Påskmaten är faktiskt mycket bra med tanke på alla GI-fantaster! Man kan nästan äta allt utom potatis och brödet och godiset förstås. Lamm, kyckling, lax, skaldjur, ägg, köttbullar, prinskorv, egengjord sill – vad mer vill ni ha?
Här kommer några favoritrecept som ni kan laga i påsk – hälsningar Ulrika
Kalvstek Provencale med fänkålsbåtar – 4 portioner
800 gram benfri kalvstek
2 vitlöksklyftor
1 msk frysta italienska örter
Salt och svartpeppar
1 msk balsamicovinäger
1 msk olivolja
2 kvistar färsk rosmarin
Fänkålsbåtar med chévre och valnötter
3 – 4 fänkål
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
200 g chévreost
3 msk flytande honung
1 dl valnötter
Sätt ugnen på varmluft, 175 grader. Lägg köttet på en ugnsplåt. Finhacka vitlöksklyftorna och gnid in köttet med vitlök, franska örter, salt och peppar. Häll på balsamico och olivolja. Sätt in i ugnen med en termometer i mitten. Ta ut köttet när innertemperaturen är mellan 55-60 (ca 40 minuter). Dela fänkålen i halvor och lägg på en ugnsplåt. Häll på lite olivolja och strö salt på och peppar på varje halva. Skiva osten och lägg på fänkålen. Ringla lite honung över och toppa med valnötter. När köttet har varit inne i ca 20 min, sätt in plåten med fänkålen i ca 20 minuter. Skiva köttet och dekorera med lite färsk rosmarin. Servera med fänkålsbåtarna och ev någon sås till köttet.
Lammgryta med lök och fikon – 4 portioner
1 lammstek utan ben, ca 700 -800 g
Salt och svartpeppar
10 små röda lökar
10 gula små lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
5 torkade fikon
1 msk torkade blandade örter t ex oregano, timjan och basilika
1 dl rödvin
5 dl vatten
1 msk kalvfond
4 palsternackor
1 kruka färsk oregano
Skär köttet i lagom stora grytbitar och strö på salt och peppar. Skala löken och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i smör runt om. Lägg köttet i en stor gryta. Stek lök och vitlök runt om och lägg i grytan. Tillsätt fikon och örter. Häll på vin, vatten och kalvfond och låt koka i ca 1 timme. Skala och skär palsternackan i bitar. Tillsätt i grytan och låt koka i ytterligare 20 minuter. Servera grytan med färsk oregano.
Ugnsbakad kyckling med citron och örter – 4 portioner
1 hel kyckling
½ dl olivolja
1 msk kycklingfond
Rivet skal av 1 citron
1 msk blandade torkade örter t ex timjan, oregano, rosmarin, basilika
Salt och svartpeppar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
Lite färska örter till dekoration
Tillbehör: En god sallad och någon kall röra
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen i en lergryta och tillsätt alla ingredienser utom de färska örterna. Rulla runt kycklingen så att alla smaker blandas. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i ca 1 timme. Servera med en god sallad eller ugnsrostade grönsaker och en god sås.