Gå ner i vikt Satt och bläddrade i några gamla dokument som jag skrivit och tänkte jag skulle dela med mig av några bra GI-tips i vardagen…

1. Pumpafrön i salladen är både gott och nyttigt. Mättar bra, lågt GI och innehåller bl.a. zink som stärker immunförsvaret.
2. Äppelcidervinäger sänker GI-värdet på maten. Späder du ut med vatten kan det funka som måltidsdryck.
3. Kakao är en fantastisk antioxidantkälla. Välj alltid choklad med minst 70% kakaoinnehåll. Och håll dig till maximalt 2 bitar per dag.
4. Koffein, bl.a. i kaffe och te, ökar frisättningen av fettsyror i blodet och kan öka fettförbränningen om du också rör på dig.
5. God sömnkvalitet (minst 7 timmar) hjälper dig att hålla blodsockerkurvan i schack och minskar sötsuget.
6. Nötter är både nyttiga och goda. Men ät med måtta – maximalt en näve om dagen. Och helst inte cashewnötter, de innehåller nästan dubbelt så mycket kolhydrater som de flesta andra varianterna.
7. Protein är det energigivande näringsämne som mättar mest i förhållande till sitt energiinnehåll. Ökar också förbränningen eftersom det stimulerar hormonet glukagon.
8. Undvik fruktos som tillsatt sötningsmedel. Levern kan bara bryta ner en begränsad mängd och överskottet omvandlas snabbt till fett.
9. Stevia, råsocker och honung är bland de bästa naturliga sötningsmedlen du kan välja.
10. Om du vill välja klimatsmart kött är kyckling och fläskkött betydligt bättre än nötkött.
11. GI-värdet för kokt potatis sänks när du kyler ner den. En fransk potatissallad med rödlök, vinäger och kapris är helt ok enligt GI-metoden.
12. Skillnaden i GI-värde mellan vanlig pasta och fullkornspasta är marginell. Det är snarare mängden som avgör. En “knuten näve” är en lagom portion.
13. När du rostar bröd blir GI-värdet, underligt nog, något lägre.
14. Quinoa är ett bra vegetariskt kolhydratalternativ som innehåller fullvärdigt protein. En del historiker påstår att en del av Inkakulturens tidiga avancerade kultur berodde just på tillgången till quinoa.
15. Bönor är ett nyttigt kolhydratalternativ med lägre GI än pasta och ris. Bäst är om du kokar bönorna själv – konserverade bönor på burk har dessvärre något högre GI. Koka gärna en större mängd och frys i portionsförpackningar.
16. Vildris är inte “ris” i dess traditionella bemärkelse utan ett frö. Har lägre GI än vanligt ris och är dessutom både snyggt och gott. Samma sak gäller för bovete som också tillhör gruppen frö.
17. Couscous, som många tror är nyttigt, är inget annat än krossat vete med högt GI.
18. Av brödalternativ är osötat fullkornsbröd med hela korn, och osötat surdegsbröd på råg de bästa alternativen. En del “mörka bröd” får sin färg från sirap – ta för vana att läsa på innehållsförteckningen. Helst ska brödet varken innehålla vete eller socker och sirap.
19. Styrketräning är bra för ökad förbränning. Ökad muskelmassa är enda sättet att öka kroppens s.k. basala förbränning.
20. Sena middagar eller småätande på kvällen är en vanlig källa till övervikt. Ta för vana att inte äta senare än 3 timmar innan du lägger dig – och sitt helst inte bara i TV-soffan under den tiden.