeintag kan du även ta en kopp te. Grönt te och kamomillte är bra val för extra hydratisering. Prova även rooibos te för ett gott koffeinfritt alternativ, samtidigt får du också en dos antioxidanter.

Is-te är även det ett gott alternativ. Koka upp teet och låt svalna, fyll därefter upp i en tom pet-flaska och förvara i kylen. Servera sedan med is vid tillfälle. Ett gott fruktte kan även vara en bra substitut till en sötsak när suget infinner sig.

Ta en grön smoothie
Vissa livsmedel är mer hydratiserande än andra, så att lägga dem till en smoothie är ett bra sätt att få lite extra vätska. En grön smoothie är ljuvlig och om du använder kokosnötvatten som vätskebas får du också några extra elektrolyter.

MITT FAVORITRECEPT PÅ GRÖN SMOOTHIE – 1 kanna
1 banan
1 avokado
1 dl frusen mango
Några myntablad
Lite färsk riven ingefära
1 citron (saften)
75 g färsk bladspenat
5 dl vatten

Lägg alla ingredienser i en blender.
Häll på vatten och mixa till en jämn smoothie.

Vad är elektrolyter?
Vanliga elektrolyter inkluderar natrium, klorid, kalium, magnesium och kalcium. De reglerar våra nerv- och muskelfunktioner, hydratiserar kroppen, balanserar blodets surhet och hjälper till exempel till att återuppbygga skadad vävnad. Det bidrar också till att man bibehåller uthållighet prestationen under långvarig uthållighetsträning, och förbättrar kroppens vattenupptag vid fysisk träning.

Prova kombucha
Om du finner det svårt att skära ner på läsk, kan du försöka byta till kombucha. Gjort på fermenterat te kan det tillfredsställa ett sötsug med mindre socker än en vanlig läskedryck. Det har även några fördelaktiga probiotika i sig, vilket är bra för din tarmflora och inkluderar även det elektrolyter. Eftersom det är gjort på te har kombucha vissa hydratiserande fördelar, var dock uppmärksam på sockerhalten när du väljer sort i dryckeshyllan så du väljer rätt.

Soppa
Det finns en anledning till varför man rekommenderar kyckling soppa när du är sjuk. Vissa soppor tillverkas med stora mängder vatten, vilket kan hjälpa till att hålla kroppens vätskebalans. Klara eller tunna soppor som buljonger och grönsakssoppa innehåller mycket vatten och hjälper till att öka ditt näringsintag.

PROVA MINA SOPPOR

Din kropp förlitar sig på vatten för att fungera, så det är viktigt att hitta sätt att få in den rätta vätskemängden i vardagen. Att vara ha rätt vätskebalans är också mycket viktigt om du tränar regelbundet just för att du förlorar vätska när du svettas.


Sugen sent på kvällen? Inspireras av dessa nyttiga snacks

Jag är säker på att de flesta av oss har haft stunder där vi är så hungriga sent på kvällen att vi kastar in handduken och plundrar skafferiet på massa onödigheter. Om du märker att du alltid är hungrig före läggdags kan det vara ett tecken på att du inte äter​ eller dricker tillräckligt med vatten under dagen. Försök se till att du äter lite magert protein i din kvällsmåltid – det kan hjälpa till att tillfredsställa magen och hålla hungern i kontroll.

Försök att välja snacks som förser din kropp med rätt näringsämnen när du spårar ur sent på kvällen. Här har jag listat några av mina och våra Kickstart’ares favoriter:

Turkisk Yoghurt med Granola
Om du känner dig sötsugen är denna hemmagjorda granola-mix en storfavorit! Samtidigt är den är så enkelt att göra och även perfekt till frukost så som snacks eller efterrätt.
Turkisk eller grekisk yoghurt är oftast låg i sockerhalt och hög i protein vilket kommer att tillfredsställa din hunger. Du kan till och med värma några bär i en kastrull så att du får till en söt bärsås! Det smakar supergott tillsammans med granolan & yoghurten. 

Quinoamüsli med honungsrostade valnötter – 15 portioner
5 dl quinoapuffar
2 dl sötmandel
1 dl pistagenötter
2 dl gula russin
½ dl frystorkade blåbär

Honungsrostade valnötter
2 dl hackade valnötter
1 msk flytande honung

Blanda alla ingredienser till müslin i en skål. Hetta upp en stekpanna och rosta valnötterna under omrörning. Ringla över honungen och låt allt bli varmt en stund. Strö på nötterna på müslin. Förvaras i burk med tättslutande lock.

 

Grönsaksstavar med Hummus
Gör ett av mina hälsosamma hummus recept och förvara det i ditt kylskåp under veckan. Nästa gång du blir hungrig ta några matskedar hummus i en skål och skär upp lite favoritgrönsaker. Jag gillar morotsstavar, gurka, paprika samt ibland rå broccoli eller blomkål om jag har det hemma.

Hummus – 1 sats
400 g konserverade kikärtor
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
1 msk sesamolja
½ dl olivolja
saften av ½ citron
salt och svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn hummus. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer citronsaft.

 

Raw-food bollar​
Raw-food bollar “Super-food” som ni säkerligen har hört talas om. De görs på alla sorters vis och på olika nötblandningar. Det som är härligt att man kan testa fram sina egna favoritsmaker och blandningar så blir du heller aldrig trött på dem.

Här är min senaste favoritblandning. Obs! Det är en ganska stor sats och beroende på bollarnas storlek kan det bli ca 20-30st. Så frys in resterna och bjud på vid senare tillfälle, de är lika goda direkt från frysen som tinade.

1/2 dl valnötter
1 msk solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl Cashewkärnor
1 dl riven kokos
2 dl kakao
2 nypor havssalt
20 kärnfria torkade dadlar
4 msk honung
1 liten stark espresso/starkt kaffe från kylen

Mixa alla torra ingredienser till smulor, därefter tillsätt honung, dadlar och espresson. Därefter låt satsen svalna i kylskåpet i ca en timme, de blir lättare att rulla när satsen är lite seg. Rulla därefter till den storlek du önskar. Jag föredrar små bollar så att när jag blir sugen under vardagen kan jag ta tre med gott samvete 🙂

 


Snabb viktminskning och bättre hälsa med 800 kalorier

I helgen kikade jag på ett inslag från Nyhetsmorgon på TV4 med Michael Mosley. Inslaget handlade om hur vi kan förbättra vår hälsa genom att äta en lågkalorikost, dvs att vi vissa dagar i veckan eller alla dagar under en begränsad period, drar ner på mängden kalorier vi äter. Jag har läst hans första bok om 800 kalorier, även kallad ”Mosleymetoden” här i Sverige och har sedan dess själv provat denna typ av kostplan har även själv skapat flera onlinekurser med samma tema.

Det jag vill lyfta fram ifrån inslaget är:

  • Snabb viktminskning kan vara mer långsiktigt effektivt än långsam viktminskning. Det är precis detta som är tanken med mina onlinekurser. Jag får ibland kommentarer att en viktminskning inte ska gå snabbt utan att man ska ta det långsamt, men bevisen pekar faktiskt på motsatsen.
  • Vi har tillräckligt med lagrat fett för att klara oss till julafton och det gäller att veta hur man ska komma åt det fettet. Lågkalorikost är det bästa sättet att förbränna fett, då tvingar du kroppen att bränna fettet.
  • Med lågkalorikost kan du bli av med din Typ 2 diabetes. Typ 2 diabetes ökar något otroligt runt om i världen och även i Sverige. Demens är nära kopplat till både diabetes och övervikt, framför allt så kan chansen att bli dement fördubblas vid Typ 2 diabetes. Demens är idag den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige.
  • Det finns en stark koppling mellan skräpmat, ångest och depression. Hälsosam mat är lika bra för hjärnan som för kroppen.
  • Mycket tyder på att periodisk fasta, så kallad 16:8, är ett bra sätt att bli av med fett utan att bli av med muskler

Här kan du se hela klippet

Här hittar du mina onlinekurser med 800 kalorier