I gårdagens Aftonbladet så var det en artikel om godis i påsk. Jag medverkade med nya recept enligt LCHF och Paulun hade gjort GI godis (ingen stor skillnad). Sedan var viktväktarna där också och menade på att man ska äta godis under påsk. Ni gör som ni vill men ofta är det så att tar man en så kan man inte sluta…Här är mitt bidrag:

Mandelpraliner– 12 st

Dessa praliner kan man förbereda innan påsk och förvara i frysen – ta upp en timme innan servering!

1 dl mandelsmör (finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker)

1 dl grädde

2 msk honung

150 g mandelflarn

75 g mörk choklad

Lägg mandelsmöret i en kastrull och häll på grädde och lite honung. Låt smälta på svag värme i någon minut. Rosta mandelflarnen i en torr panna i några minuter och blanda ner i mandelsmeten. Rör om och ställ åt sidan. Smält choklad i ett vattenbad. Fördela en liten klick choklad i botten på små formar. Lägg på en klick mandelröra och toppa med att ringla den resterade chokladen på toppen.

Mandelbakelse med vaniljpannacotta – 4 bitar

Botten

1 dl mandelsmör

1 dl grädde

2 msk flytande honung

150 g mandelflarn

100 g mörk choklad

Vaniljpannacotta

2 gelatinblad

1 vaniljstång

2 dl grädde

1 msk flytande honung

Lägg mandelsmöret i en kastrull och häll på grädde och lite honung. Låt smälta på svag värme i någon minut. Rosta mandelflarnen i en torr panna i några minuter och blanda ner i mandelsmeten. Täck en liten avlång form med plastfolie och fördela mandelsmeten i botten. Smält choklad i ett vattenbad (spara 2 rutor för dekoration)och häll på chokladen över smeten. Ställ kallt.

Lägg gelatinbladen i blöt 5 minuter. Skär ett snitt i vaniljstången. Koka upp grädde i en kastrull och tillsätt honung och vaniljstången. Ta av från värmen och låt svalna i 30 minuter. Häll blandningen i formen och ställ in i kylskåpet i 2 timmar. Lyft ur bakelsen från formen och skär i 4 bitar. Hyvla choklad över och servera.

Jordnöts och pumpabollar – 10 st

5 torkade aprikoser

1 dl saltade jordnötter

1 dl pumpafrön

2 msk grädde

Topping: ½ dl hackade torrrostade jordnötter och ½ dl pumpafrön

Lägg aprikoserna i varmt vatten 5 minuter. Lägg aprikoser, nötter och frön i en matberedare och mixa till en jämn smet. Blanda ner grädde för att få en bra konsistens. Rulla smeten till bollar och vänd dem i jordnötter och pumpafrön.

Går utmärkt att förvara i både kyl och frys.